Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Hvala. Svidja mi se što je odmah povukao sve vožnje i za gume koje sam stavio u aprilu odmah izračunao koliko su prešle.

Da li unosiš i održavanje? Ne vidim opciju za to.

Mogao bih da napravim novu komponentu "Podmazivanje lanca" 🤔
Aplikacija je moćnija nego što izgleda na prvi pogled (mada ne trebaju svima te mogućnosti).
Prvo, može da se pravi prosta varijanta gde definišeš delove i "instaliraš" delove direktno na definisan bicikl (može više bicikala, naravno). Ali ono što sam ja uradio je definisao sam deo "zadnji točak" pa sam na taj deo instalirao delove zadnja guma, kaseta, zadnji disk, zadnje pločice. Slično sam uradio za prednji točak (bez kasete, naravno :) ). Na točkove sam dodao tag #outdoor. Onda sam definisao deo "trenažer", za koji sam zalepio tag #indoor. Trenažer I točkovi su instalirani na bicikl (unutar aplikacije).
Kada aplikacija povuče vožnju napolju, automatski povećava kilometražu za točkove i sve što je na njima. Kada vozim na trenažeru, točkovi ostaju na istoj kilometraži, a trenažeru se povećava kilometraža/vreme...
Za sve delove možeš da definišeš servisne intervale (u kilometrima, satima vožnje ili kalendarskim danima). Meni su definisani servisi (podsetnik) za pumpanje guma, punjenje baterija i slično. Neki delovi dođu sa predefinisanim servisnim intervalima (za točkove kaže da proverim da li su u balansu na svakih 800km, a ležajeve na 2500km). Svaki put kad tapnem da je urađen servis, mogu da dodam belešku (šta je rađeno i slično).

@bakara
@cisco
Zapravo, nijednog trenutka nisam razmatrao da je potrebno da definišem sve delove bicikla. Verujem da ću sledeći sastavljati iz komponenti, pa će mi to nekako biti prirodno :)

Strava je praktičnija, jer je već korsitim, pa čak je povremeno i otvorim na računaru, ali ne vidim opcije za servise.
Ovog trentuka mi je to bitno za lanac/kasetu, ali je sasvim realno da ću jednog dana imati elektronsku grupu, pa može da bude korisno za praćenje baterije.

S obzirom da ne vozim svakodnevno, veče pre vožnje obavezno proverim gume, tako da to ne bih evidentirao.

Kakve su prednosti paid verzije ProBikeGarage u odnosu na free?

@bakara
@cisco
Zapravo, nijednog trenutka nisam razmatrao da je potrebno da definišem sve delove bicikla. Verujem da ću sledeći sastavljati iz komponenti, pa će mi to nekako biti prirodno :)
to opet sve zavisi koliko ko vozi...

ko vozi malo, nista mu nije bitno,
kad neko vozi mnogo on obicno vozi i skuplje delove (jer jeftini delovi kratko traju)
bitno mu je da zna kada ce delovi da se potrose i to moze prilicno dobro da se predvidi.

Kaseta, lanac, gume, tockovi i na vreme planira nove delove jer se prilicno predvidivo sve trosi.

ja sam isao dotle da sam tacno znao koliko baterija iz lidla traje manje od baterije iz ikee... :rolleyes:

kad potrosis jedan par guma na 15k i posle kupis isti takav tacno znas koliko ce da traje.

Prilikom spusta, loše procenio krivinu plus pesak na sred trake, prešao sam uz kočenje svesno na suprotnu traku, sva sreća nikog nije bilo, da sam išao po mojoj traci, leteo bi samo tako.

Iskreno, mene spust smara. Volim ravno i uspone.

Danas baš lepo radio trening snage i na svim usponima sam znatno popravio vreme, zanimljivo da se nisam umorio mnogo. Za ručak pojeo parče mesa, paradajz, ljutu, malo sir i posle toga lubenicu. Malo odmorio i seo da vozim. Lubenica me tako lepo napojila da sam vrlo malo koristio vodu.

Inače na par spusteva na toj ruti, tako loš put da mi neće dugo trajati oprema. Kočio sam samo da ne bi treskao toliko, bubrezi otpali.

Loš put kao što rekao kolega za uspone nije problem ali za spust, užas.

