Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Jel' neko ikada stvarno ubacio tih 14 kompleta u mašinu i oprao ih?
Pozdrav

Pravo pitanje je šta prvo podrazumeva pojam 14 kompleta odnosno komplet pre svega!?
Meni je komplet šest šolja za čaj ili šolja za kafu, jedan komplet tanjira (veliki i mali plitki plus duboki) zajedno sa escajgom mi je po šest komada (oni nekad što su se kupovali lepo upakovani u kutije ali ne kartonske), drugi mi je osam komada tanjira ...
Komplet šerpi i lonaca ima isto šest komada...
Četrnaest komada tanjira je jedno, četrnaest kompleta... Bogme teško da stane...

Vidim da se ovde vodi prica da li je bolje skinuti delimicno hranu sa posudja, oprati pod mlazom vode ili ne pipati nista... Ispostavilo se da je najbolja solucija malo skidanje krupnih komada i masnoca sa hrane i tako da kazem polu prljavo ubacivati u masinu za pranje.
Kako bi aktivno sastojci, enzimi i deterdzenti iz tablete mogli da peru posudje potrebna je masnoca i prljavstina za koju moraju da se vezu u toku pranja. Ukoliko nema toga, deterdzent moze da ostane na cistim tanjirima i da ozbiljno ugrozi zdravlje creva na duze staze kroz unos hranom.
Ukoliko masina ne radi dobro ispiranje, ma koliko da dobro pere, takodje moze da dodje do unistavanja creva kod coveka.
Same tablete se sastoje od gomile enzima koje su prvenstveno namenjene za rastvaranje masnoca i prljavstina u hrani. Ukoliko ostaje hemija na posudju, unosom te iste hemije u organizam dolazi do
narusavanja crevne flore i zdravlja creva. Kako su creva oblozena sluzu, neoprani(neiskorisceni) enzimi iz hemikalija rastapaju tu sluz i tu dolazi do ozbiljnih posledica po zdravlje creva, probave, narusavanje gornjeg i donjeg trakta, zatvora, nadutosti...
Koga interesuje ima gomila istrazivanja na internetu da se procitaju na taj problem i zasto je bitno da se ne ubacuje cisto posudje u masinu i kvalitet pranja same masine.
Ma nista ti guraj kako hoces, jednostavno sto ljudi sto čudi. Meni je gadno da gurnem onako strikovo i nije mi teško da isperem malo. Nije problem što ti ubacuješ tako tvoja stvar, ali ne ubadju ljude da je to bolje. Jednostavno stavim pola somat tablete ili 15ml tečnog deterdženta somat(znaci minimum)i sijaju se i mašina u posudje. Iskreni neverujem da je dobro i za tebe i za mašinu tako prljavo sve unutra ubaciti, ali kažem eto ti radi kako misliš da treba.

Ako postoji toliki problem kod loseg ispiranja, zar ne postoje masine sa nekom posudom koje same uzimaju deterdzent zavisno od programa? Kao sto je slucaj sa ves masinama?
Baš tražih mašinu da kupim ovih dana i naletim baš na to, koristi samo tečni deterdžent i uzima sama po potrebi. Naravno nisam je kupio jer ne želim da se ograničavam na jednu vrstu praška a nešto i nemam poverenja u to da ona procenjuje količinu.

Ma nista ti guraj kako hoces, jednostavno sto ljudi sto čudi. Meni je gadno da gurnem onako strikovo i nije mi teško da isperem malo. Nije problem što ti ubacuješ tako tvoja stvar, ali ne ubadju ljude da je to bolje. Jednostavno stavim pola somat tablete ili 15ml tečnog deterdženta somat(znaci minimum)i sijaju se i mašina u posudje. Iskreni neverujem da je dobro i za tebe i za mašinu tako prljavo sve unutra ubaciti, ali kažem eto ti radi kako misliš da treba.
Nisam ja napisao, niti ikoga ubedjujem da je dobro ubaciti sa sve hranom, vec skinuti vece komad hrane, masnoce i tako polu ocisceno/prljavo ubaciti na pranje. Cak mislim da i sami proizvodjaci masina i hemije tako preporucuju. Ako ubacujes gotovo oprano posudje, cemu onda masina kada si ga gotovo oprao? Da ne pricam sto hemija ne pere efikasno ukoliko nema sa cim da reaguje. Stvar izbora svakako, sto do hemije, masine, zdravlja i licnih afiniteta.

