Šta je novo?

Toplotna pumpa

Kod potrošnje energenata nikako logika ne može da bude u što većoj stimulaciji potrošnje, već naprotiv u energetskoj efikasnosti i štedljivosti. Energenti jesu deficitarna "roba" i uz to ekološki nepodobna.

Eto nama lepe inflacije i sledeće godine.

• Like
Reagovanja: Ira
Sto pre, svako ko je u mogucnosti predje na solare, manje stresa i glavobolje sa nasim korumpiranim sistemom ce imati. Meni je EPS i rad istog, bio okidac da ugradim hybridni sistem. Hteo sam da izbegnem stres i narusavanje zdravlja, svaki mesec kad treba da stigne racun ili ne stigne. Tako da sam sebi olaksao i sam proizvodim dovoljno struje za sva 4 godisnja doba i od epsa i ostalih javnih preduzeca izuzev vodovoda i kanaluzacije mi ne treba nista.
Hibridni sistem je dosta skup, nema svako para da u to uloži kada je dosta uložio u TP.
Ali svakako prozjumer varijanta je dovoljna jer pravljenjem svojih kilovata i posle povlacenjem istih smanjujete zone i mogućnost ulaska u crvenu tarifu ako zaista bude bila preko 1200kWh.

Kolika solarna elektrana treba za toplotnu pumpu 12 kW midea. Zanima me i koliko maksimalno kW moze povuci ova pumpa da znam zbog invertera. Također koliko kW povuce u Startu kada se upali.

Ne znam za Midea TP, ali moja ne povuče više u "startu kad se upali". Prvo krene sa 800W, pa pređe na 1200, 1400, 1700,... sve do max 4 kW. Kada se "gasi" isto polako modulira na sve manje i manje, do minimuma od 800 W i onda se vrati u standby od 33W.
Ako ima neki pik pri startu, ja to ne znam i ne mogu da izmerim.
Radi se o Fujitsu 10kW, ali ne verujem da i drugi proizvođači funkcionišu mnogo drugačije.

Što se tiče solarne elektrane, ona će ti "dopunjavati" struju koliko je potrebno, a ostatak ćeš vući iz mreže. Ako si prosumer onda ti se sve što si napravio i potrošio izračuna na kraju meseca, a višak, ako ga ima, prebaci u sledeći mesec. Ne zavisi od jačine TP koliki solarni sistem ti treba, nego od toga koliko kWh potrošiš u toku cele godine. Pošto si tek ugradio TP i nemaš ni jednu sezonu grejanja sa njom, teško da ćeš znati kolika će ti biti potrošnja. Možeš samo da dobro izračunaš, a koliko će ustvarnosti biti, zavisi od dosta stvari.
Moj savet je da provedeš bar jendu sezonu grejanja sa TP, bez solarnih panela, i za to vreme prati potrošnju i spoljnu i unutrašnju temepraturu. Najbolje na nivou sata ili dana, ali za to ti treba neka oprema, koju ne znam da li imaš. Ako ništa drugo, bar prati iz meseca u mesec koliko je TP potrošila i koiko je hladan taj mesec bio u proseku. Na proleće ćeš biti pametniji nego na jesen, pa sa tim znanjem i informacijama isplaniraj solarni sistem.

Ukoliko do tada ovi iz "struke" ne preHebu nešto sa uslovima za prozjumere.

Koliko sam shvatio sa teme o solarnim panelima, stručnjaci planiraju da preHebu nešto krajem 2026. godine. Tako da može da odradi jednu sezonu grejanja, vidi šta mu odgovara i da od proleća krene u prosumer priču po trenutnim uslovima.
Ili neka odmah uzme najveći sistem koji može da priušti, po principu "Da ti uzmem sve četiri ćerko. Neće da se bace.".

Ukoliko do tada ovi iz "struke" ne preHebu nešto sa uslovima za prozjumere.
Уопште ме не би зачудило да се тако нешто и догоди. Наши су мајстори за то. Деценије искуства имају...

