Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

napadaju za uveliko zgrade gde će biti postavljene antene
kod nas zamalo da nisu ubili čoveka na skupštini iako je lik stručno objasnio da je manje zračenje ako bude na našoj nego na nekoj drugoj zgradi a svakako će negde biti pa makar podigli stub na zelenoj površini

Prepiska sa portfolio menadžerom Screenshot_20250710_103627_WhatsApp.jpg

Ono sto je neophodno, dovlace optiku do baznih stanica gde god je to moguce... gde nije povecavaju bezicne kapacitete/ menjaju sa opremom novije generacije pogodnom za vece ( i konstantno) opterecenje i nize latencije...

edit: da ne bude zabune, pricam o backbone mrezi, ne instalaciji 5G opreme... ovo su pripreme...

Jel u Beogradu mreža već pripremljena?

Ono sto je neophodno, dovlace optiku do baznih stanica gde god je to moguce... gde nije povecavaju bezicne kapacitete/ menjaju sa opremom novije generacije pogodnom za vece ( i konstantno) opterecenje i nize latencije...

edit: da ne bude zabune, pricam o backbone mrezi, ne instalaciji 5G opreme... ovo su pripreme...
I to je super ako ce uticati na trenutno stanje 4g mreze.

Stglo i meni danas. Bas me zanima sta rade.
Menjaju celu pristupnu mrezu na samim baznim stanicama a to podrazumeva RRU ( Radio Remote Unit ), BBU ( BaseBand unit ) i skidaju svu Huawei opremu sem panel antena i stavljaju ericsson opremu koja je naravno spremna za 5G. Takodje, na odredjenim lokacijama stavljaju i 5G antene za n78.

Menjaju celu pristupnu mrezu na samim baznim stanicama a to podrazumeva RRU ( Radio Remote Unit ), BBU ( BaseBand unit ) i skidaju svu Huawei opremu sem panel antena i stavljaju ericsson opremu koja je naravno spremna za 5G. Takodje, na odredjenim lokacijama stavljaju i 5G antene za n78.
Ovo je odlicno :) meanwhile na Smederevo grupi gradjana skupljaju potpise da se skinu antene sa neke kuce jer je 200 metra od skole. Sta li ce da bude kad vide da se neko penje i skida / stavlja novu opremu.

Ovim si sve rekao....
Ja sam se potrudio maximalno da im objasnim da laptop koji drze u krilu, telefon koji nose uz telo 24/7 kao i wifi ruter u kuci da im vise zraci nego sto prodju peske 200m udaljeni od kuce gde je ova antena postavljena na kuci :D
Odma drvlje i kamenje na mene da sam sektas, da dezinformisem i kako je VuHan prvi grad gde je instalirana 5G Antena i gde je zabelezen prvi Covid.

Ja bi sve ove koje su potpisali stavio na GSM mrezu i sa optike vratio na bakar modem 56k internet.

Pogasiti im sijalice. 💡 Zrače na oko 500 THz (teraherca) fotone 100.000 puta veće energije.

Da, ali nekim ljudima je ta antena uperena u njihovu kuću i oni su konstantno izloženi zračenju, tako da mogu da ih razumem. Ne mogu da kažem da je štetno, ali ne mogu ni da nije, jer pogodno po zdravlje svakako ne može biti. Ljudima koji imaju strah od ovakvog zračenja upućeniji uglavnom prave poređenja između jonizujućeg i nejonizujućeg, gde za ovo drugo navode da nema nikakve bojazni, ali nije ono nužno baš bezazleno, zato je i pod regulativom.

Sto ne pisu peticije za vojne radare. Koliko su oni mocniji od antena mobilne telefonije. A od 3G tek krece telefon od najniže energije ka višoj. Na GSMu je uvek islo sa maksimalnom snagom uspostavljanje veze pa tek onda se smanjivala snaga. A na 5G sa više antena nece morati da se gruva snaga jer su antene bliže. I ne treba velika snaga...

