Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Bila je fizička sim kartica, tako da sam iznenađen da je još tada podržavala 5G mrežu, jer sam je zamenio u avgustu te godine.

Možda nije bio pravi 5G, već deljenje spektra sa 4G, to je baš dve poruke ispod citirane jedan član predložio kao objašnjenje za male brzine.

Takve brzine uopšte nisu čudne za Nemačku, dosta paketa je ograničeno na 50 i 100 Mbps bez obzira na 5G

Ja sam u Bugarskoj još 2022. koristio 5G u roamingu sa našom A1 karticom. Radilo je ravno tih 50Mbps i up i down, iako je telefon bio na 5G mreži.

Ako ćemo pravilno da tumačimo izjavu to znači da deo Srbije već ima 5G, a da će ostatak dobiti do 2027.
Hajde sad ko ima lepo nek nam javi ovde.
Što je zapravo i tačno, 5G na teritoriji Srbije* već nude dva operatera: Vala i IPKO.

*na teritoriji AP KIM.

Na Kosovu je sledeća raspodela spektra za mobilne mreže:
BandOperaterŠirina spektraTehnologija
B/n20 800MHzIpko10MHz4G LTE (moguče DSS 5G NR)
B/n20 800MHzVala10MHz4G LTE (moguče DSS 5G NR)
B/n8 900MHzIpko10MHz5MHz 2G GSM, 5MHz 3G WCDMA
B/n8 900MHzVala10MHz5MHz 2G GSM, 5MHz 3G WCDMA
B/n8 900MHzmts3.5MHz3.5MHz 2G GSM
B/n3 1800MHzIpko10MHz4G LTE (moguče DSS 5G NR)
B/n3 1800MHzVala25MHz4G LTE (moguče DSS 5G NR)
B/n3 1800MHzmts15MHz4G LTE
B/n1 2100MHzmts10MHz5MHz 3G UMTS 5MHz 4G LTE
n78 3500MHzIpko100MHz5G NR
n78 3500MHzVala100MHz5G NR

Generalno ukupna količina spektra podeljena je tačna u ovoj tabeli, znam da samo mts doo koristi 3G 2100, dok su Vala i Ipko samo na B8 900MHz 3G.

Ja sam u Bugarskoj još 2022. koristio 5G u roamingu sa našom A1 karticom. Radilo je ravno tih 50Mbps i up i down, iako je telefon bio na 5G mreži.
Bugarima 5G kao da nije 5G. Izgleda da je jedina sigurica za pravi zapravo 5G Advanced. Tada prosto mora da bude SA.

Meni sa njihovom nativnom karticom (A1 BG prepaid) radi 900+Mbps, u Roamingu ne.

@poglavicas e pa moguce, ovo moje je bilo sa A1 romingom, ali nisam toliko obratio paznju na to kao razlog jer generalno nisam imao lose brzine po EU kada sam koristio roaming (sparks uglavnom) - pa sam mislio da je pre do bugarskog 5G NSA. Okej, dobro je znati.

@poglavicas e pa moguce, ovo moje je bilo sa A1 romingom, ali nisam toliko obratio paznju na to kao razlog jer generalno nisam imao lose brzine po EU kada sam koristio roaming (sparks uglavnom) - pa sam mislio da je pre do bugarskog 5G NSA. Okej, dobro je znati.
Evo A1 BG 5G
9749610703.png

Evo Vivacom GB 5G:
IMG_20250530_221433.jpg

Ovo je prvi korak, usvojen je pravilnik koji smo komentarisali uz neke sitnije izmene i dobijene su cene, sada ide formiranje komisije koja pravi tekst dokumentacije za konkurs pa ide javna konsultacija (30 dana) pa onda licitacija pa onda konacna odluka i nakon uplate mogu operateri da krenu sa realizacijom... Realno je da ce im trebati nekoliko meseci, u licenci je obaveza da krenu u roku od godinu dana i da u tom periodu imaju ispunjene uslove o kojima sam pisao...

Ceo paket je bas optimisticki da ce neko uzeti, logicno bi bilo da to bude Telekom ali tu je problem cash flow i ROI ali na dugorocne staze bi znacajno dobili...

Evo brzinski nekih opcija sa projektovanim cenama za prvu godinu iz nekog mog iskustva i razgovora sa operaterima ( posto nije neophodno uzeti sve, ostaje pitanje kako ce biti definisano naknadno dodavanje spektra):

Samo 700 MHz idealno za ispunjavanje uslova i bazni ulaz u 5G uz minimalne troskove oko 40 miliona u prvoj godini (rata licence i troskovi implementacije)... Mana spora i mali kapacitet... Ali je prednost cena i lako pokrivanje...

Samo 3400–3800 MH tzv srednji pojas, C band koji se najvise koristi u svetu i daje lep balans brzine i pokrivenosti u urbanim uslovima ali je los za prostornu pokrivenost i zgrade... Cena oko 60 miliona...

Kombinacija 700 MHz + 3500 MHz gde se dobija duboka pokrivenost i brzina i realno je neki minimum za ozbiljniji deployment 5G po Evropi prvenstveno... Dakle, ovo je optimum gde se za investiciju dobija najvise i korisnici ce biti najzadovoljniji... Cena oko 85 miliona...

Full spektrum: 700 + 800 + 1800 + 2100 + 2600 + 3.5 GHz realno prevelika cena za pocetak ali pravi izbor za pravljenje mreze koja ce oduvati konkurenciju ( prvenstveno u pogledu B2B resenja gde bi Telekom sa svojom povezanoscu sa drzavom mogao da iskoristi priliku) sa mogucnosctima koriscenja pune fleksibilnosti za agregacije, future proof za 5G Advanced... Cena oko 135 miliona...

