Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

A mozda i zato sto asus krati krivine u na grafickim i na plocama vec nekoliko godina.
Dobijaju reputaciju polako po tome sto odbijaju RMA za ocito njihove propuste u dizajnu. A i korisnicka podrska postaje legendarna.

Za nvidiu nista ne bih razmatrao sem MSI.
Za amd nista sem powercolor ili saphire.

A mozda i zato sto asus krati krivine u na grafickim i na plocama vec nekoliko godina.
Dobijaju reputaciju polako po tome sto odbijaju RMA za ocito njihove propuste u dizajnu. A i korisnicka podrska postaje legendarna.

Za nvidiu nista ne bih razmatrao sem MSI.
Za amd nista sem powercolor ili saphire.
Znam da Asus ima problem sa coil whine-om vec duze vreme, ne znam da li MSI ima isti problem? Jeste da Asus se ne trudi da ne napravi dobre kartice, ali zato Gigabyte aktivno sabotira svoje kartice, ne znam kako im palo na pamet toliko da si srozaju brend.

Verovatno je onaj ko je određivao cenu za naše tržište nešto pobrkao pa je mislio da je to RX 9070 karta. Drugog logičnog odgovora ne može biti.
Kako ne pobrkaju da 7090 bude po 7080 ceni? :)

Znam da Asus ima problem sa coil whine-om vec duze vreme, ne znam da li MSI ima isti problem? Jeste da Asus se ne trudi da ne napravi dobre kartice, ali zato Gigabyte aktivno sabotira svoje kartice, ne znam kako im palo na pamet toliko da si srozaju brend.
Svi imaju taj problem u manjoj ili vecoj meri, narocito jaci modeli koji trose kao sporet, ali ne mislim na to jer se to lako resava. Mislim na samu izvedbu pcb-a, naponske jedinice, hladjenja..
Stvari koje se ne vide ali se dugorocno osecaju.

I nazalost svaki notebook sa tom grafikom je vise od 2000$
Jeste malo OFF, ali jel se zna dal je jos uvek ovakva situacija? Lepo bi bilo da makar neki laptop sa najslabijim Strix Halo procesorom bude ~1000e gore dole koja stotina, kako ne bi bili ograniceni na 8GB VRAM-a u tom cenovnom rangu.

lik je malo nVidia fanboy pa je uglavnom ispalo da AMD ne može ništa da potera lepo od novih igara, ali eto neko možda i tako igra :) Kartica od 350-370$ i sve PT-RT, Ultra popali u 1440p :)

Trenutno je cena za Sapphire Radeon RX 9070 Nitro+ ista u našim prodavnicama i na KP. Ja poručio za 680 evra, lakše mi je kad znam da imam domaću garanciju. :)
Zanimljivo je i da su Sapphire Pulse i Nitro+ trenutno najjeftinije RX 9070 kartice u našim prodavnicama, ali za razliku od 30 evra, ja sam išao na Nitro+, čisto zato što je lepša.
Sad sam bas gledao cene u SK za tvoj model, jeftinije je kod nas nego u SK, sto do sada nije bio slucaj.
Aj bas javi utiske i kako si zadovoljan kartom.

Pa i na Iponcomp.com je RX 9070 Nitro+ 775 evra. Zato sam i odlučio da je kupim kad sam video cenu u našim prodavnicama.
Što se tiče testiranja, ne znam kad ću imati vremena, ali kuler je sigurno predimenzionisan, pošto bez problema hladi i RX 9070XT koji troši 100 vati više.

Sad sam stavio, prvo sam stavio bez poklopca da proverim da sve radi i da kablovi nisu previše zategnuti kad zatvorim zadnju stranicu. Nemam baš previše poverenja u onaj nesrećni konektor :D
Ugasio sam i RGB. Lepša mi je kartica bez toga.
Kad su vec tako dizajnirali kartu, mozda su mogli da iskose naponski prikljucak tako da se kabal ne savija, nego da ide pravo na taj otvor sa strane??