Kod tebe bas detaljan izvestaj i sa voznje i sta si rucao

Kod tebe bas detaljan izvestaj i sa voznje i sta si rucao

Lagan ručak a vožnja ekstra. Jedem jače i osećam tegobe. 😄 Prepričavam iskustva.

Evo i jedno loše.

Jel vam izletele životinje pravo pod točak pri velikoj brzini? Meni pas pre mesec dana i danas da msm da je bila veverica, pravo na točak, mislim da sam je ubio mada u povratku je nije bilo na tom mestu. 😐

U oba slučaja, ja sam bio skroz desno uz ivicu a oni sa kontra strane i ako mi verujete, ista situacija, pod dijagonalu pravo ispred mene na točak.

Malo vremena da se reaguje jer sam u tom momentu bio na blagom spustu i išao oko 40 i sve se brzo odvijalo, ja sam kočio i pokušao da izbegnem ali bilo je nemoguće, jedva sam ja ostao na bicikli.

To mi se u Zaječaru nikad nije dešavalo, obično me jurili psi, druge životinje bežale na sam zvuk ali ovde kao da postoje životinje samoubice.

Krivo mi baš.

to opet sve zavisi koliko ko vozi...

ko vozi malo, nista mu nije bitno,
kad neko vozi mnogo on obicno vozi i skuplje delove (jer jeftini delovi kratko traju)
bitno mu je da zna kada ce delovi da se potrose i to moze prilicno dobro da se predvidi.

Kaseta, lanac, gume, tockovi i na vreme planira nove delove jer se prilicno predvidivo sve trosi.

ja sam isao dotle da sam tacno znao koliko baterija iz lidla traje manje od baterije iz ikee... :rolleyes:

kad potrosis jedan par guma na 15k i posle kupis isti takav tacno znas koliko ce da traje.
Ima nas koji ne vozimo previše, ali volimo da je sve evidentirano :)
Svake patike za trčanje su mi upisane u aplikaciju, i baš kao što kažeš, za isti model, totalno je predvidivo koliko će da traju.

Već sam pisao, od inicijalne želje, da vozim 4-5x mesečno po max 40km, dođoh do toga da nemam vožnju ispod 100km, za 40 mi se ne izvlači iz Zemuna. Ako povećam broj vožnji, ove aplikacije će dobiti na značaju.

Kad smo kod aplikacija, upravo listam, tražim neku koja može da se poveže sa Strava, a da mogu da upišem svaki obrok, pa da posle napravim pivot tabelu kako mi je izgledao trening u zavinosti od ishrane 24h pre treninga. Ako nađem neku dobru, javljam, pa @MilanBre neće više morati da vodi evidenciju ishrane na forumu 🚲🚲🚲

Кад сам куповао циклокомпјутер, узео сам и овај држач, мислећи да уз уређај не иде никакав део за качење. Пошто га не користим за циклокомпјутер, размишљао сам да га искористим као држач за телефон, постоји ли некакав адаптер који бих могао да залепим на телефон или неко друго решење?

