Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pre bih za iste pare uzeo airy🤷‍♂️
Meni se iskreno Airy ne svidja zbog one lopate!
Ali ukusi su razliciti! :)
A i ta fujitsu nordic je odlicna
Verovatno i best buy
Svakako dobra masina
Treba videti da li je ta KHCA koja se prodaje kod nas Nordik model ili obican. Obican nema grejaslc SJ.
Pa da ovde kod nas je KHCA bez N na kraju! :unsure:
N ipak stoji verovatno za Nordic

Poslednja izmena:
A koliko su te pumpe automatizovane i bezbedne? Ima li nekih senzora, tipa da ugasi klimu ako pumpa stane? Ima li ko iskustava sa ovim?
Problem mi je pad zbog polozaja i spoljne i unutrasnje jedinice. + duzina jedno 5m.
Mehanizam pumpe je prost i imaš ih i wipcool i valve i još kojih marki a ako se već odlučuješ za to uzmi ljudski pumpu sa većim rezervoarom kao npr https://www.wipcool.com/low-profile-high-flow-tank-pumps-p380-product/
Pumpa se povezuje na napajanje od klime a obično imaš 4 žice za to povezivanje, L N i dve dodatne bez oznake. L i N se zna gde ide a ove dve su ti prekidač iz pumpe koji koristiš da prekineš signal od unutrašnje jedinice ka spoljnoj.
Razvežeš postojeći "S" terminal i taj provodnik ide na jedan od ta dva sa pumpe a drugi sa pumpe na "S" terminal.
Sad možda nije uvek baš ovako ali to je suština rada klime sa dodatnom pumpom.

Mehanizam pumpe je prost i imaš ih i wipcool i valve i još kojih marki a ako se već odlučuješ za to uzmi ljudski pumpu sa većim rezervoarom kao npr https://www.wipcool.com/low-profile-high-flow-tank-pumps-p380-product/
Pumpa se povezuje na napajanje od klime a obično imaš 4 žice za to povezivanje, L N i dve dodatne bez oznake. L i N se zna gde ide a ove dve su ti prekidač iz pumpe koji koristiš da prekineš signal od unutrašnje jedinice ka spoljnoj.
Razvežeš postojeći "S" terminal i taj provodnik ide na jedan od ta dva sa pumpe a drugi sa pumpe na "S" terminal.
Sad možda nije uvek baš ovako ali to je suština rada klime sa dodatnom pumpom.
Ako sam dobro razumeo, pumpa može da "kontroliše" klimu (u smislu da je ugasi?
Montažu bih ostavio majstoru nego me zanimanju mogućnosti.

Slazem se ali za nase uslove, cena trenutna i spec mozda best buy.
Nisam mislio konkretno na bilo koju klimu, samo sam napomenuo da su klime u Srbiji kao i BiH jako jeftine u odnosu na druge zemlje, neisplati se traziti "vani" proslo je to vreme davno. Evo primjera jeftinijeg...
Vivax

Prilozi

• Screenshot_20250804_175100_willhaben.jpg
    Screenshot_20250804_175100_willhaben.jpg
    59.8 KB · Pregleda: 63
Vjerujem da je ovo greska, nisam iskreno ni ja gledao, podrazumjeva se novo.. Ovo je klasicna cjena za ( novo ) sa u gradnjom. Cesto budu reklame za vivax knap 2000€ sa ugradnjom. Zapad je podjeljen.. Kod nas je ta klima pod nazivom DIMSTAL... bar tako mislim posto je sve isti izgled. Samo na zapadu ljudi nisu nista naucili i samo firma, firma...
Mi "jugovici" se pomogmemo, pa cesto i sam uradim ugradnju dzaba. Tako da moj post je otisao sa nordic teme koju je "kolega forumacki" kupio, moje misljenje je bilo da netreba preko grane klimu traziti. Sem polovnih jer se tu zaista bjesne klime mogu za uslovno malo para naci.

Та клима за те паре је буквално….
shut up and take my money GIF

Ljudi sta je bolji izbor gree amber comfort 12 btu ili gre air 12 btu
Amber Comfort je stara i nema je vise... sa spoljnom od 34kg i isla ispod 200w! Nova je Amber Pro(29kg) koja ne ide ispod 500w i prodaje se pod nazivom Amber Pro, Amber Pro Smart UV, takodje negde na netu ima je kao Amber Comfort Pro! *** ludilo :LOL:
Koja Air? ili mislis na Airy?

Poslednja izmena:
Ne bih da otvaram novu temu, ali bih trebao ugraditi 3 invertera (ne pitajte zasto, takva uzasna postavka stana i soba u istom),
pa mi je prijatelj koji mi je ugradjivao klime zadnjih 20tak godina, sto u lokalima sto u stanovima za ovu preporucio jednu 9ku i dve 7ce Daikin. Stan je 58 kvadrata, pvc stolarija, debeli zidovi (stara zgrada 70tih) + izolacija radjena pre 2 godine (stiropor 10ka).

Preporuka je pala na
1x FTXC25E + RXC25E
2x FTXC20E + RXC20E

Zanima me kakva su vasa iskustva sa ovim klimama? Ili bih trebao juriti nesto povoljnije u odnosu na Daikin. Prvenstveno bi se koristile za grejanje, zeleo bih da izbacim TA peci koje sada imam, a one su 3 x 3kw 🤣

Hvala Jozzo! Meni je ta cena sumnjiva, kako je moguce da bude duplo jeftinija? Meni tu nesto smrdi.,..Kako se isplati? Jedino ako nije "ispala" sa nekog kamiona....
Ili je mozda "predugo stajala" nedje i sad hoce samo da je maknu sa stanja posto je stari model? Mada jeste cudno. Kod nas se prodaju gree amber pro comfort,stari model sa samo 15% popusta jer su bili izlozbeni modeli. Nema ih nidje osim par tih nekih.

Hvala Jozzo! Meni je ta cena sumnjiva, kako je moguce da bude duplo jeftinija? Meni tu nesto smrdi.,..Kako se isplati? Jedino ako nije "ispala" sa nekog kamiona....
Pogledaj ostatak ponude, sve je na popustu, prazne se magacini za novu robu. To je normalno u zapadnim zemljama, samo kod nas se digne cena dan-dva pred sniženje, pa se oglasi AKCIJA a u stvari cena kao i pre, ili malo niža.

Nazad
Vrh Dno