Šta je novo?

Mašine za sušenje veša - sušare, sušilice - sa toplotnom pumpom

Sto se tice tog "grejanja" TP greje na oko 30 stepeni, masina sa grejacem oko 40 stepeni, to je temperatura spolja, ne u bubnju.
mislim da je @mitar1982 i ja vec postavljali slike masine u radu i na koju max temperaturu greje.

Jeste, ali TP ne izbacuje vazduh napolje iz mašine, već ga vraća. Tako da mašina opušteno može da stoji i u predsoblju što se toga tiče. Kod mene je postavljena u kuhinji.

Klasicna susara je toliko prosta da je glupo ovo i navoditi kao primer jer sve bukvalno sam mozes ocistiti.
plus te iste "probleme" ima i i susara sa TP, i dodatni kondenzator koji ne mozes ocistiti osim u radionici.
Neko je pitao za sušilicu sa grejačem da li se prašina nakuplja i da li može izazvati kakav problem, ja sam samo na to pitanje odgovorio, ne vidim u čemu je problem.
I sa grejačem i sa tp se mogu u kućnoj varijanti rasturiti i očistiti, ako se nema kompresor tu je voda i pištolj i kondezator na sušilici sa tp se lako opere.

U kućnoj varijanti sa vodom i pištoljem da operes?

Nadam se da si neku rasturio...pa pričaš iz iskustva

ja probao letos da rasturim moju sa TP i odustao sam
krenu nazad da skidam srafove skinem zastitni lim i vidim da bolje mi da ga vratim, operem sta mogu pa da kada krene susenje preko 5h da zovem servisera.
Merio sam jednom temperaturu vesa posle nekih 1h rada i cini mi se da je bila 40-42C

ja sam vise puta rasturao,
i stvarno ne znam kako bi u stanu ili u kupatilu uspeo to da ocistim a narocito isperem vodom i pistoljem.

A imam prilicno veliko kupatilo i terasu

Neki konkretnni modeli od 7-8-9kg sa TP i 1-2 modela bez tp ima li neko da preporuci?

Bilo koja Beko ili Gorenje.Ako ces nesto malo bolje onda Aeg/Electrolux,Haier je isto ok.

U kućnoj varijanti sa vodom i pištoljem da operes?

Nadam se da si neku rasturio...pa pričaš iz iskustva
Rasturiš je celu, ivadiš spolja toplotnu pumpu i kondezator, staviš na beton i mlazom vode zašto ne bi mogao da spereš prašinu sa kondezatora. Imaš na yubtube snimano kao rade ljudi. Mora se biti pažljiv prilikom vadjenja tp i kondezatora i njihovog vraćanja, jedino je to škakljiv posao. Ja rasturao nisam, ali ako budem morao pokušaću tako da uradim. I kada kondezator izduvaju kompresorom opet ga speru i vodom. Rasturao sam i popravljao mnogo kompikovanije uredjaje, sušilica nebi trebalo da predstavlja neki problem.

Rasturiš je celu, ivadiš spolja toplotnu pumpu i kondezator, staviš na beton i mlazom vode zašto ne bi mogao da spereš prašinu sa kondezatora. Imaš na yubtube snimano kao rade ljudi. Mora se biti pažljiv prilikom vadjenja tp i kondezatora i njihovog vraćanja, jedino je to škakljiv posao. Ja rasturao nisam, ali ako budem morao pokušaću tako da uradim.
Znam da sve ima na YT, ali treba imati uslove, znanje i vreme za to, bar i dvorište i to je bukvalno nemoguće uraditi u zatvorenom prostoru i oprati u kadi.

Tako je, vreme je i meni naj veći problem. Naravno da ne može u kadi, u dvorište pa izvučeš sve na beton, operi i ostavi jedan dan da se osuši pa montaža.
Slikanje i posle rasturaš deo po deo.

U dvorištu, napolju, ostaviš je jedan dan odstoji i osuši se... ne vidiš problem u ovome što pišeš?
Kako će neko u gradu sto živi u zgradi da ima dvorište, tekucu vodu za kompresor i još da je ostavi da se osuši u dvorištu...?
"Mislim" sve se može ako se hoće ali balkoni su 99% premali, u dvorištu ispred zgrade obično neće imati vodu, može je posle iz dvorišta vratiti uz nečiju pomoć u stan pa na balkon (terasu) da se suši ali vreme tu dodje najmanji problem.
Bilo koja Beko ili Gorenje.Ako ces nesto malo bolje onda Aeg/Electrolux,Haier je isto ok.
Uzeo sinoć brat Boška od 8 kila...
Javim snajkine utiske posle neki mesec koristenja. ;)
Predlagao sam im da uzmu Beko ili Gorenje bez TP jer sušara stoji na terasi (zatvorena), zimi hladno, leti toplo, pa ako nema pare bas ih briga jer prozor uvek mogu otvoriti ili zatovriti, a od toplote stvari natrpane na terasi stradati nece. A oni nece, samo TP ko da im radi 5 puta na dan, nece vlagu, nece toplotu, izgleda hoce da je ciste u dvoristu kuće kod snajkinih roditelja ili plate dobro majstorima da rasturaju... ovog Boška platili skoro 80.000 a mogli proci za max 40.000 din.

Poslednja izmena:
Pa ne živimo svi u zgradama, ja pišem kako se može odraditi ko ima dvorište i kuću u tom dvorištu u kojoj živi.

Kukate za to ciscenje kao da se radi jednom mesecno a ne jednom u 5+ godina. Isto kao da kukate za automobil sto zahteva mali servis na svakih 10k, i sto mora da se tera kod majstora u radionicu, jer bome ne zivi svako u kuci pa da ima dvoriste i da moze to da odradi sam.

