Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Moje iskustvo sa Hisense klimom i servisom.

Kupljena Hisense Nordic pre nekih 15 meseci, ugrađena od strane ovlašćenog servisa. Prvo što sam primetio je neubičajeno brujanje spoljne jedinice prilikom grejanja. Vibracije bi se preko nosača prenosile po celoj kući.

Prijavio problem, dolazili majstori nekoliko puta, stavljali druge kraće nosače, gumene amortizere... opet sve isto. Postavljao sam i snimke ovde na forumu, neki su tvrdili da je sve to normalno?!

Pošto nije bilo prošlo 6 meseci od kupovine majstori predlože zamenu cele spoljne jedinice. I gle čuda ova nova ne bruji, ipak to brujanje nije bilo normalno. Super!

Medjutim... pošto mi je klima u prostoriji koja se ne koristi stalno, ona je samo testirana i ostavljena tako, sve do ove zime. Kada sam utvrdio da klima lepo greje, ali zato posle desetak minuta rada počinje i da nesnosno zviždi...

Opet majstori, kažu da to nije normalno, odneli je i zemenuli ventil ( možda čak i ceo kompresor, nisam siguran ) montirali je nazad, kad ono opet isto... ne znaju šta je. Odneli je i odobrili mi povrat novca.

Sad ne znam sta kupiti umesto ove, ali drugi Hisense ipak ne bih.
Moje iskustvo sa kineskim klimama je slično konkretno je midea u pitanju ,isto reklamirao uzeo novac i doplatio za ulazni model daikina koji kad počne sezona grejanja uključim podesim na zeljenu temperaturu i to je to,nema više nikakvih podešavanja,cupanje iz uticnice i slično.Mala je to razlika u novcu kad uzmemo u obzir koliko godina ce se koristiti i kad uzmemo u obzir komfor i kulturu rada japanskih klima.

Moje iskustvo sa Hisense klimom i servisom.

Kupljena Hisense Nordic pre nekih 15 meseci, ugrađena od strane ovlašćenog servisa. Prvo što sam primetio je neubičajeno brujanje spoljne jedinice prilikom grejanja. Vibracije bi se preko nosača prenosile po celoj kući.

Prijavio problem, dolazili majstori nekoliko puta, stavljali druge kraće nosače, gumene amortizere... opet sve isto. Postavljao sam i snimke ovde na forumu, neki su tvrdili da je sve to normalno?!

Pošto nije bilo prošlo 6 meseci od kupovine majstori predlože zamenu cele spoljne jedinice. I gle čuda ova nova ne bruji, ipak to brujanje nije bilo normalno. Super!

Medjutim... pošto mi je klima u prostoriji koja se ne koristi stalno, ona je samo testirana i ostavljena tako, sve do ove zime. Kada sam utvrdio da klima lepo greje, ali zato posle desetak minuta rada počinje i da nesnosno zviždi...

Opet majstori, kažu da to nije normalno, odneli je i zemenuli ventil ( možda čak i ceo kompresor, nisam siguran ) montirali je nazad, kad ono opet isto... ne znaju šta je. Odneli je i odobrili mi povrat novca.

Sad ne znam sta kupiti umesto ove, ali drugi Hisense ipak ne bih.
Jedino što parira specifikacijama njoj bi bilo nešto poput Gree Airy ili Amber Ultra. Mada i Clivia bi ti završavala posao uredno verovatno. Umesto Gree možda još i Haier Nordic, i sl. A naravno postoji opcija da staviš nekog Daikina ili sličnog japanca i miran :D

Menjaj ti bato majstore, nije to do klime!
Ipak ako ovlašćeni servis ne može da reši problem, onda mi bolje da tražim povrat novca i kupim drugu klimu, nego da tražim druge majstore.
Jedino što parira specifikacijama njoj bi bilo nešto poput Gree Airy ili Amber Ultra. Mada i Clivia bi ti završavala posao uredno verovatno. Umesto Gree možda još i Haier Nordic, i sl. A naravno postoji opcija da staviš nekog Daikina ili sličnog japanca i miran :D
Zaboravio sam da napišem "U istom ili sličnom cenovnom rangu" :ROFLMAO:

Koja je optimalna temperatura na koju treba podesiti inverter klimu za grejanje i hladjenje? Ja sam postavio na 25 za grejanje trenutno ali citao sam da je bolje podesiti izmedju 21-23 stepena zbog same potrosnje i moduliranja.

