Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Titanijum i safir je 970, ne bi trebalo da izgleda uživo jeftino. Na slikama, barem meni, deluje poprilično premium, iznad dosadašnjih FR.

Dosadašnji FR netrkačima uglavnom izgledaju kao jeftina kineska igračka sa Ali Express 😄

Mada, imama i drugare trkače na Fenixim/Epix samo zato što neće da nose "plastični sat" ili žele da nose sat ceo dan, ali Fenix izgleda suviše jeftino uz odelo.

Stiže danas mail od Navi Shop, o, reko', evo ga, kad ono reklama za neke navigacije za motore 🙄

Pre samo desetak dana, momak iz Navi Shop je rekao da je najavljeno verovatno preimenovanje tj da neće biti ni 975, ni 970, već potpuno nova imena, da uskoro izlaze novi modeli, ali da to kod nas sve dolazi sporo. Aman ljudi, pa ne dolazi sporo što vam neko ne dozvoljava da kupite proizvode, već što ih ne trebujete na vreme i ne organizujete uvoz na vreme.

Pre će se pojaviti kod Dacholina, nego u Navi...

Mršavo je ovo tržište.

I meni se sviđa lep sat za ceo dan, ali mislim da se FR 970 uklapa. Da sam u vašem ekosistemu, poprilično bih bio zainteresovan.

ne moze ni jedan ovaj fitnes sat uz odelo, nikako. jedino da se stavi metalna narukvica pa da lici na nesto ali dzaba, opet nije to to.
za ceo dan, svaki dan u nekoj normalnoj varijanti su ok, i Fenix/Epix i Forerunneri, samo da nisu izrazito plasticni ili obojeni kao 265 recimo gde je mu je plasticno kuciste onako obojeno.

Jedini fitness koji mogu da prodju jesu Marq Aviator i Captain, mozda cak i Golfer, ali opet nije to to.

licno bih uz odelo pre nekog Vintage digitalnog Casia od 30e nego mog Epixa, sa ne znam kakvom narukvicom :D Mehanicki na ruku, a Epix sa najlonskom narukvicom oko noge :D ili kad bi napravili glupu narukvicu ili prsten..

Sa modom sam totalno posvadjan, ali vidjam ženski svet u večernjim haljinama i patikama sa platformom. U trenerkama i sa kožnom torbicom koja bi išla uz gore pomenuti haljinu. Ne tako davno, takve stvari su bile nezamislive. Trendovi se menjaju, moda se menja.

Evo, recimo nikada ne bih nosio kožnu narukvicu, ali ako pričamo o uklapanju uz odelo, kožne narukvice su mi klasa, u odnosu na metalne, koje si pomenuo. I koje se nalaze na svim mojim klasičnim satovima.

Vozač BMW-a, u odelu - metalna narukvica.

Putnik na zadnjem sedištu S klase - kožna narukvica.

Garmin_Fenix_7_Pro_Sapphire_Solar_titaani_ja_ruskea_nahkaranneke_multisport_GPS_alykello_010_02777_30_1080x.jpg

Ne vidim problem ako ovo izviri iz odela. Mogu cipele i kaiš na pantalonama biti u tonu sa satom. Odelo ne znači da moraš izgledati kao konobar, bar se ja tako nikad nisam oblačio.

Jedna od prednosti MIP ekrana, u odnosu na vrišteći amoled, ali plašim se da su im dani odbrojani.

Ja nosim odela svaki dan na posao i FR265 plastikanera sa tekstilnom narukvicom. Kako danas ljudi hodaju, ovo je još najmanja modna jeres. Fenixa sa metalnom narukvicom ne bih mogao da nosim noću, a da menjam fitnes satove u zavisnosti od prilike neću.

Na Fenixu se lako menja narukvica, Vertix je to u potpunosti iskopirao. Šipkice ostaju na satu, debele, jake, a krajevi narukvica imaju ili na klik brzopotezno, ili se provuče čičak (ovo najčešće koristim). Ne bih ni ja nosio stalno metalnu ili kožnu. Tj. metalnu ne bih uopšte, užas, keramika je neuporedivo bolja, a izgleda lepše.