Vise mali servis kola (savremenih) ne mozes da odradis sam jer trazi barem neku pouzdanu dijagnostiku radi podesavanja i brisanja koječega.
A tek sto jednom godisnje moram da ostavim 16-17k majstoru za mali servis... 😥
Jednom u 5-6 godina kola idu na veliki servis (kako koje auto, 60-90kkm) . 🥶
Meni nešto nije dobro posle ove priče, odo malo da zaboravim na sve...

Haier 31102150 HD 100 susara, primetih pre 10ak dana da pusta vodu ispod masine. Kada izvadim plasticni rezervoar za vodu, ispod njega je voda a u samom rezervoaru mlaka voda. Ves susi normalno. Dali da zovem servis, posto je u garanciji ili da cackam nesto? Ima li ko slicno iskustvo.

Da zoveš servis

Bio serviser zapusio se neki deo izmedju dovodnog creva i posude, pa je voda nalazila put napolje. Uglavnom sve pohvale za tmediju kao i haier, sve brzo i lagano odradjeno

Da li zna neko može li se kupiti onaj sunđer za donji filter, za candy mašinu?
Poprilično se pohabao, krenuo da se raspada

Probaj da pogledaš i u Loren

Da li cistite izmenjivac toplote nakon svakog ciklusa susenja?
Ako sam dobro shvatio, trebalo bi svaki put da se cisti onom prilozenom cetkicom.

Problem je sto je to pipavo, i prilicno tesko ocistiti , kod mene na Beko ima 3 reda tih "pera", da ih tako nazovemo,
te se izmedju njih vecito zaglavljuju ostaci vlakna (lint).
Ja koristim prskalicu sa vrucom vodom da pripomognem, ali mislim da se ne preporucuje..

Ako se ne ocisti doci ce do degradacije susenja koje i ovako predugo traje, a da sam znao da je tolika z**** definitivno bih uzeo masinu sa obicnim grejacem, sto cu i da uradim cim ova izadje iz garancije.

Prilozi

• IMG_20250523_161744.jpg
    IMG_20250523_161744.jpg
    458.9 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Uzmi filter za aspirator, filc, iseci na oblik i dole stavi preko isparivaca, pa zatvori poklopcem onim. To ce spreciti da se nakuplja smece dole. I to ne treba da se cisti posle svakog susenja, nema potrebe. Filc ce ga sacuvati, a nakon 20ak dana promeni ga novim i to je to

Ok, nadam se da sav lint dolazi iz jednog izvora tj. odozgo iz bubnja. Tu gore ima dva filtera ali opet prolazi, evo ta slika gore je npr. posle 2 ciklusa susenja kako izgleda. Nije losa ideja da jos "nabudzim" neki filter tu, nadam se da to nece uticati na susenje.
Inace, kad sam video video uputstva, gde glumci lagano masu cetkicom po tom izmenjivacu koji je potpuno nov, bas sam se nasmejao. La La Land

Uzmi filter za aspirator, filc, iseci na oblik i dole stavi preko isparivaca, pa zatvori poklopcem onim. To ce spreciti da se nakuplja smece dole.
nece spreciti,
uvek ce da se nakuplja sta god da stavis.
a da sam znao da je tolika z**** definitivno bih uzeo masinu sa obicnim grejacem, sto cu i da uradim cim ova izadje iz garancije.
ja to pricam od kad postoji ova tema, kupio sam obicnu posle dve masine sa TP

Moja Beko sa tp ima filter preko izmenjivača koji hvata ono što prođe kroz prvi filter. Sad me podsetiste da ga očistim

Kod mene takođe 2 filtera, svaki put čistim oba (premda drugi drastično manje ima đubreta).

Beko mašine nemaju dole dodatni filter i to je propust u proizvidnji. Četkicom ćeš uraditi još gore, naguraćeš prašinu dublje u isparivač, ja to čistim samo usisivačem pa šta sakupi. Kada se puno zaprlja rasturiću je, očistiti i teraj dalje.
I sušilice sa grejačem imaju mane, pa kad obrneš i premeriš ipak bih ponovo kupio sa tp.

nece spreciti,
uvek ce da se nakuplja sta god da stavis.
Moje licno iskustvo, i iskustvo mnogih drugih tvrde drugačije. Ništa mi ne prolazi kroz filc.Evo kako izgleda polovna TP nakon 10 godina koristenja sa filcom, nije imala nikada veliki servis i ispiranje. Imala je fabricki sunđerasti filter, koji se iskidao, neko vreme korištena bez ičeg pa stavljan filc. Susi izuzetno brzo i efikasno, sve uredno. Ja sam je nastavio koristiti tako i stagod da sam susio skupi se pre isparivaca, nista ne prolazi. Taj filc spasava masinu.. One lamele su dole iskrivljene jer je neko lose cistio cetkicom prethodno.. Treca slika je filc nakon susenja ture šarenih peškira..

Prilozi

• 88B92A13-5567-47E3-8F94-1E442DA79548.jpeg
    88B92A13-5567-47E3-8F94-1E442DA79548.jpeg
    106.5 KB · Pregleda: 34
  • B5E042BF-BF9B-4B10-AD02-B2DB8788AAE7.jpeg
    B5E042BF-BF9B-4B10-AD02-B2DB8788AAE7.jpeg
    110.4 KB · Pregleda: 30
  • 3AD34F5B-16AF-4981-995A-731BE8CA0F13.jpeg
    3AD34F5B-16AF-4981-995A-731BE8CA0F13.jpeg
    90.7 KB · Pregleda: 30
Nazad
Vrh Dno