Pa najavili su promenu uslova početkom 2026. Samo ne znam šta to tačno znači. Sigurno će menjati način obračuna. Tako da ko ima para neka pravi solarni sistem do kraja godine

Ja ne bi bio Prozujmer je nemam uslove za to a i bojim se ogromne papirologije. Ja bi isao na Off-Grid da trosim struju sa panela i baterije i kada to potrosim onda da trosim ovu normalnu struju.. Panele ne bi kupovao u Bosni nego bi uvezao iz Kine jer me dosta jeftinije izađe a sam cu ih i ugraditi. Ja sam gledao sistem 8 kW solarni paneli, 6 kW Inverter i baterije 315 aH 16kW

Javi kako si pošao i po kojoj ceni. Ima nas još zainteresovanih za slučnu avanturu :)

Ja ne bi bio Prozujmer je nemam uslove za to a i bojim se ogromne papirologije. Ja bi isao na Off-Grid da trosim struju sa panela i baterije i kada to potrosim onda da trosim ovu normalnu struju.. Panele ne bi kupovao u Bosni nego bi uvezao iz Kine jer me dosta jeftinije izađe a sam cu ih i ugraditi. Ja sam gledao sistem 8 kW solarni paneli, 6 kW Inverter i baterije 315 aH 16kW
Koliku površinu greješ, koliki au sračunati gubitci @-12°C (ili koliko već za tvoje mesto)?

Javi kako si pošao i po kojoj ceni. Ima nas još zainteresovanih za slučnu avanturu :)
Avanturista sam ja, dobio sam ponude iz Kine jos samo da savladam kolika elektrana meni treba, 8 kW ili 16kW kinezima sam vec dosadio haha.
Koliku površinu greješ, koliki au sračunati gubitci @-12°C (ili koliko već za tvoje mesto)?
Grijem 160 kvadrata, radijatorsko grijanje.. gubitci na -12 su 9kW

Treba ti minimum 16kW sa baterijama od bar 30kWh. Biće skpo. Neisplativo ako posmatraš samo grejanje i TP. Ali koristićeš i za druge stvari, pa ti se možda investicija i otplati za 20-tak godina.

Treba ti minimum 16kW sa baterijama od bar 30kWh. Biće skpo. Neisplativo ako posmatraš samo grejanje i TP. Ali koristićeš i za druge stvari, pa ti se možda investicija i otplati za 20-tak godina.
Ja ne zelim neovisnost ja samo zelim ustedu na struji. 8 kW je meni nekako okej i zbog mog krova na koji planiram postaviti panele pa bi mozda stavio inverter od 10-16 kW a panele 8 kW. Bateriju bi isao za pocetak 16kWh ako bude trebalo dodat cemo jos jednu.. ovakav sistem ce me kostati oko 3000-4000 eura

Nešto mi je to malo para za takav sistem, al' ajd da vidimo. Bojim se da za TP neće biti neke uštede. Grejanje ti je najpotrebnije kad ima najmanje sunca :(

Jako tesko za te para, bez obzira sto sam postavljas. Sve sem invertera, punjaca baterija i kontrolera sam iz kine uvezao, ali sam njihovu premium opremu uzimao i ona takodje nije jeftina, cak i sa najjeftinijom varijantom te nece toliko kostati, carine, pdv ne treba zaboraviti. Puno tu dodatnih stavki ima. Nosaci panela nisu jeftini, konstrukcije, bms, silni osiguraci , zastite... Treba ici obavezno na kvalitetne bakarne kablove, nikako stedeti na tome, jer je to potencijalni pozar u najavi. I sto je kolega component spomenuo neki 15kw panela/30kwh baterija je neki minimum da koliko toliko mozes zimi da funkcionises sa 12kw mideom.
Takodje hybridni sistemi nisu jednostavni za postavku i konfiguraciju,recimo malo ko u Srbiji zna da ih postavlja na pravi nacin. Znam coveka koji je strucnjak po ovom pitanju i mogao bi svaki dan da radi prepravke sistema koje su postavljale neke poznate firme po Srbiji.

