Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Pri otvaranju računa na Bilderlingsu - da bi se ostvario "Domestic" status zbog besplatnih SEPA transfera (slika u prilogu), šta može da se ukombinuje od dokumenata?
Da li može samo srpski pasoš i fiktivni utility bill na nemačkoj adresi?
mislim da ne mozes moras da ides na drugu opciju nismo ti mi u EU jos uvek.

mislim da ne mozes moras da ides na drugu opciju nismo ti mi u EU jos uvek.
Znam da na Bankeri prolazi da se predstaviš kao rezident u EU iako imaš naš pasoš i traže samo neki račun na tvoje ime sa EU lokacije od papira.
masteruni mi je sugerisao Bilder kao alternativu koja je bolja za SEPA transfere, pa bih voleo ako bi on mogao da mi potvrdi da li ova "gimnastika" prolazi i na Bilderu.

Znam da na Bankeri prolazi da se predstaviš kao rezident u EU iako imaš naš pasoš i traže samo neki račun na tvoje ime sa EU lokacije od papira.
masteruni mi je sugerisao Bilder kao alternativu koja je bolja za SEPA transfere, pa bih voleo ako bi on mogao da mi potvrdi da li ova "gimnastika" prolazi i na Bilderu.
ako imas pasos ili licnu kartu da prolazi sa nasim tesko. imam i jedno i drugo pa tako i znam.

Koja platna kartica nema proviziju i loš kurs ka plaćanjima ka/u inostranstvu?

Platio sam veći iznos zadužen u EUR preko MasterCard Debit vezane za dinarski račun.
Obračunat mi kurs od skoro 120din. Plus me čeka standardnih 1% za inostrana plaćanja.

Ideja mi je da otvorim namensku karticu (može i druga banka) kako bih izbegao ovakav kurs i inostranu proviziju. Da li imate preporuku?

Za Viza Virtuon znam da mogu EUR da se uplate, ali su mi na šalteru rekli da i tu se konvertuje po lošem kursu (ne znam na šta se misli).

Nisi napisao na koju se banku odnosi tvoja poruka (Raiffeisen?), mada nije ni važno. Mnoge nude inostrana plaćanja bez provizije, ali teško ćeš naći neku sa dobrim bankarskim kursom. Ako želiš da plaćaš u evrima, zapravo ti treba devizni račun sa povezanom karticom. Takav je recimo ovaj u Erste banci, i to je otprilike najpovoljnija opcija, a usput je samostalna i bezuslovno besplatna. Na šalteru uplatiš direktno evre i oni su ti bez ikakve konverzije dostupni za potrošnju, a kartica je Visa.

Ostalo što mi pada na pamet su paketi usluga (u sebi sadrže dinarske račune i još štošta), za koje ne znam koliko su ti zanimljivi. Navešću, međutim, tri za koja trenutno postoje promocije:
  • neki UniCredit-ov paket ⁠– aktuelna je ova promocija u okviru koje možeš da dobiješ tri Lidlova vaučera od po 3k, kao i još 1k na račun, a dodatna prednost je fer kurs (blizak srednjem) u menjačnici, tako da na račun možeš da uplatiš i dinare, a zatim ih razmeniš za evre,
  • neki OTP-ov paket – aktuelna je ova promocija gde uz prenos zarade dobijaš 10k, a uz onlajn otvaranje računa (nezavisno od zarade) 12 meseci bez održavanja, tako da je najbolje uzeti najjači paket (Prestiž), koji ti donosi putno osiguranje i još neke pogodnosti,
  • Bank MAX paket Yettel banke – aktuelna je promocija u okviru koje svako dobija tri meseca bez održavanja (uz potpisivanje benefit izjave u Yettelovoj prodavnici to može da se poveća na deset, a još usput da se dobije i 5k uz određene uslove, dok se uz prenos zarade svi benefiti dobijaju bezuslovno), a sam paket donosi i druge pogodnosti.
Sad je možda ovo više bilo za temu o tekućim računima, ali suština je da svi paketi koje sam nabrojao uključuju MasterCard kartice koje ispunjavaju tvoje uslove: nemaju proviziju za inostrana plaćanja i mogu direktno da vuku evre za deviznog računa/partije. Iako su u suštini namenjeni da ti budu primarni računi (ipak su to paketi), nema prepreka ni da budu pomoćni, dok se naplata održavanja može izbeći ili makar odložiti.

Sad je možda ovo više bilo za temu o tekućim računima, ali suština je da svi paketi koje sam nabrojao uključuju MasterCard kartice koje ispunjavaju tvoje uslove: nemaju proviziju za inostrana plaćanja i mogu direktno da vuku evre za deviznog računa/partije. Iako su u suštini namenjeni da ti budu primarni računi (ipak su to paketi), nema prepreka ni da budu pomoćni, dok se naplata održavanja može izbeći ili makar odložiti.
Hvala.

