Šta je novo?

Jeftine klime

Kako vam se čini ova klima : TESLA TT34EX21-1232IA inverter. Cena sada je 33450.
Gledam pre svega za hladjenje i nesto malo grejanje.

Ili TESLA TT34EXKC-1232IAW inverter wi-fi
Ona ima wifi i ifeel za 34700

Snaga hlađenja (W) 1130
Snaga grejanja (W) 922
Nivo buke unutrašnje jedinice (db) 22
Nivo buke spoljašnje jedinice (db) 30
Tip gasa/kg R32/0,55
Tip klase hlađenja A++
Tip klase grejanja A+
Kapacitet hlađenja (Btu/h) 12000
Kapacitet grejanja Btu/h 12500
Snaga hlađenja (W) 1130
Snaga grejanja (W) 922
Nivo buke unutrašnje jedinice (db) 22
Nivo buke spoljašnje jedinice (db) 30
Tip gasa/kg R32/0,55
Tip klase hlađenja A++
Tip klase grejanja A+
WiFi Ne
Minimalna spoljna temperatura kod hlađenja 0
Minimalna spoljna temperatura kod grejanja -20
Frekvencija (Hz) 50
Kapacitet grejanja (W) 3520
Tip filtera u unutrašnjoj jedinici Washable
Protok vazduha u unutrašnjoj jedinici m3/h 550
Protok vazduha u spoljnoj jedinici m3/h 1200
Dimenzije unutrašnje jedinice ŠxVxD (mm) 777×250×201
Dimenzije spoljne jedinice ŠxVxD (mm) 777×498×290
Neto težina unutrašnje jedinice (kg) 8
Neto težina spoljašnje jedinice (kg) 22
Samodijagnostika Da
led displej (led display) Da
Memorija Da
Ovlaživač Da
Turbo hlađenje Da
Inteligentno odmrzavanje Da
Auto restart Da
Timer Da
Sleep mode Da
------------------------------—-------------------

Druga :

Snaga hlađenja (W) 1130
Snaga grejanja (W) 922
Nivo buke unutrašnje jedinice (db) 32
Nivo buke spoljašnje jedinice (db) 50
Tip gasa/kg R32/0,49
Tip klase hlađenja A++
Tip klase grejanja A+
WiFi Da
Minimalna spoljna temperatura kod hlađenja 15
Minimalna spoljna temperatura kod grejanja -20
Frekvencija (Hz) 50
Kapacitet grejanja (W) 3420
Tip filtera u unutrašnjoj jedinici Washable
Dimenzije unutrašnje jedinice ŠxVxD (mm) 777×250×201
Dimenzije spoljne jedinice ŠxVxD (mm) 777×498×290
Neto težina unutrašnje jedinice (kg) 7,5
Neto težina spoljašnje jedinice (kg) 22
Samodijagnostika Da
led displej (led display) Da
Memorija Da
Turbo hlađenje Da
Auto restart Da
Timer Da
Sleep mode Da
I FEEL function Da
Ne znam sta je nesto malo grejanje i kakve prostorije, ali EX21 (24kg, 0.57kg R32) je bolja od EXKC (20kg, 0.49kg R32), ako ti treba wifi onda trazi EX72, EX81/82, EXC1 (sve imaju ifeel). Bergen ima losiju modulaciju, nema wifi i slabija je, to je u stvari 9ka, izmenjivac nema ni 50cm.

Poslednja izmena:
Ok. Ja pitam za savet koju uzeti za taj novac?
Uzmi za par hiljada vise Tcl TAC-12CHSD/XA73IFS i miran si 5god jer imas produzenu bezuslovnu garanciju, sto znaci da neces morati da dajes 4-5 hiljada svake godine na onaj bespotrebni servis.

I na Teslu je ista garancija. To je ista klima tj. EXKC je XA73IFS a EX-21/72/81/82/C1 su mix TPG11i i XA73IS

I na Teslu je ista garancija. To je ista klima tj. EXKC je XA73IFS a EX-21/72/81/82/C1 su mix TPG11i i XA73IS
Bezuslovna?
Ne znam sta je nesto malo grejanje i kakve prostorije, ali EX21 (24kg, 0.57kg R32) je bolja od EXKC (20kg, 0.49kg R32), ako ti treba wifi onda trazi EX72, EX81/82, EXC1 (sve imaju ifeel). Bergen ima losiju modulaciju, nema wifi i slabija je, to je u stvari 9ka, izmenjivac nema ni 50cm.
A kakva je modulacija na ex21?

EX21 ima za 33450 kod tačka marketa 😉
Znaci dobra kupovina?

