Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

da li neko ima iskustva sa:

Mitsubishi inverter MSZ-FT25VGK/MUZ-FT25VGHZ​

ili

Daikin inverter klima uređaj FTXM25R/RXM25R Perfera​

da li je moguće sa jednom od ove dve klime zagrejati sobu od 16m² koja ima lošu termoizolaciju, dva spoljna zida i oko koje se ništa ne greje?

Koliko cesto treba punit klime
Ako su cevi dobro pertlovane i sve zategnuto odgovarajucom silom (moment kljucem) ne bi trebalo da bude curenja, pa ni dopune.
A i generalno za moderne klime se ne rade "dopune", vec bi gas trebalo izvuci, i onda u vakumiran sistem ubaciti tacno onoliko grama gasa koliko je fabrika predvidela (znaci ako ti neko dodje bez rekuperatora i vage, u sustini mlati praznu slamu).

Da li je neko koristio uredjaje sa slike? Iskustva? Ubrajaju li se u klime?
Pogledajte prilog 495959
I mene je isto zanimalo. Igrom slučaja bio sam u jednom restoranu koji je koristio u jednoj prostoriji (pojma nemam što) dve velike pokretne klime sa linka

Za to veče, oko 5h koliko sam proveo tu, hladi prilično dobro. Uopšte nije loš bio. Ali ovo je komercijalni proizvod, baš ogroman i verovatno bučan na max nivou (nisam mogao od muzike da čujem).
Sigurno nije efikasan kao klima - širenje tog hladnog vazduha ide skoro sa poda pa nije optimalno. Ubacili su jedan balon od 5l hladne vode dok sam bio tu i nisu menjali.

Video sam da ima midein neki za 15k po sličnom principu radi. Možda za nekog ko baš ima specifičnu potrebu a neće klimu da ubaci nije loša opcija.

@tobacco road mozes li da mi kazes koji si ventilator uzeo, ja bi zbog potreba enterijera i naravno zbog funckionalnosti uzeo par njih, a za preporuku za spavacu sobu prvenstveno pitam zbog buke koju isti stvara... ?

ili

da li je moguće sa jednom od ove dve klime zagrejati sobu od 16m² koja ima lošu termoizolaciju, dva spoljna zida i oko koje se ništa ne greje?

Daikin inverter klima uređaj FTXM25R/RXM25R Perfera je viša klasa Daikin klima i odličan uređaj. To je devetka i ubačena je u sobu od 20 kvadrata i radi odlično. Prozori su PVC, a zidovi klasičan armirani beton i negde cigla, u zgradi, dakle ne moe da se kaže vrhunska izolacija i klasična gradnja osamdesetih. Koristi se za hlađenje i eventualno da dogreva ako ne radi lepo centralno grejanje. Teško da mogu da zamislim da ona to ne može da odradi. Za modulacije i slično nemam pojma niti gledam i to može eventualno da ti kaže neko ko to zna 😃

ili

Prošlo vreme za edit i ako može neko od moderatora da spoji 😃

Znam lično da tri parapetne Perfere greju stan od skoro devedeset kvadrata u Podgorici. Iako tamo nisu zime baš toliko hladne, uz vetar je zimi solidno hladno. Sve to funkcioniše već 15 godina uz jednu ili dve intervencije na spoljnim jedinicama. Računaj da te klime, za sve to vreme, rade, bilo za hlađenje, bilo za grejanje, preko 80% vremena godišnje.

Prošlo vreme za edit i ako može neko od moderatora da spoji 😃

Znam lično da tri parapetne Perfere greju stan od skoro devedeset kvadrata u Podgorici. Iako tamo nisu zime baš toliko hladne, uz vetar je zimi solidno hladno. Sve to funkcioniše već 15 godina uz jednu ili dve intervencije na spoljnim jedinicama. Računaj da te klime, za sve to vreme, rade, bilo za hlađenje, bilo za grejanje, preko 80% vremena godišnje.
hvala

Treba mi klima za kancelariju, tipa pokretna sa crijevom ili neka klima/ventilator bez crijeva. Kancelarija je mala, svega 10-11 m2.
Jednostavno, nova je zgrada, ne moze na fasadi da se postavlja spoljna jedinica tako da ostaje jedino ova neka varijanta.
Moze neki savjet sto da radim?