Što se mene tiče - poslušaj ženu.

Happy wife, happy life. :)

I ja se slažem da poslušaš ženu. Mada, naravno samo serija 6 ili bolje. I proveri za konkretan model kao što reče kolega iznad.
Po meni, na haier zaboravi. Kad bude neko ko ima haier mašinu 10 ili više godina i pozitivne utiske onda bi imalo smisla da je razmatraš.
Candy nije loš izbor ako želiš da uštediš. Pogledaj i Electrolux.

Edit: Broj kompleta koji je deklarisan nema ama baš nikakve veze, bitna je samo dimenzija. Ako je širina 60cm nema.vezr da li piše 14 ili 16 kompleta, to je ista mašina

Prvo pitanje, zasto ne serija 4? Serija 6 je dosta skuplja, i ne znam da li smo u mogucnosti da sada drocnemo 80+ hiljada. Mislim da nam je neki maksimum do 60-65k, a to obuhvata seriju 4.
Od Haier-a sam odustao, em sto je serviser rekao da je to prakticno skuplji Candy, em nije dovoljno na nasem trzistu, necu da rizikujem sa servisima, iako im je garancija 7 godina.
Za Candy nam je serviser odmahnuo glavom u napravio facu u stilu "ne, nikako, ni u ludom ludilu.", sto u prevodu znaci da se dosta kvare po njihovom iskustvu. Kada smo ga pitali sta bi on uzeo, rekao je Bosch.

Sto se tice tvrdoce vode, ova Beko sto je riknula je bila podesena na 3 (od 5), i ok je prala. Posle kada su sudovi poceli da se osecaju bas gadno (onaj odvratan ustajali miris), stavio sam na 5 misleci da je do uzasno tvrde Beogradske vode. NAravno razlike u pranju nije bilo, osim sto sam punio so na nedelju dana. Nemam pojma zasto su sudovi smrdeli, temeljno operem masinu iznutra, filtere, prskalice. Opere ok nekoliko puta, i opet se vrati taj ogavan ustajali miris. Mozda je do samih programa i masine, iako smo prali na 70C. Takodje smo promenili nekoliko tableta, od Ferry, Finish, i evo sada koristimo tablete iz DM-a, i realno isto peru a duplo su jeftinije.

Poslednja izmena:

Prvo pitanje, zasto ne serija 4? Serija 6 je dosta skuplja, i ne znam da li smo u mogucnosti da sada drocnemo 80+ hiljada. Mislim da nam je neki maksimum do 60-65k, a to obuhvata seriju 4.
Od Haier-a sam odustao, em sto je serviser rekao da je to prakticno skuplji Candy, em nije dovoljno na nasem trzistu, necu da rizikujem sa servisima, iako im je garancija 7 godina.
Za Candy nam je serviser odmahnuo glavom u napravio facu u stilu "ne, nikako, ni u ludom ludilu.", sto u prevodu znaci da se dosta kvare po njihovom iskustvu. Kada smo ga pitali sta bi on uzeo, rekao je Bosch.

