Isečeni deo natapa se naftom neko vreme i to mu je kraj.
Računaj da će to korenje postepeno da truli godinama. I da sleže. Pre 4 godine sam renovirao dvorište i shvatimo da su neke pločice, postavljene početkom osamdesetih, tonule, jer je tu korenje nekog stabla. Naravno da se niko ne seća kada i kakvo je stablo bilo tu, ali odsečeni je pre najmanje 40.godina.
Na ulici su nam komunalci pre dvadesetak godina odsekli jedno stablo, nikada nismo dobili objašnjenje zašto, verovatno greškom, ostao panj, izbušim bušilicom, naspem motorno ulje u te rupe. Ponovim naredne dve tri godine. Panj je posle nekoliko godina nestao, ali zemlja tu i dalje sleže. Sad u maju smo nabacili 5-6 kolica zemlje da iznivelisemo taj deo travnjaka. Panj je bio prečnika 30ak cm.
Odlična tema, jer imam istu problematiku. Zbog renovacije dvorišta, posekli smo 4 stabla. Treba mi neko drvo koje lepo izgleda, brzo može da napravi hlad i korenje ide u dubinu, kako ne bi oštetilo beton i behaton. Pomenuli su mi katalpu. Kažu da su sadnice odmah 2-3 metra. Samo treba da se sačeka oktobar-novembar za sadnju. Neko mišljenje o tome?
Isto. Duša me bolela dok su sekli borove visoke 15m 😢
Ali korenje im je bukvlano bilo površinsko, sa jačim kišama se zemlja spirala i ostalo golo korenje. Nije otišlo pod kuću, ali je raskopalo celo dvorište i staze. Kod Katalpe se izgleda visinom kalemljenja odredjuje maks visina rasta. Vidim da sadnice idu od 40, pa i do 300€.
Meni su tada preporučili japansku jabuku, kao stablo sa korenom koji ce ići u dubinu.
Jedna od ideja koju sam imao je da postavim one buzire za zalivanje, prethodnih godina sam ih vidjao na više mesta po Novom Beogradu. Stablo se ne zaliva površinski, već se voda sipa kroz tu cev, koja ide na određenu dubinu. Ideja je da povuče koren vertikalno, na neki dubinu, a dole, i ako krene da se širi horizontalno, nikome više nije bitno.
Nažalost, ništa nisam posadio, već peta godina da je gola trava. Lepo je, ali tužno.
Sada dobijam nove komšije, dižu osmospratnicu na placu iza mog dvorišta, tako da definitivno moram da stavim neka stabla.