За Даикин не знам какве су, али HZ модели Мицубишија су модели намењени за озбиљне зиме, за тај конкретан модел се не сећам да сам видео ознаку пре, али рачунам према претходним да би морао бити добар.

Da li zna neko da li postoji neki otpad za klime? Treba mi osovinica ventilatora unutrašnje jedinice za staru Galanz klimu.
Ajde da pokušamo ponovo. Znaci treba mi 94x540 ventilator unutrašnje jedinice. Ako neko ima ili makar zna gde bi to moglo da se kupi.

A evo i slika gde se vidi koliko je krivo.

Prilozi

• 20250612_183437_Cagan Config V16.0.4 LMC - Mi 10T Pro_edited.png
    20250612_183437_Cagan Config V16.0.4 LMC - Mi 10T Pro_edited.png
    1.2 MB · Pregleda: 84
  • 20250612_183914_Cagan Config V16.0.4 LMC - Mi 10T Pro.jpg
    20250612_183914_Cagan Config V16.0.4 LMC - Mi 10T Pro.jpg
    92 KB · Pregleda: 76
Jedino da pogledaš kod ovih što otkupljuju na kilo ili da pozoveš neki servis pa da pitaš.
Može li sa se zagreje malo plastika i ispravi koliko toliko

Teško da možeš naći turbinu posebno a i skupa je ako je i nađeš. Bolje po meni da kupiš polovnu unutrašnju jedinicu I zameniš sa starom i rešio si problem. Ja sam imao pre dugo godina taj problem i nisam mogao da nađem drugu turbinu pa sam kupio polovnu unutrašnju I izašla me je negde oko 50€,peao turbinu I pala sa terase i otišla u....... znaš već.

Ja sam prosle godine polomio turbinu na Galanz klimi 2012 godiste. Kupio dam novu, oko 5-6.000 dinara sam je platio

Matora je, ne isplati mi se uzimati polovnu, prvenstveno sto je nema sa istom oznakom, a drugi razlog je sto traže po 100-200e za 15 godina staru unutrašnju a za 35k mogu da kupim inverter novu (ova je on-off).
Hvala na savetima, nastaviću da kopam al slaba vajda da cu naci.

Ne znam da li ima neka slicna tema ali kakvo misljenje imate o zakonu da moraju spoljasne jedinice da se skidaju sa fasade? Sta mislite da li ce to da zazivi? Ne vidim logiku da zakon vazi za stariju gradnju gde ljudi nemaju gde da je pomere, da je npr za novu gradnju pa ajde.

Videla žaba da se konji potkivaju pa hoće i ona. U suštini, kako su susedi krenuli sa tom propagandom moralo je to da dodje i kod nas, pre ili kasnije. Mislim da je čist debilizam, jer prvobitno nisu rešili taj problem na državnim ustanovama... dalje nije potrebno

Oduvek je postojao taj zakon? Da ne mozes na ulicnu stranu da postavis klimu vec mora u dvoriste. Nije uopste debilizam, izgledamo kao banglades sa klimama. Ili da se napravi neki red, da se stave neke maske celom duzine zgrade.

Da postoji zakon, niko dozvolu za gradnju ne bi mogao dobiti bez da u projektu nije obezbeđen prostor za klime.

Oduvek je postojao taj zakon? Da ne mozes na ulicnu stranu da postavis klimu vec mora u dvoriste. Nije uopste debilizam, izgledamo kao banglades sa klimama. Ili da se napravi neki red, da se stave neke maske celom duzine zgrade.
Slažem se. I da, doneli su zakon ali ko i uvek bez ikakve pripreme, rasprave i prilagođavanja ovdašnjim uslovima. Rokovi teku i ništa se ne radi da se nađe način i modaliteti za primenu zakona. I onda u poslednjem trenutku kad se svi pobune sve se odlaže do daljeg. I naravno to je još gore jer nema reda.
A lepo su mogli da donesu prvo propise za novogradnju, to je bar najlakše. Zatim za državne ustanove. Zatim za gradove po zonama( 1., 2.,3. itd.) pa tek na kraju da se propiše stambenim zajednicama (u starim zgradama) kako i gde da smeju da budu postavljene klime i kako da se premeste a da budu na fasadama na istim mestima tj. da sve budu jednoobrazno postavljene. Ovako...nastaće haos i niko neće da poštuje propise. A da je ružno, ružno je.

