Šta je novo?

Koji distro probati?

Na žalost, ništa kao MacOS što se tiče prikaza.

Ja nisam spomenuo da imam glavobolju, napisao sam da da ne vidim nikakvu razliku na win-u i na linuxu. A pisao sam o ovome sa ss-a, linux losije kontrolise PWM (u zavisnosti od drajvera). Ovo je kod mene na laptopu, max osvetljenje, 60% i 50%. Vrednost za 50% osvetljenja bi trebalo da bude 48000, ali nije. O problemima sa PWM ekranima kod Lenova ima tema i tema, treba samo procitati.

Prilozi

• Screenshot from 2025-04-23 16-28-23.png
    Screenshot from 2025-04-23 16-28-23.png
    23.6 KB · Pregleda: 26
FreeBSD sam instalirao pomocu freeBSD handbook. Nikakav chatGPT ili sta vec od ai asistenata.
Thinkpad ima problem sa panelom, i moze da izazove glavobolju ako se duze gleda. pun je internet u vezi toga. Ne znam da li je to u novim thinkpad laptopovima reseno, ali ovi iz 2019 imaju taj problem. blue filter ne pomaze. Naravno da se thinkpad ne moze porediti sa prikazom na displeju od macbook pro kojeg imam.

edit: nema razlike izmedju linuxa i windowsa na thinkpadu, svakako i jedan i drugi izazivaju glavobolju ako se dugo gleda u ekran. dakle problem je u ekranu, ne u OS

Poslednja izmena:
Isto je i sa telefonima, ima čak jedna tema ovde na forumu na nekoliko strana o PWM flickeringu. Inače isti nestaje kada se osvetljenje podigne na 100% (u teoriji).

Ja sam početnicima stavio Fedoru jer ne podržava Win 11, razmatrao sam Ubuntu, ali Ubuntu se vuče u odnosu na Fedoru na tom laptopu. Ne znam kako će to da se završi, ni ja nisam neki Linux ekspert.

Fedorin novi instaler konačno ima smisla, i lepo vodi po koracima.

Sta ne podrzava Win 11, laptop ili Fedora :confused: Bolje da si stavio Linux Mint, Fedora ume cestim apdejtima da rasturi sistem.

Laptop ne podržava 11, stari sa i7 2630qm, ali sam im stavio SSD. Mint mi je dosadan, ne drže nikakve bitne podatke na laptopu, tako da nije kraj sveta ako padne sistem.

Laptop ne podržava 11, stari sa i7 2630qm, ali sam im stavio SSD. Mint mi je dosadan, ne drže nikakve bitne podatke na laptopu, tako da nije kraj sveta ako padne sistem.
Koja je konfiguracija tog laptopa? ako je sve intel, onda Clear Linux. To je linux od Intela-a i odlicno radi na Intel konfiguraciji. Jedino sto je Gnome jedini DE.

Mint je dosadan ko win7, sve podesis i radi 10 godina kasnije.

Pa početnicima je valjda bitno da sve radi kako treba, osim ako nisu mazohisti.

Potpuno si u pravu.

@delboy
Mint nije leading edge. Ako se ispostavi da Fedora pravi probleme, onda ću da stavim Mint ili nešto slično.

Skrasio sam se na Archu. Koristio sam i Clear Linux. Odlican distro ko ima sve Intel. Sad sam na Archu sve podesio, zvuk, display , sleep ,... sve radi tip top.

Могу рећи да ми је веома драго што ми је пропала препродаја мог Macbook-а јер се испоставило да је PopOS дао нови живот тој времешној машини. Уз врло мадо коришћења терминала (и то само ради оспособљавања wifi-ја), лаптопчић ради савршено за сурфовање, гледање клипова и филмова и то без штуцања. Видећу да испробам неку игрицу преко Steam-а, али и без тога сам презадовољан.

Овај Macbook са својим финалним нативним оперативним системом није радио овако флуидно, а поготово не са печованом последњом верзијом.

Могу рећи да ми је веома драго што ми је пропала препродаја мог Macbook-а јер се испоставило да је PopOS дао нови живот тој времешној машини. Уз врло мадо коришћења терминала (и то само ради оспособљавања wifi-ја), лаптопчић ради савршено за сурфовање, гледање клипова и филмова и то без штуцања. Видећу да испробам неку игрицу преко Steam-а, али и без тога сам презадовољан.