Šta je sa plaćanjem u EUR/USD (preko interneta ili u inostranstvu) ali preko dinarskog računa/kartice?
Postoji li neka banka koja ima povoljniji kurs (negde sam čuo da je MC kurs uvek povoljniji)?

Dakle zanima me dinarska kartica sa najboljom konverzijom,
dok za EUR ima nekoliko opcija (ali za EUR se mora ručno ubaciti i prethodno ići u menjačnicu, dok se dinari samo prebace sa računa na račun).

@vatrogasac53 u tom domašaju imaš dve mogućnosti:
Erste Visa devizna: 3.5€ na 3 godine uz mobilno bankarstvo
Visa internet devizna u Poštanskoj: uručenje 100+150 godišnje na 4 godine i 20€ depozit. Prelaskom na novi core sistem i aplikaciju, depozit se podiže i troši, ali formalno moraš da ga uplatiš.
Ima i dinarska, ali ne preporučujem, jer se za potrošnju u inostranstvu radi autokonverzija u evrima po lošem kursu banke.

Apropo sledećeg pitanja, to na šta si navikao u AIK više nigde ne važi, da ti dinare pretvara MasterCard po svom kursu. Čak je i Poštanska prebacila autokonverziju po bankarskom za kartice Računa Plus bivše mts banke. Bilo je lepo dok je trajalo!

Poslednja izmena:
Apropo sledećeg pitanja, to na šta si navikao u AIK više nigde ne važi, da ti dinare pretvara MasterCard po svom kursu. Bilo je lepo dok je trajalo!
Jasno. Dakle svuda mogu očekivati EUR kurs od 119-120 za dinarska plaćanja ka stranim procesorima.
Tj nema banke koja daje bolje, pogotvo ako ubacimo konverziju drugih valuta u priču?

Ovo je zanimljivo i praktično gura korisnika, da ima EVRE na računu i tako ih zadužuje (dal kod Erste ili druge banke svejedno, to se mora ručno staviti na račun.)

Jasno. Dakle svuda mogu očekivati EUR kurs od 119-120 za dinarska plaćanja ka stranim procesorima.
Tj nema banke koja daje bolje, pogotvo ako ubacimo konverziju drugih valuta u priču?

Ovo je zanimljivo i praktično gura korisnika, da ima EVRE na računu i tako ih zadužuje (dal kod Erste ili druge banke svejedno, to se mora ručno staviti na račun.)
Jedino da eventualno uzmeš dinarsku i deviznu Visa internet pa uplatiš dinare na dinarsku, razmeniš u menjačnici evre pa deviznom kupuješ, tu ti je najmanji trošak u globalu sa korektnim kursom (trenutno 117.6702)

Jedino da eventualno uzmeš dinarsku i deviznu Visa internet pa uplatiš dinare na dinarsku, razmeniš u menjačnici evre pa deviznom kupuješ, tu ti je najmanji trošak u globalu sa korektnim kursom (trenutno 117.6702)
Ok to je fer prodajni kurs na nivou menjačnica.

Dakle važi i dalje uručenje 100+150 godišnje na 4 godine (ergo 700din) i 20€ depozit, bez obzira što su obe partije RSD i EUR prikačene na Viza Internet.?
To mu faktički dođe 700din kartica za 4god, sa mogućnošću normalne konverzije u EUR?

Ok to je fer prodajni kurs na nivou menjačnica.

Dakle važi i dalje uručenje 100+150 godišnje na 4 godine (ergo 700din) i 20€ depozit, bez obzira što su obe partije RSD i EUR prikačene na Viza Internet.?
To mu faktički dođe 700din kartica za 4god, sa mogućnošću normalne konverzije u EUR?
Tako je. Jedna kartica za jednu partiju, druga za drugu, ali s druge strane nemaš nikakvog drugog (mesečnog) održavanja osim tog godišnjeg.

Hvala @uji
Zbunio me je tvoj kurs jer na sajtu stoji:
2025-05-06_11-40-52.png
Jel 117.6702 rezervisano samo za klijente banka ili iznad određenog iznosa?
Takođe zar nije moguće nakačiti istu karticu za obe partije pa da sam bira devize ili dinare u zavisnosti od lokacije procesora?
Svakako bih je dodao u ApplePay za plaćanja u inostranstvu.

Povlašćeni kurs je u menjačnici i možeš da ga vidiš ovde. Ovaj loš bi bio kada bi plaćao direktno sa dinarskog.

