Šta je novo?

Raiffeisen bank

Verovali ili ne dosta stvari :)
Opšte pravilo definisano Zakonom o deviznom poslovanju je da se plaćanje, naplaćivanje i prenos između rezidenata i između rezidenata i nerezidenata u Republici vrši u dinarima.
Međutim, postoje izuzeci. Naime, članom 34. Zakona, plaćanje, naplaćivanje i prenos u Republici može da se vrši i u devizama i to po osnovu:

• deviznog kreditiranja u zemlji (banka može da odobri kredit u devizama rezidentu – pravnom licu i preduzetniku za plaćanje uvoza robe i usluga iz inostranstva i kredit rezidentu – fizičkom licu radi kupovine nepokretnosti u zemlji);
  • kupovine potraživanja i preuzimanja dugovanja iz čl. 7. Zakona (nastala po osnovu realizovanog spoljnotrgovinskog prometa robe i usluga rezidenata) i člana 20. (nastala po osnovu kreditnog posla sa inostranstvom) – na osnovu ugovora;
  • uplate depozita kao sredstva obezbeđenja;
  • premija osiguranja i prenosa po osnovu životnih osiguranja;
  • po osnovu prodaje i davanja u zakup nepokretnosti;
  • donacija u humanitarne, naučne i kulturne svrhe;
  • garancijskih poslova iz člana 26. Zakona, po osnovnom poslu koji se vrši u devizama;
  • naknade troškova za službeni put u inostranstvo, koji se može izvršiti i u efektivnom stranom novcu;
  • uplate zarada rezidentima – fizičkim licima koji su upućeni na privremeni rad u inostranstvo po osnovu ugovora o izvođenju investicionih radova u inostranstvu, kao i zaposlenima u diplomatskokonzularnim predstavništvima, organizacijama u sastavu UN i međunarodnim finansijskim organizacijama u Republici;
  • kupoprodaje softvera i drugih digitalnih proizvoda na internetu koji se isporučuju isključivo putem telekomunikacionih, digitalnih ili informaciono-tehnoloških uređaja, pod uslovom da se plaćanje vrši korišćenjem platne kartice ili elektronskog novca preko pružaoca platnih usluga sa sedištem u Republici;
  • po osnovu programa i projekata koji se finansiraju iz razvojne pomoći Evropske unije u kojima učestvuje Republika, pri čemu sredstva mogu biti prosleđivana do ugovarača, odnosno korisnika i projektnih partnera u skladu sa odgovarajućim ugovorom;
  • banka može po nalogu nerezidenta – kupca robe ili usluge, kome odobrava komercijalni kredit za finansiranje odloženog plaćanja i plaćanja unapred robe i usluga, vršiti u Republici plaćanje u devizama rezidentu – prodavcu te robe ili pružaocu usluge u spoljnotrgovinskom prometu;
  • po poslovima koji su uređeni zakonima koji uređuju tržište kapitala i osiguranje depozita;
  • banka na zahtev rezidenta može vršiti prenos sredstava u devizama sa deviznog računa tog rezidenta na njegov devizni račun kod druge banke, a na zahtev rezidenta – fizičkog lica i na devizni račun člana porodice kod te ili druge banke, uz dokaz da je u pitanju supružnik ili srodnik do trećeg stepena srodstva.
U poslovnoj praksi se mogućnost plaćanja u devizama najčešće koristi za uplate depozita kao sredstava obezbeđenja, za plaćanje zakupa nepokretnosti, bilo fizičkim, bilo pravnim licima i isplate naknada troškova za službeni put u inostranstvo.
Dakle mogao bih klincu koji ima račun u rf da prebacim direkt devize sa mog računa koji je u rf... Trebao bi mi samo izvod iz mkr. Hmm.
Hvala za ovaj izvod iz propisa.

Hteo bih da kupim nešto na rate u 'žutoj' online prodavnici, pa mi treba pomoć kako se to radi. Nisam do sada probavao tu mogućnost. Imam iRačun.

1747385689523.png

samo next next kao kad install program na windowsu. namestis koliko ti rata odgovara 12 ili vise

samo next next kao kad install program na windowsu. namestis koliko ti rata odgovara 12 ili vise
Tako ide kad se odabere Web kredit, ali ja bih onu prvu opciju plaćanje karticom na rate bez kamate.

Ponovo akcija 3000 za otvaranje iRačuna i 5000 za prenos zarade

*До краја Јуна

И даље нуде дигиталне картице?!
Шта неко ко нема телефон са нфц, да ради са таквом картицом?

