Ovako izgleda volumizer, što nije isto kao bafer ili hidr. skretnica.
Ako može dodatni komentar na postavljenu šemu.
Interesuje me kod ove šeme šta se dešava sa količinom vode u sistemu kada se pumpa koristi za grejanje vode u bojleru. Trokrakim ventilom se prebacuje polaz na vod prema spirali bojlera, ali u tom krugu ima baš malo vode i u periodu rada sa bojlerom je to jedini grejni krug. Drugo pitanje je vezano za rad pumpe koja u tom periodu ima samo taj jedan potrošač. Pumpa mi je 16 KW, a za spiralu u bojleru i ne znam koju snagu grejanja ima.
Odnosno, kako uopšte funkcioniše PTV kad znamo koji su zahtevi oko izbora snage pumpe i količine vode u sistemu.
Trenutno vršim pripreme da ubacim pumpu u postojeći sistem grejanja, imam bafer 100 l koji bih prepravio u volumizer. Postojeće rešenje mi je sa bajpasovima na baferu i potrebna je minimalna prepravka da ga prebacim da radi kao volumizer na povratnom vodu kada koristim toplotnu pumpu. Ne izbacujem kotao za sada, pa će ostati i funkcija bafera kad koristim pelet.
Pošto već radim prepravku cevi, odradio bih i ubacivanje trokrakog ventila.
Funkcija bafera mi je i kod grejanja na pelet bila da povećam količinu vode, a u startu je ubačen i zbog naknadnog korištenja toplotne pumpe. Koristim Fenkoile, cevi su izolovane i prvenstvena namena toplotne pumpe je za hlađenje pošto ne koristim klima uređaje. Jedan deo grejanja je rešen podnim,
Instalacije su mi odrađene delimično za grejanje vode u bojleru. Bojler ima spiralu, već je postavljena pumpa koja ima funkciju kod grejanja na pelet, ali nisam nikad razvukao cevi od kotlarnice do bojlera.
Pošto nisam dovršio posao ni kod predhodnog grejanja, ne znam da li ću opet započeti taj deo posla i sa toplotnom pumpom.
Treba mi neko vreme za nabavku ventila. U pitanju je LG R290 monoblok pumpa koja ima neki svoj standard za taj trokraki ventil. Kompletiram opremu za njenu ugradnju, ostala mi je još ta odluka za PTV.