Čisto da napomenem, otprilike je isti kurs (nisam trenutno u mogućnosti da tačno proverim, ali tako mi je ostalo u sećanju) i ako bi odabrao opciju sa UniCredit-om, zato sam tu i napomenuo da je fer. Dobio bi, dakle, dva računa, pri čemu bi novac bez problema elektronski prebacivao na dinarski, a zatim kroz menjačnicu u okviru mobilnog bankarstva prebacivao na devizni, tj. pretvarao u evre. Ako bi izabrao Standard paket (240 dinara mesečno), poklon od 1k bi pokrio četiri meseca održavanja uz kusur, a Lidlovi vaučeri bi (u neku ruku, gledano po novčanoj vrednosti, ima smisla ako tamo kupuješ) pokrili još pune tri godine i više. Jedina zamerka tu je što menjačnica radi samo u uobičajeno radno vreme banke, tako da nije pogodna za neplanirane večernje/noćne/vikend kupovine.

Od ostalih varijanti koje sam naveo, Yettelov povlašćeni/menjački kurs spada u lošije (118,7), dok sa OTP-om nemam iskustva.

Hvala @uji
Zbunio me je tvoj kurs jer na sajtu stoji:
Pogledajte prilog 490907
Jel 117.6702 rezervisano samo za klijente banka ili iznad određenog iznosa?
Rezervisano je za korisnike elektronskog odnosno mobilnog bankarstva, ali to sam negde podrazumevao da ćeš na taj način razmenjivati devize, odnosno da nećeš to činiti preko šaltera ili karticom.
Takođe zar nije moguće nakačiti istu karticu za obe partije pa da sam bira devize ili dinare u zavisnosti od lokacije procesora?
AIK ti je ranije davao posebne. Tek novim tarifama je to izmenjeno. Moguće je i upravo tako kod Poštanske funkcionišu Master kartice, ali anomalije zbog prelaska na novi core sistem isplivavaju, te je sada aktuelni problem rezervacija deviza i knjiženje dinara za potrošnju u Srbiji.
Svakako bih je dodao u ApplePay za plaćanja u inostranstvu.
Tu je već problem što Poštanska još uvek nije omogućila ApplePay za Visa, već samo za Master. Erste Visa devizna s druge strane može da se doda.

Tu je već problem što Poštanska još uvek nije omogućila ApplePay za Visa, već samo za Master. Erste Visa devizna s druge strane može da se doda.
Jeste, ali tu je dodatni problem što na Erste ne može automatski da se prebaci novac, već se mora fizički doći.
koliko znam nemaju ni uplatu EUR na bankomatima, što znači da se mora čekati u redu za blagajnu.

Što jeste veći kompormis nego nemanje ApplePay kod Poštanske.

OTP paket (Prestiž) povlašćeni/menjački kurs je jednak srednjem kursu NBS. Pri otvaranju računa uz prenos zarade dobijaš 10000, a uz onlajn otvaranje računa (nezavisno od zarade) 12 meseci bez održavanja
Kod OTP je moguća uplata deviza na bankomatu

Pretpostavljam da prenos zarade utiče na korekciju kursa, pošto iako sam radio interni prenos sa Sinhro preduzetničkog, što se kasnije ispostavilo da je plaćanje pod šifrom 241, sistem to nije prepoznao i priznao, tako da je išao regularan nepovoljniji (trenutno 118.5 naspram 116.3).
Članovi su ovde prijavljivali da dobijaju bolji kurs blizak srednjem ako im je tromesečni prosek plate veći od 100k.

@uji
Na sajtu Poštanske za Vizu Internet ne stoji da se može fizički plaćati (na POS terminalu).
jel ovo ipak moguće za (deviznu) internet karticu? takođe pretpostavljam da je beskontaktna, mora da se gura plus PIN?

@vatrogasac53 ima čip, beskontaktno i magnetnu traku, tako da se koristi kao i svaka druga regularna kartica, samo joj je takav kategorički naziv da bi se razlikovala od klasične devizne vezane za tekući račun sa održavanjem od 50 dinara mesečno kada ima promena.

Pretpostavljam da prenos zarade utiče na korekciju kursa, pošto iako sam radio interni prenos sa Sinhro preduzetničkog, što se kasnije ispostavilo da je plaćanje pod šifrom 241, sistem to nije prepoznao i priznao, tako da je išao regularan nepovoljniji (trenutno 118.5 naspram 116.3).
Članovi su ovde prijavljivali da dobijaju bolji kurs blizak srednjem ako im je tromesečni prosek plate veći od 100k.
Ja sam otvorio online Prestiž paket bez prenosa zarade 12 meseci bez održavanja radi probe i imam taj povoljan kurs 117.2 kroz mobilnu aplikaciju. I ja sam čitao za taj prosek plate od 100k, ali meni se pojavio ovaj kurs kroz mobilnu aplikaciju bez prenosa zarade.