Mnogo toga zavisi od nacina na koji ce se definisati dodavanje spektra naknadno i kolika ce tu biti cena jer su ozbiljni novci kako za same licence tako i kao investicija u mrezu... Moje neko predvidjanje je da niko nece uzeti full a da ce se lomiti oko toga da li ici na kombi ili single gde ocekujem da ako se odluce na tu varijantu da se ide na 3,5Ghz ipak...

Ceo paket je bas optimisticki da ce neko uzeti, logicno bi bilo da to bude Telekom ali tu je problem cash flow i ROI ali na dugorocne staze bi znacajno dobili...
Kombinacija 700 MHz + 3500 MHz gde se dobija duboka pokrivenost i brzina i realno je neki minimum za ozbiljniji deployment 5G po Evropi prvenstveno... Dakle, ovo je optimum gde se za investiciju dobija najvise i korisnici ce biti najzadovoljniji... Cena oko 85 miliona...
Full spektrum: 700 + 800 + 1800 + 2100 + 2600 + 3.5 GHz realno prevelika cena za pocetak ali pravi izbor za pravljenje mreze koja ce oduvati konkurenciju ( prvenstveno u pogledu B2B resenja gde bi Telekom sa svojom povezanoscu sa drzavom mogao da iskoristi priliku) sa mogucnosctima koriscenja pune fleksibilnosti za agregacije, future proof za 5G Advanced... Cena oko 135 miliona...
Ovo zapravo nisam razumeo, kako je uopste moguce uzeti 700 + 3500, a zaobici 800, 1800, 2100, pa i 2600? Kako sam prosle godine negde procitao, ovde se nece davati licenca samo za 5G vec i licence za frekvencije generalno, a na operaterima ce biti kako ce da organizuju te frekvencije (sta ce na 4g/5g, sta ce na 3g, da li ce da gase 3g itd.) - jer koliko sam upucen, od 2024. godine frekventni opsezi su tehnoloski neutralni.
Recimo ne uzmu ovaj put na tenderu 1800, kako danas bilo koji operator uopste moze da funkcionise bez 1800, sada kada desetogodisnja licenca za nju istekne?
I zato su i odredili da full paket vazi do do 2047. godine. Da operateri mogu dugorocno da reorganizuju mrezu.

Poslednja izmena:
694-790 MHz, 880-915/925-960 MHz, 1710-1785/1805-1880 MHz, 1920-1980/2110-2170 MHz, 2500-2690 MHz и 3400-3800 MHz
Zasto se nigde ne spominje opseg 800 mhz (790-862), ovo 880-915 spada u opseg 900 mhz? Ona je dobijena 2015, ako je na deset godina, trebalo bi i ona da istekne uskoro.
Jedino sto mi pada na pamet je da je tada kupljena iskljucivo kao 4G frekvencija i sada cekaju da stara licenca prvo istekne pa ce nju dodeljivati posebno?
Kako god, ako je neko zaista upucen, neka kaze kako jeste.

Колико густо требају бити постављене антене? Негде се прича на 50ак м у стамбеним деловима због веће густине насељености.

@Echo dobro si primetio ali tu dolazimo do ključne stavke koju sam napomenuo da mnogo zavisi od toga šta će biti odluka za naknadnu dodelu spektra… većina trenutnih licenci koje operateri imaju istice 2026. za njih su već placenje naknade, ukoliko bude povoljno i moguće produženje naknadno (a svi će lobirati da bude jer je trošak ogroman) onda će se ići na ovo sto sam pisao gde će se ispunjavati uslovi iz licence za 5G koji su sada jedino definisani za razliku od ostalih tehnologija pa će se naknadno dodavati neophodni spektri kad 2026. isteknu te dozvole gde će se uz DSS praviti razne opcije… svakako neće niko ukinuti LTE ili ga oslabiti bar ne u početku…

Ako ipak bude kao sto ti misliš da će ovo biti finalna aukcija onda je ovaj izbor paketa samo fiktivan i svi će morati uzeti ceo spektrum jer prosto je nemoguće drugačije, ali to je onda zaista ogroman udarac kako finansijski tako i logisticki za operatere.

800Mhz ti daje odgovor na prethodno pitanje, odnosno on istice krajem 2025. A posto je ovde fokus na 5G verovatno će njega prosto relicencirati ili napraviti novi tender jer nije realno da se on izgubi jer bi znacajno pala pokrivenost s obzirom da u mnogim delovima zemlje LTE pokrivenost postoji samo zbog njega… Tu sad opet postoji opcija da se brzo izgrade dodatni kapaciteti iz uslova za ove licence koji bas traže da se pokriju crne tacke pa da se izbegne 800 skroz jer on je bitan za 5G tek kasnije… ukoliko ostane očekujem reafarming u nekom trenutku, odnosno prebacivanje sa 4G na 5G…

I da, iako na papiru stoji da smo od 2024. Neutralni ipak se za 5G gleda malo drugačije sto i formulacija ovog tendera i njegove karakteristike pokazuju a i ponašanje RATELa, videćemo kako će to biti u budućnosti…

Ono sto je sigurno je da je tu dosta nedoumica koje ovaj period konsultacija treba da objasni a da nas čeka zanimljiv period koji će definitivno definisati budućnost telekomunikacija kod nas…

Nazad
Vrh Dno