Šta je novo?

eSIM standard

Ja trenutno u GR, tri telefona sa Flex paketima, radi sve extra, ne menjam. 15GB za oko 8€. I da, dva teenage heavy usera 😂

Нисам био у Србији од 2018 године. Интересује ме, ко нуди најповољнији е-сим пакет у Србији?
Budi specificniji. Ako te zanima internet crnogorski mtel nudi najbolji esim. Kod nas ima svasta sitno...

Budi specificniji. Ako te zanima internet crnogorski mtel nudi najbolji esim. Kod nas ima svasta sitno...
Да, на првом месту интернет, пошто преко њега могу све што ми треба.
А како исти купити?

Problem je bio jer mi je sim2 bio podešen na fizički sim pa mi nije ni nudio opciju kupovine esim. Promenom sa fizičkog na esim u orange app se pojavila opcija esim pa sam iskoristio onaj kod. Probaću kako radi u Italiji ali nosim za svaki slučaj i bonbonče. 😁
Radi fantastično, koristio na Siciliji, Trst, Venecija, Rim... Gde god sam probao u Evropi, radi bez greske.

Jedino je cim sto za registraciju trazi pasoš.

Vidim da se ne pominje, ali jedan problem koji sam primetio sa esim paketima kroz aplikacije jeste latencija.
Većina provajdera rutuje saobraćaj preko Kine, Airalo je išao preko Singapura, a Roamless preko Belgije itd.

Zamislite npr da ste u Australiji, a saobraćaj ide preko Belgije, to ne može da bude dobro kako god da meriš.
Rešenje su lokalne e(SIM) kartice, za mnoge zemlje se mogu unapred kupiti bez pasoša itd. Iskustvo je mnogo bolje pogotovo ako se boravi na duže.
Da ne pričam o poslovnoj upotrebi, i poslu koji ne oprašta greške u latenciji.

Tako da je kupujem esim preko aplikacija SAMO ukoliko lokalna kartica nije lako dostupna.

+ su jeftinije (COSMOTE kartica je oko 12€ za neograničen net, dok se na npr. Airalo za te pare dobiju 3GB). U nekim zemljama je jedino minus sto mora ta registracija pasošem da se obavi, ali to traje mozda 5 minuta uzivo/2 minuta onlajn tako da se svakako isplati.
Tako je, ja sam to uradio prošle godine sa Cosmote karticom, registrovao u poslovnici kod njih sa pasošem naravno I kartica mi traje do kraja Jula, preko njihove app moze sada da se uzme neograničen net 30 dana za 13.50€,nas četvoro koristimo taj net preko Hotspot + box sa iptv.

Radi fantastično, koristio na Siciliji, Trst, Venecija, Rim... Gde god sam probao u Evropi, radi bez greske.

Jedino je cim sto za registraciju trazi pasoš.
Meni u Italiji (iliad mreža) radio samo 4g ali radi lepo. Na Hrvatskoj tomato radio 5g pa je net radio tamo gde je npr protok bio jako slab na flex-u, dok je flex stucao konkretno u Veneciji. Nije dao da odaberem drugu mrežu, odnosno odbijao je registraciju na tim, vodafone...

Poz!
Planiram da se prebacim na e sim.
Koristim motorolu edge 40 neo.
Poslao mail globaltelu, i rekli su mi da mogu broj da prebacim, i samo pošto je broj registrovan da im pošaljem datum rođenja, pa će mi poslati.
E sad, vidim tamo u sim manageru, da se može uneti i ručno kod, ne mora qr kod da se skenira.
E sad, da li to dobijam u pdf-u da znam kad budem dobio da ga sačuvam na sigurno ili kako?
Da li kada mi aktiviraju broj na e sim, kada budem sim 1 isključio tamo u sim manageru će šta smetati što je fizička kartica unutra?
I da, vidim tamo u resetovanju na fabrička, ima posebno da se obrišu e sim profili i posebno da se resetuje na fabričko telefon, pa eto da li e sim ostaje ili bi morao ponovo da ga skeniram ili ukucam kod?

Ja sam esim dobio mod operatera, qrcode koji se skenira i aktivira kartica, kod mene je esim kao sim2 I na istom mestu je i fizička Grčka kartica koju koristim na odmoru. Imaš opciju da aktiviras kada hoćeš običnu karticu i esim karticu. To da li šalju kod za aktivaciju esim mejlom to ne znam, znam da je do sada bilo da mora lično u poslovnicu sa ličnom kartom, za Globaltel ne znam kako funkcioniše.
Qrcode moraš da sačuvaš kako bi mogao ponovo da aktiviras esim ako recimo menjas telefon.

Ja sam esim dobio mod operatera, qrcode koji se skenira i aktivira kartica, kod mene je esim kao sim2 I na istom mestu je i fizička Grčka kartica koju koristim na odmoru. Imaš opciju da aktiviras kada hoćeš običnu karticu i esim karticu. To da li šalju kod za aktivaciju esim mejlom to ne znam, znam da je do sada bilo da mora lično u poslovnicu sa ličnom kartom, za Globaltel ne znam kako funkcioniše.
Qrcode moraš da sačuvaš kako bi mogao ponovo da aktiviras esim ako recimo menjas telefon.
onh šalju na mail e sim sa novim brojem, i kad se aktivira prosledi se narudžbenica koju su poslali i oni prebace taj broj na e sim.
poz!
dobio sam na mail e sim, aktivirao, vratio narudženicu nazad, i čekam da mi broj ažuriraju.
Poz!
Dobio sam e sim na mail, to je pdf dokument.
Aktivirao ga, prosledio globaltelu narudžbenicu kao što su mi rekli, i čekam da mi broj prebace.
privremeni broj se aktivirao i sve prošlo uredno., čak mi je i skeniranje lepo prošlo.

