Šta je novo?

Koji distro probati?

Moze li preporuka za distro za PC sa nV karticom? Moze li ubuntu da radi bez problema?

Ryzen/rtx 3xxx

@Space Beer

Imam kljuc za 8.1 pro verziju a i navikao sam se na njega.

Evo ga Zorin OS 17.3 Pro u akciji najnovija inačica. :):):):cool::cool::cool::sneaky::sneaky::sneaky:🥳🥳🥳🥳Nije bilo lako naći najnoviju verziju jeste da se stara može apdejtovati ali...☺️☺️😊😊😇😇
2025-04-07 12_59_56-Windows 11 x64 - VMware Workstation.png

Nakon godinu i po dana korišćenja TuxedoOS-a (Kubuntu frankenštajn), više nikada neću na primarni računar instalirati ništa što ne dolazi od korporacije (xUbuntu, Fedora, openSUSE) ili velike i pouzdane zajednice (Debian, Mint, Arch).

Već nekoliko meseci stoji opcija za instalaciju nove verzije (4), sa Plazmom 6, i pre neki dan sam dobio poruku da moja verzija (2) više nije podržana. To je bio najgori upgrade koji sam video na linux desktopu u ovih 15 godina. Bar da ništa nije radilo, pa da odmah instaliram novi sistem, a ovako sve po malo otkrivam i ispravljam, ako se ispraviti može. Naravno da sam dobio crn ekran, pa onda napravi config fajl (wayland/x11 haos). Dalje, skoro ništa instalirano iz repoa ne radi (steam i mullvad vpn i dalje nisam popravio), ali bitno je da Flatpak programi rade. Čak i neki AppImage nisu radili iz prve. Teme nekih programa su kao iz '98. (libreoffice, clementine). Najbitnije prečice više ne rade, mada to je do nove verzije plazme (ne radi ni u drugim distribucijama), moram da vidim može li se namestiti. Pola ikona u Waylandu je mutno, ne samo u taskbaru i meniju, već i u programima, na X-u je ok. I to je do distrbucije, pošto u Leap 16.0 alpha izgleda kako treba. Ne korisitm fractional scaling, sve je na 100%.

Sve u svemu, loše iskustvo. Sad proveram još neke opcije u plazmi 6, pa ako ne može to što mi treba (a izgleda da ne može), ostaje mi Kubuntu 24.04 kao jedina opcija sa KDE5, sa podrškom do 2027./29. (Debian 12 ima godinu manje). A do tada će možda KDE 6 biti ok.

Nije da sam previše iznenađen, ali od kompanije koja prodaje hardver sa ovim sistemom sam očekivao malo više. Ipak nije one-man distro, a verovatno su neki takvi bolje podržani.
Ако имаш времена пређи на Gentoo.

hm, jedino mi malo problem stvara fan speed. uspio sam korigovati uz pomoc mbpfan, ali i dalje nije to to, pogotovo kad se otvori nova stranica, pogotovo youtube. :(

@Tomiprunet to što si obrisao OSX i ostavio sam Linux imaš kafu od mene. Ozbiljan sam 100%. Uvek sam bio ili jesi ili nisi, a ne na dve stolice. Kao koristim Linux godinama, ali krišom imam Win ako zatreba. Ovako se čovek pomuči i potrudi više ako je samo sa jednim OS na računaru. Barem je moj slučaj tako. Ako i nešto ne radi, a to može biti neka sitnica koja se koristi jednom u 6 meseci, kažeš sebi... zamisli da to nije moguće zbog nekog desetog razloga ili da taj računar to ne može, a ne da je do OS-a i bude ti lakše. Jednostavno zaboraviš i ideš dalje dignute glave i ponosan što si ostavio Win iza sebe. Ja planiram i desktop da prebacim na Linux, ali jedino zašto to još nisam uradio su igre. Nisu sve igre podržane na Steam za Linux, ali one glavne koje igram jesu i bliži se taj dan kada ću to uraditi, jer ovaj Win 10 ima gomilu procesa koji opterećuju procesor i ram bespotrebno što sam se uverio na Lenovo Yoga laptop-u kada sam ga prebacio na Debian i dotegao onako kako meni odgovara sa Xfce okruženjem. Živ bio i drago nam je da si postao deo nas. :D

Hvala 😀 skupio sam hrabrost da obrisem skroz osx i da koristim samo linux. I na lenovu sam obrisao windows, ima samo linux. Jos kuci u Srbiji imam imac tamo cu ostavit osx , za sada jos radi dobro , stavio sam ssd ...

Update. MacBook Pro late 2013. Kao sto sam napisao juce instalirao sam Arch linux, koji je radio ok, ali je imao problem sa fanspeed prilikom otvaranja nove stranice u browseru, kao i priliko gledanje videa na youtube. @alex303 mi je predlozio instalaciju fancontrol gui. Ali i dalje je bio prisutan taj problem sa fan speed. Na kraju sam instalirao endeavourOS , sve radi out of box, broadcom wifi drivers, sve,cak nema problema ni sa fan speed.
Eto ako neko ima isti macbook pro i nedoumicu oko linux distra, EndeavourOS je perfekt.

Poslednja izmena:
To sa fan speed si možda mogao da rešim time, da ugasiš zasebnu grafiku koji taj model možda ima i da radi samo ona integrisana u procesoru. Ja sam tako rešio grejanje laptopa koje je svakako bilo dosta manje na linux-u nego na win 10, ali sam na kraju postigao da bude hladan i bez buke. Nisam uspeo da namestim nvidia grafiku u fulu sa svim opcijama, već samo drajver i info sa senzorima. Drajver očigledno nije pisan za taj model i nemam opcije da dobijem kao za neke naprednije modele grafika. Tako da sam iz tog razloga odustao, ugasio je i ostavio na procesoru da radi. Da nemam tu integrisanu u procesoru onda bi radila samo ta nvidia i ne bih imao opciju da je zaobiđem i ugasim. Eto, ako nekome to može da pomogne. Svakako laptop sa dve grafike nema niakkve svrhe,

Tako je, Intel HD5100, bez diskretne grafike. Diskretnu grafiku imaju iMac modeli.

