Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Meni se masina oseca kada pere cisto (prethodno isprano sudje), internet kaze da su to enzimi iz tableta koji nisu uspeli da se razgrade, jer nema ostataka hrane.

Tako da se kod nas ne ispiraju sudovi pre nego sto ih nabacamo u masinu. Lakse nam je da operemo vec opran sud iz masine ukoliko je ostala neka zagoretina, nego da ih onako musave prvo perem. Uvek moze da se ostavi/vrati takav "problematican" sud da prodje jos jedan ciklus u masini, pogotovo ako je u prethodnom bio lose pozicioniran ili masina pretrpana.
1746781533836.png

1746781571663.png

evo sta kaze chatgpt

Sve što je naveo je apsolutno tačno. Ne shvatam ljude koji prvo peru sudove ili ispiraju pa onda ubacuju u mašinu na pranje. Ako ga već ručno ispiraš onda si ga skoro i oprao.. Osim toga, deterdzent za mašinsko pranje ili najčešće tabletice znaju previše da zapene ukoliko nema prljavštine na suđ da jede. Kada se to desi, pumpa logično ne može da pumpa sapunicu, znači ne može adekvatno da uvlači vodu te nema dobrog pritiska za pranje, pumpa presušuje i guši se. Znači, ukratko, ostatci hrane u smeće, samo skinuti sa tanjira nekim escajgom, i ćaos.

ja samo pustim pod vrucu vodu, eventualno pod tus (ne nosim u kadu, imam u kuhinji :)) ako je bas zamasceno, tiganj na primer, ili nesto skorelo... i to je sasvim dovoljno, mozda cak i previse... desilo mi se jednom da nisam isprao masnocu i tiganja, a bilo je bar prst masnoce, svinjska mast... Cela masina je posle pranja 1h/65C bila masna... morao sam opet da pustam drugi ciklus...

Ni ja ne shvatam ljude koji ga ubace sa ostacima hrane a da to prethodno ne saperu u sudoperi, pri čemu ne govorim o ostacima poput kosti od pečenja već o manjim ostacima hrane (meni nakon supe recimo ostane sve što mogu da sklonim od šargarepe, ostane od musake, sarme, delići krompira ili kupusa od slatkog/svadbarskog kupusa itd)... Sve je to relativno sitna prljavština na tanjiru ostala nakon jela a zašto bih rizikovao da zapuši i zezne filter zbog jednog stavljanja tanjira pod mlaz vode...

pa da, to je dovoljno pod mlaz vode da se stavi... nema potrebe cetkom ili su ndjerom drljati po tanjiru

Ni ja ne shvatam ljude koji ga ubace sa ostacima hrane a da to prethodno ne saperu u sudoperi, pri čemu ne govorim o ostacima poput kosti od pečenja već o manjim ostacima hrane (meni nakon supe recimo ostane sve što mogu da sklonim od šargarepe, ostane od musake, sarme, delići krompira ili kupusa od slatkog/svadbarskog kupusa itd)... Sve je to relativno sitna prljavština na tanjiru ostala nakon jela a zašto bih rizikovao da zapuši i zezne filter zbog jednog stavljanja tanjira pod mlaz vode...
Ovo je i moje razmisljanje, posebno jer sam primetio na par masina kod nekih osoba veliki smrad prilikom otvaranja masine i odredjeni nivo prljave unutrasnjosti masine

За смрад имају оне перлице које се убаце и машина пере са њима (лично нисам користио).
У принципу, на дихт гуми и на ивицама врата се скупе нечистоће, па је потребно пар пута годишње прећи парочистачем. Из простора иза дихт гуме сам извлачио свашта.

На крају, редовно одржавање машине средствима за прање (препоручујем течни финиш) и чишћење филтера су обавезни.

Još malo pa će ispasti da posle stavljanja tanjira pod običan mlaz vode, a što je samo brže i jednostavnije od sklanjanja ostataka hrane priborom, nema potrebe ni za pranjem tih tanjira...
Ljudi, govorimo o običnom provlačenju tanjira ispod mlaza vode u trajanju od cca sekund-dva a ne o pranju tanjira čitav minut deterdžentom i sunđerom!

Pozdrav, da li neko ima predlog za samostojeću mašinu da valja do ~40k?

Ja samo ubrusom blago pokupim krupnije ostatke hrane i bacim u kantu da ne bih posle cistio filtere. Nikad mi se nije desilo da masina nesto ne opere kako treba ili da posle pranja bude flekava i masna. Cak i zagorele i zalepljene serpe. Posle brzih programa na 55 stepeni se masina uvek sija sta god da ubacim u nju, isto kao i posudje. Kako sa fabrickim preporucenim deterdzentom tako i sa finish quantum premium plus.
Ovo sve iz prethodnih postova zvuci kao da sama masina nije dobra i da ne pere kako treba, narocito situacija sa pomenutom penom od jacih tableta koju ne ispere kako treba. Ako je takva masina, zdravije je onda prati na ruke.