Preporuke, bitna mi je za hladjenje

Koliko sam shvatio iste su samo jedna ima wifi a druga ne, i zašto ovlika razlika u buci sa wifi?
www.bigbang.rs/klima-uredjaji/tesla-tt34ex21_1232ia-inverter-86104

Ili nešto slične za te cene?

Fox i TT34EXC1 su "iste" tj. obe su TCL. Fox ako je manja prostorija (posto je klima slabija, 0.46kg R32, 500m3 protok), Teslu ako je veca.
TA36FFML je AUX, ne znam kakvi su ti ulazni modeli (Freedom) sto se tice modulacije (zvanicno je minimum 200W ali ko ce ga znati, TCL je zvanicno 290 a ide duplo manje), buke i potrosnje.

Fox i TT34EXC1 su "iste" tj. obe su TCL. Fox ako je manja prostorija (posto je klima slabija, 0.46kg R32, 500m3 protok), Teslu ako je veca.
TA36FFML je AUX, ne znam kakvi su ti ulazni modeli (Freedom) sto se tice modulacije (zvanicno je minimum 200W ali ko ce ga znati, TCL je zvanicno 290 a ide duplo manje), buke i potrosnje.
Koju na kraju kupiti? 😵 Koliko sam shvatio TT34EX21 ova bez wifi ili? Koristio bih je za sobu, bitno mi je hladjenje, grejanje imam posebno.

Koju na kraju kupiti? 😵 Koliko sam shvatio TT34EX21 ova bez wifi ili? Koristio bih je za sobu, bitno mi je hladjenje, grejanje imam posebno.
Sa wifi je… ako na kraju oznake bude IAW onda ima a ako bude IA onda nema… ova se zavrsava sa IAW znaci da ima

Da li neko zna kako se menja smer krilaca levo/desno na Bergen Apollo T?
U uputstvu pise da se to radi rucno i sa iskljucenim uredjajem. Probao sam par puta i krilca kao da su fiksirana samo da duvaju pravo. Nisam hteo da silim da ne bi nesto puklo. Na daljinskom ima swing opcija koje je za pomeranje gore/dole, a u extra function sam nasao kao neku opciju da duva samo centralno i ona je u sustini ista kao i ova sada. Kao da sa strane ne duva nista, vec samo u sredini. Daljinski izgleda ovako

Pogledajte prilog 497843
Da odgovorim sam sebi, mozda ce nekome znaciti.
Nisam hteo da silim da ne bi slomio krilca ali gledao sam na jutjubu Haier klime (ako sam dobro razumeo Apollo T je prepakovan Haier) i rucno namestaju krilca tako sto ih gurnu dogod se ne cuje glasan klik ili kao da je nesto puklo. Posle tog prvog puta krilca idu znatno lakse. Na daljinskom postoji opcija da se pomera duvanje vazduha levo/desno kada se ode u extra function i sa Swing tasterom se bira navodno kuda ce duvati. To kod mene uopste ne radi. Preko krilaca sam podesio da duva malo vise u levo ne bi li sto vise dobacilo do druge prostorije i to je to.

Pozdrav,

Potrebna mi je klima samo za hladjenje tako da se razmisljam da uzmem neku stadardnu klimu koja nije inverter.
Izdvojio sam sledece modele:

MIDEA MSAG-12HRN ON/OFF EXTREME R410 WIFI READY​

TESLA TT35XC1-12410B Klima uređaj​

Haier Tibio HSU12HT303R2/12HUN10​

Da li neko ima iskustva sa ovim klimama i koju bi preporucio?
Mozda neka druga za preporuku koja nije na ovoj listi.
Prostor za Hladjenje je oko 35m2

Potrebna mi je klima samo za hladjenje tako da se razmisljam da uzmem neku stadardnu klimu koja nije inverter.
Imas toliko jeftine inverter klime, a ti ipak da uzmes obicnu? :unsure:
Vidim da je Haier Tibio izmedju 32-53k! za te pare npr. 35-40k uzimas odmah neku inverter, koja crna on/off(obicna)!
Pun forum sa preporuke za jeftine inverter klime ;)

Poslednja izmena:
Da li je Vivax ACP-12CH35AERI+ za 44 hiljada (sa dostavom) najbolji izbor za klimu za grejanje ili je Vox IJL12 za par hiljada manje bolji izbor ?

Da li neko zna kako se menja smer krilaca levo/desno na Bergen Apollo T?
U uputstvu pise da se to radi rucno i sa iskljucenim uredjajem. Probao sam par puta i krilca kao da su fiksirana samo da duvaju pravo. Nisam hteo da silim da ne bi nesto puklo. Na daljinskom ima swing opcija koje je za pomeranje gore/dole, a u extra function sam nasao kao neku opciju da duva samo centralno i ona je u sustini ista kao i ova sada. Kao da sa strane ne duva nista, vec samo u sredini. Daljinski izgleda ovako

Pogledajte prilog 497843
Ja je imam na poslu. Moraš ručno. I to mora malo jače prvih par puta. Posle se razradi. Polovine su svaka za sebe. Štrče perca levo i desno, i mora malo grublje. Šta ćeš...

