Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Konstantna je brzina, al da ne idemo u off, samo sam zeleo prikazati da i sa 4G mi imamo i jace brzine ako je to poenta posta iznad mog bila, ako je samo da se kaze da Egipat ima 5G a mi nemamo, i ako je dat SS brzine, osim sto je 5 vece od 4 ne vidim poentu.
Hocu da kazem, jeste volim i ja napredak, i da nece bas 5G ubiti pre ce druge stvari, ali ako pricamo o samoj brzini ja sam Srbiju uzduz i popreko presao i svugde imao 4G koji radi savrseno(pricam o Mtsu) ali ja mislim da je konstantan servis da svugde imas konstantnu brzinu ono sto je bitno.
Aj necu sad dalje da pisem iovako smo u offu da covek ne mora non stop da brise, pa cu stati ovde.
Pozdrav.
Ali zabroavljas činjenicu da je 4G u Egiptu zbog gustine bio na izdisaju pa su im dali proširenje. Pa je malo prodisao. U Egiptu ima vise ljudi nego kod nas na uskoj regiji. Drugo kod nas pola Srbije ima optiku po gustim naseljima. Ne znam kakva je situacija u Egiptu. Ali znam da i nama će dobro doći radi konkurencije ako nista drugo. Da ne pricam o 700MHz za siroko pokrivanje da pokrije tačke gde do sad nije bilo signala. 5G kod nas treba da donese smanjenje cena. Naravno ako licenca ne bude preskupa da se mora ugraditi u cenu usluga...

Ali zabroavljas činjenicu da je 4G u Egiptu zbog gustine bio na izdisaju pa su im dali proširenje. Pa je malo prodisao. U Egiptu ima vise ljudi nego kod nas na uskoj regiji. Drugo kod nas pola Srbije ima optiku po gustim naseljima. Ne znam kakva je situacija u Egiptu. Ali znam da i nama će dobro doći radi konkurencije ako nista drugo. Da ne pricam o 700MHz za siroko pokrivanje da pokrije tačke gde do sad nije bilo signala. 5G kod nas treba da donese smanjenje cena. Naravno ako licenca ne bude preskupa da se mora ugraditi u cenu usluga...
Nista ne zaboravljam, samo dajem SS na ociglednu hvalu kako Egipat ima 5G sa manjim brzinama nego nas 4G.
Kud ce manja cena meni smesno i ovo sto placam a imam sve najskuplje pakete kod nas sto daje recimo Mts(soko max, optiku 1000/500, sve moguce kanale, HBO MAX, neogranicen net u BiH, Aus, DE, kao i pozivi, 22GB za Al i MK, 1GB roaming neta...da ne nabrajam dalje, de mene nadje ja bas imam sve u fullu, al kapiram na sta mislis ima ljudi koji za tu kintu ne dobijaju ni 10% sta imam ja)

Gde si ovo merio, i u koliko sati? Posto je i to jako bitno. Recimo u ovom trenutku u mom gradu je 18 mbps, sinoc u jednom selu pored preko 150 mbps. Neopterecena bazna stanica izvlaci koliko hoces.
Pise ti u 16H u Beogradu al sad ako me pitas za lokaciju ne znam tacno ali posto je 4 sata popodne u to vreme sam obicno kod kuce pa eto mozda kod kuce, ali ne tvrdim.
Znam samo da je kao sto pise 16h.

Sigurno neće biti paketa u kojima će biti 5G ponuda a u ostalim da je ne bude.

Lepo ga zaokruzili na 100 miliona. Da predjemo odmah na stvar, bez uvijanja.

100 milki bez fizicke opreme, o vendorima, ljudstvu, softveru i ko zna cemu jos i da ne pricam.
Po meni to ce biti bas ozbiljna cifra.
Jedino sto se ovaj put dobija licenca za narednih 20 godina, prosto nije ni bilo realno da bude manje za toliki vremenski period.
Zašto? U DSS-u komotno mogu ko starlink best effort. Da puste paket sa nekim 4G pa koliko gura. A na 5G da dodatno placas.
Mogu, ali nece. 5G se uvodi zbog rasterecenja mreze, a ne zbog brzina. Mozda prvih pola godine zbog finog podesavanja mreze, to ce naravno prodavati kao ekskluzivu, ali cim budu videli da sve radi kako treba pustaju svima.

I ja potvrđujem da su u naselju Pivara u Kragujevcu takođe postavljeni ti manji 5g paneli pored standardnih.

Da li treba zamena sa 4g na 5g kartice fizicki ili ostaju 4g kartice ( pitam i za roming ako je 4g kartica u 5g telefonu ) ???

Da li treba zamena sa 4g na 5g kartice fizicki ili ostaju 4g kartice ( pitam i za roming ako je 4g kartica u 5g telefonu ) ???
Ako si čitao komentare morao si da primetiš da su ljudi u romingu koristili naše kartice u njihovoj 5G mreži.

Banjica,BG,upravo dodaju male panele pored postojecih velikih.MTS i A1 stanica(bar koliko ja znam)

Pogledajte prilog 499207
Da li moraju da se vide i budu strogo "mali" paneli dodati pored onih vecih da bi znali da je bazna stanica spremna za 5g, tj da kad drzava dozvoli samo puste signal, ili mogu da stave i u ova veca cuda posto kazu da je vecina baznih vec spremna i pre nego su zadnjih meseci krenuli da dodaju ova mala cuda ???

Bazne stanice "većinom" i jesu 5G kompatibilne, mislim da se drugačije više i ne prave. Ovo što se sada postavlja, nisu bazne stanice već antene. A antene ne zavise od toga da li će biti 3G ili 4G ili 5G, već prevashodno od frekvencije signala koji treba da prima/emituje.
Pozdrav

Da li moraju da se vide i budu strogo "mali" paneli dodati pored onih vecih da bi znali da je bazna stanica spremna za 5g, tj da kad drzava dozvoli samo puste signal, ili mogu da stave i u ova veca cuda posto kazu da je vecina baznih vec spremna i pre nego su zadnjih meseci krenuli da dodaju ova mala cuda ???
To sto imaju te male antene dodate to jedino omogucava da se dobije 5G na visoj frekvenciji tjst. 3500MHz za koji se smatra da je pravi 5G sa velikim brzinama. Ako bazna stanica nema tu malu antenu pored velike ne znaci da nece emitovati 5G signal samo nece na 3500MHz nego na 2100MHz ili/i 700MHz

Vrh Dno