Šta je novo?

Koje drvo za dvorište?

Učlanjen(a)
17.10.2015
Poena
415
Koje drvo posaditi u dvorištu da brzo raste i ima dobru hladovinu a da koren ne pravi štetu objektu i betonu oko kuće?
Negde sam pročitao da platan brzo raste i da nema opasne korene po objekte pa onda na drugom sajtu kažu da ima jak koren i da može da napravi štetu

Uglavnom te neke informacije o korenju i nisu bas 100% tacne. Ustvari jesu ako posadis drvo a ispod drveta travu posejes i onda preko leta prskas travu da bude zelena, i vlaga tj voda ne upija duboko pa onda drvo razvija to povrsinsko korenje da bi doslo do vode. Ako se drvo posadi i zalije samo oko drveta ( napravi se ono korito) , i kad drvo ocvrsne, pusti duboko korenje, nece unistiti beton oko kuceili objekte.

Ja u svom dvoristu imam Pauloniju , samo prve godine sam je zalevao, posle ne, i nema povrsinskih korenja. A kad odes u gradski park, gde se zaleva trava u parku, povrsinsko korenje je bas izrazeno.
Isto tako imam i Lipu i nema povrsinskog korenja ( a neki su izvadili jer su culi da ima povrsinsko korenje. ) .

i to brzo da raste, koliki period si mislio?

Jedina problematicna drva koja imaju ta povrsinska korenja, a da ja znam i mao prilike videti su Japanski dud https://sr.wikipedia.org/sr-el/Дудовац
i Ruj (kiseli ruj)

Najbolje voće ali je one sorte koje nisu kalemovane za industrisku proizvodnju nego originalne jabuke, kruške, šljive itd. One rastu višlje sa više llistova i bolji hlad, em hladovina, em ima neprskanog, zdravog besplatnog voća. Od ostalog drveća, ja imam u prednjem dvorištu i bliže kući po 2 lipe i 2 breze. Lipe šire jako lep miris a brzo rastu sa dubokim korenom.

Uglavnom te neke informacije o korenju i nisu bas 100% tacne. Ustvari jesu ako posadis drvo a ispod drveta travu posejes i onda preko leta prskas travu da bude zelena, i vlaga tj voda ne upija duboko pa onda drvo razvija to povrsinsko korenje da bi doslo do vode. Ako se drvo posadi i zalije samo oko drveta ( napravi se ono korito) , i kad drvo ocvrsne, pusti duboko korenje, nece unistiti beton oko kuceili objekte.

Ja u svom dvoristu imam Pauloniju , samo prve godine sam je zalevao, posle ne, i nema povrsinskih korenja. A kad odes u gradski park, gde se zaleva trava u parku, povrsinsko korenje je bas izrazeno.
Isto tako imam i Lipu i nema povrsinskog korenja ( a neki su izvadili jer su culi da ima povrsinsko korenje. ) .

i to brzo da raste, koliki period si mislio?

Jedina problematicna drva koja imaju ta povrsinska korenja, a da ja znam i mao prilike videti su Japanski dud https://sr.wikipedia.org/sr-el/Дудовац
i Ruj (kiseli ruj)
Mislio sam tipa npr 1m godišnje. Kupio sam plac sad ide kontejner gore. Imao sam dva oraha ispred, jedan sam isekao pre neki dana a drugi ide pod nož isto za par dana jer su ušli ispod objekta i kada mi ke majstor razbijao pod naišao je na koren po sred poda. Treba mi nešto sada da mi drži 'lad gore. Kontejner je poručen i biće na onom novom delu ploče. Orah desno ispred roštilja nažalost mora u istoriju
IMG_7666.jpeg

Poslednja izmena:
Orah ima koren iste veločine kao krošnju i teško ga je "ubiti", moraš da se otarasiš panja i što više korena jer eto ga sledeće sezone opet.

Mislio sam tipa npr 1m godišnje. Kupio sam plac sad ide kontejner gore. Imao sam dva oraha ispred, jedan sam isekao pre neki dana a drugi ide pod nož isto za par dana jer su ušli ispod objekta i kada mi ke majstor razbijao pod naišao je na koren po sred poda. Treba mi nešto sada da mi drži 'lad gore. Kontejner je poručen i biće na onom novom delu ploče. Orah desno ispred roštilja nažalost mora u istoriju
Pogledajte prilog 496924
Probaj sa tim platanima. Oni obicno vole te predele. Samo mu moras davati vode u prvih godinu dve.
Ja ima npr Hrast, brt izcupo u sumi, imao je jednu malu zilicu korena. Ja posadio na mesto gde je bila stara supa za granje, drva, ugalj. Evo za 10 godina je oko 10m visok. Neverovatno za hrast. Mozda mozes Jasen posaditi, on isto ima jake pupoljke, po metar i vise u toku sezone.