Molim za savet gde postaviti unutrasnju jedinicu klime u garsonjeri?

• Invertor klima (12) bi trebalo da zagreva celu garsonjeru (dnevna soba, kuhinja, kupatilo)
  • Garsonjera je oko 20m2.
  • Dnevna/spavaca soba je povezana direktno sa kuhinjom, prolazom bez vrata. (otvoren plan)
  • Polozaj spoljne jedinice ce biti sa spoljasnje strane terase (sa leve ili desne strane)

Koju opciju za polozaj unutrasnje jedinice preporucujete:
(na slici označene žutom bojom)

1. IZNAD prolaza (izmedju dnevne sobe i kuhinje)
2. NASUPROT prolaza (izmedju dnevne sobe i kuhinje)

Napomena: eventualna ugradnja dvokrilnih vrata (112x202cm) izmedju dnevne sobe i kuhinje

Pozicija 1 mi deluje bolje, jer duva preko glave, a pokriva i kuhinju/kupatilo.

Pretragom sam (cini mi se) suzio izbor na 3 modela, pa ako je neko voljan da pripomogne, u planu je sutra/prekosutra da se pazari i ugradjuje...
Hisense Energy Nordic 60k (prvobitno sam gledao fresh master ali vidim da je sad oko 90k, a prosle godine sestra uzela za 60)
Gree Clivia ai 60k
Fujitsu 12KMCC 80k

Ako neko ima neki drugi predlog, rado bih saslusao....

Pratim ove teme o klimama skoro godinu dana jer sam tad planirao da kupim, ali kako nisam, opet slicne trileme... 😅
Ovo je bilo razmisljanje prosle godine, a sta se promenilo ove? :LOL: Tacnije, mislim da prosli put nisam dovoljno sagledao sve aspekte, a bukvalno sam se time bavio kad sam resavao svoje grejanje... Ono o cemu sam tad razmisljao je prevashodno hladjenje i modulacija(i dogrevanje naravno u prelaznim periodima), i dalje je tako, ali ono sto sam usput zakljucio je da modulacija ne znaci isto sto i precizno odrzavanje temperature. A to je ono zbog cega sam skrcao 3 hiljade na postojeci sistem grejanja na drva... Iz par nekih iskustava fujitsu mi je i dalje favorit, mada sam u poslednjih mesec dana sve vise gledao daikin FTXC35D/RXC35D, cak i FTXF35E/RXF35E (sensira)... Dakle budzet i dalje nedefinisan, oko 80k za uredjaj, mada bih dao i 100 da znam da ce se dobiti nesto pametnije...

Da se nadovezem na svoje postove, mozda ce nekom biti korisno moje razmisljanje... 😅
Kako sam ranije i pomenuo, primarno je hladjenje, ali sluzice povremeno za dogrevanje u nekim prelaznim periodima. Kako je u pitanju potkrovlje povrsine 40m2, skontao sam da niska modulacija i nije neophodna, povelika kubatura prostora, a dana sa umerenom temperaturom mi se cini da je sve manje, tako da pretpostavljam da ce klima uglavnom raditi preko 400-500w, pogotovu sto ne verujem da ce biti ostavljana da radi nocu i kad smo na poslu... Kako podatke o histerezi nisam uspeo da nadjem ni za jednu klimu (mada nije da sam se puno pomucio :LOL:), a iz price sa drugarom koji ima 12kmcc, ni fujitsu se nije proslavio sa tacnim gadjanjem temperature prostora, da li bi nesto bilje bilo sa daikinom- ne znam... Uglavnom odlucio sam se da prepolovim budzet i uzmem haier revive plus 12, koji me je izasao oko 38 hiljada sa nekim rabatom. Ovih dana ocekujem ugradnju pa cu se javiti sa iskustvima, mozda bude i nekog dogrevanja, a probacu da nabavim i neku uticnicu da ispratim potrosnju, mada koliko sam video ne spusta ispod 300w po specifikaciji ni na grejanju ni na hladjenju...