1750503339633.png

Isao danas do Velike Mostanice.
Bila mi prazna baterija na xiaomi kompresoru, nemam lidlovu pumpu u ovom stanu i reko, nema veze, dovoljno je za da stignem do pumpe.
Stigoh na pumpu, na crevu, odnosno konektoru, nema one rucice za zakljucavanje. Kao probam da napumpam tako, naravno da nije trebalo ni da pokusavam, ******. Vise sam ispumpao nego napumpao.
Negde nakon Ostruznice primetim skripuckanje kada prelazim preko kvrga. Gledam, merkam i ne provaljujem gde sta ne valja.
Pravim pauzu pre onog uspona prema Mostanici i taman da krenem, a guma SKROZ prazna. Napumpam je malo pumpom koju imam, moze da se vozi do neke druge pumpe. Zavrsim uspon, pretice me neka tour de france (ili tour de mostanica) ekipa. Ja na samrti, a oni ne provaljuju da je uzbrdo.
Negde na pola izmedju Mostanice i uspona guma opet mlitava. Stajem, nadam se da je busna ili da je spoj izmedju gume i ventila jer to mogu da popravim. Jos malo onih likova prolazi, pitaju da li je u redu, naravno da nije. Jedan od njih, ispostavi se Rus, se vrati ponudi pomoc, ima rucnu pumpu (moja je elektro) pa daj da iskoristim nju da pristedim bateriju jer ce mi sigurno opet trebati pumpanje. E cvrc, puce ventil. Guma je TPU i one imaju neke plasticne ventile, mozda karbonske. Mrak na oci, gume bez, samo flekice.
Dolazi neki nas lik, isto profi, sta se desava, ****** se desava, jel ti treba druga guma, naravno da treba, izvoli, daj da ti platim, ma odjebi hajd da ti pomognemo da zamenis, hvala ako ne zurite. Zamenismo gumu za manje od 10 minuta i nastavimo da vozimo. Oni stali kod pekare da jedu, ja produzio, nemam sta da trazim pored njih.
Inace, to je neka ruska ekipa, imaju nedeljno 3 voznje i neku nocnu turu. Rus prica kako ce da vozi neku 100k rutu i neku 200k rutu, planira da ide u FR na tour de garde, ako se dobro secam. Ove godine samo da odvozi rutu kuda se ide, van trke, a sledece godine da se trka. Ja slusam i razmisljam, ja cu do avale ako nabacim kondiciju.
Sve u svemu, do neba hvala obojici likova, pogotovo onom nasem ako nekada nekako stigne prica do njega.
Usput sam izgubio adapter sa auto na presta i imbus 8 iz kompleta alata, mada to definitivno nije neka steta.
Najveca fora je sto sam jutros bas hteo da stavim gumu u torbicu za alat, guma inace spremna za tu namenu i propustim da to uradim. Nedeljama mi stoji na pultu i ceka.

Verovatno SBB ekipa. Sutra imaju 200k laganu vožnju
1750520418206.png

Bila mi prazna baterija na xiaomi kompresoru, nemam lidlovu pumpu u ovom stanu i reko, nema veze, dovoljno je za da stignem do pumpe.
Stigoh na pumpu, na crevu, odnosno konektoru, nema one rucice za zakljucavanje. Kao probam da napumpam tako, naravno da nije trebalo ni da pokusavam, ******. Vise sam ispumpao nego napumpao.
Negde nakon Ostruznice primetim skripuckanje kada prelazim preko kvrga. Gledam, merkam i ne provaljujem gde sta ne valja.
Pravim pauzu pre onog uspona prema Mostanici i taman da krenem, a guma SKROZ prazna. Napumpam je malo pumpom koju imam, moze da se vozi do neke druge pumpe. Zavrsim uspon, pretice me neka tour de france (ili tour de mostanica) ekipa. Ja na samrti, a oni ne provaljuju da je uzbrdo.
Negde na pola izmedju Mostanice i uspona guma opet mlitava. Stajem, nadam se da je busna ili da je spoj izmedju gume i ventila jer to mogu da popravim. Jos malo onih likova prolazi, pitaju da li je u redu, naravno da nije. Jedan od njih, ispostavi se Rus, se vrati ponudi pomoc, ima rucnu pumpu (moja je elektro) pa daj da iskoristim nju da pristedim bateriju jer ce mi sigurno opet trebati pumpanje. E cvrc, puce ventil. Guma je TPU i one imaju neke plasticne ventile, mozda karbonske. Mrak na oci, gume bez, samo flekice.
Dolazi neki nas lik, isto profi, sta se desava, ****** se desava, jel ti treba druga guma, naravno da treba, izvoli, daj da ti platim, ma odjebi hajd da ti pomognemo da zamenis, hvala ako ne zurite. Zamenismo gumu za manje od 10 minuta i nastavimo da vozimo. Oni stali kod pekare da jedu, ja produzio, nemam sta da trazim pored njih.
Inace, to je neka ruska ekipa, imaju nedeljno 3 voznje i neku nocnu turu. Rus prica kako ce da vozi neku 100k rutu i neku 200k rutu, planira da ide u FR na tour de garde, ako se dobro secam. Ove godine samo da odvozi rutu kuda se ide, van trke, a sledece godine da se trka. Ja slusam i razmisljam, ja cu do avale ako nabacim kondiciju.
Sve u svemu, do neba hvala obojici likova, pogotovo onom nasem ako nekada nekako stigne prica do njega.
Usput sam izgubio adapter sa auto na presta i imbus 8 iz kompleta alata, mada to definitivno nije neka steta.
Najveca fora je sto sam jutros bas hteo da stavim gumu u torbicu za alat, guma inace spremna za tu namenu i propustim da to uradim. Nedeljama mi stoji na pultu i ceka.