Ovo je interesantno pošto je, pre, bilo da je tri meseca plata iznad 140 000 dinara i onda se traži povlašćeni kurs koji isključivo važi za evre i na mesečnom nivou je bio do 2500 evra 😃

Poručena Viza Internet od Poštanske.
Trenutno vreme čekanja je oko mesec dana (ekspozitura u Zemunu). Meni nije hitno pošto imam Virtuon koju ću da ugasim ali nekome možda jeste.

Pošto sam tražio i dinarsku i deviznu partiju, morao sam da stavim dupli depozit (2000rsd odnosno 20eur). Dobiću dve kartice,
Depozit će mi biti dosptupan nakon izrade (tj nisu zarobljene pare kao ranije, ako su tačne poruke iznad).

Nisam platio 700din za 4god, to možda ide kasnije.

• Like
Reagovanja: uji
Trenutno vreme čekanja je oko mesec dana (ekspozitura u Zemunu). Meni nije hitno pošto imam Virtuon koju ću da ugasim ali nekome možd jeste.

Pošto sam tražio i dinarsku i deviznu partiju, morao sam da stavim dupli depozit (2000rsd odnosno 20eur). Dobiću dve kartice,
Depozit će mi biti dosptupan nakon izrade (tj nisu zarobljene pare kao ranije, ako su tačne poruke iznad).

To svima kažu, biće za oko 2 nedelje. Zovi ih posle 2 nedelje i pitaj da ti provere je l stigla da ne čekaš džabe.

Skoro sam isplatio ama baš sve. Stanje je sada na nuli. Ja sam morao da uplatim 25€ po starom, ti si uplatio samo 20, tako da, sve je rečeno. Koliko dugo je trajao postupak otvaranja? U mom slučaju to je bilo nekih 50tak minuta.
Oduzeće ti se danas, sutra od stanja za izradu plastike i godišnje održavanje. Meni je stigla za tačno 10 dana, ali neki javljaju da se čeka dve nedelje i duže.

Prilozi

• Screenshot_2025-05-07-15-11-50-117-edit_rs.asseco.android.ae.bps.jpg
    Screenshot_2025-05-07-15-11-50-117-edit_rs.asseco.android.ae.bps.jpg
    76 KB · Pregleda: 29
Skoro sam isplatio ama baš sve. Stanje je sada na nuli. Ja sam morao da uplatim 25€ po starom, ti si uplatio samo 20, tako da, sve je rečeno. Koliko dugo je trajao postupak otvaranja? U mom slučaju to je bilo nekih 50tak minuta.
Oduzeće ti se danas, sutra od stanja za izradu plastike i godišnje održavanje. Meni je stigla za tačno 10 dana, ali neki javljaju da se čeka dve nedelje i duže.
Trajalo je 20min plus 10min da se stavi novac na blagajni.
Za sada, prijatno iskustvo.

Što se tiče oba depozita, da li savetuješ da se klasično potroše (preko POS terminala odnosno net plaćanja) ili da se podigne fizički preko bankomata?

Poslednja izmena:
  • Like
Što se tiče oba depozita, da li savetuješ da se klasično potroše (preko POS terminala odnosno net plaćanja) ili da se podigne fizički preko bakomata?
U suštini, kako ti je volja. Možeš preko e/mBankinga da prodaš evre pa podigneš na bankomatu iznos deljiv sa 1000 (ovde se namerno ograđujem za 500, jer PŠ bankomati ih nemaju, a neki Poštini ili MoneyGet imaju). Mada, druga mogućnost je i podizanje gotovine uz kupovinu, ali na Idea/Roda/Mercator već ne računaj, odn. samo Maxi i NIS su opcija za Visa kartice.

Kad dobiješ karticu onda skidaju 100+150din. Za deviznu skidaju po srednjem kursu te nemoj da očistiš sve sa računa a za kombinaciju dinarska+devizna ne znam kako funkcioniše.

Kad dobiješ karticu onda skidaju 100+150din. Za deviznu skidaju po srednjem kursu te nemoj da očistiš sve sa računa a za kombinaciju dinarska+devizna ne znam kako funkcioniše.
Nije mi namera da zadužujem devize preko dinarskog računa, gore je već rečeno da je to nepovoljno, kao i kod većine banaka.
Umesto toga imaću valutu zemlje u kojoj se plaća račun (EUR, USD, SEK itd).
Dinarska partija mi služi samo da primim i razmenim novac za devize (koje će biti direktno zadužene).

Tako da mi nije jasno zašto ne bih očistio sve.

• Like
Čak ti i stoji u ugovoru o izdavanju kartica, videćeš i u jednom i u drugom da je referentna valuta RSD, odnosno EUR, te da se zaduženje recipročno obavlja po bankarskom prodajnom.

Nazad
Vrh Dno