Sto se tice tvrdoce vode, ova Beko sto je riknula je bila podesena na 3 (od 5), i ok je prala. Posle kada su sudovi poceli da se osecaju bas gadno (onaj odvratan ustajali miris), stavio sam na 5 misleci da je do uzasno tvrde Beogradske vode. NAravno razlike u pranju nije bilo, osim sto sam punio so na nedelju dana. Nemam pojma zasto su sudovi smrdeli, temeljno operem masinu iznutra, filtere, prskalice. Opere ok nekoliko puta, i opet se vrati taj ogavan ustajali miris. Mozda je do samih programa i masine, iako smo prali na 70C. Takodje smo promenili nekoliko tableta, od Ferry, Finish, i evo sada koristimo tablete iz DM-a, i realno isto peru a duplo su jeftinije.
Ne seriju 4 jer imaju plastično dno, ranije su imali rostfraj ali su to promenili. Paralelno s tim kvalitet te serije je dosta opao sudeći po iskistvima ljudi koji su ih kupili u skorije vreme.
Što se tiče candy, ne bih ja previše slušao servisera. Oni imaju nemi svoj interes i nikad ih ne treba slušati. Candy vredi tačno onoliko koliko i košta.
Savet je da pogledaš electrolux, jako dobar kvalitet, pristojna cena u odnosu na bosch jače serije. Ne zaostaje ništa za bosch, naravno zavisi od konkretnog modela.

Candy/Hoover i Haier uredjaji se razlikuju.Haier je skoro otvorio proizvodni pogon u Turskoj gde se prave masine za sudove,ploce,rerne i sl.

Pošto sam otvarao svoju staru Beko mašinu, videh svašta (naslage ko zna čega). Verovatno se to oseti. Do tih delova nije moguće doći (radi se o cevima preko kojih se nalazi folija i izgleda kao poprečni presek cevi). Tečno sredstvo za pranje mašina suzbija miris, a imaju i one perlice u plastičnoj kutiji koje se ubace u mašinu i neutrališu mirise. Smrdi i iz diht gume, pa treba i nju paročistačem očistiti...

Pošto sam otvarao svoju staru Beko mašinu, videh svašta (naslage ko zna čega). Verovatno se to oseti. Do tih delova nije moguće doći (radi se o cevima preko kojih se nalazi folija i izgleda kao poprečni presek cevi). Tečno sredstvo za pranje mašina suzbija miris, a imaju i one perlice u plastičnoj kutiji koje se ubace u mašinu i neutrališu mirise. Smrdi i iz diht gume, pa treba i nju paročistačem očistiti...
Hm. To u prevodu znaci da ce prakticno svaka masina imati isti problem cim se napune te cevi? JA sam rucno prao masinu sundjerom i deterdzentom za sudove, svaki unutrasnji zid, prskalice, pod. To neutralise miris na nekoliko pranja i posle se pojavljuje ponovo.
Candy/Hoover i Haier uredjaji se razlikuju.Haier je skoro otvorio proizvodni pogon u Turskoj gde se prave masine za sudove,ploce,rerne i sl.
Ne znam sta da izvucem iz te informacije. Pogotovo sto se odnosi na proizvodne pogone u Turskoj. Koliko znam i Candy se pravi u Turskoj, mozda i jos po koja marka. Ako koriste lose pumpe, sve jedno da li se proizvodi i u Nemackoj. Samo navodim primer. :)

Ima Somat one bele tablete za pranje (čišćenje) mašina, ubace se sa tabletom za pranje suđa i suđem, rade dok se pere suđe, poželjno na max temperaturi prati.
To jace razgradjuje masnocu valjda i uklanja na neko vreme smrad, buđ i stroku koja se neminovno nakupi. Piše jednom mesečno koristiti i zaista na neko vreme ukloni smrad.
--------------------------------------------------------------

- Da ja pitam nešto drugo u vezi sudomašina.
1. Da li su ugradne mašine unutrašnjom dimenzijom prostora za pranje manje, naročito da li je manji raumak između donje i gornje police za suđe?
2. Da li je prostor za suđe između donje i gornje (srednje) police manji ako ima treća polica za escajg u vrhu mašine?

Bio sam juce u novom stanju na "useljenju", stavlja domaćica suđe u mšinu, plitki veliki tanjiri normalne veličine i ne mogu da stanu, udara rub tanjira stavljen u donju policu u prskalice gornje (srednje) police, ne može da se vrti prslalica od tanjira.
Mašina je Boš, ugradna, 40cm i ima i treću policu za escajg.
Fali odokativno jedno 2-3cm da bi mogla raditi sa velikim tanjirima (plitkim i dubokim) u donjoj polici.
U gornju (sednju polici) čini mi se nema mesta po visini za velike tanjire.
Ne može se podici srednja polica u viši položaj, nema tu opciju.
Meni suludo da se tako projektuje mašina da ne prima normalno veliko suđe ...