Edit: Ako neko ima preporuke za one gume za ublazavanje vibracija i uticnicu koja ima kod nas u ponudi, bio bih zahvalan na pomoci..

Potreban mi je savet oko kupovine inverterske klime.
Dvoumim se izmedju sledećih modela:

- Mitsubishi RK35ZSP-W/SRC35ZSP-W Kireia Smart

- Daikin FTXF35E/RXF35E Sensira

- Daikin FTXC35E/RXC35E

Nova klima bi zamenila staru postojeću klimu, čija je pozicija označena crveno na slici rasporeda prostorija u stanu. Iznad vrata od kupatila, u hodniku. Nova klima bi došla na isto mesto.

Znam da hodnik nije idealna pozicija, pogotovo što planiram da je koristim zimi za grejanje prostorija 1 (20m2) i 2 (18.86m2) u prelaznom periodu.

Trenutno bi bila ovakva situacija, s tim što sam planirao da kasnije kupim još jednu klimu, neku 7-cu ili 9-ku, koja bi bila postavljena u sobi 2.

Dobrodošao bi mi feedback za modele koje sam naveo gore. Vidim pozitivan post što se tiče Daikin na zadnjoj strani, ali bih stvarno cenio neku usporedbu izmedju Daikin FTXF35 i Mitsubishi modela, koji su cenovno tu negde.

Ako neko zna koji su oficijelni servisi za Daikin i Mitsubishi u Nišu, unapred hvala.

Prilozi

• plan_stana.png
    plan_stana.png
    7.2 KB · Pregleda: 36
@ZamlataPoPotrebi najgore mjesto za klimu, radije te pare daj u dobrotvorne svrhe.
12-ku u hodnik, a 9-ku ili sedmicu u sobe???

Nema tu od rada klime nista. Kupi dve ili tri najeftinije klime i stavi u svaku sobu po jednu. Tri klime 1000 e. plus ugradnja 400 i to ti je to..

Ne znam za tebe, ali kod jednih ljudi sa istim rasporedom sam ugradio Frozzini TAC-12CHSD/LFI, pokriva sve prostorije uredno, ja sam se iznenadio koliko dobro radi zapravo. Tu bih ja stavio Daikina, nije velika kvadratura i pokrice on to lagano, plus ako zatreba ima i snage za dobaciti posto mu je protok 700m3/h ako ne i malo jace.

Kako mislis da odrzava temperaturu u sobi ako stoji ugusena u predsoblju, da da gas do daske ili sta..

Ja samo imam povratnu informaciju od ljudi da su prezadovoljni i da uspe rasprsiti toplotu svuda, nastimana na 23-25 kako kad. Nije ugusena u predsoblju. A ne radi na gasu do daske ako to mislis.

Pozdrav, čitam par stranica unazad da nadjem neke informacije u vezi potrošnje ali slabašno, I na početku teme par stranica ima nekih informacija ali prošlo je već 4 godine.
Hteo bih da zamenim termo peć 6kw I kreku peć na drva u dnevnoj sobi, tačnije dnevna i kuhinja su jedna prostorija, 37m2. Švabska kuća, sređena, plafon spušten na 260cm, zidovi 55cm,dole beton Stirodor filc PA laminat 8cm....
Imao sam struje preko 10k din, oko ~1200kw mesečno, termo peć trošila 900kw mesečno .
Uzeo bih inverter klimu, kažu daikin je najbolji, pa sam izabrao FTXC50D 18BT.
Neka bude malo jača pa možda otvoriti vrata od predsoblja ponekad.
Koliko bi trošila ta klima mesečno? Pitao sam chatgbt, dao sve podatke prostorije i kaže 250kw mesečno. Jel to realno? Koja su vaša iskustva što se tiče potrošnje kw?

Nazad
Vrh Dno