Šta je novo?

Mac - Kako da...?

Ipak Win matori laptop otišao na lutriju i u ruke novog korisnika a Air M2 ostaje, ekran, baterija i zvučnici su me kupili... Elem, da li postoji šansa da kada stavim neki video snimak u full screen u nekom media pleyeru ili yt uključi i prostor oko noča u taj snimak, tj da kompletno ceo ekran bude popunjen snimkom, uglavnom dođe do noča i to je to, a ugrubo ostane oko 100k piksela neiskrišćenih :D, jeste da je to prostor za menu bar, ali on svakako nestane u full screen režimu i samo tu čuči prazan crni prostor...

U čemu je fora da na većoj dijagonali može? Zar nije potrebnije to na manjoj dijagonali 😂

Kada zatvorim Firefox, zatvori mi sve tabove. Na koju foru da ga nateram da zapamti koji su bili otvoreni i da ih ponovo otvori? Latest MacOS. Kada idem na shutdown, nastavi gde je stao posle starta racunara, ali kada rucno zatvorim Firefox sve ode.

Prilozi

• Screenshot at May 11 11-25-13.png
    Screenshot at May 11 11-25-13.png
    63.2 KB · Pregleda: 9
Kada zatvorim Firefox, zatvori mi sve tabove. Na koju foru da ga nateram da zapamti koji su bili otvoreni i da ih ponovo otvori? Latest MacOS. Kada idem na shutdown, nastavi gde je stao posle starta racunara, ali kada rucno zatvorim Firefox sve ode.
Ako rucno zatvaras na crveno dugme, onda nece, ako zatvoris na cmd+q onda bi trebalo da hoce, kod mene radi (checkirano ovo sto si screenshot-ovao)

Ako zatvoris na crveno dugme, on racuna da si ugasio tu sesiju (sve otvorene tabove u okviru tog prozora) ali aplikacija ostaje aktivna i racuna da nemas ni jedan otvoren tab...

Off-topic: dosta macos aplikacija je preslo na sistem da crveno dugme gasi celu aplikaciju, ali su to uglavnom aplikacije koje imaju jedan prozor...

Cemu sluzi proces nsurlsessionid? Koliko sam nasao na netu nesto vezano za iCloud. Taj proces mi dan-noc skida nesto, kada god je racunar ukljucen. Jedino iz terminala mogu da ga ubijem, ali posle svakog restarta se vrati. Ne koristim uopste iCloud niti sam ulogovan na isti. Jel moze nekako trajno da se disejbluje? Ili barem da se vidi sta to konstantno skida?

Cemu sluzi proces nsurlsessionid? Koliko sam nasao na netu nesto vezano za iCloud. Taj proces mi dan-noc skida nesto, kada god je racunar ukljucen. Jedino iz terminala mogu da ga ubijem, ali posle svakog restarta se vrati. Ne koristim uopste iCloud niti sam ulogovan na isti. Jel moze nekako trajno da se disejbluje? Ili barem da se vidi sta to konstantno skida?
Koliko vidim, jedan korisnik je uspešno ugasio tu sotonu što srče internet dok radi iCloud sync bash skriptom koja gasi nsurlsessionid deamon i agent:

I create simple shell-script file to stop nsurlsession processes:
#!/bin/sh
launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.nsurlstoraged.plist
launchctl unload /System/Library/LaunchAgents/com.apple.nsurlsessiond.plist
sudo launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.nsurlsessiond.plist
sudo launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.nsurlstoraged.plist

You can use this commands directly from terminal without making .sh file. This commands disable processes only until the next reboot.

Nazad
Vrh Dno