@jurodivi ja mislim da nije šteta. Nije bio toliko zastupljen, resursi ljudi se troše na dodardu sistema i bolje da ga ugase. Kada pogledamo koliko ima distroa danas i drago mi je da polako gase jedan po jedan. Bolje da ima 20 dobrih i utegnutih, nego 500 koji nisu ni testirani od strane krajnjeg korisnika.

Nije stvar u distrou, to je ionako bio pre-packaged Arch...Arco je praktično projekat za učenje Linuxa od nule. Gomila video tutorijala, skripti, resursa etc...vrlo cenjen od mnogih i zato je ljudima žao što čovek neće moći da održava sve to. Ali starost, avaj...

Upravo tako. Postojala je solidna zajednica i youtube kanal na kojem su apsolutni početnici mogli mnogo toga da nauče. Erik je znao sve lepo da objasni i imao je razne tipove instalacionih image-a čija je jedina svrha bila učenje. Na njegove Arch tweak tool-ove tek ne treba trošiti reči. Odavno su u AUR-u i čak ih i ja ponekad koristim. Ovo nije "just another distro" koji je nestao zbog xy razloga, ovo je nestanak jedne zajednice i jednog vrlo vrednog youtube kanala. Stvarno je šteta.

A ti @s4m3m4n bi malo trebao da prikočiš sa svojim izjjavama koje em nisu tačne em nemju nikakve veze sa realnošću. Nisi deo te zajednice, niti znaš njihov doprinos. Smanji doživljaj i prestani da pišeš gluposti.

Na thinkpad x390 sam vratio windows. Linux i displej na thinkpadu ne ide. Bole oci, glava ,posle duzeg gledanja. Ne pomaze ni icc kolor profil, nista. Ne znam , ne mogu se poredit displej od thinkpada 2019 i macbook pro 2013. Za ne poverovati.

Nego, kakve je sadašnja situacija sa AMD grafičim karticama? Javlja mi se da bi dolazeća RX 9060 mogla biti pogodak, ali kad sam nekada davno terao Linux na Radeon kartici, smučio mi se život.

Znači ono, kako sada fercera po vašim iskustvima, samo Steam Proton igrice i prosečna upotreba, bez profesionalne upotrebe. Koje pakete instalirati? Konkretno, Ubuntu.

Nego, kakve je sadašnja situacija sa AMD grafičim karticama? Javlja mi se da bi dolazeća RX 9060 mogla biti pogodak, ali kad sam nekada davno terao Linux na Radeon kartici, smučio mi se život.

Znači ono, kako sada fercera po vašim iskustvima, samo Steam Proton igrice i prosečna upotreba, bez profesionalne upotrebe. Koje pakete instalirati? Konkretno, Ubuntu.
Sve je u kernelu i sve radi što se tiče samog drajvera. Ali ti treba neki Arch based distro zbog mesa i ostalih gluposti koje nisu u kernelu. Na primer CachyOS. Ne znam kakava je situacija sa Ubuntu. Najverovatnije rade back port na stariji kernel a to nije baš najsrećnije rešenje.

Ubuntu je sad 6.14 kernel na najnovijem,a za LTS bi trebalo da bude dostupan nadam se za mesec-dva(onaj hwe). 6.11 lepo radi za sada,bez primedbi.

Za RDNA4 (tj. 9070) je potrebno Mesa u verziji 25, zapravo i novije kako budu izlazile. Tako da je Ubuntu 25.04 minimum (kernel 6.14, mesa 25.0). Druga opcija je rolling distro, tu ćeš dobiti novije pakete znatno brže.

Na thinkpad x390 sam vratio windows. Linux i displej na thinkpadu ne ide. Bole oci, glava ,posle duzeg gledanja. Ne pomaze ni icc kolor profil, nista. Ne znam , ne mogu se poredit displej od thinkpada 2019 i macbook pro 2013. Za ne poverovati.
Ne znam koliko je moj vid merodavan, ali ja na istom računaru ne primećujem razliku u odnosu na druge monitore i sisteme. Nemam ovde Windows, pa ne mogu direktno da uporedim, ali nemam nikakvih problema sa prikazom.

Inače, što se tiče mog sistema (Kubuntu 24.04) otkrio sam da se problem sa startovanjem snap programa javlja i dalje, ali povremeno. Nekad se program startuje iz prvog puta (Firefox uvek, a to mi je jedino bitno), nekad iz četvrtog, jedino VLC nije hteo nikako. I vidim da nisam jedini s tim problemom, ali predložena rešenja nisu pomogla. Nije mi neki problem, pa sam ta 2-3 programa ostavio tako, VLC iz drugog izvora. Isti sistem u VM-u nema taj problem. Nisam imao snap na prethodnom sistemu i nemam na drugom, ali ovde pošto je već podrazumevan, ajde da iskoristim. Ne vidim korist, ali ne verujem da će Canonical odustati.

Probao sam i Ubuntu 25.04 i vidim da njihov App center nema više ni opciju za instalaciju deb paketa (tj. ima ali je prazna), ostao je samo snap. Ko hoće iz repoa, ili konzola ili da instalira synaptic (iz konzole). Ko hoće Flathub, treba mu Gnome Software. Velika papazjania za nove korisnike, nisam siguran da im se Ubuntu može preporučiti, osim ako ne izraze želju da se petljaju s tim.

Vrh Dno