Poslednja izmena:
Зашто на Мидеа инвертер 18ици када подесим вентилатор на аутоматски, колико год да је хладно било у просторији вентилатор дува увек на јединици, можда сам једном чуо само за ову зиму да је прешао са јединице на двојку, али можда...што се тројке тиче, никада. Док овако мануелно када подесим на двојку или тројку, ради све нормално...
Да ли неко има одговор?

Matora je, ne isplati mi se uzimati polovnu, prvenstveno sto je nema sa istom oznakom, a drugi razlog je sto traže po 100-200e za 15 godina staru unutrašnju a za 35k mogu da kupim inverter novu (ova je on-off).
Hvala na savetima, nastaviću da kopam al slaba vajda da cu naci.
100-200 ide komplet klima a ne samo unutrasnja ali da, ne isplati se. Ja moju isto tako prodao za 150e jer me pitali ljudi da li imam neku običnu klimu za neku radionicu samo da hladi. Rekoh imam naravno i skinem moju hah, tako da mi to ispalo winwin i svi srećni i zadovoljni.
Šta da ti kažem osim da je to što tebi treba gotovo nemoguće naći polovno a da ti se isplati.
Да ли неко има одговор?
Pa vrv sama klima proceni da joj ne treba veća brzina, otkud znam kakvi su uslovi tačno kod tebe jer premalo informacija daješ a očekuješ neki konktretan odgovor.
Ne znam da li ima neka slicna tema ali kakvo misljenje imate o zakonu da moraju spoljasne jedinice da se skidaju sa fasade? Sta mislite da li ce to da zazivi? Ne vidim logiku da zakon vazi za stariju gradnju gde ljudi nemaju gde da je pomere, da je npr za novu gradnju pa ajde.
Pa kod nas ti sve tako ide, prvo se dozvoli godinama da se pravi haos a onda se ispravlja kriva drina. I najgore je što u tom haosu svi do jednog učestvujemo jer kad meni treba onda neka visi klima i prolaznicima iznad glave i neka kaplje na njih boli me uvo samo da je meni dobro.
Prošle godine sam odbio liku da ugradim klimu jer kad sam došao kod njega i predložio mu da postavi klimu na idealnoj poziciji na svojoj terasi lepo ušuškana da bude ipod terase od komšije iznad njega da nije ni na suncu ni na kiši vetru itd. lik mi kaže ovako "ja neću da mi to tu stoji i da mi smeta a i hoću da zastaklim terasu i da proširim sobu, nego stavi ti to na ogradu da visi van terase"
Dobro reko ali ispod tebe je glavna ulica i trotoar a klima će onda da bude direktno iznad ulaza u ovaj lokal ipod tebe ima da kaplje direkno ljudima na glavu!? Neko će sigurno i da se buni i imaćeš problem. "ma stavi ti to tu ja ako me neko pita ja tebe neću da pominjem nego ću da kažem da sam je sam montirao"
Pa onda ti uzmi i sam je namontiraj ili zovi drugog ja to da montiram neću.
Naravno našo je drugog jer vidim da je namontirana baš tako.
I onda pitanje šta ja mislim o tome?
Sećam se kad sam prvi put išao u Nemačku da nisam mogao da se načudim da tamo nisam video na pojedinim mestima nijednu klimu na fasadi, nijednu baznu stanicu od WISP provajdera čak sam se pitao gde su im antene za mobilnu komunikaciju jer imaš signal svuda ali ne vidiš repetitore kao kod nas.
Jedino gore od klima uređaja su optički kablovi po ulicama i zgradama, mislim kao da nam ogroman pauk ispleo mrežu u gradu sve zato da bi mi imali internet a neću da čekam da se to propisno ukopa a i još uvek nam niko ne brani pa onda cepaj i bacaj kablove gde ti volja.
Da na žalost zakon je tu ali oni koji ga sprovode samo primaju platu i neće da odrade tu istu platu.
Što je najgore ni policija ne radi svoj posao osim kada im se naredi i lično sam doživeo da sam par puta zvao policiju da interveniše jednom običnu a jednom saobraćajnu oni se doslovno nisu ni pojavili.
Šta reći osim ko može da ode iz ovog bangladeša neka ide u neku uređenu zemlju a ako čeka da se ova zemlja uredi izgubiće mladost uzalud ja sam lični primer i kajem se što sam mislio da možemo da se promenimo kao narod mentalno. Možda ali to sigurno neće biti za života prosečnog čoveka.

