Šta je novo?

Koji Trimer uzeti od 10 do 20/25 hiljade dinara

akojic

Zapažen
Učlanjen(a)
26.04.2023
Poena
5
Koji Trimer uzeti od 10 do 20/25 hiljade dinara,
imam nekih 3 do 10 ari za košenje i uglavnom trava je u pitanju.

Gledam da mi traje na duže staze i da mi traje, jer trebalo bi jer ne koristim u profesionalne svrhe svaki dan, već po potrebi kad poraste trava preko 10/15 cm.

Hvala na preporuci

Promenio sam nekoliko glava za trimere na kinezu, par villager i možda poneku no name. Nije mi se nikad desilo da najlon sam izleće, ali se dešava da se češće kida. Nisam siguran da li je zbog debljine najlona, jer trimer je dosta jači od standardnih, a upućeni kažu da u tim situacijama treba ići na jači najlon, tipa 2.7mm ili možda čak i 3mm. Ja bih ipak da proverim tvrdnju kolege @Zuel , pa bih isprobao i neku glavu iz njihovog asortimana, ali me zanima da li je to standard što se tiče montaže, jel probao neko? Kod mene je dimenzija navoja M10, znam da ove jeftinije glave pasuju ali ne znam kakva je situacija sa Stihl glavama?

Promenio sam nekoliko glava za trimere na kinezu, par villager i možda poneku no name. Nije mi se nikad desilo da najlon sam izleće, ali se dešava da se češće kida. Nisam siguran da li je zbog debljine najlona, jer trimer je dosta jači od standardnih, a upućeni kažu da u tim situacijama treba ići na jači najlon, tipa 2.7mm ili možda čak i 3mm. Ja bih ipak da proverim tvrdnju kolege @Zuel , pa bih isprobao i neku glavu iz njihovog asortimana, ali me zanima da li je to standard što se tiče montaže, jel probao neko? Kod mene je dimenzija navoja M10, znam da ove jeftinije glave pasuju ali ne znam kakva je situacija sa Stihl glavama?
Prvo da ti kazem da nisi u pravu da uz trimer ne ide glava. To nije tacno.
A ovo so si pitao za osovinu sa lezistem na koju se srafi glava, ona se kod sihla razlikuje od vecine drugih.
Ja sam skoro kupio i elektricni trimer daewoo od 1000w i upasovao stihlovu osovinu, legla je ali sam morao kuciste lezaja malo da obrusim da udje u cev.
Stihl je pre 2 godine promenio dizajn glave "auto cut C5-2" i sada u prodaji ima samo "auto cut" ili "poly cut C6-2". To su najcesce za manje modele, ima i drugih. Ja sada trazim taj stari model, ali ga nema na trzistu, malo su manje i lakse iskace najlon kad se lupi o zemlju.
Inace, navoj je M8mm koliko se secam i to muski, celicni. Platio sam je 1800 din. trazim i stitnik glave, i to cu izgleda morati da narucim, jer glava gornjim upada preko dela stitnika i sprecava zaglavljivanje od trave. Moze i stari stitnik, ali vidim da ne odgovara.
Inace ta daewoo mi izgleda sasvim korektno izradjena osim te glave koja je slabasna plastika i kida najlon. A kosta svega 8,5K.
Koji trimer imas i koliki mu je precnik cevi ? Ne verujem da zbog snage kida najlon, mislim da je zbog oblika glave, narocito izlaza iz glave.

Poslednja izmena:
Ima negde ranije na temi, mislim na prvoj strani, stvarno ne znam koji je trimer ali po tehničkim karakteristikama spada u jače. Nije neki poznati brend, ćale pokojni kupio na rate, odrađuje još uvek.
Što se tiče Stihl glave, jutros sam bio u servisu i prodavnici motornih testera i trimera, vlasnik (koga poznajem) kaže da zavisi od modela Stihl trimera šta se dobija uz njega, dakle informacija nije potpuno tačna već delimično tačna, i zaista uz neke modele ne ide glava. Prodao mi je neku zamensku glavu sa silkom za koju se kune da je vrhunskog kvaliteta i da samo nju već godinama prodaje, testiraću već danas pa javljam. Uzeo sam silk 2.7mm i 3mm pa ću i to da probam.
Sad čitam ponovo tvoj post, ne znam da li se razumemo, meni je glava ono plastično gde ide silk, a ne mehanički deo sa zupčanicima koji se podmazuje, moguće da se ne izražavam pravilno pa pravim zabunu.