Овај Macbook са својим финалним нативним оперативним системом није радио овако флуидно, а поготово не са печованом последњом верзијом.
nema problem sa fanspeed?

@Tomiprunet - Када изабарем неку категорију из Pop! Shop-a, потребно је једно пола минута да се учита све понуђено и тада кулер ради као АТР пред полетање. Чим учитавање прође, тада се и кулер искулира, хехе.

@Tomiprunet - Када изабарем неку категорију из Pop! Shop-a, потребно је једно пола минута да се учита све понуђено и тада кулер ради као АТР пред полетање. Чим учитавање прође, тада се и кулер искулира, хехе.
Ok, znaci isto kao i kod mene. Poboljsalo se sa EndeavourOS , kuler je bio dovoljno tih.
@Tomiprunet

Kako si podesio displej ?
pa nista posebno, 100% brightes i podesio sam da mi dnevna svetlost bude 6000K a night light 4500K, display scaling 150% plus u brave browser zoom 125%
edit: i ubacio ICC color profil

Poslednja izmena:
@Tomiprunet - Напомињем да је (за сада) АТР рад кулера само у наведеним моментима преко Pop! Shop-а. Али ни то није на нивоу на ком је било са последњом (печованом) верзијом MacOS-а. На послу користим свој стари HP лаптоп са петом генерацијом i3 процесора (Windows 10): овај линуксован Macbook ради много флуидније. Ако гледамо са те стране, није немогуће да би и тај службени лаптоп „живље” радио да је на њему инсталиран Линукс.

@Tomiprunet - Напомињем да је (за сада) АТР рад кулера само у наведеним моментима преко Pop! Shop-а. Али ни то није на нивоу на ком је било са последњом (печованом) верзијом MacOS-а. На послу користим свој стари HP лаптоп са петом генерацијом i3 процесора (Windows 10): овај линуксован Macbook ради много флуидније. Ако гледамо са те стране, није немогуће да би и тај службени лаптоп „живље” радио да је на њему инсталиран Линукс.
Primetio sam da pokretanje tih app prodavnica opterecuje malo procesor

Ja presao na Linux jer nisam nista mogao da svarim posle Win7, a sad gledam ljudi izbacuju distro koji lici na Win11 😅 Dal sam ja zaostao pa ne mogu nista novo svariti od tog xp/win7 fazona, sto nudi na primer Linux Mint, ne znam 😂
Udjem ponekad na DistroWatch to samo izbacuju kao na traci neke sklopocije

To je zato sto ljudi ne vole da menjau bas navike.
npr navika na windows, pa ako se predje na nesto drugo, onda stani/pani
Zato ti neki distroi pokusavaju da budu sto vise user friendly, da lici na windows, jer mnogi prelaze sa windowsa na linux. Pogotovo sad posle onog influensera sto je postavio video. Ne znam mu ime.

Procenat linux korisnika se i dalje meri jednocifrenim brojevima manjim od 4. I to nakon svega što se izdešavalo u "gejming industriji". Windows 11 je i dalje najbolji za većinu korisnika. A kada je gejming u pitanju, apsolutno nema alternativu.

Da ne moram da radim u Windowsu, koristio bih Linux Mint Xfce.
Lepo ispeglan, a brz, pravo osveženje posle tromog Windowsa 11.

To je zato sto ljudi ne vole da menjau bas navike.
npr navika na windows, pa ako se predje na nesto drugo, onda stani/pani
Ovo je malo kontradiktorno, pošto su korisnici morali da menjaju navike prelaskom sa Win7 na Win8/8.1, pa sa Win8 na Win10, pa sa Win10 na Win11. I tako je član iznad tebe prešao na Linux da ne bi morao da menja navike rada na PC-u

Ovo je malo kontradiktorno, pošto su korisnici morali da menjaju navike prelaskom sa Win7 na Win8/8.1, pa sa Win8 na Win10, pa sa Win10 na Win11. I tako je član iznad tebe prešao na Linux da ne bi morao da menja navike rada na PC-u
Pa to ti kazem, ljudi ne vole da menjaju navike. Ali su bili primorani da predju na novu verziju Win-a . pa zamisli tek jos da moraju preci na Linux .

Bitno je da imas izbor :)

Vrh Dno