Ma nije problem ni ovako, mogu kablovi lako da se se saviju, ako imaš imalo snage u rukama. Veći je problem ako zategneš kablove kad zatvaraš zadnju stranu kućišta, pošto kabel ide direktno nazad. Ja sam samo zbog toga prvo stavio bez poklopca, da proverim da kablovi nisu nategnuti, posle stavio i to. I oni magneti dosta čvrsto drže taj backplate, video sam neke klipove na jutjubu gde neki likovi tripuju da ti magneti nisu dovoljno jaki, ali to su budale. Nema šanse da backplate sam od sebe mrdne nekud, baš moram da ga povučem da ga skinem sa kartice.

Ma nije problem ni ovako, mogu kablovi lako da se se saviju, ako imaš imalo snage u rukama. Veći je problem ako zategneš kablove kad zatvaraš zadnju stranu kućišta, pošto kabel ide direktno nazad. Ja sam samo zbog toga prvo stavio bez poklopca, da proverim da kablovi nisu nategnuti, posle stavio i to. I oni magneti dosta čvrsto drže taj backplate, video sam neke klipove na jutjubu gde neki likovi tripuju da ti magneti nisu dovoljno jaki, ali to su budale. Nema šanse da backplate sam od sebe mrdne nekud, baš moram da ga povučem da ga skinem sa kartice.
Ako je grafa horizontalno i da nema magneta, gde ce, ne moze spasti. To tripuju. Ovaj naponski kabal je vise problem, ali srecom karta ide do 350w tako da bi trebalo da bude u redu.

Pošto nemam vremena da se posvetim testiranju u igrama, brzinski sam testirao klokove i temperature generišući AI slike sa Stable Diffusion pošto to zakuca na maksimum i GPU i VRAM. GPU bustuje do 2950 MHz, GPU temp je išla do 55, Hotspot do 78, VRAM klok je bio 2550, VRAM temp 78. To je bio samo jedan batch za koji je trebalo par minuta, videću uskoro da pustim neki veći batch.
Verovatno bi bilo pametno i da se poigram sa undervoltom, ali i to će sačekati dok nađem vremena da se igram s tim.

Ma to su vrhunske temp, nema potrebe ni da se dira ništa realno.

Smesne temperature.
Na koliko se vrte ventilatori grafe tokom testa?

Smesne temperature.
Na koliko se vrte ventilatori grafe tokom testa?
Pustio sam sad nekoliko batcheva sa FLUX modelom, svaki batch je radio po desetak minuta. Ventilatori idu do 1900 RPM, u HWInfo stoji da je GPU temp išla do 60, Hotspot do 83, VRAM do 82, bilo je nekih spajkova gde je total board power išao do 300 vati.

Pustio sam sad nekoliko batcheva sa FLUX modelom, svaki batch je radio po desetak minuta. Ventilatori idu do 1900 RPM, u HWInfo stoji da je GPU temp išla do 60, Hotspot do 83, VRAM do 82, bilo je nekih spajkova gde je total board power išao do 300 vati.
Hvala, mene je rpm interesovao.
Svi hvale Pure verziju u smislu da je tiha karta, verujem da je i Nitro isto.
Moja 3070 Aorus kada se zaleti na 1900 rpm, bucnija je od svih ventilatora u kucistu, a OC povuce i do 330w.
Nek te sluzi dugo i u zdravlju!

Pošto nemam vremena da se posvetim testiranju u igrama, brzinski sam testirao klokove i temperature generišući AI slike sa Stable Diffusion pošto to zakuca na maksimum i GPU i VRAM. GPU bustuje do 2950 MHz, GPU temp je išla do 55, Hotspot do 78, VRAM klok je bio 2550, VRAM temp 78. To je bio samo jedan batch za koji je trebalo par minuta, videću uskoro da pustim neki veći batch.
Verovatno bi bilo pametno i da se poigram sa undervoltom, ali i to će sačekati dok nađem vremena da se igram s tim.
Aj vidi u GPU-z koja je memorija, Samsung ili Hynix?

Super, temp. ko moja 6600 :D, neverovatno...

Odgledah sad jedan domaci test gde se tester kune da 8 Gb je savršeno za 9060 i da ljudi kupe slobodno... nema potrebe da kačim link... umesto toga :)

Ajd i ja da se pohvalim. 9070 Pure.

IMG_20250628_204324_1.jpg

Mene je izasla 640e. Neverovatno tiha i hladna. Hotspot maksimum 72C, Vram 84. Nema zavijanja zavojnica. Boostuje i preko 3200mhz (zavisno od igre i endzina, 3100 prosecno).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno