Šta je novo?

Hardver 1440p šta dodati/promeniti

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

AcaN

Slavan
Učlanjen(a)
10.08.2007
Poena
330
Pozdrav svima, već neko vreme planiram da kupim neku solidnu 1440p konfiguraciju, da ne bude samo gaming, nego da posluži i u neke druge svrhe, pa me zanima kako i šta? Znam da je bilo priče o ovakvim temama, ali ipak mislim da je svaka priča za sebe. Nešto sam odabrao, nešto mi fali, pa mi treba pomoć.

CPU: AMD Ryzen™ 7 9800X3D
GPU: XFX Quicksilver AMD Radeon RX 9070 XT Gaming Edition 16GB ili neka 5070 Ti i da mi kažete kojeg proizvođača da vijam
MB: MSI MAG X870E Tomahawk WiFi - možda i neka druga
Nekih 64 GB memorije, ali ne znam koje
CPU cooler : ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360
Koje kućište, napajanje, hdd i najbitnije monitor?

Svaki savet je dobrodošao, jer ne kupuje se ovo svaki dan.

Ploča je overkill, realno. Ako nećeš koristiti sve te konekcije, uštedi sa B850 pločom i uloži u napajanje. Samo preskoči ASRock zbog problema sa X3D (i generalno 9000) serijom...

Memorija 2x32GB 6000 CL30 ili 32...Kingston, GSkill, šta nađeš. Poželjno da ima EXPO podršku.

Za grafičku možeš Sapphire Pulse ili ASRock Steel Legend, neki model koji koristi 2x8-pin konektore za napajanje.
5070Ti je možda bolji izbor (ako izuzmemo onaj njihov konektor) zbog boljeg upscalinga i CUDA, čuo sam dobre stvari o Asus Prime modelu...

Što se kućišta tiče, proveri koje može da smesti Liquid Freezer. Meni lično se dopadaju Antec Flux i C8, Lian Li Lancool modeli...
Again, raspitaj se po netu da li može da stane Arctic.

Pominješ HDD no imaš li SSD?
Za HDD Seagate Ironwolf (Pro) ili WD Red Plus/Pro, kapacitet po želji.
Za SSD, trenutno je na mađarskom Iponu WD SN850x nešto jeftin i odlična kupovina. Takođe, Samsung 990 Pro, Kingston Fury Renegade...

Što se napajanja tiče, neko od 1000W, poželjno sa ATX v3.0/3.1 standardom. NZXT C1000 Gold PA-02GBB, FSP Hydro Ti Pro, Corsair RM1000x (novi model)...
Ako kupuješ kod nas, vidi da ima što dužu garanciju.

ja sada da kupujem monitor, skupljao bih pare za OLED

znam

ja na monitor gledam kao na 8 -10 year investment

Imas za 500 evra u ovdasnjim oglasima 27" Gigabajtov oled monitor. Ja za te pare ne bih uzimao ips ili va,

to mozda prva generacija. sada vec cetvrta....

naravno nisu ni toliko dugo na trzistu (10 godina), ali vreme ce pokazati

Memorija 2x32GB 6000 CL30 ili 32...Kingston, GSkill, šta nađeš. Poželjno da ima EXPO podršku.

Za SSD, trenutno je na mađarskom Iponu WD SN850x nešto jeftin i odlična kupovina. Takođe, Samsung 990 Pro, Kingston Fury Renegade...

Što se napajanja tiče, neko od 1000W, poželjno sa ATX v3.0/3.1 standardom. NZXT C1000 Gold PA-02GBB, FSP Hydro Ti Pro, Corsair RM1000x (novi model)...
Kad sam naveo hdd, mislio sam generalno na ssd, moja greška.

ova memorija, jel ok

Kingston FURY Beast Black 64GB Kit (2x32GB) DDR5-6000 EXPO​

i ovo kućište

NZXT H5 Flow RGB Black CC-H52FB-R1

Memorija je dobra.
Za kućište proveri negde da li bi stao taj Arctic AIO...

@illidan

Znaš kako...burn-in je neminovan, "ugrađen je u tehnologiju, samo je pitanje kada će se pojaviti. Što se mene tiče, sama činjenica da takva lutrija od koje ne možeš ni da pobegneš postoji na proizvodu koji košta 500-600+ evra i koji bi trebalo da mi traje više od godinu-dve je dovoljna da uopšte ne razmatram kupovinu. Jednostavno neću da razmišljam šta će i kada će, i da izvodim razne kerefeke i izbegavam da gledam ovo ili ono da bih možda odložio neizbežno...

