Šta je novo?

iOS 18

Pa ovo je totalno drugacije, prakticno sa ovim CarPlay Ultra Apple dobija kontrolu na velikom delu funkcija automobila ( ako sam dobro skapirao moci ce da se rade cak i promene nacina voznje) za razliku od obicnog CarPlay gde se ekran u vozilu samo preslikava sa telefona, pa nije bas laka odluka za proizvodjace da prihvate... Mercedes recimo je kategorican i ako je na pocetku bio za... malo su sad popravili izglede sa ovom personalizacijom i dodavanjem licnih elemenata u okviru dizajna ali treba to sve napraviti i naravno kosta...

U svakom slucaju, korisnici nista ne gube, dobijaju vise opcija za prilagodjavanje uz mogucnost da svuda imaju isti ekosistem... ja recimo volim da cesto menjam izgled vozaceve table, dosadi mi brzo svaka i voleo bih da mi je proizvodjac auta dao jos vise opcija da prilagodim sebi...

Jedva čekam kad nađu način da slupaju kola preko kompromitovanog telefona.

Ja sam pisao o osnovnoj verziji Car Play-a. Tek sad sam na YT video opis ove nove Ultra varijante koja je trenutno dostupna na Aston Martin vozilima.

Slažem se, za Car Play Ultra ćemo da se načekamo. Vidi se i iz same činjenice da je prva najava za prošireni CarPlay bila još 2022. godine u sklopu predstavljanja iOS 16.

Pozdrav.
Primetio sam da u poslednje vreme ne radi attention aware funkcija. Na primer kada zvoni telefon i kada se uzme u ruku zvono se ne utisa kao sto je ranije bio slucaj. U pitanju je 16 pro, ios 18.5.
Da li jos neko ima ovaj problem?

Plus volume i putiš, odmah minus volume i pustiš i držiš power dok se ne ugasi i pojavi jabuka i nakon toga pustiš. Proveri da li nakon ovog radi.

Plus volume i putiš, odmah minus volume i pustiš i držiš power dok se ne ugasi i pojavi jabuka i nakon toga pustiš. Proveri da li nakon ovog radi.
nije resilo problem, probao i na zeninom 16 isto
a vidim i na apple forumu da pisu o istom problem koji je izgleda pristuan od ios 18.31747678250082.png

znam da je mnogim ajfonašima nebitno, ali meni lično bi bilo idealno ako bi apple u nekoj od narednih iteracija ios-a ubacio opciju da se mogu koristiti i navigacioni tasteri, a ne samo i isključivo gestures. pa da svako koristi šta mu više odgovara, zašto ne.

Settings” – “Apps” – “Default Apps” – “Translation”,
Nema izbor da izaberem ni jednu, a treba biti fabrička i Google (imam instalirano) , još neko? 18.5 verzija iOS

Prilozi

• IMG_3584.PNG
    IMG_3584.PNG
    48.9 KB · Pregleda: 134
Kod mene je ovako

Prilozi

• IMG_5194.png
    IMG_5194.png
    49.4 KB · Pregleda: 142
Settings” – “Apps” – “Default Apps” – “Translation”,
Nema izbor da izaberem ni jednu, a treba biti fabrička i Google (imam instalirano) , još neko? 18.5 verzija iOS
Odi u app store i rucno potrazi tu aplikaciju. Tamo ce ti ponuditi da ju azuriras i onda ce se tu pojaviti.

18.5 na ip16 pro i sad vec primecujem neke lagove u svakodnevnom koriscenju, na primer u skrolovanju youtube, linkedin itd

Inace imam lose iskustvo sa azuriranjem ip13, pogotovo kad se prelazilo sa izvorne verzije na narednu (cini mi se sa 15 na 16 ios), tad sam radio OTA i nekako sam navukao neki bedan osecaj kao dok sam imao android i njihova azuriranja. Jednostavno usporili su telefon softverski 1 kroz 1.

Na ovom sad radim iskljucivo kabl i itunes komplet azuriran sistem prelepi i iskreno nije bilo problema, ali i dalje smo na istoj glavnoj verziji, 18ci, ocekujem vece probleme vec na 19ci i gledacu da izbegnem taj prelaz sto duze.

