Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Prošao je i drugi kvartal, a od uvođenja beskontaktnog očitavanja Dinom na bankomatima najavljenog za kraj prvog kvartala i dalje ništa.

Јуче ми је стигла Рајфајзенова бесконтактна Дина картица. Било би кул када би могла да се дода у RaiPay...
Једина нада у том погледу тренутно постоји са Унионпеј Дина картицама које издаје Поштанска штедионица, да ће у неком тренутку тако нешто бити могуће. НБС по том питању не ради готово ништа, чак у једном интервјуу који је овде негде окачен њихов представник говори о томе да се мали број трансакција у Србији обавља путем дигиталних новчаника и како сам разумео то их не мотивише превише да раде у том правцу.

њихов представник говори о томе да се мали број трансакција у Србији обавља путем дигиталних новчаника и како сам разумео то их не мотивише превише да раде у том правцу.
Типично српско банкарско предузетништво. Зашто ми не бисмо имали нешто као, на пример, Швеђани са њиховим Swish-ом? Уместо да едукују људе и да им објасне бенефите дигиталног плаћања, поготово оног помоћу којег би наш новац остајао у нашој земљи (мислим на провизије које не би ишле страним картичарским кућама већ некој нашој државној - можда и самој НБС или Министарству финансија), да се потруде да провизије од плаћања домаћом картицом буду готово па минорне и да тако већи број домаћих трговаца обезбеди терминале за плаћање, наши „владајући мозгови” гледају како се ролна 21. век одмотава поред њих.

Kada bi kao regulator obavezali banke da uvode IPS pokaži i skeniraj, onda stvari mogu biti drugačije. U praksi, primera radi, Rajfajzen fiktivno ima IPS pokaži na POS terminalima, dok zapravo ne postoji opcija generisanja QR koda.

@nekro batica Veoma prosto, zato što Visa i Master daju razne "povlastice" bankama i državam da guraju njihove kartice, i jer je pravljenje i izdavanje svoje kartice veliki trošak za siromašnu državu. Isto tako kao što Microsoft daje besplatne licence za windows i office državama kako ne bi koristili druge sisteme, ili razvijali svoj.

Kada bi kao regulator obavezali banke da uvode IPS pokaži i skeniraj, onda stvari mogu biti drugačije. U praksi, primera radi, Rajfajzen fiktivno ima IPS pokaži na POS terminalima, dok zapravo ne postoji opcija generisanja QR koda.
Nisam nikad koristio IPS pokazi, da li moze tako da se plati u Idea/Roda, Maxi, Lidl prodavnicama ?
IPS skeniraj radi kod Raif, to sam vec probao.

@aratar može, ali zbog odeljka čekovi građana u kojoj se opcija na IRM kasama nalazi, neki kasiri možda neće ni znati da ti naplate. Na starim Ingenico terminalima nije bilo IPS skeniraj QR kodova, za nove ne znam, ali IPS pokaži zasigurno radi tako što generišeš QR i kasir ga očita barkod čitačem. Iako je generisanje kodova dostupno i za pravna lica, kasa ne prepoznaje te QR kodove kao validne i zamrzne se do kraja odbrojavanja.

Kao i obično kad je u pitanju Srbija - odlična ideja se sprovede u delo i onda krajnja implementacija ne liči ni na šta i završi kao polu proizvod.

Ja sam izgleda jedan od retkih koji baš obilato koristi IPS kao pravno lice, iz prostog razloga što Intesa u tom slučaju ne naplaćuje nikakvu proviziju, inače bih plaćao 35 RSD po uplati ili 39 RSD za plaćanje karticom (čak i ako platim Dina karticom). Koristim QR kod generator na sajtu NBSa da plaćam poreze i doprinose, eko takse, porez na dobit i tako to i to šljaka fantastično, šteta što nije zaživelo u praksi, odlična je stvar i kliring traje fazon 3 sekunde, brže nego sve Vise, MasterCard-ovi i ostale belosvetske kerefeke.

@nekro batica čak i za IPS QR kodove kao na uplatnicama ti banka kao pravnom licu ne naplaćuje proviziju? Pošto su IPS Pokaži/Skeniraj nečitljivi uobičajenim jezikom i sadrže neke nasumične karaktere pa zato pitam.

@uji
IPS skeniraj sam koristio samo kad sam porucivao online bazar, ananas itd.

• Like
Reagovanja: uji
@uji
IPS skeniraj sam koristio samo kad sam porucivao online bazar, ananas itd.
E, da, plaćao sam i Gigatronu tako, ali recimo, oni su isto pojednostavili kao i preko EPS Uvid u račun što te direktno preusmeri u aplikaciju pa samo platiš. Međutim, tu incognito mode za browser nije pametna opcija i najbolje je da se surfuje normalno zbog redirekcije.

Ево га поменути видео у ком дотични господин уз џез пратњу у позадини говори како је успостављена сарадња са Unionpay картичном кућом како би се између осталог омогућили и популарни начини плаћања попут оног мобилним телефоном (претпостављам да ту мисли на дигиталне новчанике). Треба имати у виду да је снимак објављен фебруара 2022. године и да још нема ни најаве токенизације Дине.

Премотати на 8.00 минута

Такође врло је занимљиво багателисање бесконтактног плаћања где већ поменути господин нешто раније у приложеном видеу говори како то није суштински никаква нова функција и да једино омогућава плаћање робе до пар хиљада динара без уношења пин кода. На сву срећу то су коначно увели па не треба трошити време на критику инертности НБС.

Poslednja izmena:
Tako je, recimo Yettel postpaid račun sadrži IPS QR kod koji se skroz uredno plaća kroz Intesa Mobi aplikaciju za pravna lica i ne naplaćuje mi se nikakva provizija. Takođe samom sebi uplaćujem doprinose, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti direktno u trezor tako što generišem IPS QR kod na sajtu NBSa koristeći podatke koje dobijem od knjigovođe svakog meseca i to uredno prolazi i knjiži se, isto sa 0 RSD provizije. Barem je tako u Intesi, ne znam za druge banke.

• Like
Reagovanja: uji
nije tema o IPS. držimo se teme: Dina kartice

Da li je neko koristio Dina card NLB Komercijalne banke u inostranstvu? Ona na poleđini ima znak Diners club international I Discover. I počinje sa 657372. Da li to znači da se može koristiti svuda van zemlje gde postoje ove oznake?

Da li je neko koristio Dina card NLB Komercijalne banke u inostranstvu? Ona na poleđini ima znak Diners club international I Discover. I počinje sa 657372. Da li to znači da se može koristiti svuda van zemlje gde postoje ove oznake?
I mene isto ovo zanima za Dinu bivse MTS banke, koja je isto coobrendirana. Ja sam pre dve godine probao u Nemackoj da platim u Aldi marketu, prilikom ubacivanja u POS je odmah bila odbijena... ne znam da li se nesto od tada promenilo

Nazad
Vrh Dno