Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Problem je sto kada se kola ugase, isparivac je vlazan u mracnom i toplom okruzenju, pa je nemoguce da se ne stvore razni organizmi, i tu jedino detaljna dezinfekcija isparivaca pomaze delimicno. To se ne primecuje toliko kada je klima ukljucena i isparivac hladan.

Ja na svim svojim autima uvek iskljucim klimu par minuta pre odrefista da se osusi isparivac, i evo na Puntu vec 16 godina nista ne smrdi kada ne radi klima.

+1 za isključivanje klime pre zaustavljanja vozila. Uglavnom ~1 minut pre cilja i pojačam ventilaciju.

Kada sednem u auto i pokrenem motor, vezujem pojas, izmedju sedišta stisnem start/stop off i Sport mod za menjač.

Kada prilazim cilju gde idem, isključim klimu i pojačam ventilaciju.

Bukvalno nesvesne rutine.

Da li ste radili dezinfekciju klime i koliko često bi to trebalo? Na prošlim kolima sam radio sa 4 god starosti, nisam nešto primetio razliku ako se ona uopšte primećuje.
Sad se razmišljam na servisu da uradim i dezinfekciju, 5 god je star auto. da za leto bude koliko toliko zdraviji vazduh.

Što se folije tiče, znači dosta. Fabrički su zatamnjena stakla i osetna je razlika kad se sedi uz vrata. A i za parkiranje na plažama znači da ne upekne toliko, pogotovo ako okreneš zadnji deo suncu.
Uz svaki mali servis na 15km uz filter klime, kabine uradim I dezinfekciju klime u servisu, nemam pojma neke kapsule, uglavnom ne oseti mi se nikad klima tj mozda malo kad je ugasim da se osuši isparivač.
Pre nego sto ugasite kola na duže dobro je ugasiti klimu, vent na max i bar 2-5m tako d radi da se osuši isparivač jer to sprečava skupljanje previše vlage na klimi I one divne opojne mirise ko štrokavih ljudi u kolima.
Imam ista kola vec 13g i stvarno min se oseti kad ugasim klimu pa se oseti valjda na kratko ta vlaga.
Ovi momci sto su mi radili dubinsko isto su nesto čistili i auto mi mirisao 3m.
Ne volim nesto one mirise za kola, imam ono sto ide na vent i samo ponekad palim tu vent. Svaki kupovni miris je bukvalno otrov da se ne lažemo.
Ako neko zna kako dobiti neke nečural mirise (ne ove opojne to je lako) nek da predlog, pada mi na pamet kad se ona bočica isprazni voda i par kapi eteričnog ulja?
+1 za isključivanje klime pre zaustavljanja vozila. Uglavnom ~1 minut pre cilja i pojačam ventilaciju.

Kada sednem u auto i pokrenem motor, vezujem pojas, izmedju sedišta stisnem start/stop off i Sport mod za menjač.

Kada prilazim cilju gde idem, isključim klimu i pojačam ventilaciju.

Bukvalno nesvesne rutine.
Vidi se ko redovno gleda SAT 😂😂
Slaba korist od dezinfekcije...
Sve što urade je da izvade filter i ubace mašinu za dezinfekciju i uključe recirkulaciju vazduha. Ovime se samo zamaskira problem, a to je isparivač koji je buđav i koji mora fizički da se očisti. Ovako se dezinfikuju kanali za vazduh i generalno cela kabina vozila, ali problem je i dalje prisutan.
Ako vonja iz vent ne pomaže nikakva dezinfekcija, nikle su pečurke na isparivaču 😂

Vidi se ko redovno gleda SAT 😂😂

Zapravo, veoma retko, gotovo nikada.

To sam se navikao da radim pre 20ak godina, imao sam problem sa neprijatnim mirisom vlage iz ventilacije na Ford Puma, pa sam shvatio da to moram da izduvam pre isključivanja motora.
Na narednim automobilima nikada vise nikada nisam imao problem sa mirisom vlage.

A evo ja npr nikad ne gasim klimu dok ne dodjem da se parkiram. I to 365 dana u godini mi radi klima (sto hladjenje sto grejanje). Nikad se nije osetio neprijatan miris.

Mali servis redovan, a dezinfekcija jednom za ove 4 i po godine.

Zapravo, veoma retko, gotovo nikada.

To sam se navikao da radim pre 20ak godina, imao sam problem sa neprijatnim mirisom vlage iz ventilacije na Ford Puma, pa sam shvatio da to moram da izduvam pre isključivanja motora.
Na narednim automobilima nikada vise nikada nisam imao problem sa mirisom vlage.
Možda možeš da prestaneš 😉

Slaba korist od dezinfekcije...
Sve što urade je da izvade filter i ubace mašinu za dezinfekciju i uključe recirkulaciju vazduha. Ovime se samo zamaskira problem, a to je isparivač koji je buđav i koji mora fizički da se očisti. Ovako se dezinfikuju kanali za vazduh i generalno cela kabina vozila, ali problem je i dalje prisutan.
Tacno tako.
A evo ja npr nikad ne gasim klimu dok ne dodjem da se parkiram. I to 365 dana u godini mi radi klima (sto hladjenje sto grejanje). Nikad se nije osetio neprijatan miris.