Ako radiš update preko iTunes-a, a ne restore, nema neke razlike u odnosu na OTA update. Ako opet hoćeš restore, clean install, i to može bez kabla sa, najčešće, identičnim rezultatom 😃

Iskreno, odvikao se već od kabla, skidanja ipsw fajlova, a to što rade sa nekim verzijama, usporavanjima sistema, kako god to da nazoveme, bilo je oduvek, i pre OTA update vremena 😃

Clean install može neka da bude rešenje za neke stvari, ali većinu mrzi da ponovo moraju da ručno odrade neke stvari 😃

Ako radiš update preko iTunes-a, a ne restore, nema neke razlike u odnosu na OTA update. Ako opet hoćeš restore, clean install, i to može bez kabla sa, najčešće, identičnim rezultatom 😃

Iskreno, odvikao se već od kabla, skidanja ipsw fajlova, a to što rade sa nekim verzijama, usporavanjima sistema, kako god to da nazoveme, bilo je oduvek, i pre OTA update vremena 😃

Clean install može neka da bude rešenje za neke stvari, ali većinu mrzi da ponovo moraju da ručno odrade neke stvari 😃
verovatno je mislio da uradi backup, clean install pa vrati back. Traje 20min al moze da pomogne.

Preko itunesa je update takav da zameni ceo sistem, instalacija je oko 10gb, obori trenutni, nalepi novi i manje su sanse da ostanu repovi kao sa OTA gde se updateuju samo odredjeni fajlovi....pre svega odradi bekap naravno

To je ako ideš na clean install, ako ideš na običan update mislim da ne briše ceo sistem.

Preko itunesa je update takav da zameni ceo sistem, instalacija je oko 10gb, obori trenutni, nalepi novi i manje su sanse da ostanu repovi kao sa OTA gde se updateuju samo odredjeni fajlovi....pre svega odradi bekap naravno

Ako je update, sigurno ne briše ceo sistem i instalira novi pošto bi morao da pravi backup fajlova i da ih vraċa, a to ne radi u toj opciji na taj način.

Clean instal bez vraċanja backup fajla je potpuno druga priča u odnosu na druge načine za update sistema.

Takodje backup fajla na kompu ne čuva sve podatke kao iCloud backup osim u varijanti da je enkriptovan ili lakše rečeno, sa šifrom. iCloud backup je po default-u enkriptovan.

Primetio sam bag, je l ima jos neko isti problem?
Naime, kada na imessage-u snimim klip da posaljem drugaru, tokom pregledavanja klipa pre slanja, nisam u mogucnosti da fizickim dugmicima smanjim ili pojacam zvuk.

15pm, ios 18.5

Jel ima iskustava sa 18.5 na 15 pro? Da nema curenja baterije i slicno…

Meni se cini da je bolja na 15 PM. Bas sam to juce skontao, po istom nacinu koristenja sad imam vise kad se vratim sa posla nego ranije a isti nacin koristenja.

Imam problem da video snimke sa ajfona n kome snima u 4k60 ne mogu nigde da pustim da gledam. Na tv secka, na tabletu i laptopu koči mnogo slika. Da li su slabi uređaji pa ne mogu da puste 4k ili treba da pomenim format snimanja?

Kpiš novi MBP i sve radi 😁 Apple logika 😁

Promeni format i vidi da li i dalje secka slika 😃

Imam problem da video snimke sa ajfona n kome snima u 4k60 ne mogu nigde da pustim da gledam. Na tv secka, na tabletu i laptopu koči mnogo slika. Da li su slabi uređaji pa ne mogu da puste 4k ili treba da pomenim format snimanja?
Iduci put probaj format promjeniti, kao sto kolega iznad kaze, u opcijama kamere je ova opcija.

Prilozi

• IMG_0046.png
    IMG_0046.png
    146.6 KB · Pregleda: 39
Problem je sto ne moze promeniti format u 4K60FPS, samo HEIC.

Ako se promeni format onda može samo 4k30. E sad da li ima nk razlike da li je 30 ili 60fps ja ovako na telefonu ne primećujem.

To je problem ako ne primećuješ :)

Kako na TV-u pustas, AirPlay? Ja sam probao 1080P60 i lose radi. AirPlay generalno bas lose radi sta god da pustam-a sa iPhone-a ili Macbook-a, pogotovo za veci frame rate. Bez obzira koliko je brz wifi/net. Pa koristim Plex server za streaming na TV, koji radi savrseno. (doduse na macbook-u ali mislim da moze i na iPhone)

Nazad
Vrh Dno