Prilozi

• IMG_7024.png
    IMG_7024.png
    1.2 MB · Pregleda: 59
Jako tesko za te para, bez obzira sto sam postavljas. Sve sem invertera, punjaca baterija i kontrolera sam iz kine uvezao, ali sam njihovu premium opremu uzimao i ona takodje nije jeftina, cak i sa najjeftinijom varijantom te nece toliko kostati, carine, pdv ne treba zaboraviti. Puno tu dodatnih stavki ima. Nosaci panela nisu jeftini, konstrukcije, bms, silni osiguraci , zastite... Treba ici obavezno na kvalitetne bakarne kablove, nikako stedeti na tome, jer je to potencijalni pozar u najavi. I sto je kolega component spomenuo neki 15kw panela/30kwh baterija je neki minimum da koliko toliko mozes zimi da funkcionises sa 12kw mideom.
Takodje hybridni sistemi nisu jednostavni za postavku i konfiguraciju,recimo malo ko u Srbiji zna da ih postavlja na pravi nacin. Znam coveka koji je strucnjak po ovom pitanju i mogao bi svaki dan da radi prepravke sistema koje su postavljale neke poznate firme po Srbiji.
Kablove, osigurace, konstrukciju imam jer sam elektricar i radio sam solarne panele. Sto se tice Kine tu radim uvoz skoro svaki mjesec ali uvozim neke druge stvari.. tematika uvoza mi je jako poznata i znam kako sve funkcionise. Trenutno sam u rijesavanju certifikata za baterije i da vidim da li sa LCL normalnim mogu da se utovare baterije, ako ne mogne onda sam u banani heh. Kod mene nije klasicni Hybrid jer Kinezi smatraju kada im kazes Hybrid onda idu imas baterije a visak da prodajes a o ovo sto ja hocu to zovu Novi Off-grid. Al da ne duzim.. 15kW panela ja ne mogu instalirati dobro cu vidjet gdje koji panel mogu ustekat i koliko god panela budem imao to mi je dobitak. Razumijem, meni treba 15 kW panela i 30kWh baterija ali ja ne zelim neovisan sistem ja zelim samo pomoc sadasnjem sistemu. Npr. ja ako proizvodim 2 kW a trosim 5 kW onda ce inverter uzimat dodatnih 3 kW iz javne mreze i to je naravno usteda tih 2 kW ja koliko god panela instaliram uvijek cu imat tu neku ustedu.

Ovako izgleda volumizer, što nije isto kao bafer ili hidr. skretnica.
Ako može dodatni komentar na postavljenu šemu.
Interesuje me kod ove šeme šta se dešava sa količinom vode u sistemu kada se pumpa koristi za grejanje vode u bojleru. Trokrakim ventilom se prebacuje polaz na vod prema spirali bojlera, ali u tom krugu ima baš malo vode i u periodu rada sa bojlerom je to jedini grejni krug. Drugo pitanje je vezano za rad pumpe koja u tom periodu ima samo taj jedan potrošač. Pumpa mi je 16 KW, a za spiralu u bojleru i ne znam koju snagu grejanja ima.
Odnosno, kako uopšte funkcioniše PTV kad znamo koji su zahtevi oko izbora snage pumpe i količine vode u sistemu.

Trenutno vršim pripreme da ubacim pumpu u postojeći sistem grejanja, imam bafer 100 l koji bih prepravio u volumizer. Postojeće rešenje mi je sa bajpasovima na baferu i potrebna je minimalna prepravka da ga prebacim da radi kao volumizer na povratnom vodu kada koristim toplotnu pumpu. Ne izbacujem kotao za sada, pa će ostati i funkcija bafera kad koristim pelet.
Pošto već radim prepravku cevi, odradio bih i ubacivanje trokrakog ventila.
Funkcija bafera mi je i kod grejanja na pelet bila da povećam količinu vode, a u startu je ubačen i zbog naknadnog korištenja toplotne pumpe. Koristim Fenkoile, cevi su izolovane i prvenstvena namena toplotne pumpe je za hlađenje pošto ne koristim klima uređaje. Jedan deo grejanja je rešen podnim,
Instalacije su mi odrađene delimično za grejanje vode u bojleru. Bojler ima spiralu, već je postavljena pumpa koja ima funkciju kod grejanja na pelet, ali nisam nikad razvukao cevi od kotlarnice do bojlera.
Pošto nisam dovršio posao ni kod predhodnog grejanja, ne znam da li ću opet započeti taj deo posla i sa toplotnom pumpom.
Treba mi neko vreme za nabavku ventila. U pitanju je LG R290 monoblok pumpa koja ima neki svoj standard za taj trokraki ventil. Kompletiram opremu za njenu ugradnju, ostala mi je još ta odluka za PTV.

Veliki pozdrav svim drugarima, pre mesec dana sam ubacio solarne panele, pa planiramo do zime da odradimo toplotnu pumpu, kuca je velicine oko 300kv, prizemlje se trenutno ne greje toliko(na radijatorima stoji 2), a prvi i drugi sprat se greju skroz, dobio sam ponudu od majstora mitsubishi pumpa 14kw za 11000e(komplet sve), rekao mi je da ubacimo za sad 14kw, a kasnije kad krene i prvi sprat da se greje skroz jos jednu od 8kw.
Moje pitanje trenutno glasi, da li mi se isplati da ubacim toplotnu pumpu, koliko cu otprilike da imam trosak obzirom da smo ubacili solarne panele 10.5kw ? Trenutno se grejemo na centrometal kotao 50kw(i gorionik 50kw), trosimo oko 9t za sezonu

Koliko ćeš imati akumuliranih kWh do početka grejne sezone?
Koliko struje trošiš bez grejanja?
Kolika će cena struje biti? Da li će spustiti crvenu zonu na 1200kWh?
Sve to treba da bi izračunao buduće troškove.

9t peleta je oko 3000-3500 kWh toplotnom pumpom u sredini sezone. Ako imaš dovoljno akumuliranih prosumerskih kWh, biće ti jeftino. Ako nemaš, biće skupo (zbog ulaska u crvenu zonu).

Za akumulirane kwh, ne bih znao da ti kazem, jer trenutno elektrana radi samo da pokrije kw koje trosimo u toku dana(stavicu ti slike od dva dana).
Struju trosimo u proseku izmedju 22-24k mesecno(bez elektrane), tek smo ugradili elektranu da bih ti rekao.
Ne znamo sta da radimo, da li da se upustamo u projekat sa toplotnom pumpom ili da se grejemo ove godine na pelet, igra mi dosta ulogu, ove zime mora da bude sve na max nivou, dobio sam blizance pre 20 dana, pa mora da bude toplo konst.
Moje pitanje je da li cu da pokrijem sa tih 14kw ovo za sad, a kasnije da ubacim jos jednu od 8kw(pricamo o mitsubishi pumpama, dobio sam info da su one najbolje) i koliko bi bila potrosnja mesecno, ja trenutno dajem oko 2200-2500e za pelet godisnje

Prilozi

• IMG_3056.png
    IMG_3056.png
    143.8 KB · Pregleda: 18
  • IMG_3057.png
    IMG_3057.png
    145.8 KB · Pregleda: 14
  • IMG_3058.png
    IMG_3058.png
    145.6 KB · Pregleda: 27
Koja ti je izolacija na kući? Da li je to na sprat, poktrovlje,... nešto treće? Da li ima izolaciju u podu prizemlja? Izolacija na tavanu? Kakva je stolarija?
Po dosadašnjoj potrošnji, verujem da je 14kW OK. Javiće se neko ko radi TP, pa da ti kaže iz iskustva.

Ako ti pelet radi, zašto hoćeš da ga menjaš u ovok kritičnom trenutku (blizanci)? Ili, ako imaš mesta, ostavi pelet, samo dodaj TP?

Računam da ćeš imati potrošnju za TP oko 170.000 na nivou sezone. Ako poskupi struja, kao što najavljuju, onda bar 190.000. Ako spuste crvenu zonu, onda može da bude svašta. Preko 200.000 sigurno.

Ima li neko iskustva sa toplotnim pumpama TCL sa R290 propan gasom,mogu dosta povoljno da se kupe.

Koja ti je izolacija na kući? Da li je to na sprat, poktrovlje,... nešto treće? Da li ima izolaciju u podu prizemlja? Izolacija na tavanu? Kakva je stolarija?
Po dosadašnjoj potrošnji, verujem da je 14kW OK. Javiće se neko ko radi TP, pa da ti kaže iz iskustva.

Ako ti pelet radi, zašto hoćeš da ga menjaš u ovok kritičnom trenutku (blizanci)? Ili, ako imaš mesta, ostavi pelet, samo dodaj TP?