Da li je Vivax ACP-12CH35AERI+ za 44 hiljada (sa dostavom) najbolji izbor za klimu za grejanje ili je Vox IJL12 za par hiljada manje bolji izbor ?
Aeri + je po mom mišljenju bolja klima. I to je dobra cena, sa dostavom. E sad, vidi iskustva, i dužinu garancije pa odluči.

Imas toliko jeftine inverter klime, a ti ipak da uzmes obicnu? :unsure:
Vidim da je Haier Tibio izmedju 32-53k! za te pare npr. 35-40k uzimas odmah neku inverter, koja crna on/off(obicna)!
Pun forum sa preporuke za jeftine inverter klime ;)
Koja je prednost inverter klime kod hladjenja? Kao sto rekoh treba mi samo za hladjenje. Drugo treba mi 4 klime pa je i cena faktor. Trece ove jeftinije Inverter klime nisu se pokazale kao izdrzljive za razliku od moje stare LG obicne koja radi vec 21 godinu. Znam nekoliko ljudi u mom okruzenju koji imaju problema sa inverter klimama razlicitih proizvodjaca uglavnom nizeg cenovnog ranga.

Koja je prednost inverter klime kod hladjenja? Kao sto rekoh treba mi samo za hladjenje. Drugo treba mi 4 klime pa je i cena faktor. Trece ove jeftinije Inverter klime nisu se pokazale kao izdrzljive za razliku od moje stare LG obicne koja radi vec 21 godinu. Znam nekoliko ljudi u mom okruzenju koji imaju problema sa inverter klimama razlicitih proizvodjaca uglavnom nizeg cenovnog ranga.
Kvalitet i pouzdanost te LG klime neces naci ni kod jednog invertera makar ga platio 1000e. E sad da je teh.prednost invertera jeste, i tu nema diskusije, danas ne postoji ni jedan razlog kupiti on-off klimu jer ni one nisu kvalitetne kao.nekadasnje on-off

Drugari trebalo bi da kupim dve 12-ice inverter klime. Isčitao sam celu temu. I koliko ukratko ja to mogu da rezimiram, neki best buy u nekom cenovnom rangu prema vašim preporukama do nekih 350€ +-, kako većina preporučuje je ili Vox IMA (koje ironično nigde NEMA na stanju) ili vivax aeri+ (koja je wi fi ready). Kroz temu se provlače i neki drugi modeli, kao što su TCL, Bergen, hisense, tesla itd.
Gledao sam specifikacije većina klima u tom rangu i nekako mi na papiru hisense u ovom trenutku deluje kao da nudi najviše za uloženi novac.
U prethodnom stanu sam imao mideu extreme 12 koju sam platio 500+€ i radila je odlično u oba režima(sem dobro poznatog buga sa DF), ali sada nije opcija zbog finansija, zbog većeg prostora potrebne su mi dve klime. Eto dok čekam ananas da se otvori za neki kupon, voleo bih da mi neko preporuči šta bi uzeo na mom mestu.? Primarno će klime služiti za hlađenje leti i možda grejati u prelaznom periodu, jedna od njih možda i malo duže ako se pogodi dobar model. Jedna ide u spavaću, a jedna u dnevnu sobu, kuća od cigala(dupla opeka), salonska visina, karatavan, sa izolacijom stiroporom 10cm spolja. Da li bi išli na dve iste klime, ili možda da uzmem od dva različita proizvođača? Hvala unapred.

Ja pored ove ne bih nikakav VOX razmatrao. Skoro sam je ugradio u spavacu i prezadovoljan sam, pogotovo breeze in modom rada, uopste ne bije u mene kada je ostavim preko noci. Aplikacija radi mnogo bolje nego na Vivax klimi koja mi je u dnevnoj.

Ćao svima, treba mi preporuka za klimu do nekih 35-6 hiljada. Ne treba funkcija grejanja, treba da hladi samo, stan je 45 kvadrata, dnevna soba, koja se aktivno hladi ( i za koju je jedino i bitno) je nekih 25, do sad je posao obavljala neka stara Elinlux klima ali je jelte otišao kompresor pa mi valja menjati, šta preporučujete u tom rangu?

Ja sam pre par dana uzeo jednu Bergen Apollo T za 35k, danas stigla.

Kako si zadovoljan sa Bergen klimom za sad, ona je wifi ready jel tako?