Poslednja izmena:
Vidim da se ovde vodi prica da li je bolje skinuti delimicno hranu sa posudja, oprati pod mlazom vode ili ne pipati nista... Ispostavilo se da je najbolja solucija malo skidanje krupnih komada i masnoca sa hrane i tako da kazem polu prljavo ubacivati u masinu za pranje.
Kako bi aktivno sastojci, enzimi i deterdzenti iz tablete mogli da peru posudje potrebna je masnoca i prljavstina za koju moraju da se vezu u toku pranja. Ukoliko nema toga, deterdzent moze da ostane na cistim tanjirima i da ozbiljno ugrozi zdravlje creva na duze staze kroz unos hranom.
Ukoliko masina ne radi dobro ispiranje, ma koliko da dobro pere, takodje moze da dodje do unistavanja creva kod coveka.
Same tablete se sastoje od gomile enzima koje su prvenstveno namenjene za rastvaranje masnoca i prljavstina u hrani. Ukoliko ostaje hemija na posudju, unosom te iste hemije u organizam dolazi do
narusavanja crevne flore i zdravlja creva. Kako su creva oblozena sluzu, neoprani(neiskorisceni) enzimi iz hemikalija rastapaju tu sluz i tu dolazi do ozbiljnih posledica po zdravlje creva, probave, narusavanje gornjeg i donjeg trakta, zatvora, nadutosti...
Koga interesuje ima gomila istrazivanja na internetu da se procitaju na taj problem i zasto je bitno da se ne ubacuje cisto posudje u masinu i kvalitet pranja same masine.

Nama je mašina odmah pored sudopera, i sudove uglavnom šljusnemo vodom pre stavljanja u mašinu.

Poslednjih godina kupujemo uglavnom tečni Somat. Ne što je nešto posebno dobar (a jeste ok), već što ga stavljamo daleko manje nego što je preporuka proizvođača.
Sudovi budu odlično oprani. I nikome još nisu stradala creva.

Klasične tablete imaju manu da je količina deterdženta uvek ista, bila mašina mala, velika, dupke puna ili poluprazna, sudovi isprani ili ubačeni sa ostacima hrane...
Doziranje deterdženta smo pohvatali da uvek stavljamo minimum, a (pre)ispiranje pomaže da taj minimum bude još manji.

Ako postoji toliki problem kod loseg ispiranja, zar ne postoje masine sa nekom posudom koje same uzimaju deterdzent zavisno od programa? Kao sto je slucaj sa ves masinama?

To je stara prica, koja verovatno ima smisla, da ako prasak nema necistocu sa sudova da rastvara, onda rastvara/pravi uticaj na nesto drugo... Ovde se prica o vise stvari istovremeno, jedna od njih je bila da li masina bolje pere kad se cesce koristi ili ne. Svakim pranjem necistoce se taloze u kanalina prskalice i nekim drugim delovima masine, pa kad se ne koristi dugo npr. tih 6 meseci pauze sto se pominjalo, onda po nekoj logici stvari ti kanali u masini mogu i da se zapuse, i onda lose pere masina, dok se ne otpusi, ocisti. Takve pauze mi deluju kao veoma dug period, tu bi moglo jos nesto da zariba (pumpa), posto neki delovi sudomasine ne treba da budu suvi.

A problem belih casa? Tj kao neke izmaglice na njima? Meni se to cesto desava

Crkla nam Beko ugradna, posle 7 godina. Nije pumpa, verovatno elektronika, kazu u servisima da se deo ne moze naci, tako da smo se odlucili za novu.

Znaci minimum 14 kompleta, tri fioke. Da bude sto tisa je bonus, nasa je bila 44db. Supruga se lozi na Bosch (ne znam ni sam zasto, serviser je nalozio da bi on uzeo Bosch), ja se lozim na HAier zbog opcija koje njihove masine nude za iste pare (16 naspram 14 kompleta, automatsko otvaranje vrata, 73C vs 70C, i sl), a u jednoj radnji prodavac nas lozi na neku Candy za 55k dinara sto ima opcije kao Bosch od 90k dinara. Sta uzeti i zasto?

Hvala unapred.

Može da bude do sjaja ili soli, ili da mašina ne radi nešto kako treba.
Crkla nam Beko ugradna, posle 7 godina. Nije pumpa, verovatno elektronika, kazu u servisima da se deo ne moze naci, tako da smo se odlucili za novu.

Znaci minimum 14 kompleta, tri fioke. Da bude sto tisa je bonus, nasa je bila 44db. Supruga se lozi na Bosch (ne znam ni sam zasto, serviser je nalozio da bi on uzeo Bosch), ja se lozim na HAier zbog opcija koje njihove masine nude za iste pare (16 naspram 14 kompleta, automatsko otvaranje vrata, 73C vs 70C, i sl), a u jednoj radnji prodavac nas lozi na neku Candy za 55k dinara sto ima opcije kao Bosch od 90k dinara. Sta uzeti i zasto?