Zdravo svima, planiram ugradnju klime (koristila bi se isključivo za hlađenje) u potkrovlju s visinskom razlikom od 170 do 240cm, koje koristim kao otvoreni dnevni boravak s kuhinjom. Na priloženom tlocrtu označio sam dva moguća mesta za unutrašnju jedinicu:
1. dnevni boravak, na unutrašnjem zidu - nema ograničenja u visini montaže.
2. kuhinja, iznad prozora - u ovom slučaju imam ograničen prostor, posle montaže bi ostalo oko 10cm između plafona i klime.

Koju poziciju biste preporučili? Što se tiče modela klime, najverovatnije ću se odlučiti za LG S12EC.

plan_1.png

Zdravo svima, planiram ugradnju klime (koristila bi se isključivo za hlađenje) u potkrovlju s visinskom razlikom od 170 do 240cm, koje koristim kao otvoreni dnevni boravak s kuhinjom. Na priloženom tlocrtu označio sam dva moguća mesta za unutrašnju jedinicu:
1. dnevni boravak, na unutrašnjem zidu - nema ograničenja u visini montaže.
2. kuhinja, iznad prozora - u ovom slučaju imam ograničen prostor, posle montaže bi ostalo oko 10cm između plafona i klime.

Koju poziciju biste preporučili? Što se tiče modela klime, najverovatnije ću se odlučiti za LG S12EC.
Ako ćeš koristiti kuhinju često kao što bi svako domaćinstvo koristilo onda pozicija 1. Ako ne, može i u kuhinju mada bi ja opet u poziciji 1. Neka ti glavna vodilja bude gde bi bila spoljna i bolje da nije na sunčanoj strani.

Znači i oni osakatili spoljnu za par kilograma. Moja ima 26kg spoljna isto hi comfort ali nije taj new model.

Mislim da mi jedan lik reko da je platio hisense 24ku oko 87k. Ako ima uzmi nju.

Ove nove inverter imaju brdo opcija u odnosu na stare on off. Kod nekih da bi isto "drala" moraš da uključiš TURBO mod. Ako staviš greškom na neki EKO mod i tome slično bolje ugasi klimu i pusti luster ventilator bar neće ni tih 100w da troši.
Zar je bitno? Ako sa tih 100W precizno održava zadatu temperaturu i smanjuje vlažnost vazduha, to je to. Kakvi crni ventilatori?
Sta je dobro za hladjenje iskljucivo, oko 100 m2, neka 24ka, cena oko 1000e?
Dve 12-ce. Sem ako nije hala 12*8m sa visokim plafonom.

Zar je bitno? Ako sa tih 100W precizno održava zadatu temperaturu i smanjuje vlažnost vazduha, to je to.
Bitno je, u tim nazovi eko modovima ništa neće da radi kako treba. Od proste stvari zakomplikuju za dvesta bespotrebnih opcija tek koliko da bi neko tu razglabao o kojekakvim modovima kako moja klima ima ovo što tvoja nema.
Eko mod je ništa drugo do smanjenje potrošnje na uštrb normalnog održavanja temperature tako da free energy ne postoji osim ako ne "veruješ" u nju.

Bitno je, u tim nazovi eko modovima ništa neće da radi kako treba.
Znaci tvoj zakljucaj je ako ukljucimo eco mod na klimi, klima nece da hladi?
Eko mod je ništa drugo do smanjenje potrošnje na uštrb normalnog održavanja temperature tako da free energy ne postoji osim ako ne "veruješ" u nju.
A klime koje na eco modu odrzavaju temperaturu u stepen? Koliko ce klima da ustedi i da potrosi, to zavisi od prostora.

Znaci tvoj zakljucaj je ako ukljucimo eco mod na klimi, klima nece da hladi?

A klime koje na eco modu odrzavaju temperaturu u stepen? Koliko ce klima da ustedi i da potrosi, to zavisi od prostora.
Ajmo obrnutim redosledom, koja je razlika u radu klime kad nije u EKO i kad jeste ako po tvojoj tvrdnji sve isto radi?

Vrh Dno