Pa razumemo se, ali navoj glave treba da odgovara osovini. Kod mene je prenos na sajlu a kod tebe mi se cini da je kardan i to te buni. Nije odgovarao deo osovine na koji se srafi glava, pa sam promenio i osovinu sa lezistem, to je duzine oko 10cm.
Meni je pri kupovini bilo bitno da trimer nije tezak, ali sa jacim ide lakse i brze, a manji su pak zgodniji na uskim prostorima, oko vocaka, ograda i sl. Neki kompromis mora.

Nešto planiram da se ove godine malo bolje spremim za trimerisanje pošto sam pošumio dobar deo bašte, pa će to morati da se češće održava dok drveće ne izraste i krošnjama redukuje sunce, a nadam se i korov. Pitanje je, pošto radim sa remenom preko ramena, dakle ne oprtači nego onaj remen. Villagerov je i solidnog kvaliteta, ali posle dužeg rada ipak boli kičma, pa me zanima jel može neko da preporuči neke proverene oprtače, da su udobni i kvalitetni. Nije bitna cena.

Inače sam jesenas na PA buvljaku kupio cirkular nož za trimer, mnogo bolja stvar od trokrakog noža. Sitni zubi sa navarenim vidijama, seče poleglu travu kao ništa, plus nema onih udaraca koji loše utiču na zupčanike, kad uđe negde gde ne može da radi, samo uspori i stane.

Poslednja izmena:
Ja koristim:

I mogu reći da je udoban.

Ima Stihl nešto slično, ali mislim da je nekoliko puta skuplje.
Kada sam kupovao, u Stihl radnji su mi rekli da nemaju više taj model, jer ga niko ne kupuje zbog cene.

Da iskoristim temu, jer ne vidim odgovarajuću.

U pitanju je velika površina, (dužina oko 20m, širina oko 1.5m i visina oko 2m), ne samo pod živom ogradom nego ima tu i invazivnih vrsta (kiselo drvo i ko zna šta još).
Godinama sam tu površinu održavao sa starim, metalnim makazama (Germany) ali nemam više vremena za to, sečenje traje i po 4h. Sad razmišljam, koji trimer kupiti, da li električni ili benzinski, i koji model bi bio dovoljno jak da za kratko vreme sredi sve ovo?

Više sam za električnu/aku opciju, čisto iz praktičnih razloga. Ali baš ne znam koja snaga je potrebna, a kapacitet baterije mora da bude takav, da omogućava bar 60-70 minuta neprekidnog rada sa jednim punjenjem.

Videh ovaj model - https://www.villager.rs/products/vht-4420-1bcb-trimer-za-zivu-ogradu
S tim što je stock 1.5Ah baterija nedovoljna za ovo što sam naveo, morao bih da kupim bar 4-6Ah bateriju.

Ima li neko predlog, šta raditi u ovom slučaju, e/aku ili ipak kupiti neki model sa benzinskim motorom?

Ne znam da li je 18V baterija dovoljno dobra, bez obzira na kapacitet. Ima li 2x18V varijanta?

@hsv.stoned

Ja sam sa električnog i prilično jakog 👉Villager-a prešao na ovaj aku Einhell upravo iz praktičnih razloga, tj. manjka kablova i motalice.
Inače sa njim šišam 50-ak godina star jorgovan u formi žive ograde (~15x1.4m, slike dole), ukrasnu šljivu, hibiskuse i razne žbunove, magnoliju, tamarix....
Oba nemaju apsolutno nikakav problem da preseku i debelu granu (pojedinačno), dokle god može da upadne između zubaca (što naravno treba izbegavati, jer nije namena), bez zaglavljivanja/mučenja......

Što se vremena rada tiče, nisam merio egzaktno, ali odokativno mi se čini da vreme rada sa 2.5Ah baterijom iz paketa, od 100min (po specifikaciji) nije daleko od istine.
Pritom, trenutno ti je u prodavnici alata poseban kit (baterija i punjač) od 4Ah na akciji 3300din. Ergo, 120e za mašinu, dve baterije i dva punjača == po meni odlična kupovina.

