Šta je novo?

Microsoft otkrio: čista Windows 11 instalacija može značajno ubrzati vaš računar

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
windows-11-ilus-280525.webp

Microsoft otkrio: čista Windows 11 instalacija može značajno ubrzati vaš računar​

Smart App Control donosi bolje performanse i sigurnost, ali samo uz potpuno novu instalaciju Windows 11 sistema

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...nstalacija-moze-znacajno-ubrzati-vas-racunar/

Dobro jutro Kolumbo, upravo si (MS) otkrio Ameriku. Čista instalacija Windows XP svakih 6 meseci, omiljeni hobi. Problem je što sada imam stotinak programa i igara naspram samo nekoliko na XP. Diskovi su bili 250-500MB pa mnogo nije ni moglo da stane, sada su u terabajtovima. Trebalo bi mi nedelju dana da sve ponovo instaliram, registrujem većinu i reaktiviram. Tu su i sve lozinke itd. ogroman posao. U W10 i 11 su uveli 'In place upgrade' koji može da renovira sve sistemske fajlove bez gubitka podataka i većine nameštanja i završi isti posao za pola sata.

Ovim su samo dokazali da je Win 11 lošiji od Win 10. Umesto da ćute oni iznose ovakve stvari koji samo njima mogu da idu na štetu. Svakako koristim Win 10 koji je dobro ispeglan posle toliko godina i nemam nameru da prelazim na Win 11 koji ima još uvek probleme u radu. Na laptop-u je Debian zamenio Win 10, jer je win postao svakim danom sve zahtevniji kako se ažurirao, pa se laptop grejao i zauzimao u idle 3.4GB rama. Sa Debian 0.8GB prilikom paljenja i nema grejanja i paljenja kulera sem kada se pokrene Youtube ali se povremeno pali. Tako da, mi se nesviđa kuda ide Microsoft i nije to više kao nekada... Treba uskladiti da radi na toliko različitih mašina, pa je lakše da se guraju neki univerzalni drajveri i sistemski fajlovi, pa gde ne bude radilo, navodno ne podržava i cimaj se ručno...

Slažem se, sve zavisi od hardware-a... Uglavnom sam se susretao na par računara sa problemom oko minimiziranja prozora i nekih sitnih bagova prilikom startovanja... Svakako će to ispeglati kroz update-ove...

Ovim su samo dokazali da je Win 11 lošiji od Win 10. Umesto da ćute oni iznose ovakve stvari koji samo njima mogu da idu na štetu. Svakako koristim Win 10 koji je dobro ispeglan posle toliko godina i nemam nameru da prelazim na Win 11 koji ima još uvek probleme u radu. Na laptop-u je Debian zamenio Win 10, jer je win postao svakim danom sve zahtevniji kako se ažurirao, pa se laptop grejao i zauzimao u idle 3.4GB rama. Sa Debian 0.8GB prilikom paljenja i nema grejanja i paljenja kulera sem kada se pokrene Youtube ali se povremeno pali. Tako da, mi se nesviđa kuda ide Microsoft i nije to više kao nekada... Treba uskladiti da radi na toliko različitih mašina, pa je lakše da se guraju neki univerzalni drajveri i sistemski fajlovi, pa gde ne bude radilo, navodno ne podržava i cimaj se ručno...
Koliko kontrdiktornosti u ovom postu.
Realno gledano win 11 je dobro ispeglan na vecini masina.

Ovakav tekst može da napiše samo neko ko je Windows 11 koristio za gledanje YouTube ili lagani seb surf. Windows 11 radi duplo sporije od Windows 10 na bilo kom hardveru. Zato što je smeće

@siemensserbia87 Instalirao sam ga zbog posla koji radim na mnogo mašina. Što čistih instalacija od nule, pa do ažuriranja sa win 10 na win 11. Slažem se da radi dosta lošije, ali za neke osnovne stvari i ljude koji ne obraćaju pažnje radi dobro. U poređenju sa win 10 ima mnogo nedostaka i oseti se u radu pogotovu za nekog ko još uvek koristi win 10 i provodi dosta vremena na računaru za razne druge stvari... Najgora stvar je ta, što su napravili da moraš da imaš određenu konfiguraciju da bi ga instalirao. Naravno, to može da se zaobiđe ali to sve govori kakav je win 11. Ovde su izneli da može da ubrza, ali niko ne pominje da moraš da nadogradiš konfiguraciju ako želiš update sa win 10 na win 11. Ako hoćeš čistu win 11 onda se malo snađeš i instaliraš ga, ali kako će raditi to je pitanje. Neće sigurno isto kao sa konfiguracijom koja dopušta nadogradnju korz win update... Ovo pričam iz ličnog iskustva koja su rašena na brend mašinama za firme.

Nazad
Vrh Dno