Šta je novo?

Koji distro probati?

Ne sećam se da sam išta morao a menjam kad sam prešao sa Win 7 na 8.1 sem start menija preko programčića...just saying :)
Ne znam ni što se potcenjuje moć navike, ljudi ne žele da ih menjaju ni za najprostije, svakodnevne stvari a kamo li kod stvari koje ne razumeju poput OS-a...

Kod mene trentno je instaliran Linux Mint 22.1 Xia,dual boot sa Windows 10 IoT Enterprise LTSC.Jos od Linux Mint Mate 17 ga koristim i nemenjam doduse jednom sam probao Ubuntu Mate,i ubrzo se vratio na Mint Mate.Prvi put tada nisam znao nista bukvalno ali postojao je (mozda ima i sada),blog o instalaciji i svemu koji je napravio g. Milan Tanic on me je naucio osnovama i nije ga mrzelo da odgovori na svako pitanje.Nakon toga uz pomoc Googla i sam sam,naucio da koristim i popravim sta treba radi na Lenovo B50-45 i ja sam sasvim zadovoljan :) inace Windows drzim instaliran zbog par aplikacija koje za sada,nemaju adekvatnu zamenu inace bi leteo on odavno.
Edit: Taj blog jos uvek postoji evo linka Linuxnasrpskom

Imao sam slobodnog vremena, pa sam rešio da preselim HP Mini PC koji radi primarno kao Jellyfin media server sa još par funkcija sa Windowsa 10 na Linux. CPU Intel i5-7500 16GB rama nvme ssd.
Prvi izbor mi je bio Ubuntu 24.04 LTS i trebalo mi je oko nedelju dana da lagano preselim ono što se preseliti može i podesim sve ostalo iz početka. Hardverska akceleracija je proradila svuda kako treba sa intel-media-va-driver-non-free drajverom i sve je došlo na svoje. Međutim, uopšte nije lepo iskustvo koristiti Ubuntu Gnome verziju. Najveći neprijatelj mi je bio file manager. Osnovne stvari kao što su copy/paste i rename rade 3 od 5 puta. Drag and drop isto više ne radi nego što radi. Snap programi se pale po 15 sekundi, Flatpak programi posle nekog vremena izgube status bar. I još gomila sitnica dovela je do još jedne manje selidbe na Linux Mint 22.1 Cinnamon. Već sam ušao u štos i ovog puta mi je trebalo oko 2 dana da sve namestim ponovo. Iskustvo na Mintu je fenomenalno. Kao što je već rečeno u ovoj temi, sve radi kako treba pa skoro da je dosadno. Sistem se jako brzo pali i sve leti sa deb i flatpak programima na ovom starom procesoru. Za sad nemam nikakvih problema i pridružujem se preporukama za Linux Mint.

Ja sam za sličnu stvar planirao Plasma Bigscreen, ali trenutno su u tranziciji pa zvanično i ne nude mogućnost instalacije. I dalje može da se doda u Kubuntu 24.04 (5.27), mislim i u Neon (6.3). Trenutno je preporuka postmarketOS i KDE Nightly, ali nije mi to za ovu svrhu.

Ali razvoj je u toku, pa možda za par meseci i upadne u neki stable distro. Dobra stvar je što je to samo još jedan DE na postojeći OS, pa možeš da se loguješ na koji ti odgovara, po potrebi. A ne znam za neko drugo slično rešenje

Radi, no ima li zvrčki oko instalacije?
Sećam se da sam viđao dosta pritužbi oko NV drajvera na OpenSUSE...

Radi, no ima li zvrčki oko instalacije?
Sećam se da sam viđao dosta pritužbi oko NV drajvera na OpenSUSE...
Pa samo treba dodati nvidia repo, i instalirati drajver package managerom. Ja se nadam da ti to nije "zvrčka". Ali svakako ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg bi koristio OpenSUSE. Pogotovo posle ovoga.

Evo ga Zorin OS 17.3 Pro u akciji najnovija inačica. :):):):cool::cool::cool::sneaky::sneaky::sneaky:🥳🥳🥳🥳Nije bilo lako naći najnoviju verziju jeste da se stara može apdejtovati ali...☺️☺️😊😊😇😇
Pogledajte prilog 487352
E ovo bas htedoh da pitam neko verovatno jeste,i kakva su iskustva?Pre neki dan googlajuci naletim i skinem Zorin OS 17.3 Core ima doduse i Edukation (tako nekako dodati [rogrami za ucenje,a Pro verzija je u sustini donacija dobija se vise raznih desjtop izgleda slicno ko na Ubuntu Mate) a Core je HFCE.Radi li mu izmedju ostalog os-prober te da nisu,kao Ubuntu umesto apt sve snap paketi...pise tamo da je umesto FF Brave defoult pregledac.Ali se uvek moze instalirati i drugi :unsure:

Dobar gaming distro.

Odlično ispeglana Archlinux distribucija, možda prva svoje vrste, pošto Manjaro i nije rolling u pravom smislu te reči a drugi pokušaji su amaterski u odnosu na CachyOS. Nisam očekivao ono što me je sačekalo po boot-u i završetku instalacije, mislio sam da je ilegala ali nije, baš je dobro upeglano sve. Jedino ako poput mene hoćeš neki tiling VM pa ti uz to trebaju neke specifične stvarčice i funkcionalnosti ima malo zezanja za podesiti, standardni DE što stižu uz CachyOS rade odlično out-of-the-box.