Da je koristi isključivo za online plaćanja. Digitalne kartice se neće reizdavati (a verovatno i izdavati) od 1.6.

Шта неко ко нема телефон са нфц, да ради са таквом картицом?
Plaća na online prodajnim mestima tipa pretplate/dostava hrane/online kupovina, dok čeka fizičku karticu. Mada mislim da je sada već i prošlo vreme telefona bez nfc-a. :D

Pozdrav, da li neko ima iskustva sa Raiffeisen CASH investicioni fond, to je dinarski fond, ulozio bih dinare, pa ne znam da li se to isplati uopste ? Hvala

Ukoliko realizuješ ovu transakciju, javi koliko su ti naplatili proviziju.
Pozdrav
GLedao danas, i kad ide srb - srb plaćanje, stoji da se popuni swift i iban. Ako mora preko swifta plaćanje na račun u srb, onda će provizija da bude kao da šalje bilo gde drugde na planeti.
Bez veze. Raspitaću se ovih dana preko kol centra.

Da li neko zna da li mogu da pošaljem RF-u sken nove lične karte, očitanu kartu itd? Dobio automatski e-mail 30 dana pred istek da odnesem u najbližu ekspozituru.

iRačun

Koliko kosta zatvaranje iRacuna? Ne mogu da nadjem taj podatak na njihovom sajtu

Odavno niko ne naplaćuje to fizičkim licima, kao ni otvaranje. Što se tiče konkretno Raiffeisena, tarifnici su ovde. Zanima te baš donji deo, Tarife naknada i troškova banke za usluge fizičkim licima, a ne pregled usluga i naknada iz gornjeg dela (ako si možda to dosad gledao). U svakom slučaju, tu i zvanično stoji da je Gašenje platnog računa besplatno, odnosno konkretno Bez naknade. Odnosi se na sve račune, a i nekako se podrazumeva, pa verovatno zato nisu stavljali u preglede usluga i naknada.

Od kraja 2015. je odredbom nbs postalo obavezno gašenje računa fizičkim licima bez naplate. Primera radi, AIK Pozitiv je tada bio besplatan, ali se gašenje naplaćivalo 1000 pa 800, zatim 400. Tu sam se malo nećkao. Kad je ukinuta naplata, otišao i ugasio.

Stiglo danas na mail...Screenshot_2025-05-21-20-54-50-225_com.android.printspooler-edit.jpg

Prilozi

• Screenshot_2025-05-21-20-56-11-834_com.android.printspooler-edit.jpg
    Screenshot_2025-05-21-20-56-11-834_com.android.printspooler-edit.jpg
    104.3 KB · Pregleda: 100
  • Screenshot_2025-05-21-20-56-27-469_com.android.printspooler-edit.jpg
    Screenshot_2025-05-21-20-56-27-469_com.android.printspooler-edit.jpg
    135.8 KB · Pregleda: 94
  • Screenshot_2025-05-21-20-56-59-648_com.android.printspooler-edit.jpg
    Screenshot_2025-05-21-20-56-59-648_com.android.printspooler-edit.jpg
    108.6 KB · Pregleda: 94
Rezanje troškova, prošle godine su imali mnogo dobru godinu, nije u redu da ova bude lošija :D
Mada, mislim da nisu jedini, čini mi se da su mojima i u OTP-u rekli da uplate/isplate mogu samo do 13h (tako nešto, plus/minus)

Rezanje troškova, prošle godine su imali mnogo dobru godinu, nije u redu da ova bude lošija :D
Mada, mislim da nisu jedini, čini mi se da su mojima i u OTP-u rekli da uplate/isplate mogu samo do 13h (tako nešto, plus/minus)

Oni, OTP, su još bolji, može do 12 sati za bilo šta vezano za keš, posle toga isključivo sa računa na račun, a izgledaju tako da ih i to mrzi 😁

isto i u unicreditu imaju to al do 14h

Šta rade posle 13h?

Šta rade posle 13h?
Ta osoba sa šaltera sredi kasu , a posle radi isto ono sto i ostalih 10-15 bankara. Izdaje čekove, kredite, otvara i zatvara račune. Pomaže ljudima oko mbankiga i ostale stvari.
U centru Niša, do nove godine radila blagajna do 13, od nove godine nema blagajna. Kresanje troškova im ide. 😄

Nazad
Vrh Dno