Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Koliko ja znam, VoLTE funkcioniše na 5G NSA, a VoNR na 5G SA.
Na sajtu Crnogorskog Telekoma stoji da VoLTE funkcioniše i na 5G
Stvar je u korisnickoj percepciji, 4g i 5g mogu da postoje paralelno, koristeci istu frekvenciju u isto vreme, i da se preko DSS (dynamic spectrum sharing) signal salje preko one generacije koja je u tom trenutku potrebna ili optimalna. Tako da, gde god postoji 5G, tu je i VoLTE. Ti hvatas signal sa te bazne stanice, u jednom trenutku imas 5g u drugom pricas preko VoLTE, tebi kao korisniku je to "ista stvar". Dok recimo 3G bi zahtevao druge frekvencije, drugu fizicku opremu (2G takodje), pa negde nema 3G, negde ima samo 2G, znaci bitno ti je da znas da li na toj lokaciji postoji to sto tebi treba i sta tvoj telefon podrzava.
Tako da, na mestu gde postoji 5G signal, niko ne moze da kaze da ces tu moci da obavis i GSM razgovor, ali za VoLTE ce se prakticno podrazumevati jer su bazne stanice 4G/5G.

Sto se tice VoNR, on ce se preferirati preko 5G SA i 5G Advanced, ali ce postojati paralelno sa VoLTE (jer mogu tako da postoje - 4G/5G). Dakle, drugacije nego sto je slucaj danas sa 3G i 2G gde postoji pritisak da se one ugase da bi se frekvencije oslobodile.

Ako se ne varam, prilikom puštanja VoLTE u Telekomu, KPI za uspostavu veze je bio 2 sekunde. Tokom testiranja najkraće postignuto vreme je bilo valjda 1.6s.
Nemam predstavu koliko je sad neko prosečno vreme.
Pozdrav

Pretera ga za 0,6-0,7 sekundi Call Setup Time, kad je najbrze vreme izmerila Nokia u laboratorijski uslovima i to uz RRC Connected stanje i bilo je 0,9 sekundi... u realnim uslovima tu je oko 2 sekunde u proseku, za UK je bilo u cini mi se 2023 2,1 sekund, generalno <2,5 sek se smatra korektnim...
Nisam :D

Evo nađoh benchmark nekih mreža iz 2024, u Švici je 0.9s npr, Austrija isto oko 1s. Ovo je P90, znači 90% izmerenih vrednosti ima CS time ispod 0.9s. Prelazak iz idle u connected može da doda još 100ak ms eventualno.

2.5s je prilično loše, mislim u početku kad je počeo VoLTE rollout jeste bilo i više od toga, danas su mreže mnogo optimizovanije(čak i one u UK :) )

Prilozi

• Screenshot_20250606-000225.png
    Screenshot_20250606-000225.png
    303.5 KB · Pregleda: 328
Uh accenture test, .... to je manje vise isto kao sto svaki nas operater ima nekog provajdera testova koji ce da ga proglasi najboljim... ali evo da razlozimo posto ih znam dobro....

Prvo, ovo nije benchmark cele mreze nego se odnosi na segment koji su oni odabrali, ali ni to nije sve, odnosi se prvenstveno na velike gradove ( i to ne na sve i ne na cele vec na pazljivo birane lokacije) i voznju kroz manje plus voznja zeleznicom, dakle na podrucja koja su gotovo savrseno pokrivena signalom... Sta cemo sa ostatkom mreze gde se i najvise gubi...

Drugo, u metodologiji istrazivanja lepo pise da koriste S23, dakle flagship model u tom trenutku sa vrhunskim hardverom i optimizacijom, koji je uz to podesen da koristi 5G preferred, dakle pricamo o znacajno rasterecenoj 4G i konektovan je samo na stacionarnu smartfone stanicu sto u praksi znaci custom resenje sa takodje vrhunskim hardverom i jos boljom optimizacijom... Uz to telefon je povezan na jaku externu bateriju i koristi poslednji fw za svaku mrezu... Dakle, prakticno idealni, laboratorijski uslovi i opet je to 0,9s bez RCC Setup koji ce svakako biti oko 100ms... Sta cemo sa ostalim korisnicima koji nemaju flagship uredjaje i ostalim realnim situacijama koje nisu obuhvacene ovim testom ( mogli su bar da prosetaju malo i po manjim gradovima ako vec izbegavaju sela i ruralna podrucja) ili u mestima gde nema 5G signala ili se gubi a 4G je opterecen jako ili u dopisi jos x realnih scenarija?