Prilozi

• IMG_20230509_154450.jpg
    IMG_20230509_154450.jpg
    685.1 KB · Pregleda: 44
  • IMG_20230509_155348.jpg
    IMG_20230509_155348.jpg
    717.8 KB · Pregleda: 42
  • IMG_20230509_155004.jpg
    IMG_20230509_155004.jpg
    320.5 KB · Pregleda: 44
Ako sam dobro razumeo, to je površina od 0.3 ara (30m²) što i nije nešto specijalno veliko, veruj mi. Ne znam koliko ti je to daleko od kuće, ali kako sam shvatio, tu ima drvenastih biljaka što i benzinski trimer teško hendluje (ja to rešavam cirkularom). Ja bih platio nekom lokalcu da to raskrči i lepo isfrezira i usitni nekim moto-kultivatorom, a zatim posadio travu. Posle toga možeš da kosiš bilo čim, čak ni ne mora redovno ako trava preuzme. Ovako će ti svaki put biti mučenje.

Мале батеријске тестере са ланцем нису скупе (чак ни Dewalt који сам ја узео), и одлична су опција за крчење мањег дрвећа и ствари које су превелике за те електричне маказе за живу ограду.

Postavi link, da vidim o kom modelu se radi.

@psaras
Nisam siguran da li misliš na moj post, i da li smo se dobro razumeli. Iskoristio sam ovu temu, jer nisam našao odgovarajuću. Ne treba mi trimer za košenje trave, već benzinski ili akumulatorski za žbunje i živu ogradu, u tom smislu se radi o velikoj površini, koju mi je više dosadilo sa sečem makazama.

Evo ja cu ti pomognem 🙂 Parkside! Imam aku varijantu teleskop 20V PTHSA 20-Li B3, bila na oglasima za 50-100e, baterija 4ah ne moz' da potrosis za ceo dan da radis, ultra stedljiv uredjaj.
Inace imao sam ozbiljnu zivu ogradu visine 4-6 metara, duzine 60 metara. nekih 30m sam eliminisao prosle godine skroz, iscupao iz korena, prosto jer ceo dan ode na uredjivanje toga, a mora da se trimuje na 15 dana inace grane zadebljaju i posle ne moze da se sece lepo, zapinje i blokira. Ne znam kolko su ti jake grane al ukoliko ima i debljih grana, onda uzmes motorni isto teleskopski i sa njim resavas to.
Ovo je aku varijanta koja me sluzi vec neke 3 godine, dobra za fino trimovanje i nove grane, za jace mora benzinski.
1774044042263.png

Postavi link, da vidim o kom modelu se radi.

@psaras
Nisam siguran da li misliš na moj post, i da li smo se dobro razumeli. Iskoristio sam ovu temu, jer nisam našao odgovarajuću. Ne treba mi trimer za košenje trave, već benzinski ili akumulatorski za žbunje i živu ogradu, u tom smislu se radi o velikoj površini, koju mi je više dosadilo sa sečem makazama.
Nismo se razumeli, ti tražiš trimer za 20m žive ograde a ja sam nekako pročitao da ti treba za krčenje nekog žbunja. 🥴

Šta mislite o ovom modelu, tačnije o ovoj ponudi za 19k din. - BC-HT720-X IXES, 2x2.0Ah + 2 x baterija 2.4A
Brushless motor, 10 godina garancije. Jedino ne znam šta može da se očekuje od trajanja baterije, verovatno ne duže od 45 minuta rada sa jednim punjenjem.

Za zivu ogradu sam koristio Oleo-Mac HC 605 E, sve dok u Lidlu nisam naleteo na Parkside PHSA 20-Li B2, bila neka akcija sa 5000, na 3500din i od tada samo njega koristim.
Parkside je mozda malo slabiji od ovog Oleo-Maca, ali nema razvlacenja kabla i brige o njemu, za nekih 20-ak metara ograde, nekada svuce jednu crtu od tri na bateriji od 4Ah, zavisi koliko je izraslo, uglavnom ni tu jednu, ako se redovno odrzava...

Poslednja izmena:
Nije direktno vezano za trimere ali može biti korisna informacija. Danas sam imao situaciju da nekih 3 nedelje od kupovine, otpakujem novu motornu testeru iz lidla (zelena), ispoštujem sve procedure što se tiče priprema za paljenje, a ona mrtva, ni da drcne. Sreća te imam trimer koji ima očigledno sličan agregat, pa mi je palo na pamet da probam svećicu, i upali iz cuga. Zamalo da odem do radnje da reklamiram. Čisto da znate, ako kupujete od njih neku SUS mašinu, može i to da se desi, da kinezi uvale neispravnu svećicu.

Nazad
Vrh Dno