Šta je novo?

Hardver 1440p šta dodati/promeniti

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

AcaN

Slavan
Učlanjen(a)
10.08.2007
Poena
330
Pozdrav svima, već neko vreme planiram da kupim neku solidnu 1440p konfiguraciju, da ne bude samo gaming, nego da posluži i u neke druge svrhe, pa me zanima kako i šta? Znam da je bilo priče o ovakvim temama, ali ipak mislim da je svaka priča za sebe. Nešto sam odabrao, nešto mi fali, pa mi treba pomoć.

CPU: AMD Ryzen™ 7 9800X3D
GPU: XFX Quicksilver AMD Radeon RX 9070 XT Gaming Edition 16GB ili neka 5070 Ti i da mi kažete kojeg proizvođača da vijam
MB: MSI MAG X870E Tomahawk WiFi - možda i neka druga
Nekih 64 GB memorije, ali ne znam koje
CPU cooler : ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360
Koje kućište, napajanje, hdd i najbitnije monitor?

Svaki savet je dobrodošao, jer ne kupuje se ovo svaki dan.

pa ja ako kupujem najbolji da ne kazem najskuplji ali jako skup procesor kupio bih i najbolji tj jako skup monitor. pogotovo sto je monitor ono sto koristim (vizuelno), a procesor radi u kutiji.
jasnije?

edit: meni neki ekvivalent

cpu od 500€ je kao monitor od 1000€ je kao napajanje od 200€ je kao memorija od 300€ je kao kuciste od 150€ je kao maticna od 400€ je kao zvucni sistem od 500€…. da ne idem sada i na mis i tastaturu kao i sto i stolicu

namerno nisam stavio gpu u comparison :) to je posebna prica

pa ja ako kupujem najbolji da ne kazem najskuplji ali jako skup procesor kupio bih i najbolji tj jako skup monitor. pogotovo sto je monitor ono sto koristim (vizuelno), a procesor radi u kutiji.
jasnije?

edit: meni neki ekvivalent

cpu od 500€ je kao monitor od 1000€ je kao napajanje od 200€ je kao memorija od 300€ je kao kuciste od 150€ je kao maticna od 400€ je kao zvucni sistem od 500€…. da ne idem sada i na mis i tastaturu kao i sto i stolicu
Druže, ajmo realno, ako ti stvarno imaš takvu konfiguraciju, sa takvom komparacijom, svaka tebi čast, a ako nemaš ne znam čemu onda bilo kakva priča o tome što si naveo.

pa realno, ja tako razmisljam

pitao si me da ti objasnim.

ne teram tebe da kupujes ono sto ja zelim. ti kupujes sta ti zelis. samo sam rekao da ako bih dao 500eur za cpu i toliko vrednujem sebe da odvojiom svoj novac za cpu, onda isto toliko vrednujem sebe da odvojim toliki novac za monitor.

inace ti dajes 500eur za cpu, 400eur za plocu, 200eur za napajanje, skoro 200eur za ram, skoro 150eur za kuciste... sta je onda realno tebi?

pa realno, ja tako razmisljam

pitao si me da ti objasnim.

ne teram tebe da kupujes ono sto ja zelim. ti kupujes sta ti zelis. samo sam rekao da ako bih dao 500eur za cpu i toliko vrednujem sebe da odvojiom svoj novac za cpu, onda isto toliko vrednujem sebe da odvojim toliki novac za monitor.

inace ti dajes 500eur za cpu, 400eur za plocu, 200eur za napajanje, skoro 200eur za ram, skoro 150eur za kuciste... sta je onda realno tebi?
Da nemam 1000 evra za monitor

uzmi 32/48gb rama i b850 plocu, x870e ti je overkill, ostatak preusmeri za monitor. na iponu ti je steel legend 9070xt najjeftinija, oko 700e, ako ces raditi edit, rendering itd onda ti je bolje da ides na 5070ti. za kuciste baci pogled lancool 217, skoro je izaslo

covek je izabrao vec komponente, ostao je jos monitor. ja gledam sta je izabrao i ja kada bih toliko davao za komponente dao bih i za monitor, ne bih tu stedeo, u to cu da gledam satima i satima.

tako da ja necu vise nista da savetujem, izgleda kao da se pravim pametan ili ne znam sta.

Aj kad već spominjete monitore, dajte neki primer. Meni ništa ne znači kad spominjete super monitor, a nemam pojma o čemu se radi, a ako je ta x870e overkill, koju b850 ploču? Memoriju neću da diram, neka stoji 64 i ako ćemo realno, (hteo sam 9070xt) u renderingu, koliko je 9070xt sporija od 5070ti? Laički, ako neki klip od 1,2 gb 5070ti obradi za 5 minuta, koliko će trebati 9070?
Taj editing nije primarni, ali ako nekada za nešto zatreba, da imam predstavu.

@illidan

slobodno komentariši, a to što ja tako kažem, takav sam u životu....

Гаранција ти је иста, три године.
Endorfy je ефикасније, са једне стране, са друге стране - производи ниже температуре компоненти.
Мала фирма покушава да се пробије, па рекох можда треба покушати.

NZXT су имали велики скандал, не знам да ли пратиш Gamers nexus ?

Endorfy postoji već neko vreme i napajanja su im inferiornija od konkurencije.

NZXT jeste imao skandale (kao i mnogi) ali ima i dobre proizvode poput pomenutog napajanja koje je odlično i bolje od Endorfy modela...

Aj kad već spominjete monitore, dajte neki primer. Meni ništa ne znači kad spominjete super monitor, a nemam pojma o čemu se radi, a ako je ta x870e overkill, koju b850 ploču? Memoriju neću da diram, neka stoji 64 i ako ćemo realno, (hteo sam 9070xt) u renderingu, koliko je 9070xt sporija od 5070ti? Laički, ako neki klip od 1,2 gb 5070ti obradi za 5 minuta, koliko će trebati 9070?
Taj editing nije primarni, ali ako nekada za nešto zatreba, da imam predstavu.

@illidan

slobodno komentariši, a to što ja tako kažem, takav sam u životu....
napisao sam ti i to :)

koji god da uzmes IPS za taj novac je ok, to je peak technology neki nanoips panel, sve je isto. gledaj koji ti je vizuelno lepsi ili ima neke tebi bitne funkcije tipa kvm switch, usb type c i sl…
ako bas treba model, evo recimo ovo

Endorfy postoji već neko vreme i napajanja su im inferiornija od konkurencije.
Што не значи да ово ново није боље од ранијих модела који се нису прославили.
NZXT jeste imao skandale (kao i mnogi) ali ima i dobre proizvode poput pomenutog napajanja koje je odlično i bolje od Endorfy modela...
Јеси гледао спецификације оба модела? Није Endorfy баш тако лоше.

Vrh Dno