Dakle, kao i svaki takav test ( a dodatno o tome kakav je to test i koja mu je svrha govori i to da su zapravo testiranja vrsena 2023. i ako u naslovu kao i nagradama koje daju stoji 2024. :) ), on je prvenstveno napravljen da se uzmu pare od operatera i dobiju najnize moguce vrednosti, CST je u proseku i danas u okvirima koje sam naveo i zaista se sve ispod 2,5 sekundi smatra korektnim rezultom kod provajdera ako cemo da pricamo realno iz prakse...

ali da ne gusimo vise temu nije ni toliko vazno na kraju :)

Ma te brzine prevazilaze ljudske potrebe. Ti ni hitnu pomoc neces dobiti nesto brze. Ja poslednji put mi je veci problem bio da ukucam 194 kad je coveka pokupio auto ispred mene od panike. Nego sto je trajala uspostava veze. A sto rece kolega iznad imam vremena da se predomislim. Secam se tonskog biranja na fixnim omasim jedan broj i cimnem nekog koga nisam zvao.
Bitnije je što ce se rasteretiti mreza i za pozive i za internet. Sve ostalo je manje vise plus ali ne bitno da se opterecujemo

U septembru oglas za javno nadmetanje za 5G mrežu, dozvole krajem godine

U skladu sa napravljenim planom aktivnosti očekuje se da u septembru bude objavljen oglas za javno nadmetanje koji će sadržati informacije o tome šta je predmet javnog nadmetanja, koji su rokovi za podnošenje ponuda, uslovi za učešće i slično.
Kada se taj postupak odnosno trajanje oglasa završi, a prema zakonskom roku ne može trajati kraće od 45 dana, biće napravljena lista, odnosno izbor kandidata koji ispunjavaju propisane uslove.
Nakon toga, pristupiće se sprovođenju aukcije spektra u cilju određivanja najpovoljnijih ponuda, odnosno pobednika aukcije, kojima će biti dodeljeni delovi pomenutih opsega saglasno uslovima dodele i predmetu javnog nadmetanja.

Ako ispunimo plan i ovu dinamiku, očekujemo da ćemo već krajem godine, odnosno u decembru, izdati navedene dozvole", rekla je ona.

Koji su to neradnici to je strasno... sve se znalo unapred, svi su spremni i konacno su se stekli svi uslovi, drzavi je neophodan svaki dinar od licenci i top prilika da se poveca bdp i sad ce da prokockaju celo leto i jesen potpuno suludo... Ratel i RRA ne zna se koji su besmisleniji...

Ne radi se o tome, već je problem što u narodu 5G ima negativnu reputaciju u smislu smatra se da ugrožava floru i faunu pa tako štetno deluje i na ljude, te se odlaganjem vodila populistička politika, a to dodatno nadopunjuje i ova kupovina vremena.

Nema te politike koja odbija toliki novac ni za sta prakticno, za figurativno receno vazduh... a par meseci gore dole ne igra nista u tom pogledu da ce narod nesto da promeni misljenje ili da ce biti kampanja 5G nije stetan ( a i nije da nisu prosle neuporedivo gore stvari)... ovo je cista lenjost i tromost sistema, nista drugo i ne doprinosi apsolutno nicemu... ali da ne idem dalje, suludo je...

Ne radi se o tome, već je problem što u narodu 5G ima negativnu reputaciju u smislu smatra se da ugrožava floru i faunu pa tako štetno deluje i na ljude, te se odlaganjem vodila populistička politika, a to dodatno nadopunjuje i ova kupovina vremena.
Bio je masovni pomor pcela, i sa kim god da pricam, svi krive "5G", i ne vredi ni da pokusavas da im objasnis da mi jos uvek i nemamo 5G.