I to povrh drugih OLED zezancija poput goreg prikaza texta jer subpixeli nisu RGB i niskog brightnessa kad se ne koristi HDR...

Radije bih gledao Mini-LED koji je 90% tu što se tiče tiče prikaza ali ne pati od tih gluposti. Doduše, Mini-LED monitori koji su jeftini i nama dostupni pate od svojih nekih boljki (VRR flicker, lutrija s nekim bojama)...

Poslednja izmena:
Ploča je overkill, realno. Ako nećeš koristiti sve te konekcije, uštedi sa B850 pločom i uloži u napajanje. Samo preskoči ASRock zbog problema sa X3D (i generalno 9000) serijom...

Za grafičku možeš Sapphire Pulse ili ASRock Steel Legend, neki model koji koristi 2x8-pin konektore za napajanje.
5070Ti je možda bolji izbor (ako izuzmemo onaj njihov konektor) zbog boljeg upscalinga i CUDA, čuo sam dobre stvari o Asus Prime modelu...

Što se kućišta tiče, proveri koje može da smesti Liquid Freezer. Meni lično se dopadaju Antec Flux i C8, Lian Li Lancool modeli...
Again, raspitaj se po netu da li može da stane Arctic.

Seagate je потонуо, сви на WD red plus.

Kakve to veze ima s ovim? Odnosi se na polovne Exose i može se proveriti da li je nešto petljano. Čovek hoće da kupi nov disk iz radnje...
Па са новим дисковима и јесте проблем
Продају половно као ново
Јеси прочитао текст?
Hi, having just checked the FARM data on a new 8TB Seagate Iron Wolf NAS hard drive that I purchased from Amazon, surly the power on hours can't be that high.

According to the readers, various retailers supplied the hard disks, with Amazon, JB Computer, Mindfactory and Reichelt being mentioned in large numbers. Further mentions: Alternate, Böttcher, Büroshop 24, Galaxus, Jacob, Kosatec, Maingau and Proshop –

Mislim da je ovo sve, imate dimenzije grafičke, kućišta i coolera, tako da verujem da tu stane sve bez problem,

GPU: ASUS PRIME-RTX5070TI-O16G PRIME OC GeForce RTX 5070 Ti 16GB 304 x 126 x 50 mm
MB: MSI MAG X870E Tomahawk WiFi
M: Kingston FURY Beast Black 64GB Kit (2x32GB) DDR5-6000 EXPO
CPU cooler : ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360 398 (L) x 120 (W) x 38 (H) mm
Kućište : NZXT H5 Flow RGB Black CC-H52FB-R1

Height (with feet): 465 mm / 18.31 in
Width: 225 mm / 8.86 in
Depth: 430 mm / 16.93 in
Weight: 7.63 kg / 16.82 lb

Napajanje: NZXT C1000 Gold ATX 3.X 1000W
SSD: Wd 2tb Black Sn850x M.2 Pcie M.2 2280 Wds200t2x0e

Još monitor, i to je to,

Memorija je dobra.
Za kućište proveri negde da li bi stao taj Arctic AIO...

@illidan

Znaš kako...burn-in je neminovan, "ugrađen je u tehnologiju, samo je pitanje kada će se pojaviti. Što se mene tiče, sama činjenica da takva lutrija od koje ne možeš ni da pobegneš postoji na proizvodu koji košta 500-600+ evra i koji bi trebalo da mi traje više od godinu-dve je dovoljna da uopšte ne razmatram kupovinu. Jednostavno neću da razmišljam šta će i kada će, i da izvodim razne kerefeke i izbegavam da gledam ovo ili ono da bih možda odložio neizbežno...

I to povrh drugih OLED zezancija poput goreg prikaza texta jer subpixeli nisu RGB i niskog brightnessa kad se ne koristi HDR...