Perem narukvice posle svakog trčanja, imam ih gomilu.

Evo, recimo nikada ne bih nosio kožnu narukvicu, ali ako pričamo o uklapanju uz odelo, kožne narukvice su mi klasa, u odnosu na metalne, koje si pomenuo. I koje se nalaze na svim mojim klasičnim satovima.
dao sam primer samo, možeš nosiš koju želiš, nego sam viđao epixe na redditu sa metalnim narukvicama, a i kožnim, ali nije to to.
izrada, ekran, ne može da bude elegantan pa da je ne znam kakva narukvica.
day to day da, ali neka ozbiljnost ne.

baš sam pričao sa jednim Nemcem u Šenburnu kad sam bio u Beču pre 2-3 godine na operi, čovek nosio Fenix sa Milanese narukvicom, pitao ga bio kakav je sat i sve jer sam par dana pre toga poručio Epix da dođe kad se vratim sa puta.
baš je prokomentarisao da ga nikad ne bi nosio u takvoj situaciji ali je zaboravio klasičan sat kod kuće.

Vozač BMW-a, u odelu - metalna narukvica.

Putnik na zadnjem sedištu S klase - kožna narukvica.
zanimljivi primeri ali ne znam koliko su tačni 😁
tipa 90% Rolexa i 70% Omege su na metalnim narukvicama, sumnjam da bi putnik u S klasi izbegavao da nosi gorepomenute satove 😀

sve zavisi od sata, osobe, događaja.
pa onda i od samog sata da li je hronograf, dres, diver, aviator itd. tona kombinacija.

na kraju meča je Rodžer izlazio sa metalnim Rolexom dok je Nadal nosio Richard Mille sa gumenom narukvicom.

svaki sat ima svoju svrhu i manje više mogu da se nose u većini situacija, osim ovih fitnes satova koji baš odudaraju na nekim formalnim događajima.

po mom mišljenju, šta god da staviš na Garmina, Apple, Samsung, to su i dalje pametni satovi i to ni jedna narukvica neće promeniti.

Ublažiti pojavu, da, ali i sam ekran, dugmići i izrada odskaču.
1000002272.jpg

...
baš sam pričao sa jednim Nemcem u Šenburnu kad sam bio u Beču pre 2-3 godine na operi, čovek nosio Fenix sa Milanese narukvicom, pitao ga bio kakav je sat i sve jer sam par dana pre toga poručio Epix da dođe kad se vratim sa puta.
...
Imam i ja fenix sa milanese narukvicom, koju vezbu treba ukljuciti kada se ide na operu? :)

Prilozi

• 20250524_200218.jpg
    20250524_200218.jpg
    158.1 KB · Pregleda: 83
  • Screenshot_20250524_192112_Connect.jpg
    Screenshot_20250524_192112_Connect.jpg
    67.8 KB · Pregleda: 81
zanimljivi primeri ali ne znam koliko su tačni 😁
tipa 90% Rolexa i 70% Omege su na metalnim narukvicama, sumnjam da bi putnik u S klasi izbegavao da nosi gorepomenute satove 😀

Ne znam, Patek Ili AP imaju mnogo više NEmetalnih narukvica... E sad, ko vozi, a koga voze...

Ne znam, Patek Ili AP imaju mnogo više NEmetalnih narukvica... E sad, ko vozi, a koga voze...
nigde nisam rekao da isključivo nose metalne i ne nose kožne, rekao sam da tvoje poređenje je malo verovatno tačno jer opet, sve zavisi od prilike, događaja, ostatka odeće itd.

nisam rekao da takvi ne nose kožne, nego da podjednako nose i metalne.

ti koji se voze pozadi, političari, glumci, advokati i ostali u odelima, sumnjam da ne nose Rolexe, Omege, pa i Patek koji si pomenuo, najpoznatiji i najprodavaniji model im je Nautilus, metalni.

