Šta je novo?

4070 Super pregrevanje - dilema oko resenja

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Razmisljam sta uciniti pa da cujem vase misljenje, mozda budem pametniji :)

Situacija je sledeca:

Pre tacno godinu dana sam uzeo Palit 4070 Super Dual, znaci 2 venta verzija.
Sve bilo super dok nisam primetio pre par nedelja da ventovi grafe postaju bucni u igrama, do prosle nedelje kada je vec bilo preterano.
Proverim temperature sa GPU-Z i vidim da temp ide preko 80 a Hotspot udara 100°C u nekim igrama.

Kontaktiram direkt Palit kanc u Nemackoj sa sta ciniti jer je grafa uzeta preko Mindfactory koji je u zadnje vreme u raspadu i previse je zalbi na netu da se preterano razvlace reklamacije + su navodno izgubljeni svi podaci korisnika pa moras sve rucno i peske itd itd.

Palit mi salje detaljne instrukcije kako da proverim grafu preko Cinebench + GPU-Z i da im posaljem logove + gpu bios, serial, driver itd.
Odradim Cine test od minut i ispostavi se da temp grafe ide do 90 a Hotspot na 107°C, ventovi preko 2800rpm.
Sve im posaljem i odgovaraju da to nije ok, da su verovatno pasta i padovi za zamenu, da spada pod garanciju i da pokusam kontaktiranje Mindfactory jer je samo godinu dana od kupovine.

Kontaktiram Mindfactory preko maila gde mi salju link gde da pokrenem reklamaciju i posle malo patnje dobijem sledeci izbor:
Da posaljem grafu na popravku/zamenu ali ce to trajati minimum 3-4 nedelje ili ako hocu brzo resenje, da je posaljem kao da je mrtva (gde se odricem svih prava) a oni ce mi dati 420e (grafa je placena 600) u vidu kredita koji mogu da iskoristim pri sledecoj kupovini kod njih.
Iako donekle ocekivan, ovakav nastup mi se nikako ne svidja niti uliva poverenje za bilo kakve buduce trgovine.

Da ostanem bez kompa par nedelja je problem iz vise razloga ali recimo da mogu da prezivim.

Posto MF ispada iz igre ostajem na sledecem izboru:
  • da probam direktno da resim sa Palit ali ce to potrajati
  • imam paste i thermal putty da sve zamenim ali onda gubim garanciju
  • iako nisam primetio nikakve anomalije niti su test programi prijavili bilo kakvu gresku, nisam 100% siguran da je samo pasta u pitanju
  • uzeti novu grafu za sta iskreno nemam volje, ne zbog finansija vec uzasnog izbora sa jos uzasnijim cenama
  • nesto peto, ni sam ne znam sta :)

Pa eto, diskusije radi, sta bi vi ucinili u ovakvoj situaciji?

Posle godinu dana nema sanse da propadnu padovi i da se degradira termalna pasta koliko god da je loseg kvalitet... Postoji velika mogucnost da je tu nesto drugo pitanju, neki drugi problem koji termalna pasta i padovi ne mogu da rese. Ipak ako moze stikere za sraf sa aliexpresa da zamene orginalni (sta sve nece da se sete kinezi :ROFLMAO: ) to je ipak najbolje i najbrze resenje., samo mora da se sacuvaju orginalni padovi i sve da se vrati kako je bilo ako se salje ne raklamaciju posle zamen u sopstvenoj reziji.