Radije bih gledao Mini-LED koji je 90% tu što se tiče tiče prikaza ali ne pati od tih gluposti. Doduše, Mini-LED monitori koji su jeftini i nama dostupni pate od svojih nekih boljki (VRR flicker, lutrija s nekim bojama)...
i da dobije burn in, ima garanciju u svakom slucaju. ja nakon sto sam presao na oled 360hz, ne mogu da zamislim vise da koristim ips i slicno :D

Mislim da je ovo sve, imate dimenzije grafičke, kućišta i coolera, tako da verujem da tu stane sve bez problem,

GPU: ASUS PRIME-RTX5070TI-O16G PRIME OC GeForce RTX 5070 Ti 16GB 304 x 126 x 50 mm
MB: MSI MAG X870E Tomahawk WiFi
M: Kingston FURY Beast Black 64GB Kit (2x32GB) DDR5-6000 EXPO
CPU cooler : ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360 398 (L) x 120 (W) x 38 (H) mm
Kućište : NZXT H5 Flow RGB Black CC-H52FB-R1

Height (with feet): 465 mm / 18.31 in
Width: 225 mm / 8.86 in
Depth: 430 mm / 16.93 in
Weight: 7.63 kg / 16.82 lb

Napajanje: NZXT C1000 Gold ATX 3.X 1000W
SSD: Wd 2tb Black Sn850x M.2 Pcie M.2 2280 Wds200t2x0e

Još monitor, i to je to,
Можеш ли да замениш за Endorfy Supremo fm6 1000w?
i da dobije burn in, ima garanciju u svakom slucaju. ja nakon sto sam presao na oled 360hz, ne mogu da zamislim vise da koristim ips i slicno :D
Олед трепери па није добар за очи.

Nisam jos poručio, tako da mogu, a ako možeš da me uputiš u čemu je razlika, jer oko napajanja nemam pojma...
Гаранција ти је иста, три године.
Endorfy je ефикасније, са једне стране, са друге стране - производи ниже температуре компоненти.
Мала фирма покушава да се пробије, па рекох можда треба покушати.
Гаранција ти је иста, три године.
Endorfy je ефикасније, са једне стране, са друге стране - производи ниже температуре компоненти у односу на NZXT.
Мала фирма покушава да се пробије, па рекох можда треба покушати.
Kakvi to,drž se ti cwt,nzxt je dobar.
NZXT су имали велики скандал, не знам да ли пратиш Gamers nexus ?

kakve veze ima renta racunara sa napajanjima ?

kakve veze ima renta racunara sa napajanjima ?
Gamers Nexus je одбио спонзорски уговор са NZXT. Да ти не препричавам зашто, имаш одељке у видеу па можеш да премоташ на делове који те интересују.
Укратко - постоји више проблема. Продају половно као ново, тј. изнајмљују га по папреним ценама. И има још тога.

Niko ne kaže da je sasvim dobro to odradila SAMA.Ali treba razumeti iz koje perspektive ga posmatra Aris kad je davao ocenu.
Jednostavno mislim da je cwt platforma bolja i pouzdanija od te sama.Moze da prodje kad bude poprilično jeftinije od nzxt npr.
Sama je i ranije imala solidna napajanja,armor i slično..gold,ali za 50-60e od 650w npr.
Kasnije su nešto brčkali oko te platforme što nije dobro.

Iskren da budem, razočaran sam, jer pamtim vreme kad je na ovakvu temu bilo i na desetine odgovara, a sada... Ipak je ovo forum koji se bavim ovakvim stvarima i za očekivati je da se dosta ljudi uključi i pomogne.. Hvala svakome ko je doprineo, tj. olakšao šta da kupim. Još kad bi se neko javio za neki monitor, da nije OLED tu oko 500-600 evra, bilo bi super.

koji god da uzmes IPS za taj novac je ok, to je peak technology neki nanoips panel, sve je isto. gledaj koji ti je vizuelno lepsi ili ima neke tebi bitne funkcije tipa kvm switch, usb type c i sl…

mada kada vidim da neko da 500€ na cpu nekako mi “glupo” da isti novac da i za monitor, ali to sam ja.

edit: glupo mislim nelogicno, ne mislim da si glup :)

koji god da uzmes IPS za taj novac je ok, to je peak technology neki nanoips panel, sve je isto. gledaj koji ti je vizuelno lepsi ili ima neke tebi bitne funkcije tipa kvm switch, usb type c i sl…

mada kada vidim da neko da 500€ na cpu nekako mi “glupo” da isti novac da i za monitor, ali to sam ja.

edit: glupo mislim nelogicno, ne mislim da si glup :)
Misliš 500e za CPU, procesor ili celu konfiguraciju, pošto je konfiguracija sa jednom dvojkom ispred?

cpu, 9800x3d je 500-550€

Nazad
Vrh Dno