Da, ali nekim ljudima je ta antena uperena u njihovu kuću i oni su konstantno izloženi zračenju, tako da mogu da ih razumem. Ne mogu da kažem da je štetno, ali ne mogu ni da nije, jer pogodno po zdravlje svakako ne može biti.
Isto kao što ni kvarcna peć, ni radijator (sam uređaj se zove po terminu radijacija), sijalice, sveće, petrolejke, plinske peći... Oh wait?! To sve zrači mnooooooooogo više od 1-6GHz, sa izlaznom snagom ~10W, na 100m udaljenosti!
Ljudima koji imaju strah od ovakvog zračenja upućeniji uglavnom prave poređenja između jonizujućeg i nejonizujućeg, gde za ovo drugo navode da nema nikakve bojazni, ali nije ono nužno baš bezazleno, zato je i pod regulativom.
Ugasi sunce. Tako je najbolje. A, ne, neće moći da se prže po Grčkoj isti ti.

Pripremite se za izjave tipa "ni 3g nam ne radi svuda kako treba, a oni hoce 5g".
Treba se dobro naoruzati zivcima u narednim mesecima.

Inace krajem godine se finalizira 5G Release 19, verzija koja zaokruzuje 5G Advanced - nakon toga krece priprema za 6G.
Akcenat je na punoj podrsci za NTN mreze (satelitske mreze). Od tog trenutka mozemo ocekivati ponude satelitskog SMS-a u regularnim postpaid paketima, na obicnim telefonima - prvo Vodafone i ostali ozbiljniji zapadni operatori, ali ne deluje nemoguce da i neki nasi operater, recimo A1, ponudi to kao deo paketa u naredne 3-4 godine. Spojlujem previse rano pa mozda deluje nerealno, ali jako smo blizu tome zapravo.

Vec sada postoje specijalizovani uredjaji, poput Garminovog inReach, koji koristi konstelaciju Iridium za satelitski sms, ali eto docekasmo da to bude regularna usluga mobilnih telefona.

Svakako korisno za planinare, kampere, vanredne situacije, zemljotrese, rudnike, brodove, itd.

Ali sve u svemu sa 5G Advanced dobijamo jednu kompletnu sliku sta 5G mreza jeste.

Zašto toliko kasnimo za zemljama u regionu sa uvođenjem 5G?
Čini mi se da sa 4G nije tako bilo.

Zato što je trebalo sprečiti 4. operatera na tržištu i zato što državni operater ima ogromnih finansijskih poteškoća pa nema dovoljno novca za ulaganje u 5G infrastrukturu.

Drage kolege forumaši, lako ste krenuli da ismevate ljude zato što ne žele da im sektor antena sa male udaljenosti bije u životni prostor.

Na više stranica čitam komentare koji šaljivo porede EM zračenje Sunca, koje je kontinualno u prirodi, sa zračenjem u telekomunikacijama koje je pulsirajuće. Frekvencija je samo jedna od komponenti signala; bitna razlika su brze promene amplitude signala u telekomunikaciji.

Ako bih morao da se kladim, pre bih se kladio da su peticionaši krenuli dobrim tragom, nego u sveobuhvatno razumevanje materije akademika za tastaturom. Pri tom, oni se ne bune eksplicitno protiv 5G nego protiv postavljanja bazne stanice u blizini svojih kuća.

Mi kažemo da je EM zračenje bezbedno ako je nejonizujuće i ako ima dozvoljenu gustinu snage (svodi se na to da ne izaziva zagrevanje tkiva iznad određene mere).
Ok, to je zvanično. A sad nezvanično. Nezvanično, efekat brzo-pulsirajućeg zračenja na organizam je kumulativan (ispoljava se vremenom) i kao takav je težak za direktnu opservaciju. A ima istraživanja na tu temu. Svodi se na to da pulsirajući signali (brza promena amplitude), utiče na rad ćelija - menja se propusnost ćelijske membrane, utiče na oscilacije same ćelije (citoskeleta koji je zapravo njena armatura).

Takođe se pisalo da je 5G signal isti kao i kod prethodnih tehnologija jer su frekvencije iste... Međutim, 5G donosi QAM modulacije višeg reda sa još više brzih promena amplituda. Dakle, netačno je da je 5G signal isti kao kod prethodnih standarda samo zato što su frekvencije iste.
Ovo ne znači automatski da je 5G štetniji, već da razlika u kompleksnosti signala postoji. A da li ona može drugačije uticati od modulacija nižeg reda kada su ćelije u pitanju ostaje da se vidi.