Odlična tema, jer imam istu problematiku. Zbog renovacije dvorišta, posekli smo 4 stabla. Treba mi neko drvo koje lepo izgleda, brzo može da napravi hlad i korenje ide u dubinu, kako ne bi oštetilo beton i behaton. Pomenuli su mi katalpu. Kažu da su sadnice odmah 2-3 metra. Samo treba da se sačeka oktobar-novembar za sadnju. Neko mišljenje o tome?

Odlična tema, jer imam istu problematiku. Zbog renovacije dvorišta, posekli smo 4 stabla. Treba mi neko drvo koje lepo izgleda, brzo može da napravi hlad i korenje ide u dubinu, kako ne bi oštetilo beton i behaton. Pomenuli su mi katalpu. Kažu da su sadnice odmah 2-3 metra. Samo treba da se sačeka oktobar-novembar za sadnju. Neko mišljenje o tome?
Lepa je Katalpa, ima lepu krosnju, veliko lisce ( ako ti to ne smeta) , lepo cveta , posle ima onako dugacak plod kao neka igla .

Свако дрво, колико је изнад, још више је испод земље. Липа, орах и сл не сади се близу објекта, бар 50м удаљено. Обратити се стручним лицима, који могу предложити дрво према условима. Избегавајте инванзивне врсте, којима није место у нашем поднебљу. Дрво садиш за децу, да њихова уживају.

Kakva lipa crneće ti se krov, kaplje sa nje nešta masno što se teško pere a to vidim po komšiluku. Da li sama lipa suzi ili bubice pojma nemam ali komšije kukaju za automobile.
Što se tiče predloga rasadnici će preporučiti ono šta imaju te je najbolje naći nekog pejzažnog arhitektu.

Isečeni deo natapa se naftom neko vreme i to mu je kraj.
Tako se zagađuje zemljište. Bolje je izbušiti rupu ili ga zaseći odogzo i u toku zime, kada je minus, prosuti lonac ključale vode.
Najbolje voće ali je one sorte koje nisu kalemovane za industrisku proizvodnju nego originalne jabuke, kruške, šljive itd.
Zavisi iz kog ugla gledaš. Većini voća je potrebno prskanje zbog sada veoma široke lepeze bolesti koje su rasprostanjene (makar u Beogradu) i onda svako voće gubi smisao jer ne verujem da će iko sam da pravi preparate od belog luka i slično.

Свако дрво, колико је изнад, још више је испод земље. Липа, орах и сл не сади се близу објекта, бар 50м удаљено. Обратити се стручним лицима, који могу предложити дрво према условима. Избегавајте инванзивне врсте, којима није место у нашем поднебљу. Дрво садиш за децу, да њихова уживају.
Imam lipu 5/6m od kuce, precnik oko 1m nikakvih povrsinskih korenja. Jedino sto stalno treba nesto cistit, prvo kad procveta, pa onda plod, pa na kraju lisce. Nema nikavih sluzi, nista lepljivog.

Edit:
Bila neka emisija na Francuskoj televiziji, o drvecu. Pa su pricali u vezi korenja. Kazu da ako je drvo samo ,onda ono pravi veliki koren da bi izdrzalo nalete vetra, npr. A ako je u grupi, tipa suma, onda nema veliko korenje, jer su tako u grupi stabilniji i vetar ih ne moze tako lako oboriti. Pa im ne treba veliki koren. Npr Amazonska prasuma, tamo je taj plodonosni sloj zemlje debljine nesto oko 1m, mozda malo vise. Ispod je stena, i svo to drvece ne moze da probije te stene, tako da je korenje sve u tih metar i nesto. Jako zanimljiva emisija.

Poslednja izmena:
Нисам помињао да има слузи. Не можеш поредити тропску прашуму са шумом европске некад континенталне, сада већ медитеранско-континенталне климе. Друго станиште, услови. Пре 10-12,000 год амазонија била степа, друга клима била. Када искрче тамо, настаје пустиња сада. Једино као позитивно што открили скроз нову и старију цивилизацију тамо.