Kad već Palit ima kancelariju u Nemačkoj, probaj direktno da rešiš sa njima. Moraju to da reše, na ovaj ili onaj način. Ja se ne bih sam upuštao u bilo kakvo čačkanje dok je pod garancijom. U suprotnom, garancija gubi smisao. Svakako, kao i ti, i ja sumnjam da je samo do paste i padova, čak šta više prilično sam ubeđen da nije, jer je prošlo tek godinu dana, a temperature su baš previsoke, te nisam siguran da bi ih taj poduhvat značajno smanjio. Iskreno, ja nikada nisam to radio ni na jednom kompu, iako sam razmišljao. Na jednom, koji je sklopljen krajem 2020-e imam Gigabyte 3070 i dan danas su temperature skoro identične kao i prvog dana, možda par stepeni više, ali ništa toliko drastično. Razumeo bih zamenu paste na nečemu starom desetak godina ili na nečemu što je baš zapušteno, a pošto verujem da kod tebe to nije slučaj, tako da…
Iskreno, napravio bih haos, jednostavno ne bi me zanimalo, neka reše kako znaju i umeju. Pošteno si platio grafičku, imaš garanciju, pa nek je poprave, zamene ili vrate ful iznos i to je to. Te njihove fore, da vrate manje novca na tvoju štetu nek okače mačku o rep.
Kako se nisu setili da ti ponude u zamenu 5070, što nije redak slučaj kod ozbiljnih firmi koje drže do renomea? Kakvi bre Aliexpress stikeri, kakvi bakrači.
Nek traje koliko traje, mada i tu postoji neki rok. Ja bi bar tako uradio.🙂

Poslednja izmena:
Da li si u medjuvremenu menjao racunar ventilatore kuciste. Pitam jer bi probao za pocetak stranicu kucista otvoriti pa videti temperature.

Palit ima lose padove, koristi losu pastu, i los sistem hladjenja na tim budzet kartama. Na vrhunskim kartama to krene da se desava posle 3-4 godine (ne na svim, ali pojedinim). Na losijim kartama gde se stedi na svakom cosku, posle 1-2-3 godine.
Moguce je i da si kartu pomerao, vadio iz slota i vracao, i dok si je cupao iz slota da malo mrdnes hladnjak (iako je zasrafljen), poremetis lego kockice unutra :) i karta krene da se pregreva. Desilo se meni sa Strix 480 8gb, kad sam je izvadio iz kucista pa vratio, temp otisle sa 65-70 na preko 80.

Dual fan karte su za izbegavanje. Pogotovo Palit i buranija.

Isto ili ne bitno je radi li posao ili ne.

Meni 3-4 nedelje za popravku ili zamenu zvuči skroz korektno. Naravno i meni bi bio smor, iako mi grafa služi samo za igranje, ali ako je pod garancijom strpeo bih se toliko.

Logično🙂

Do paste i padova je.
Druže, temperatura mu ide na 107 stepeni, ventovi preko 2800rpm???
Ako ti stvarno veruješ da posle samo godinu dana rada, zamenom padova i paste može temperaturu smanjiti za 30 stepeni, šta god da su fabrički stavili, onda OK.😉
Znam da njegova i moja nisu iste, ali GPU nije CPU i meni ni jedna grafička nije prešla 70 do 80 stepeni u piku, čime god da sam je opteretio, ako je iole korektno provetreno kućište,
a verujem da njegovo jeste. Ne kažem da u nekim slučajevima neke grafe dosegnu i koji stepen više, ali to je izuzetak i ne treba da bude pravilo.
Može da proba, ali da skine temperaturu za toliko stepeni, teško.
Da ne spominjem da nije normalno, a i ne treba bilo šta prčkati za tako kratak period, pogotovo kad je u garanciji.🙂

Poslednja izmena:
u pitanju je ova grafička, ako se ne varam

ja bih išao ili preko MF ili preko Palit-a, pri čemu bih im dao najviše 6 nedelja, eventualno 2 meseca ako odem negde na odmor, da srede problem ili zamene grafičku

Dual fan karte su za izbegavanje
sad je jasno za ovo. mada. ne mora da znači
Od Palita samo Gamerock valja
i za ovo je sad kasno

imas garanciju, iskoristi je, mislim da 3-4 nedelje nije strasno dug period, uzmes neki jeftin junk samo da baca sliku. kontam da ce resiti problem, vi tamo barem imate institucije koje stite da se ne bahate prodavci...

sad je jasno za ovo. mada. ne mora da znači

i za ovo je sad kasno
Kad je bio onaj mining craze, izmenjao sam 30ak grafičkih. Sve dual fan pa čak i slabi modeli tipa 3060 su pod opterećenjem bile bučne dok su triplefan bile apsolutno bešumne. Nakon tih iskustava za mene dual fan grafičke ne postoje.
Ja da sam na tvom mestu reklamirao bih to da oni reše fabrički koliko moze i prodao bih je tj menjao za neki model sa normalnim hlađenjem.