Ima Somat one bele tablete za pranje (čišćenje) mašina, ubace se sa tabletom za pranje suđa i suđem, rade dok se pere suđe, poželjno na max temperaturi prati.
To jace razgradjuje masnocu valjda i uklanja na neko vreme smrad, buđ i stroku koja se neminovno nakupi. Piše jednom mesečno koristiti i zaista na neko vreme ukloni smrad.

1. Da li su ugradne mašine unutrašnjom dimenzijom prostora za pranje manje, naročito da li je manji raumak između donje i gornje police za suđe?
2. Da li je prostor za suđe između donje i gornje (srednje) police manji ako ima treća polica za escajg u vrhu mašine?

Bio sam juce u novom stanju na "useljenju", stavlja domaćica suđe u mšinu, plitki veliki tanjiri normalne veličine i ne mogu da stanu, udara rub tanjira stavljen u donju policu u prskalice gornje (srednje) police, ne može da se vrti prslalica od tanjira.
Fali odokativno jedno 2-3cm da bi mogla raditi sa velikim tanjirima (plitkim i dubokim) u donjoj polici.
Gornja tj. druga polica može da se skoro kod svih Bosch modela steluje po visini. Pa sam biraš da li ti više treba gore ili dole.

Cek ti pitas servisera da li da kupis candy i on ti preporuci bosch? :sneaky:
sjajno...
Cudi mi da nije preporucio miele kad se tako dobro razume.

ljudi toliko lupaju da je to strasno.
Gornja tj. druga polica može da se skoro kod svih Bosch modela steluje po visini. Pa sam biraš da li ti više treba gore ili dole.
bukvalno na svakoj novijoj masini od 20godina je gornja fioka podesiva po visini.

Dimenzije ugradnih i neugradnih masina su potpuno iste tj standardne.
Bice da domacica nije dobro slozila tanjire, posto mora da se postuje sablon slaganja, a zene to cesto vole da sloze po svom ukusu.

takodje gornja fijoka moze da se podesi po visini pa to isto moze da utice na visinu i treba razumno da se podesi.
ne mogu ni da zamislim situaciju da standardni tanjiri mogu da udaraju u gornju fijoku i prskalicu a da je normalno slozeno posudje, bilo koja da je masina.
Gornja fijoka (nije polica) je namenjena za case a ne za tanjire!
Tanjiri idu iskljucivo u donju fijoku.

Poslednja izmena:

Te tablete ne pomažu ako mašina nije redovno održavana.

I meni je bilo cudno da tanjiri kace prskalicu a nisu neki ogromni i nenormalno veliki, klasika pa jos pravougaoni malo.
Morace joj se muž malo potruditi da otkrije jel do njegovog izbora masine ili je do Boša...
----------------------------------------------------------

Kako se sudomašina redovno održava, šta se podrazumeva uopšte pod održavanjem mašine?

Mašina kad završi pranje je cista unutra, barem sto ljudsko oko moze da vidi.
Filter za kosti (riblje i sitne komadiće kosti sisara, prasici, svinjče, teleće, juneće i goveđe, pileće i ... nema srneće i ostalo što po šumi trčaše) se proveri jednom u kad mi padne na pamet i ne bude nikad ništa u njemu jer od bilo čega krupnog i spečenog u velikim komadima se skida sa suđa pre stavljanja na pranje.

Šta korisnik može ili treba da uradi s mašinom kad izvadi oprano suđe ?

25 godina koristim mašine za pranje sudova. Nikad ih nisam "održavao" već samo koristio. Svaki put kad ih otvorim unutra se sijaju skoro kao nove, ne smrde, peru OK. Ne znam kako ih vi koristite ako unutra imaju naslage masti, smrde na memlu, itd...?
Jedino što radim je da ih ostavljam otvorene nakon pranja, da se lepo osuše.
Ne verujte previše savetima proizvodjača sredstava za pranje mašina. Kako su krenuli, uskoro ćemo stići na raspored: jedno pranje sudova i 2 pranja same mašine ;)
Pozdrav

Ako te ne mrzi, rasturi svoju mašinu pa nam javi kako se sija unutra.