Da se ubacim ja posle nekih 10 dana iskustva sa Apollo T.
Wifi ready je ali to znaci da imas samo usb ulaz u koji mozes da ubodes modul koji ne dobijas. Pitao sam majstore dok su je ugradjivali jer inace rade sa Bergen klimama i kazu da ni ne znaju da li kod nas postoji modul za njih, trebalo bi proveriti sa Energy Net-om.
Klima je u sustini kako pise na papiru to i dobijes. Sta mislim pod tim? Pa ja sam citao ovde raznorazne lovacke price kako se sa tim jeftinijim klimama hladi 50-60 kvadrata bez problema i slicno.
Klima ima rashladnu moc 3200w i to je tacno kako i gledaju 100w=1 kvadrat iliti u ovom slucaju 32 kvadrata hladi kao neki maksimum. Ovde je neko moje iskustvo sa potrosnjom klime i pozicijom kako je ugradjena
Dnevnu sobu i kuhinju ohladi bez problema. Meni odgovara temperatura od 26-27 stepeni i sa tim naravno nema problema. Kada je postavim na 24 stalno radi i ne moze da dosegne tu temperaturu. Najnize na sta moze da spusti u tih 32 kvadrata je 25 stepeni. Kuca je iz devedesetih, poprilicno ususkana (te prostorije iz skice imaju svaka jos jednu prostoriju pored) ali bez ikakve izolacije.
U spavacoj sobi najniza temperatura bude oko 26 ali se tamo oseca onaj efekat klime (hladan vazduh) samo kada klima radi i duva. I to ako je ventilator na trojci. Ako je na dvojci ili jedinici radice mnogo duze pokusavajuci da ohladi tu kvadraturu, a u sobi je osecaj kao da nije radila klima nego je prolece/jesen pa je ambijentalna temperatura takva. Cim se zakoraci u dnevnu sobu iz spavace oseti se znatna razlika. Da me ne razume neko pogresno nije da je u spavacoj zagusljivo, toplo, da se ne moze boraviti ili spavati. Samo hocu reci da nema tog efekta kao da je radila klima vec kao da je takva temperatura spolja.
Ono sto mi smeta jeste kada je klima iskljucena. Cuje se neki zvuk iz unutrasnje jedinice, vislje frekvencije. Ne znam kako opisati zvuk sem kao kada stariji frizider onako zuji. Mislio sam u pocetku da se kroz zid cuje spoljasnja jedinica jer je zvuk slican kao kada radi spoljasnja medjutim nije ona, a i sto bi se cula kada ne radi?
Znajuci sve ovo sto sada znam definitivno ne bi uzimao Apollo T, vec bi dodao koju hiljadu vise i uzeo TCL TAC-12CHSD/XA73IFS jer se po iskustvima forumasa pokazala kao manji potrosac, ventilator joj ima 5 brzina i ima WIFI i dobru aplikaciju. Nisam razocaran sa Apollo T ali bi bilo dobro da je samo malo bolja. Barem u vidu te nize modulacije i da taj ventilator ima malo vise opcija. Jer ajde meni je u vecoj kvadraturi ali sta ce neko ko je stavi npr u 15-20 kvadrata? Prva brzina je mozda i spora, druga je vec poprilicno brza (otprilike kao nekih 70% brzine ventilatora), a treca je otpanjena.

Ne postoji kvadratura za klimu. Moze da hladi i 70m2 , a i da ne moze 30m2 da rashladi.
Nije isto stan i kuca, kao sto nije isto bez izolacije i sa 30 izolacijom, visekomornim prozorima, itd...
Tako neko hladi i greje 80m2 jednom dvanaesticom, a neko se pati sa 2.
Apollo T ima 3.5kW nominalno, max 4.4kW.

Poslednja izmena:
Slazem se da izolacija i dobra stolarija igraju ulogu ali ajde da se ne lazemo nije razlika 3-5x veca. Jesu mi zidovi neizolovani ali su toliko debeli da neko kada gradi kucu i stavlja izolaciju nema toliku debljinu zidova. Jasno mi je da i nije sve u debljini zidova vec u kombinaciji materijala ali cisto primera radi da zidovi nisu tanki kao papir + nisu toliko izlozeni spoljasnjosti vec imaju oko sebe dodatne prostorije. Kod mene je problem da klima jednostavno ne moze da "dobaci" efektivno sav taj hladan vazduh, a ne da se npr stalno pali i gasi jer se prostorije brzo ugreju po jakim temperaturama zbog manjka izolacije. Da je u pitanju 48 kvadrata jedne prostorije, a ne dve kako je kod mene slucaj verujem da bi klima znatno lakse uspela da ohladi tu kvadraturu. Ali ovako mi je stvarno neverovatno da zamislim da neko sa ovom klimom ohladi celu kucu, da je hladno kao u frizideru i da stigne racun za struju 1000din veci 😆

Vrh Dno