Hvala unapred.
Promenio sam nekoliko različitih mašina i to koji je proizvođač mislim da nije bitno. Bitnije je kako konkretni model pere. Imao sam simensa, koji je skidao sve i koristio sam prašak, koga više nema. Kada je on riknuo, kupio sam neku novu Beko za oko 300€ i ona već 7-8 godina radi i nema nikakvih problema. U jednom stanu u kome sam živeo nekih 3 meseca sam koristio manju Indesit mašinu, ta je prala kao luda, nisam ništa skidao sa sudova, sve je ona skidala. Nema nikakav ekran, samo on/off dugme i tri programa. Al' razbijala je kako je prala. Imao sam neku Candy pre 15-20 godina, ona je isto dobro prala. Sada imam neku bosch serie 4 sa kojom sam najmanje zadovoljan.

Savet je da konkretan model koji želiš da kupiš istražiš malo i odlučiš koju ćeš uzeti.

Ja sam kupio polovne mašine sa sušenje i pranje veša i prezadovoljan sam. Video na netu koji su modeli ok i tako kupio. Našao novijeg datuma (samo tri godine stare) i rade super...

Ja sam to pripisao malo starijim casama, e sad dal je zaista do toga pojma nemam. Postoji li neki savet za sto bolje oprane case, sem redovnih procedura
Ako imaš samo na nekim čašama, ne na svim, onda može da bude da je do čaša, ako sve imaju problem, onda je do jednog od ova tri što sam naveo. Možeš kod nekog prijatelja da odneseš da proveriš kako će biti oprane kod nega, pa da znaš na čemu si... Meni kad se dese bele mrlje, obavezno proverim da li ima sjaja ili se desi da mašina zabrljavi, pa pustim još jednom i posle bude sve super.

Hvala unapred.
I ja se slažem da poslušaš ženu. Mada, naravno samo serija 6 ili bolje. I proveri za konkretan model kao što reče kolega iznad.
Po meni, na haier zaboravi. Kad bude neko ko ima haier mašinu 10 ili više godina i pozitivne utiske onda bi imalo smisla da je razmatraš.
Candy nije loš izbor ako želiš da uštediš. Pogledaj i Electrolux.

Edit: Broj kompleta koji je deklarisan nema ama baš nikakve veze, bitna je samo dimenzija. Ako je širina 60cm nema.vezr da li piše 14 ili 16 kompleta, to je ista mašina

Da li koristite sjaj i pored toga sto koristite tablete koje taj sjaj vec imaju u sebi?

Nama takođe, kao "novopečenima" pre ihaj godina u svetu sudomašina, se isto dešavalo. Ne dešavalo, nego posle svakog pranja, svo staklo (čaše, tanjiri, razne činije, neovisno o starosti) je bilo "udimljeno" više ili manje, do momenta kada je nestalo tečnosti za sjaj u dozeru a nije dopunjen, a isti se nakon još par pranja potpuno očistio od sredstva. U međuvremenu provalimo somat tablete all-in-one, tečnost za sjaj ne sipamo, čaše ponovo zablistale...
U to vreme, s početka, je bilo eksperimentisanja sa razno-raznim tabletama, praškovima, tečnosti za pranje - staklo musavo. Tečnost za sjaj - ni na kraj pameti...

@ A M G
Ne već godinama, samo tablete i so za omekšavanje vode...

Ako je širina 60cm nema.vezr da li piše 14 ili 16 kompleta, to je ista mašina
Машине са горњом фиоком за есцајг имају више простора доле, уз већу слободу за распоређивање судова него кад се мора слагати око корпице.

Proveri tvdocu vode,dosta proizvodjača stave po difoltu na max so,ako nisi štelovao kad si kupio.
Da to sam video da u mnogim uputstvima (za masine) prva stavka, al mi deluje strasno i komplikovano, na to nikad nisam obracao paznju. Mada moj model je stariji, ne znam dal se i u to vreme (pre 10 - 12 godina) baziralo na tvrdoci vode!?

Mašina iz 2002-ge je imala podešavanje za tvrdoću vode. Kvalitet vode je jedan od najvažnijih stvari za kvalitet pranja.
Pozdrav

Машине са горњом фиоком за есцајг имају више простора доле, уз већу слободу за распоређивање судова него кад се мора слагати око корпице.
Naravno ali to nema toliko veze sa onim što oni deklarišu. Ovo je bio odgovor na njegovu konstataciju da su dve mašine, od kojih obe imaju gornju fioku za escajg, različito deklarisane za 14 ili 16 kompleta

Vrh Dno