i AP isto, 80% trenutnih satova metalni a ostatak koža i guma

Može li se nekako ubiti ova notification na Suunto app da ne iskače svakih 10-15 min?
Ako dugo zadržim I ugasim ugase se sve notifications, u suštini mi treba samo workout summary ostalo me ne zanima

Prilozi

• Screenshot_20250528_122942_One UI Home.jpg
    Screenshot_20250528_122942_One UI Home.jpg
    280.8 KB · Pregleda: 35
Može li se nekako ubiti ova notification na Suunto app da ne iskače svakih 10-15 min?
Ako dugo zadržim I ugasim ugase se sve notifications, u suštini mi treba samo workout summary ostalo me ne zanima
Može. Na telefonu u sklopu obaveštenja za Suunto aplikaciju imaš kategorije I na dnu liste je watch connection. Isključiš samo nju i to je to. Sve ostalo ostavi uključeno jer nema šta više da uznemirava.

Može. Na telefonu u sklopu obaveštenja za Suunto aplikaciju imaš kategorije I na dnu liste je watch connection. Isključiš samo nju i to je to. Sve ostalo ostavi uključeno jer nema šta više da uznemirava.
Ja to ne mogu da nađem
Imam ovo od opcija za Suunto app notifications

Prilozi

• Screenshot_20250528_154320_Suunto.jpg
    Screenshot_20250528_154320_Suunto.jpg
    60.3 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_20250528_154350_Suunto.jpg
    Screenshot_20250528_154350_Suunto.jpg
    79.6 KB · Pregleda: 20
Ne u podesavanjima telefona, vec u podesavanjima u okviru Suunto aplikacije(dakle otvoris app pa trazis unutar njega podesavanja).

Ne u podesavanjima telefona, vec u podesavanjima u okviru Suunto aplikacije(dakle otvoris app pa trazis unutar njega podesavanja).
Oba screena su iz Sunnto app
Našao sam
Update sistema na OneUI je ugasio ovu opciju za notifications, sećam se da to postoji još od android beše 11 ili 12

Prilozi

• Screenshot_20250528_165355_Settings.jpg
    Screenshot_20250528_165355_Settings.jpg
    80.1 KB · Pregleda: 12
  • Screenshot_20250528_165441_Settings.jpg
    Screenshot_20250528_165441_Settings.jpg
    74.1 KB · Pregleda: 11
Poslednja izmena:

Izgleda da ostaje isti LTE sistem kao na 945 LTE. Samo tracking i security, Uz posebnu pretplatu. Ako bude ograničeno na broj zemalja kao prethodni model, ne moraju ni da ga puštaju.

Kad smo već tu,
Navi Shop će do kraja juna imati 970 na stanju. Praktično mesec ipo dana u odnosu na ostala tržišta 😬

Ma daj, pa zar su za dzabe dodavali mikrofon i zvucnike na sat? Omogucavanje pozivanja i barem music streaminga mi deluje kao neki logican sledeci korak.

Kad smo već tu,
Navi Shop će do kraja juna imati 970 na stanju. Praktično mesec ipo dana u odnosu na ostala tržišta 😬

Pa dobro, iskusan distributer, prvih par meseci proizvoda se kod Garmina verovatno vodi kao beta test :)
Vidim ima poprilicno odusevljenja posle kupovine, pa za dva dana dosta prijavljenih bugova na redditu :)

Zanimljiv mi je Desfit uporedjivanje f8 vs fr970: malo je tanji, ali je i krace baterije u odnosu i na fr965 i na f8, deluje mi da su mozda malo pojacali soc?

Pa dobro, iskusan distributer, prvih par meseci proizvoda se kod Garmina verovatno vodi kao beta test :)
Vidim ima poprilicno odusevljenja posle kupovine, pa za dva dana dosta prijavljenih bugova na redditu :)

Zanimljiv mi je Desfit uporedjivanje f8 vs fr970: malo je tanji, ali je i krace baterije u odnosu i na fr965 i na f8, deluje mi da su mozda malo pojacali soc?
Sto, mislis da je fluidniji? Trebalo bi da imaju apsolutno isti hardware, sem sto valjda Forerunner 970 nema hw cipove za ronjenje.