Ne mrzi me, samo me interesuje zašto bih je rasturao ako:
  • Radi kako treba
  • Posudje je oprano
  • Nakon pranja sudova mašina je čista unutra - u smislu nije štrokava, masna, ne smrdi...

Možda je ona negde duboko u sebi puna svega i svačega, ali ja ne vidim to po njenom vidljivom stanju, niti po stanju suđa nakon pranja.
Pozdrav

Znate da postoji mehanički filter u dnu korita koji treba izvaditi i očistiti povremeno?

Ne mrzi me, samo me interesuje zašto bih je rasturao ako:
  • Radi kako treba
  • Posudje je oprano
  • Nakon pranja sudova mašina je čista unutra - u smislu nije štrokava, masna, ne smrdi...

Možda je ona negde duboko u sebi puna svega i svačega, ali ja ne vidim to po njenom vidljivom stanju, niti po stanju suđa nakon pranja.
Pozdrav

Pa najbolje bi bilo da posle pranja, mašina unutra bude štrokava. Ko zna koliko ljudi nikada nije ni filter izvadilo pa čekaju da se ostaci razgrade i odu dalje...

Sva ta štroka se nakuplja vremenom i počela je i kod mene da se oseća po nekada, ali mašina je u svakodnevnom radu već preko 8 godina. ***, preko dana se u nju trpa sve i svašta, a peremo noću. Normalno je da se recimo na dnu izmešaju mleko, sirće, sok od limuna i sl. To po samoj prirodi stvari u miksu ne može lepo da miriše.

Sva ta štroka unutar mašine jeste u stvari trulež i biološka materija u fazi raspadanja i razgradnje... ne mora da se vidi, ona je tu.

Iz istog razloga smrde i veš mašine. Bubanj se kada otvoriš vrata sija, ali ako otvoriš kazan vidiš da je unutra haos... Ok, slažem se da bez preke potrebe ne treba otvarati ni jednu mašinu, ali to ne menja činjenično stanje.

Po mom mišljenu treba povremeno održavati mašinu i do sada sam najbolje efekte imao sa tečnim finišom. Prskalice nikada nisam skidao i prao, filter povremeno operem.

Na ispravnoj masini koja dobro pere ne bi trebalo da bilo sta nadjete u mehanickom filteru na dnu masine.

Deterzent za masinsko pranje sudova je izuzetno agresivan i bukvalno dezintegrise meke ostatke hrane i masnoce
mehanicki filter na dnu masine sluzi da prikupi kostice ili ljuspice od voca, sitne kosti ili ostatke slomljene case ili nedaj boze sraf koji je ispao iz neke serpe i sve to iz razloga da ne bi otisao u pumpu visokog pritiska ili se zaglavio u praskalici gde ga je to jako tesko posle izvuci.

Баш тако, мени је тај филтер увек чист, код сестре се појавила рђа и флеке на судовима, па сам одатле извукао зарђао шраф једном приликом.

Na ispravnoj masini koja dobro pere ne bi trebalo da bilo sta nadjete u mehanickom filteru na dnu masine.

Deterzent za masinsko pranje sudova je izuzetno agresivan i bukvalno dezintegrise meke ostatke hrane i masnoce
mehanicki filter na dnu masine sluzi da prikupi kostice ili ljuspice od voca, sitne kosti ili ostatke slomljene case ili nedaj boze sraf koji je ispao iz neke serpe i sve to iz razloga da ne bi otisao u pumpu visokog pritiska ili se zaglavio u praskalici gde ga je to jako tesko posle izvuci.
Zrno graška, koštice od limuna, seckani kupus... nisu to stvari koje se u toku jednog pranja razgrade i nestanu... treba im malo više vremena.

To sam i napisao

Nazad
Vrh Dno