Imam istu grafičku. Čim sam je uzeo, odmah sam odradio undervolt preko afterburnera. Takođe sam tamo i za ventilatore napravio krivulju. Nisam primetio probleme sa temperaturom

Logično🙂

Druže, temperatura mu ide na 107 stepeni, ventovi preko 2800rpm???
Ako ti stvarno veruješ da posle samo godinu dana rada, zamenom padova i paste može temperaturu smanjiti za 30 stepeni, šta god da su fabrički stavili, onda OK.😉
Znam da njegova i moja nisu iste, ali GPU nije CPU i meni ni jedna grafička nije prešla 70 do 80 stepeni u piku, čime god da sam je opteretio, ako je iole korektno provetreno kućište,
a verujem da njegovo jeste. Ne kažem da u nekim slučajevima neke grafe dosegnu i koji stepen više, ali to je izuzetak i ne treba da bude pravilo.
Može da proba, ali da skine temperaturu za toliko stepeni, teško.
Da ne spominjem da nije normalno, a i ne treba bilo šta prčkati za tako kratak period, pogotovo kad je u garanciji.🙂
Verujem u Boga, a to o cemu pricam znam. Desetine puta sam oborio temperature hotspota i gpu jezgra zamenom padova i paste. Pricam o onome sto znam, a ne o onome sto mislim. Sto iskreno ovde i nije bas cest slucaj, po svemu sudeci.

OK, ako ti tako kažeš.😉
Dao bih ti argumente što se konkretnog slučaja tiče, al me mrzi.

Sta ce meni argumenti random lika sa neta...valjda vise verujem sopstvenim ocima. Skidao sam po 15-25 stepeni sa hotspota zamenom padova i paste redovno, 5-15 sa jezgra. Mozda 2x nisam uspeo i to zato sto sami bakarni hladnjaci koji nalezu na core nisu bili ravni.

Da li si u medjuvremenu menjao racunar ventilatore kuciste. Pitam jer bi probao za pocetak stranicu kucista otvoriti pa videti temperature.
Nop, kako sam je stavio, tako je i ostala godinu dana. Posto je u SilverStone RV03 kucistu, provetravanje nije problem :)

Palit ima lose padove, koristi losu pastu, i los sistem hladjenja na tim budzet kartama. Na vrhunskim kartama to krene da se desava posle 3-4 godine (ne na svim, ali pojedinim). Na losijim kartama gde se stedi na svakom cosku, posle 1-2-3 godine.
Imali smo vise Palit kartica u familiji - single, dual i trio fan i ni sa jednom osim ove nije bilo nikakvih problema.
Mada je za sada GigaByte Windforce 1080 OC star 8 godina vodeci u istrajnosti i jos uvek se koristi bez da je ista pipnuto.

Imam istu grafičku. Čim sam je uzeo, odmah sam odradio undervolt preko afterburnera. Takođe sam tamo i za ventilatore napravio krivulju. Nisam primetio probleme sa temperaturom
Nisam imao potrebe da ista cackam do sada. Sada je postavljena na 80% power preko Palit ThunderMastera jer tada ne prelazi kriticne temperature.

imas garanciju, iskoristi je, mislim da 3-4 nedelje nije strasno dug period, uzmes neki jeftin junk samo da baca sliku. kontam da ce resiti problem, vi tamo barem imate institucije koje stite da se ne bahate prodavci...
Zahvaljujuci zeni koja me podsetila sa besnim "garant imas nesto u onom tvom otpadu u ormanu" :) , setih se da imam nesto i nadjem 1660 na koju sam totalno zaboravio.
Sutra cu krenuti da se cimam sa Palit, bas me zanima kako ce odigrati kada im napomenem da necu da imam nista sa MF.