Čak i da ništa od ovoga nije tačno, požurili smo da osudimo ljude zato što su rezervisani prema nečemu o čemu se debatuje i u naučnoj zajednici. Ko je onda tu zatucan?
Tačno je da efekti nisu potvrđeni od strane Svetske zdravstvene organizacije i Svetske institucije za zaštitu od nejonizujućeg zračenja, međutim i one navode mogućnost da znanje u njihovom uputstvu nije konačno.
I još nešto... SZO je klasifikovala azbest kao štetan sa 50 godina zakašnjenja :)

Linkovi do nekih istraživanja:
Kod:
https://www.mdpi.com/2227-9059/13/2/478
https://ia800809.us.archive.org/28/items/BAB003/BAB003.pdf
https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/1477-7827-7-114
https://www.researchgate.net/publication/313181057_Biological_and_Health_effects_of_Mobile_Telephony_Radiations

Međutim, 5G donosi QAM modulacije višeg reda sa još više brzih promena amplituda.
Netačno, kompleksnija QAM modulacija ne povećava broj brzih promena amplitude, molim vas pročitajte šta je QAM modulacija. Cela poenta QAM modulacija je da ne povećava broj promena amplitude (simbola) u jedinici vremena, kako se ne bi povećala širina kanala (bandwidth) a da ipak poveća broj bitova koji je prenešen u jedinici vremena.

QAM 1024 samo definiše da signal ima vise amplitudnih nivoa pomnozenih sa faznim pomerajem jedne frekvencije. Znači amplituda se mnozi sa ugaonim početkom signala u vremenu. I dobija se 1024 tačke. Ali treba jako kvalitetan signal da bi se to postiglo. Meni ruter kući je skoro uvek u 64QAM bas ako sam na nekoliko metara prebaci na 256QAM

Netačno, kompleksnija QAM modulacija ne povećava broj brzih promena amplitude, molim vas pročitajte šta je QAM modulacija. Cela poenta QAM modulacija je da ne povećava broj promena amplitude (simbola) u jedinici vremena, kako se ne bi povećala širina kanala (bandwidth) a da ipak poveća broj bitova koji je prenešen u jedinici vremena.
Ne piše u jedinici vremena i ne piše da je veći broj. Nego ima više brzih promena u amplitudi (drastičnije su zbog više dostupnih nivoa).

držimo se teme. skorašnji žešći off-topic je izbrisan

Zato što osim A1 niko ne nudi stvarno neograničen kućni net preko mobilne mreže, a i ovo što A1 nudi, brzo bude zauzet kapacitet na nekoj lokaciji.

Možda negde 4G radi brzo jer ima dosta kapaciteta a nema zauzeća, ali to nije svuda slučaj.

Inače, A1 je ugasio 3G da bi malo povećao 4G kapacitet, a Yettel i mts koriste frekventne opsege koji im nikad nisu bili dodeljeni ni na jednom nadmetanju, a sve uz privremene dozvole RATEL-a. Pa tako mts uz B7 2600MHz može da izvuče tih 400Mbps kad mreža nije zauzeta.

E sve zavisi, ako je kod nas 4g "tackast" da ne moze konstanto da bude ova brzina a 5g moze onda je logicno bolji 5g cak i malo sporiji ako je konstantan
Konstantna je brzina, al da ne idemo u off, samo sam zeleo prikazati da i sa 4G mi imamo i jace brzine ako je to poenta posta iznad mog bila, ako je samo da se kaze da Egipat ima 5G a mi nemamo, i ako je dat SS brzine, osim sto je 5 vece od 4 ne vidim poentu.
Hocu da kazem, jeste volim i ja napredak, i da nece bas 5G ubiti pre ce druge stvari, ali ako pricamo o samoj brzini ja sam Srbiju uzduz i popreko presao i svugde imao 4G koji radi savrseno(pricam o Mtsu) ali ja mislim da je konstantan servis da svugde imas konstantnu brzinu ono sto je bitno.
Aj necu sad dalje da pisem iovako smo u offu da covek ne mora non stop da brise, pa cu stati ovde.
Pozdrav.

Vrh Dno