Pre nekih dva meseca krenuli su radovi oko optike u mom naselju (ceo grad sistematski, inace najbrze sto imamo je adsl od 7-8 mbps, ne postoji kablovska), poenta price - prilazi mi komsika i kao "sta oni tu ima da kopaju, a sta ako ja necu".

Pola njih ne zna sta hoce, zna samo sta nece.

Ja godinama koristim 5G u Bugarskoj, još sam živ! :cool:

Evo da podelim i moje iskustvo sa 5G mrežom koje može i kod nas desi. U Veneciji kada se skupi veći broj ljudi 5G mreža jedva da radi a i 4G nije pun.

Yettel 5G u Crnoj Gori roming TelekomMe mreža.

Prilozi

• Screenshot_20250618_155829_com_android_settings_SimSubscriptionStatusTab.jpg
    Screenshot_20250618_155829_com_android_settings_SimSubscriptionStatusTab.jpg
    62.4 KB · Pregleda: 156
  • Screenshot_20250618_151520_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.jpg
    Screenshot_20250618_151520_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.jpg
    54.2 KB · Pregleda: 192
Vrlo slično juče u Budimpešti na Yettel HU sa Yettel HU karticom.

Prilozi

• Screenshot 2025-06-17 at 12.00.08.jpeg
    Screenshot 2025-06-17 at 12.00.08.jpeg
    68 KB · Pregleda: 278
U CG konkretno Herceg Novi 5G pokrivenost je sasvim dobra i retko kad telefon se prebaci na 4G čak i u zatvorenim prostorijama. TelekomME je mnogo bolji sa brzinama od One mreže, mtel nisam probao. Yettel korisnici se automatski forsiraju na One ali ručni odabir lako rešava prebacivanje na TelekomME.

Vodafone GR 5G na Kasandri na granici upotrebljivosti, bolje mi je radio 4G+. Vuče se kao prebijena mačka.

Ajmo nesto konkretno, RATEL je izbacio nacrt dokumentacije za javno natecanje i otvorio javne konsultacije koje ce trajati od danas 04.jula do 04.avgusta...

ceo nacrt mozete procitati klikom ovde zaista je detaljno ali nista sto vec nismo znali nije receno, ali mozda bih izdvojio sto je def razjasnjeno oko pocetka trajanja dozvola po spektrima sto je i bilo ocekivano shodno trenutno vazecim dozvolama ali evo:

Радиофреквенцијски опсег (MHz)
Почетак коришћења 694–790 MHz од датума издавања појединачне дозволе
885–915 / 930–960 MHz од 02.12.2026. године
1710–1785 / 1805–1880 MHz од 06.03.2027. године
1935–1980 / 2125–2170 MHz од 02.12.2026. године
2500–2560 / 2620-2680 MHz од датума издавања појединачне дозволе
3410–3800 MHz од датума издавања појединачне дозволе

@akki, nije mi jasno gde se izgubila prva digitalna dividenda 790-862 Mhz (ova "obicna" sto je vec koristi 4G).
I ona bi trebalo da istekne krajem ove, pocetkom sledece godine - pratim ove zvanicne objave, niko je ne spominje kao deo paketa obnovljenih dozvola.

@Echo S obzirom da je to kljucan spektar za pokrivanje ruralnih podrucja i koriste ga sva tri operatera kod nas, gotovo je izvesno da ce biti tzv zatvoreni proces obnove sa operaterima (što je u skladu sa praksom EU) sto znaci da ce biti automatska obnova najverovatnije pod postojecim uslovima ( nerealno je ocekivati strozije uslove uz ovakve cene i potrebne investicije za 5G, mada u praksi smo videli opciju kod nekih drzava da su se poostrili uslovi za pokrivenost u ruralnim delovima kod obnovljenih licenci ali i da su povecane cene), sto se da zakljuciti iz prethodnih konsultacija, cini mi se 2023. gde je RATEL na jedno od pitanja odgovorio da ce taj kriticni opseg biti resen posebnim aktom...

da, istice krajem 2025. u pravu si...

Vrh Dno