@DukeLander

Ti si ograničio maksimalnu snagu.
Undervolt je malo drugačiji. Na 900mV sam stavio 2600MHz, na 975mV sam stavio 2800MHz. Temp u furmarku2 ne prelazi 75C. Ne znam kako Cinebench da nateram da koristi GPU.

cinebench r24

undervolt ce negde praviti problem, kada najmanje budes ocekivao. ali ako to zelis vozi je dok radi

Ne znam kako Cinebench da nateram da koristi GPU.
Ja sam pogresio, nije Cine vec FurMark2. Pomesao sam jer je bilo reci o Cine ali su na kraju zamolili da ide preko FurMark testa.

Poslao sam mail Palitu sa zahtevom da odradimo reklamaciju direktno preko njih, javljam cim odgovore.

Razmisljam sta uciniti pa da cujem vase misljenje, mozda budem pametniji :)

Situacija je sledeca:

Pre tacno godinu dana sam uzeo Palit 4070 Super Dual, znaci 2 venta verzija.
Sve bilo super dok nisam primetio pre par nedelja da ventovi grafe postaju bucni u igrama, do prosle nedelje kada je vec bilo preterano.
Proverim temperature sa GPU-Z i vidim da temp ide preko 80 a Hotspot udara 100°C u nekim igrama.

Kontaktiram direkt Palit kanc u Nemackoj sa sta ciniti jer je grafa uzeta preko Mindfactory koji je u zadnje vreme u raspadu i previse je zalbi na netu da se preterano razvlace reklamacije + su navodno izgubljeni svi podaci korisnika pa moras sve rucno i peske itd itd.

Palit mi salje detaljne instrukcije kako da proverim grafu preko Cinebench + GPU-Z i da im posaljem logove + gpu bios, serial, driver itd.
Odradim Cine test od minut i ispostavi se da temp grafe ide do 90 a Hotspot na 107°C, ventovi preko 2800rpm.
Sve im posaljem i odgovaraju da to nije ok, da su verovatno pasta i padovi za zamenu, da spada pod garanciju i da pokusam kontaktiranje Mindfactory jer je samo godinu dana od kupovine.

Kontaktiram Mindfactory preko maila gde mi salju link gde da pokrenem reklamaciju i posle malo patnje dobijem sledeci izbor:
Da posaljem grafu na popravku/zamenu ali ce to trajati minimum 3-4 nedelje ili ako hocu brzo resenje, da je posaljem kao da je mrtva (gde se odricem svih prava) a oni ce mi dati 420e (grafa je placena 600) u vidu kredita koji mogu da iskoristim pri sledecoj kupovini kod njih.
Iako donekle ocekivan, ovakav nastup mi se nikako ne svidja niti uliva poverenje za bilo kakve buduce trgovine.

Da ostanem bez kompa par nedelja je problem iz vise razloga ali recimo da mogu da prezivim.

Posto MF ispada iz igre ostajem na sledecem izboru:
  • da probam direktno da resim sa Palit ali ce to potrajati
  • imam paste i thermal putty da sve zamenim ali onda gubim garanciju
  • iako nisam primetio nikakve anomalije niti su test programi prijavili bilo kakvu gresku, nisam 100% siguran da je samo pasta u pitanju
  • uzeti novu grafu za sta iskreno nemam volje, ne zbog finansija vec uzasnog izbora sa jos uzasnijim cenama
  • nesto peto, ni sam ne znam sta :)

Pa eto, diskusije radi, sta bi vi ucinili u ovakvoj situaciji?
Zameni sam. Ima nacina da se sve zmani i da se nista ne primecuje, smao treba mao da se potrudis oko toga "kako da se nista ne vidi".

Ja ne bih nista dirao, idi po instrukcijama palita, za to vreme ubodi 1660 i zaboravi na 4070 dok ti se ne jave iz palita

Nazad
Vrh Dno