Šta je novo?

Letnje gume

Moze preporuka sta uzeti dimenzije 205 55 r16, imam u ponudi Tigat Taurus, Matador Hectorra 5,Lassa Revola
vidim da dosta njih nisu zadovoljni sa Lassom da brzo pucaju i da se listaju, sta uzeti u tom nekom nizem rangu

Dajte ne zezajte čoveka. Pita šta može da se uzme u nižem rangu.

@Vule2303
Teško da ćeš ovde dobiti preporuku šta uzeti u nižem rangu, jer onaj ko to kupuje ne posećuje ovu temu. Ovde su ipak ljudi koji misle o gumama, nemoj me pogrešno shvatiti.
Od onih koje si izneo jedino Lassa je u srednjoj klasi guma (doduše na dnu) , a ostale dve su niža klasa. Da moram, ja bih išao na nju. Ipak bih se potrudio da dodam malo para i idem na srednju klasu tipa fulda, kleber, barum, firestone itd.

Moze preporuka sta uzeti dimenzije 205 55 r16, imam u ponudi Tigat Taurus, Matador Hectorra 5,Lassa Revola
vidim da dosta njih nisu zadovoljni sa Lassom da brzo pucaju i da se listaju, sta uzeti u tom nekom nizem rangu
Ja sam imao lepo iskustvo sa Lassom, ne znam da li su menjali smešu pa je postala lošija.

Forumasi ovde pljuju sve sto je jeftino i razbacuju se novcem, a masa ljudi vozi i gore gume od Tigra pa su zadovoljni... Ako vozis normalno, bez ikakvih problema ce ti sve gume vrsiti posao i bices zadovoljan.
Od tih koje si naveo, ja bih birao izmedju Tigra i Matadora. Prosto ne volim kemoimpex i imam losa iskustva sa njima i Lassa gumama.

Ovde ne treba gledati šta je skupo već šta je bezbedno a ako neko želi da uštedi kupujući najjeftinije nauštrb lične bezbednosti - srećan mu izbor...
Koliko vidim, Firestone Roadhawk 2 su samo malo skuplje od Tigar/Riken krša (kineski krš da ne spominjem), mada su i te Firestone lošije od nekog proseka srednje klase, posebno na mokrom asfaltu. A i pitanje je koji im je DOT, čim koštaju toliko.

Dobre gume u toj dimenziji koštaju od 8 hiljada pa naviše.

Ja sam uzo letnje pre mesec dana miselin,pre toga su bile na njemu kad sam ga uzo kontinental,na drugom vozilu koji vozi zena punto su tigar najeftinije gume,ne znam dal sam ja lud ili sta ali ja ne primecujem neku razliku,vozim normalno ne ludacim mozda je i do toga,bilo me sramota da stavim tigar jer je vozilo novije ali mislim da sam bacio pare na skupe gume,to je moje misljenje.

Ladno neko kopirao moj komentar na ta iskustva... :ROFLMAO:

Ne znam sto bi nekog bilo sramota da stavi budget gume na novije vozilo, stavite u skladu sa svojim budzetom i stilom voznje i sa onim sto smatrate da je pravi izbor za vas u datom trenutku... mislim da samo kod nas ljudi zagledaju ko kakve gume vozi...

Ladno neko kopirao moj komentar na ta iskustva... :ROFLMAO:

Ne znam sto bi nekog bilo sramota da stavi budget gume na novije vozilo, stavite u skladu sa svojim budzetom i stilom voznje i sa onim sto smatrate da je pravi izbor za vas u datom trenutku... mislim da samo kod nas ljudi zagledaju ko kakve gume vozi...
Pa zato sto su me ovde ljudi uplasili kako sve te jeftine varijante su go k….🤣a inace sam duduk za automobile pa reko aj da poslusam,ja ne znam gde su ti ljudi sa foruma posto gde god se okrenem sve kineske gume😂

Prvo da se zahvalim svima na odgovorima i savetima ali koliko sam skontao bolje dodati po 1000 din vise po gumi pa uzeti ovako nesto?
Firestone roadhawk, Barum, Kleber, Sava, Nexen.... Sta uzeti od ovih na spisku?

