Šta je novo?

Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]

Naručio sam Corsair 4000D Frame kućište, i planiram da naručim be quiet! Silent Wings 4 ventilatore. Voleo bih da čujem vaše mišljenje o najboljoj kombinaciji ventilatora za optimalan protok vazduha i nisku buku.
Koja od sledećih opcija bi bila najbolja:

Opcija 1:
  • Top: 2x140mm
  • Rear: 1x140mm
  • Front: 2x140mm
Opcija 2:
  • Top: 3x120mm
  • Front: 3x120mm
Opcija 3:
  • Top: 2x140mm
  • Front: 3x120mm
Hvala unapred! :)
Ja imam opciju 3 :)

Arctic prekida proizvodnju P12 i P14 ventilatora (onih "regularnih") a Pro serija dobija 140mm model:

https://www.hwcooling.net/en/arctic-p-pro-fans-also-in-140-mm-and-p12-14-to-be-discontinued/

Lično, ne mislim da je bilo potrebe da upokoje P modele. I dalje su dobri i toliko jeftini da su i dalje top value. Zadnje revizije su debelo umanjile šum ili ga eliminisale skroz. Mnogi misle da su loši jer nemaju gumirane uglove što je, po meni, bezveze jer ne mislim da ta guma igra neku ulogu, za vibracije su mnogo bitnije lopatice i impeleri.
Neka moja pretpostavka je da su pošto sad imaju nove serije i verovatno nemaju ne znam kolike proizvodne kapacitete rešili da eliminišu P12/14 da bi napravili mesta za nove i skuplje modele...

P (A)RGB modeli imaju uglove sa gumom ali to malo do nikako ne pomaže ako i glava šrafa nema gumenu podlošku. Gde može kao recimo na kućištu, imaš one gumene "šrafive" koji potpuno izoliraju vibracije. Moderni i dobri ventilatori su odlično balansirani pa teško da im je izolacija naročito potrebna

Uzeo sam 100 komada tih silikonskih "srafova" kod Kineza. Sem smanjenja vibracija vrlo su prakticni te one standardne vise i ne koristim. E sad, za 35e uzeh i OVO. Izgledaju odlicno i dobrog su kvaliteta. Konektori su standardni 4pin pwm i 3pin argb. Uzevsi u obzir da uz ovaj set ide i PWM-ARGB hub za 10 ventilatora sa daljincem, mislim da je ok cena. Snazniji brendovi bi ovo naplatili bar duplo ako ne i vise

Sta je bolje staviti da izbacuje vazduh iz kucista:
1. Noctua NF-P14s redux-1500
2. Artic P14 Max

Ovaj P14 ne bih sigurno stavio da se dere vise od prednjih 14ca (od 750 do 1200 rade) koje ubacuju vazduh tako da ne bi radio sigurno na onih 2800 rpm :D

Arctic. Jeste bučan ali ne i na nižim obrtajima...
Mada, imao sam i te iste Noctue i lepo su radile posao ali nisu bile naročito tihe (ali ni bučne).

Koliko znam, nema.
Zanimljivo, ima ih na Aliexpressu, heh.
Dugo mi je da cekam da stigne sa aliexpressa. Crkao mi jedan ventilator na arctic AIO, pa sam mislio da zamenim sva 3 sa nekim malo boljim. Sad gledam ove p12 max koji su dosta jeftiniji, ali po recenzijama mi deluje da je bas preglasan, cak i na nizim obrtajima, cini mi se da je glasniji i od ovog obicnog p12. Jel imao priliku neko uzivo da ih cuje, mozda nije tako strasno kao na ovim snimcima?

Max jeste glasniji zbog duplo veće brzine ali je za toliko i jači. Samo zato što možr da se vrti 3300 umesto 1700 obrtaja ne znači da mora uvek da se vrti tioliko ali imaš rezervu ako zatreba. Nema tihih ventilatora na 3000+ obrtaja.

A sta je sa P14 PWM PST (treba da bude ona rev 4 je'l tako?), jel resena ona cudna buka ili je za max 1500 rpm bolji P14 MAX? E da, da li se zna kada ce stici ovi novi P14 Pro modeli, svugde nalazim uskoro ali bez nekog konkretnog datuma.

"Čudna buka" je rešena odavno, ne prave ih više.

A sta je sa P14 PWM PST (treba da bude ona rev 4 je'l tako?), jel resena ona cudna buka ili je za max 1500 rpm bolji P14 MAX? E da, da li se zna kada ce stici ovi novi P14 Pro modeli, svugde nalazim uskoro ali bez nekog konkretnog datuma.
P14, onaj stari, "standardni", se od nedavno više ne proizvodi. Što se tiče buke, ne verujem da je rešeno. Neki su govorili da je više ne čuju, po netu viđam komentare da još uvek postoji...mislim, ako se " preskoči" RPM opseg u kome se pojavljuje šum, to su odlični ventovi, pogotovo za cenu.
Mislim da je P14 Max bolja opcija, u svakom slučaju, a nisu ni skupi.

Ne znam za release Pro serije...

140mm blize 850RPM, 120mm verzije blize 1150RPM, btw*, ali sigurno minimum negde 100-inak ukupno moze da se desi

Max jeste glasniji zbog duplo veće brzine ali je za toliko i jači. Samo zato što možr da se vrti 3300 umesto 1700 obrtaja ne znači da mora uvek da se vrti tioliko ali imaš rezervu ako zatreba. Nema tihih ventilatora na 3000+ obrtaja.
Nije mi problem buka na visokim obrtajima vise me brinu niski jer ce na njima raditi 99% vremena.
Na ovom snimku na 600 i 1200 P12 bas deluje preglasno u poredjenju sa ostala 3 (znam da su dosta skuplj)

140mm blize 850RPM, 120mm verzije blize 1150RPM, btw*, ali sigurno minimum negde 100-inak ukupno moze da se desi

Znam, znam, hvala, prvo sam nasao taj review pa onda naseg strucnjaka za napajanja :D Malo se razlikuju po pitanju glasnoce ali ono ako ga stavim da mu je min 35% to je nekih ~900rpm i max 50% to je nekih ~1400 rpm valjda cu imati i dalje pozitivan pritisak u kucistu jer su napred tri 14ce koje rade od 600 - 1200 rpm (one koje dolaze uz Deepcool Morppheus kuciste).

Nije mi problem buka na visokim obrtajima vise me brinu niski jer ce na njima raditi 99% vremena.
Na ovom snimku na 600 i 1200 P12 bas deluje preglasno u poredjenju sa ostala 3 (znam da su dosta skuplj)

Zvuk je sniman na odstojanjima na kojima sigurno neće da ti bude glava i uz volume boost...u realnom scenariju sigurno neće tako da se čuje.
Na kraju krajeva, drugi ventilatori koštaju 3x više oa je računica jasna. Ako hoćeš tišinu, odreši kesu...T30 je 30 i kusur evra na Aliju, plus PDV kad prođe kroz carinu. Za cenu jednog možeš da uzmeš pakovanje od 5 komada P12 MAX. čak će izaći jeftinije jer je 5-pack 30€ na Iponu...

1750634685633.png

Phanteks T30: Tri komada na Amazonu, naruceni za Artic Liquid Freezer III Pro 360.

@SensationGG: Vidi da li ti pasu Lian Li P28, imam tri komada, ne koristim.

držimo se teme u čujem naslovu piše "Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]"

Stigli su mi Thermalright TL-S12 sa Alija, 3-pack...navodno veoma tihi, mada ne duvaju nešto jako. Plus daisy chain, diskretni RGB i jeftini.

Vrh Dno