Da li si na tom usponu bio nešto posle 10h jutros?

Ekipa, gospojino biciklo ne vraca brzine iz najvece ka najmanjoj (6 ukupno). U pitanju je ovaj shifter iz priloga. Jel to ima sta da se steluje otvara ili da se menja komplet(10€)?

Prilozi

• IMG_9149.jpeg
    IMG_9149.jpeg
    72.5 KB · Pregleda: 14
Jedno pitanje za iskusnije :)
Sta radite kad vas psi ( oni veci, opasniji) zganjaju, a ne mozete uteci?

Uzmi bar one shimano tx 30 ako ne tx 50

@megaman baterijja ili ti el. baterija da ne kazem tejzer 2 in 1 xd

Ekipa, gospojino biciklo ne vraca brzine iz najvece ka najmanjoj (6 ukupno). U pitanju je ovaj shifter iz priloga. Jel to ima sta da se steluje otvara ili da se menja komplet(10€)?
Za 10€ nemoj da se zezaš da otvaraš :)
Meni je na MTB otišla desna ručica, mogu da šaltam 3 od 8 brzina. Ovi naši serviseri su u fazonu, samo obe da kupiš, 6.000rsd, plus zamena. A ceo bicikl je maks 50€ :D
Videću da naručim takvu sa AE, košta 15akUSD.

Tako je. Da li si prosao?
Nisam, prošli vikend sam vozio Veliku Moštanicu. Ajmo na brzinu, nećemo dugo, pa ja opet izašao na 100km.
Screenshot_20250621_210525.jpg Screenshot_20250621_210600.jpg

Vodio drugara triatlonca da prvi put oseti brda, da shvati čemu služi menjač i da zaista postoji razlog što napred imamo dva zupčanika. Izgleda da je za sada odustao od Avale :D
Trči, pliva, pa je od skoro počeo da vozi. Sve trke mu bile ravne, bukvalno koristi 2-3 zupčanika pozadi. Vrti 50-60-70, ali vrti na 52x11 / 52x12 / 52x13 i sve vreme cepa preko 30km/h....na ravnom....
Stavio sam mu senzor kadence, da bar neku statistiku imam bolju od njega :D

Što se ove grupe tiče, pretpostavio sam da su oko 10h bili na usponu, jer sam ih video na Adi. Skoro svakog vikenda ih sretnem, dok prođu pored mene, uglavnom čujem ruski, nekad srpski i engleski. I uvek pomislim da su baš ološ od grupe. Ne znam kako se ponašaju u saobraćaju, ali evo i jutros su me praktično isterali na ivičnjak/travu. Sa NBG strane Ade nema potrebe da voze biciklističkom stazom, jer je sve spojeno i široko, ali oni kao da su istripovali da NIJEDAN ne sme da pipne bici stazu, već se rašire ostatkom puta, da jedan trkač ne može da prođe. Ne mogu da procenim njihovu brzinu, jer ih je mnogo, ali prilično brzo voze tuda, jutros mi 30cm asfalta nisu ostavili. Nikad ih nije manje od 20, a nekada ih bude i preko 50 i uvek se tako ponašaju, kao nepristojna rulja. Oni to možda ni ne shvataju, ali zbog takvih grupa dolazi do generalizaicje i svi biciklisti su omrženi od strane vozača/pešaka. Drago mi je da su stali da ti pomognu.

tako se ponasa svaki pas kada oseti tvoj strah, e sada sto je veci to je veca frka, ali ako nema straha... jeste *******o ali mislim nije to medved ili vuk

Ima:

I just found this on AliExpress:
US $1.56 | Bicycle Computer Bracket Back Patch Sticker For Garmin Bike Mobile Phone Computer GPS Speedometer Mount Bracket Cycling Parts
Жив био! Наручићу сад, ваљда ће стићи до септембра. :D

Ja sam lepo onomad pisao zasto treba nositi malu rucnu pumpu a nikako elektricnu.

Zato sto ce ti trebati jednom godisnje a bas tada ce 99% biti prazna

Bila je puna, 3x, vise engo sto sam ocekivao. Da sam odmah stavio novu gumu, bila bi i previse. Dopumpavanje na 1-2km i nije bas neko resenje, mada mozda te i dotera do kuce brze nego da pesacis.

Vrh Dno