Prvo da se zahvalim svima na odgovorima i savetima ali koliko sam skontao bolje dodati po 1000 din vise po gumi pa uzeti ovako nesto?
Problem je što 2-3 najveće online prodavnice nemaju baš veliki izbor trenutno, najpopularnije gume (one koje su ok a nisu preskupe) su uglavnom nestale sa lagera.
Najjeftinije iole dobre (Firestone ROADHAWK 2, 7113 din u dimenziji koja ti treba), ali se nisu baš proslavile u testovima na mokrom asfaltu, mada su svakako bolje od Tigrolikih i jeftinih kineskih modela: https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/2025-Tyre-Reviews-Comfort-Tyre-Test.htm

Ovim redom:
Kleber
Nexen
Firestone
Barum

Savu ne bih razmatrao, to je niža klasa gume.
Svakako pogledaj testove za konkretane modele guma, ne mora biti ovaj moj redosled kada pogledaš baš taj model gume

Imao sam godinama Barum Bravuris 3HM 255/35 R19 bile odlične gume
Novi model Bravuris 5HM ima dosta loše ocene vozača na tyres review I drugim sajtovima pa sam uzeo na kraju Viking protech newgen, za sad zadovoljan, to je Continental grupa, malo iznad Barum guma po testovima.
Sava ne bi uzeo više nikad pored ovih zimskih 17ki što imam, tvrda guma kao letnja, pre bi Tigar winter a uzeo.

Узео сам 4 Continental Sport Contact 6,одустао сам од Michelin Pilot Sport - a јер ми један пријатељ рече да су се буквално топиле код њега колико брзо су се трошиле. Ево по овим кишним данима, а и топлим стварно леже болесно добро, и прецизне су ненормално. Једина права мана бука, а колико сам видео већина Continental гума су бучније од конкуренције. Надам се да ће бити дуговечније кад су већ бучније.

Узео сам 4 Continental Sport Contact 6,одустао сам од Michelin Pilot Sport - a јер ми један пријатељ рече да су се буквално топиле код њега колико брзо су се трошиле. Ево по овим кишним данима, а и топлим стварно леже болесно добро, и прецизне су ненормално. Једина права мана бука, а колико сам видео већина Continental гума су бучније од конкуренције. Надам се да ће бити дуговечније кад су већ бучније.
Nisu ni one nista bolje vala,meni su izdrzale 30.000.

Taj Mich će trajati verovatno duplo duže od tog Contija. Njoj je trošenje najveća, možda jedina mana. Sem toga, obe gume fenomenalne, nema greške, tj. verovatno nema bolje do PZ5, koji se tek pojavio.

Pa ne gleda se tako po tome koliko ko vremena/sezona vozi već koliko km traje...

Ne možeš da povrediš gumu A koju ja vozim prelazeći 5k godišnje i gumu B koju neko vozi prelazeći možda 50k godišnje - sasvim je logično da će meni guma duže da traje bez obzira što se duplo brže haba...

Pa ne gleda se tako po tome koliko ko vremena/sezona vozi već koliko km traje...

Ne možeš da povrediš gumu A koju ja vozim prelazeći 5k godišnje i gumu B koju neko vozi prelazeći možda 50k godišnje - sasvim je logično da će meni guma duže da traje bez obzira što se duplo brže haba...
To sam cisto dao primer jer ispada ko vozi vise km svako leto nove gume mora da kupuje a cena paprena.

Što je i logično - onaj ko prelazi 50k godišnje svakako će morati da kupuje gume jednom godišnje ma koje god da koristi.

Moj kolega svakodnevno putuje na relaciji Kragujevac - Beograd - Kragujevac i opet, baš zato što je toliko u autu ne opada mu na pamet da štedi i kupuje najjeftinije gume, odnosno ne ide ispod srednje klase.

Nazad
Vrh Dno