Računam da ćeš imati potrošnju za TP oko 170.000 na nivou sezone. Ako poskupi struja, kao što najavljuju, onda bar 190.000. Ako spuste crvenu zonu, onda može da bude svašta. Preko 200.000 sigurno.
Imam 8cm izolaciju, cela kuca je u pvc stolariji, svuda ima izolacija dobra, radi pelet normalno, nego gledam ako smo vec odradili solarne panele, mozemo da iskoristimo i struju za toplotnu pumpu, za ove cene sto si mi napisao, to je da nemam solarne panele.
Najmanji problem je da ostavim ja pelet i ove godine, ja moram da puknem 2500e za pelet, nego gledam ako je isplativije da ubacim odmah TP

Nemas zimi puno suncanih dana, bar ih prosle godine nije bilo. Tako da je upitno koliko ces pokrivati sa 14kw pumpom i ostalim potrosacima. Mi smo prosle godine testirali u januaru i februaru potrosnju u praznoj kuci i hibridni sistem sa 17kw panela je uspeo da gura toplotnu pumpu 8kw (23c), bojler, frizider, zamrzivac i jos par sijalica 24/7 bez da je povukao bilo sta iz mreze. A da pri tom kapacitet baterije nije pao ni jednom ispod 30%. Mada imam pumpu manje snage, bolju izolaciju i temperature ulazne vode su mi bile 26-29c, tako da je pumpa malo trosila. Narednu zimu, sumnjam da ce tako biti sa svim ukucanima, ali cu javiti situaciju. Moja familija nije bas ekonomicna :).

E sad tek ne znam sta da radim 😂 Moracu da pozovem jos neku firmu da vidim za TP, jel stoji da je mitsubishi najbolja ili ne ? Sta mi vi preporucujete

Toplotna pumpa bi trebalo da se više isplatiti nego pelet. Pogotovo što imaš solarne panele. Ali...
Ako dobro tumačim, svakog meseca vi ulazite u crvenu zonu. I solarni paneli vam ne pokrivaju ni trenutnu potrošnju, i to sada, u sred avgusta? Da li sam nešto pogrešno rezumeo? Ako je tako, ne razumem što niste uzeli jači solarni sistem? Neki koji će godišnje praviti onoliko koliko godišnje i potrošite. Da li ste uopšte prosumeri (ne vidim da je napisano)? Ako niste, onda jači sistem nema smisla (samo baterije).

Kao što picasso reče, teško da možete da računate na solarne panele da će vam pomoći oko toplotne pumpe u decembru i januaru, kada se najviše greje. Tada sunce zađe u 16 časova, a struja je još uvek u skupoj tarifi. Ako nemate baterije da vam bar malo pomognu, što se tiče TP, kao da nemate solarne panele. Bar za direktno korišćenje. Prosumeri koji gomilaju višak, tada koriste taj višak da plaćaju mnogo povoljniju struju za TP i njima se i te kako isplati.

Nisu moje pare, ali ja bih svejedno pre koristio TP nego pelet čak i da košta isto. TP možeš da zaboraviš celu zimu, a pelet ipak moraš da skladštiš, sipaš, prazniš,...

Još jedno pitanje: kolika je sa peletom temperatura polazne vode? Ako je prevelika, možda TP ne bude efikasna, pa je ni ne vredi uzimati u obzir ako se ne stave dodatni radijatori.

Nismo se razumeli, slike koje sam postavio vezano za solarne panele, trenutno je namesten da radi samo koliko trosimo u kuci(mora tako dok ne dodje EPS da stavi neko novo brojilo), evo postavljam sliku kad je bio ukljucen prvi dan i kad povuce maksimum koliko moze i tu se vidi da cemo u toku dana otprilike preko 60-70% da guramo u mrezu, a ostalo da koristimo.
Temperatura u kotlu je bila oko 60c

Prilozi

• IMG_3063.png
    IMG_3063.png
    141.7 KB · Pregleda: 20
60°C nije za TP. Ta priča je sjajna na 35°C, eventualno 45°C. Ako ti zaista treba 60°C, onda jedina alternativa može biti gas. Ili da poduplaš radijatore. Te što imaš rasturiš i dodaš rebra (od postojećih radojatora), a dodaš panelne. Mora biti velika površina grejnih tela da bi sistem bio efikasan i radio na manjoj temperaturi vode. I nikako da ti uvale hidrauličnu skretnicu. I tu se gubi par stepeni zbog mešanja tople i hladne vode. https://microma.rs/kalkulator/ evo pa sračunaj gubitke, gledaj @-10@°C

Vrh Dno