Poz!
Pitanjce za vas koji ste prešli na e sim.
Kolko je bilo potrebno da vam broj prebace sa fizičke kartice na e sim?
Meni jiš uvek broj nije u podpunosti prebačen, jer u globaltelu imaju tehnički problem da se broj prebaci u podpunosti.
Kredit vraćen, paket vraćen.
Broj je sa fizičke kartice isključen u podpunosti.
Privremeni broj koji sam dobio na e simu funkcioniše bez problema.
Da li ste imali slično iskustvo i ako jeste, posle koliko dana se to rešilo?

Poz!
Utisci sa e simom su odlični, sve radi kako treba.
Problem je bio što je na mom broju bilo dva serijska broja pa dok su taj jedan uklonili.
Sve u svemu, prezadovoljan.

Ne znam da li je ovo prava tema ali neka moderatori premjeste ako nije u redu
Za sve vas koji nemate puno interneta kod svog operatera za potrošnju u zemljama ZB, evo preporuka esim kartice iz BiH.
U pitanju je Novotel mreža koja koristi m:tel infrastrukturu. Evo gdje kupiti esim - https://novotel.ba/eSIM-na-bonove

Vrlo su povoljni, i sam saobraćaj MIN, SMS i GB bez ikakvog ograničenja važi i u romingu zemalja ZB. Ovde mislim da nema ograničenja u smislu količine MIN, SMS i GB iz paketa.

Stigle dve kartice https://www.9esim.com/product/9esim-v3/

Aktivirao dve Globaltel eSIM kartice na njima za test, sve za sad radi savršeno. Nema limit na broj preuzimanja novih profila, može da sačuva do 50 eSIM profila u njoj. Aplikacija za android vrlo pristojna, radi sve što treba.

• Like
Reagovanja: mnt
Izgleda kao običan SIM.
Samo se njihovom aplikacijom uprogramiraju eSIM parametri.
Posle može da se koristi kao svaki SIM u bilo kom telefonu.

• Like
Izgleda kao običan SIM.
Nisam znao da je moguće manipulisati SIM karticom preko običnog (ne-rootovanog) telefona bez neke opreme
Zanimljivo

• Like
Izgleda kao običan SIM.
Znači ovo je rešenje za nas koji imamo telefone bez esim-a?

Da. Ja sam uzeo sa licencom za jedan model i samo u njemu može da se programira.
Posle sam ga premestio u drugi telefon kao običan SIM, može čak i iPhone (nisam probao).

Bas to isto sam hteo da pitam, ako telefon nema esim vec obican slot za sim karticu, da li npr mogu da odem u Yettel i da mi aktiviraju esim preko njihove aplikacije?

Ja sam dobio na mail eSIM QR kod od Globaltela, očitao ga aplikacijom za programiranje kartice i proradilo.
Ostale aplikacije ga vide kao SIM. Koristio sam eSIM.me model.

UICC kartice su ono što se fizički stavlja u telefon. SIM/USIM je aplikacija koja se nalazi na UICC kartici, ISIM je npr još jedna aplikacija koja daje podatke za pijavljivanje na IMS (VoLTE/VoNR/VoWiFi).

eSIM je način da se kroz centralizovan sistem pošalje profil preko interneta koji će SIM/USIM/ISIM i ostale aplikacije na UICC koristiti za prijavu korisnika na mrežu.

Promena profila je i ranije (pre eSIM) bila moguća preko servisnih SMS poruka - npr kada provajderi menjaju ime mreže, oni mogu poslati novi profil (sličan eSIM profilu, naravno ne isti) i promene ime mreže koji se prikazuje u telefonu. Ili npr kad je globaltel prešao na mts, oni su promenili i IMSI (ceo profil) da bude kao bilo koja druga mts kartica.

Jedina razlika između 9eSIM kartice, esim.me kartice i integrisane eSIM kartice je aplikacija koja služi za upravljanje profilima i fizički način povezivanja kartice i modema.

Naravno, eSIM.me su rešili da zaključaju na kom telefonu mogu da se instaliraju profili. A 9eSIM nisu.

Moj novi telefon ima eSIM "ugrađen" i profilima se upravlja iz njegovih Settings.
Ovu dodatnu "eSIM karticu" vidi kao "običnu" i ne može da je programira, samo je isključi (slot2) kada uključi "svoj eSIM" jer ne mogu biti 3 aktivne.
Kartica se programira samo aplikacijom proizvođača ili servisnim porukama provajdera. Tako je Globaltel uspešno "prebacio" na mts mrežu sa A1 kao i svaku drugu.

Poslednja izmena:
Jel ima neko ideju zasto meni jos uvek stoji bivsi provajder ovde :) Uzeo sam esim cim je izasao, i od onda ga nisam menjao, tako da mislim da je ovo raritet :)

Prilozi

• IMG_4262.jpeg
    IMG_4262.jpeg
    682.4 KB · Pregleda: 43
Možeš da promeniš naziv provajdera u telefonu I pisaće ti Yettel.

Hteo bih da uradim jedan Digital Detox i da uzmem esim na galaxy watch 6, pa da malo ostavim telefon kući, i ako neko zove, javim se preko sata. Inače sam u A1, koliko košta i kako ide ta varijanta ?

Nazad
Vrh Dno