Mali servis redovan, a dezinfekcija jednom za ove 4 i po godine.
Takodje, to se ne desava kod ljudi koji redovno koriste klimu i menjaju filtere. Ja tek kad se uparkiram ugasim klimu, nikad se nista ne oseti.
Ali je istina da je do isparivaca problem.

Možda ima i veze gde se auto parkira posle korišćenja klime?
Meni je garažiran skoro uvek.
Ako stoji na suncu napolju možda se lakše osuši isparivač?

Meni nisu, nadam se da će tako i ostati.

Mala napomena, traže najmanje S2 aparat :) Mada i mene niko nikada ništa nije pitao, ali...

Za Grčku, prema propisima, u automobilu je obavezan protivpožarni aparat tipa S2, najmanje sa 2kg praha. Ako imate manji aparat (tipa S1) i policija vas zaustavi, mogu vam naplatiti kaznu od 80 evra, ali mnogi vozači tvrde da su uspeli da prođu bez problema i sa manjim aparatom. Važno je da aparat bude ispravan i da nije istekla njegova valjanost.

Možda možeš da prestaneš 😉

*(if equipped)

Ovo je za novije modele, gde su podešavanja vozila kroz infotainment. Mislim da je moje traktorče poslednji model brenda gde su podešavanja kroz one alfanumericke menije na tabli.

Nemam pojma, ja to uradim najviše 30 sekundi na max ventilacija pa šta osuši osuši.
Ne tolerišem vrućinu kad sedim tako u kolima i onda 5 min da vozim leti bez klime mi je taman dovoljno da se preznojim kad stignem na destinaciju.

Interesantno mi je da na ćaletovom službenom puntu gde se klima nije gasila nikad, posle 10god nikakav miris iz ventilacije bukvalno.
Ja sa kolima starim par god sam osetio da zaudara malo ventilacija posle gašenja klime i ponovnog paljenja.

Evo ako neko planira da ide Kotor/TivaT/HN uskoro,da dobro razmisli oce li ici preko Budve.
Put je haos,moja preporuka je da idete preko Niksica i da spustite na more ako je neko planirao skoro da ide tamo.
Jeste mozda malo duzi put,al definitivno ovamo je haos od puta i guzve.

Evo ako neko planira da ide Kotor/TivaT/HN uskoro,da dobro razmisli oce li ici preko Budve.
Put je haos,moja preporuka je da idete preko Niksica i da spustite na more ako je neko planirao skoro da ide tamo.
Jeste mozda malo duzi put,al definitivno ovamo je haos od puta i guzve.
Ovi genijalci, svake godine isto rade... Radovi tokom turističke sezone, pa dobro bre toliko ste mali da možete isplanirati rad barem u aprilu nekih puteva. Znači pre autom stignem do turske nego do HN. 500km mučenja. Zaštooo?

Zato ne treba ni ići tamo. Pa neka rade na miru tokom sezone.

Radovi su uvek leti jer ima najmanje kiše, da bude suvo što je za asfalt obavezno.

Норвежани не би имали 1000 км асфалтираних да је тако.

Sad su se stvorili uslovi 😂😂
Najbolje radi hladno pivo...
Koji su to mentoli, možda samo na minusu ne može da se radi ostali vremenski uslovi samo cepaj.
*** kako rusi ili bilo koja zemlja na severu gde je zima i po 7-8m

Stigao pre neki dan na Thasos. Jedno 10ak km pre Soluna onaj pravac, totalni zastoj saobracaja. Ja rekoh, neki udes, nema sta drugo. Idemo tako tipa 2m/min i to je trajalo ceo sat, sa strane parkirani prokuvali automobili, par mini udesa, kolaps totalni. Da ne smaram, ladno su asfaltirali raskrsnicu. Bar nisu najgore ove nase dileje sto farbaju pešačke prelaze u 07:30.

Verovatno misli na RingRoad
Obilaznica oko Soluna

Ako misli na RingRoad, onda nije pratio na času ;)
Radovi na RingRoad su počeli prošle godine i trajaće nekoliko godina - ko preživi pričaće.
Već sam kačio: https://flyover.imet.gr/
Pozdrav

Pratio sam na času i znam da da se radi jer sam krajem maja prošao tamo.
U pitanju je bila ova informacija Radovi.
Samo se nisam setio do kad vazi.

Ovi genijalci, svake godine isto rade... Radovi tokom turističke sezone, pa dobro bre toliko ste mali da možete isplanirati rad barem u aprilu nekih puteva. Znači pre autom stignem do turske nego do HN. 500km mučenja. Zaštooo?
Planirano je do početka ljeta da sve to zavrsi,al imali su problema sa imovinskom pravnim odnosima sa vlasnicima placeva ,i zbog toga sve oduzilo.
To nije svakako opravdanje za kolaps citav,jer po meni ta dionica nije trebalo uopste ds se radi

I sta bi za srpski tag u Grckoj?

Cuo sam da neki zahtev mora da se pise nekome, pojma nemam o cemu se radi.

Nazad
Vrh Dno