Ma daj, pa zar su za dzabe dodavali mikrofon i zvucnike na sat? Omogucavanje pozivanja i barem music streaminga mi deluje kao neki logican sledeci korak.

Koliko bi trajala baterija sa LTE strimingom?

Nisam pratio te prepiske, ali obe stvari su potpuno očekivane :)
Kao i kod telefona.

Verujem da je većina bagova softverske prirode i da će biti rešeni u relativno kratkom roku.

Sto, mislis da je fluidniji? Trebalo bi da imaju apsolutno isti hardware, sem sto valjda Forerunner 970 nema hw cipove za ronjenje.
Ne mogu 10 godina vrteti jedan isti soc i dodavati softverske novotarije, poprilicno laguje u mapama. Navodno malo fluidnije rade mape na fr970.

btw: ovo sa novim prekidacima na f8, citao sam da je stvorilo dodatne nove probleme :)
- mogu zrnca peska da zaglave dugme
-moze da bude lose kalibrisano, pa da se dugme samo ukljucuje tokom plivanja. Ima neki tool da se skine pa da se rekalibrisu dugmici ko ne moze da posalje lokalnom garminu.

Kao i kod telefona.

Verujem da je većina bagova softverske prirode i da će biti rešeni u relativno kratkom roku.
Racunam ako mogu 4 sata da izvuku sa LTE muzikom i to je full. Garmin 645 Music je svojevremeno radio 5 sati sa muzikom, a nije ni moj Venu SQ2 Music nesto bolji.

Ne mogu 10 godina vrteti jedan isti soc i dodavati softverske novotarije, poprilicno laguje u mapama. Navodno malo fluidnije rade mape na fr970.

btw: ovo sa novim prekidacima na f8, citao sam da je stvorilo dodatne nove probleme :)
- mogu zrnca peska da zaglave dugme
-moze da bude lose kalibrisano, pa da se dugme samo ukljucuje tokom plivanja. Ima neki tool da se skine pa da se rekalibrisu dugmici ko ne moze da posalje lokalnom garminu.
Zasto li sam za top $$$ ocekivao top kvalitet.

Racunam ako mogu 4 sata da izvuku sa LTE muzikom i to je full. Garmin 645 Music je svojevremeno radio 5 sati sa muzikom, a nije ni moj Venu SQ2 Music nesto bolji.

Zasto li sam za top $$$ ocekivao top kvalitet.

Garmin 645 je vukao muziku iz svoje memorije.
Ako skida muziku preko mobilne mreže, to bi svakako brže trošilo bateriju.

I meni je 4h neprihvatljivo kratko trajanje baterije za jedan tehnički sat.

A kad smo kod toga šta je još prihvatljivo ili ne, vidim malopre drugar trkač zakačio story, stigao mu 570 iz inostranstva. Kucamo se nešto, kao ovi naši su baš spori, jer nismo u uniji.
Eno ga 970 u Makedoniji dostupan. I cena je ~755€, evropska.

Garmin 645 je vukao muziku iz svoje memorije.
Ako skida muziku preko mobilne mreže, to bi svakako brže trošilo bateriju.

I meni je 4h neprihvatljivo kratko trajanje baterije za jedan tehnički sat.

A kad smo kod toga šta je još prihvatljivo ili ne, vidim malopre drugar trkač zakačio story, stigao mu 570 iz inostranstva. Kucamo se nešto, kao ovi naši su baš spori, jer nismo u uniji.
Eno ga 970 u Makedoniji dostupan. I cena je ~755€, evropska.
Pa ako je tebi 4h neprihvatljivo, ti nemoj da palis LTE streaming. Poenta je bila da je za FR645 za to vreme 5h muzike bilo prihvatljivo i da ako je on kao takav nasao svoje kupce, naci ce i potencijalni Fenix 8 LTE sa 4-5h music streaminga preko LTE.

Kao i kod telefona.

🤣🤣 Garmin da reši nešto u kratkom roku

Nazad
Vrh Dno