Ne poredim uopste amazoniju sa evropom. Vec sam samo napisao sta je bilo u emisiji. A to unistavanje amazonije, bolje da ne pisem . S cime je sve povezano.

Isečeni deo natapa se naftom neko vreme i to mu je kraj.

Računaj da će to korenje postepeno da truli godinama. I da sleže. Pre 4 godine sam renovirao dvorište i shvatimo da su neke pločice, postavljene početkom osamdesetih, tonule, jer je tu korenje nekog stabla. Naravno da se niko ne seća kada i kakvo je stablo bilo tu, ali odsečeni je pre najmanje 40.godina.

Na ulici su nam komunalci pre dvadesetak godina odsekli jedno stablo, nikada nismo dobili objašnjenje zašto, verovatno greškom, ostao panj, izbušim bušilicom, naspem motorno ulje u te rupe. Ponovim naredne dve tri godine. Panj je posle nekoliko godina nestao, ali zemlja tu i dalje sleže. Sad u maju smo nabacili 5-6 kolica zemlje da iznivelisemo taj deo travnjaka. Panj je bio prečnika 30ak cm.

Isto. Duša me bolela dok su sekli borove visoke 15m 😢
Ali korenje im je bukvlano bilo površinsko, sa jačim kišama se zemlja spirala i ostalo golo korenje. Nije otišlo pod kuću, ali je raskopalo celo dvorište i staze. Kod Katalpe se izgleda visinom kalemljenja odredjuje maks visina rasta. Vidim da sadnice idu od 40, pa i do 300€.

Meni su tada preporučili japansku jabuku, kao stablo sa korenom koji ce ići u dubinu.

Jedna od ideja koju sam imao je da postavim one buzire za zalivanje, prethodnih godina sam ih vidjao na više mesta po Novom Beogradu. Stablo se ne zaliva površinski, već se voda sipa kroz tu cev, koja ide na određenu dubinu. Ideja je da povuče koren vertikalno, na neki dubinu, a dole, i ako krene da se širi horizontalno, nikome više nije bitno.

Nažalost, ništa nisam posadio, već peta godina da je gola trava. Lepo je, ali tužno.
Sada dobijam nove komšije, dižu osmospratnicu na placu iza mog dvorišta, tako da definitivno moram da stavim neka stabla.

Врбе расту поред воде, самим тим траже доста влаге. Сва та сипања уља, нафте и сл у земљу да се убије дрво, убије много више од тога....

Врбе расту поред воде, самим тим траже доста влаге. Сва та сипања уља, нафте и сл у земљу да се убије дрво, убије много више од тога....
Pa ne bi sipao cisternu nego par čaša ili kažu mi sa se natopi krpa i stavi neko vreme preko i zatvori kesom i to je to.

Да, поскупело гориво.... заборавио сам. Код нас су прошле год реновирали двориште-паркинг. Тренутна стабла садили станари без икаквог смисла пре 40-50 год. На 5м од зграде су липе, брезе, ораси итд. Уместо да се обнови вегетација, неки станари претили да ће се везивати ланцем ако се исеку стабла. Тражили смо за свако посечено, два нова да се посаде. Биће занимљиво када крене да се опет издиже асфалт или када услед невремена падне дрво па крене да трули корен и пропада земља на доле.

Samo neke vrste vrbe, "Žalosna vrba" na primer, ne sve. "Na vrh brda, Vrba mrda". Imam jednu ogromnu na ivici placa, slomila je oluva pre neku godinu pa je već sledeće godine obrasla kao luda. Inače posađena je samo jedna odlomnjena grana.

Врбе траже влажне услове, ако има довољно влаге у земљи, подземни токови и сл не мора бити баш поред реке.

Cisto mali info. Platane imam ispred zgrade. Kaplje zuta mast sa njega. Jela na poslu. kaplje bela mast sa nje.
Uvek sam vozio crni auto pa nisam imao pojma da kaplje nesto sa drveca.
Kupim beli auto i platani mi istackaju auto samo tako. Ja nisam obracao paznju na to. Mislio sam da ce se oprati. Kad ono medjutim problem. U ovim perionicama na pusku nista nisam uradio...platio da mi rucno operu. nista nisu uradili i predlazu mi poliranje. Svasta od od hemije sam probao dok nisam skinuo fleke od platana.

Nazad
Vrh Dno