Gejming probao još nisam, dobar je i ovako za generalno rad.

Samo su update-i problematični jer guraju pakete iz Arch testing repoa. Na primer, Arch je trenutno na 6.15.9 kernelu, a Cachy već nedelju dana fura 6.16. Ako nisi iskusan Arch korisnik, pripremi se za vratolomije, jer posle svakog većeg update-a će te sačekati crni ekran. Pogotovo ako imaš Nvidia grafičku. Takođe ne smeš mnogo da zaostaješ za update-ima jer nastane problem kad se nagomila veliki broj paketa za download i instalaciju. Vrlo često moraš da forsiraš pacman da ukloni određene pakete, ili da ih overwrite-uje. Dobar distro ako si iskusan, katastrofalan distro ako nemaš iskustva.

Kakva je situacija sa Endeavour? Jesu li malo "konzervativniji" u odnosu na Cachy?

Kakva je situacija sa Endeavour? Jesu li malo "konzervativniji" u odnosu na Cachy?
Nisu. Sve je to Arch ispod haube, tako da važe ista pravila. Držite se LTS distroa, i nema problema. Pre par dana je izašao Debian 13 Trixie. Odličan distro za svakoga.

Oho, novi Debian.
Radije bih distroe sa svežijim kernelima, pogotovo zbog igara...
Lično, preferiram nešto poput Fedore ili OpenSUSE Tumbleweed jer imaju taze stvari ali se izbacuje tek nakon testiranja, plus postoji seriozan tim iza njih, s obzirom na corpo pozadinu. S druge strane, imaju svoje zvrčke i vole da tretiraju male korisnike kao beta testere za corpo klijente...

Ne treba ti novi(ji) kernel i drajveri ako nemaš noviji hardver. Par meseci do godinu dana od izlaska nove generacije ima krpljenja bagova i boljih performansi. Posle toga nije značajno.

Oho, novi Debian.
Radije bih distroe sa svežijim kernelima, pogotovo zbog igara...
Lično, preferiram nešto poput Fedore ili OpenSUSE Tumbleweed jer imaju taze stvari ali se izbacuje tek nakon testiranja, plus postoji seriozan tim iza njih, s obzirom na corpo pozadinu. S druge strane, imaju svoje zvrčke i vole da tretiraju male korisnike kao beta testere za corpo klijente...
Debian 13 dolazi sa 6.12 kernelom. A ako ti to nije dovoljno, uvek možeš da staviš Liquorix kernel koji je već prekompajliran. Instalira se brzo i jednostavno jednom komandom na Debianu:

Bash:
curl -s 'https://liquorix.net/install-liquorix.sh' | sudo bash

I boom. Imaš poslednji kernel.

Na Debian Trixie sam od maja meseca i nemam nikakvih zamerki, KDE.

Kod mene sa gnome od 09.08., i baš sam zadovoljam. Upgrade sa 12ice je odradio bez greške. Par ekstenzija nije radilo dok nisam rebootovao, nakon toga su sve ekstenzije dobile apdejt i nastavile da rade kao i na 12ici. Mnogo bolje iskustvo nego sa apdejtima Fedore koja mi redovno razbuca postavke.

Debian 13 dolazi sa 6.12 kernelom. A ako ti to nije dovoljno, uvek možeš da staviš Liquorix kernel koji je već prekompajliran. Instalira se brzo i jednostavno jednom komandom na Debianu:

Bash:
curl -s 'https://liquorix.net/install-liquorix.sh' | sudo bash

I boom. Imaš poslednji kernel.

Odoh da ga stavim na Pop OS, s kojim se sada igram. Sviđa mi se tiling mod na Pop OS, by the way, i to jako.

Tako je, ima nekih aplikacija za koje nisam ni cuo, i sam sam se zapitao sta ce sve to.
Glorified fancy hyprland based bloated paket (GFHBBP) - nova skracenica.
Posto vidim da cesto instalirate Linux distroe. Kako postizete da posle instalacije vratite sve na zeljene postavke (app, tools, conf,..)

Tako je, ima nekih aplikacija za koje nisam ni cuo, i sam sam se zapitao sta ce sve to.
Glorified fancy hyprland based bloated paket (GFHBBP) - nova skracenica.
Posto vidim da cesto instalirate Linux distroe. Kako postizete da posle instalacije vratite sve na zeljene postavke (app, tools, conf,..)
Dovoljno je staviti ~ na posebnu particiju, ili jednostavno sačuvati config fajlove. Za config fajlove koristim Syncthing, tako da je ceo proces bezbolan. NixOS čuva sve u jednom fajlu.

Hoću ja da instaliram Arch baš kada je archlinux.org down... još mislio nešto do moje mreže ali do njih je.

Hoću ja da instaliram Arch baš kada je archlinux.org down... još mislio nešto do moje mreže ali do njih je.
Kakav distro, takav sajt. Bolje instaliraj Debian. Nije Arch za tebe.

Pa jel imaju neki alternativni mirrori, da editujem installer, da probam tako?

Nije Arch izvinjavam se, hteo staviti cachyos na još jednu mašinu, meni to iz Arch porodice sve arch linux.

Mislim da si u pravu za Debian. Hteo bi cachyos ali realno tinkeringa previše na poslu, nemam baš vremena i hobistički da se zezam sa tim.

Instaliraj Debian, i uživaj. Ne treba ti Arch based distro.

Vrh Dno