Šta je novo?

Stambeni krediti

Ne postoji standard, to se dogovaraš sa prodavcem. Znam za slučaj kapare od 5000e, 10000e, 10% i 20% vrednosti nekretnine. Kapara ulazi u obračun učešća za kredit, ako ti je kredit 100.000e, učešće 20.000e, a dao si kaparu prodavcu 7.000e, prilikom potpisivanja ugovora o kreditu uplaćuješ još 13.000e da dođeš do dogovorenog učešća.

Hvala na ovakvom detaljnom objasnjenju. Nisam samo uspeo da skapiram ovo za ucesce i kaparu, ako moze samo malo pojasnjenje?
Ucesce trazi banka, i to je ono standardno 20%, a kapara moze iznositi isto kao i ucesce ili moze biti i manja. Tako sam ja barem razumeo.

Interesuje me kako ste uopste dosli na cifru od 5000 eur za kaparu ? Da li je prodavac sam toliko trazio sto bi se reklo "random" ili postoji neka kalkulacija?
Rekli ste da je 10% standard (ali da se retko kad u praksi primeni). Da li je to 10% od samog ucesca ili 10% od ukupne cene nekretnine ?
Malko sam se tu zapetljao :)
Sorry ako sam Vas zbunila 😅
Najvise sto moze da se da kroz kaparu je valjda 10000e. u mom slučaju, stan je 110000e, 21% ucesca. Sto se kapare tice, kao sto kaže daxyco, to je stvar dogovora, prodavac je pristao na 5000e.
Kada sam davala taj novac, odmah smo potpisali priznanicu i predugovor u kome je navedeno da je tog i tog dana data kapara od 5000e koja je deo ucesca, tako je definisano, i da ce nakon odobrenja kredita i potpisivanja konacnog ugovora biti isplaceno jos 18100e.

Ne postoji standard, to se dogovaraš sa prodavcem. Znam za slučaj kapare od 5000e, 10000e, 10% i 20% vrednosti nekretnine. Kapara ulazi u obračun učešća za kredit, ako ti je kredit 100.000e, učešće 20.000e, a dao si kaparu prodavcu 7.000e, prilikom potpisivanja ugovora o kreditu uplaćuješ još 13.000e da dođeš do dogovorenog učešća.
Sorry ako sam Vas zbunila 😅
Najvise sto moze da se da kroz kaparu je valjda 10000e. u mom slučaju, stan je 110000e, 21% ucesca. Sto se kapare tice, kao sto kaže daxyco, to je stvar dogovora, prodavac je pristao na 5000e.
Kada sam davala taj novac, odmah smo potpisali priznanicu i predugovor u kome je navedeno da je tog i tog dana data kapara od 5000e koja je deo ucesca, tako je definisano, i da ce nakon odobrenja kredita i potpisivanja konacnog ugovora biti isplaceno jos 18100e.
Jasno, jasno. Hvala vam oboma na pojasnjenju :)

Mi smo za kredit potpisali ugovor prosle godine u martu mesecu

Posto smo konkurisali za kupovinu stana sa dodelom subvencija majkama.

Proces je trajao duze nego sto je predvidjeno ali nije bilo nekih pregovora
Da li proces oko papira jednostavan I brz?
Dobija li se 10% povratka PDV-a Ako je Prva nekretnina?

Da li postoji stambeni kredit za zidanje kuce gde ja stavim hipoteku na drugu nekretninu, a dobijem novac sa kojim raspolazem za zidanje kuce? Pa kada se 100% zavrsi kuca, prelazi hipoteka na nju.

Registruj se i pošalji upit, piše da je usluga besplatna.
Nikad nije stvarno besplatno ;)
Da li postoji stambeni kredit za zidanje kuce gde ja stavim hipoteku na drugu nekretninu, a dobijem novac sa kojim raspolazem za zidanje kuce? Pa kada se 100% zavrsi kuca, prelazi hipoteka na nju.
Da, ne mora hipoteka na samoj nekretnini biti. Jedino sto trazis, kako je Ringe linkovao, kredit za izgradnju a ne kupovinu.
U praksi ako je kredit ispod vrednosti zalozene nekretnine, kamata treba biti odlicna.

Nikad nije stvarno besplatno ;)

Da, ne mora hipoteka na samoj nekretnini biti. Jedino sto trazis, kako je Ringe linkovao, kredit za izgradnju a ne kupovinu.
U praksi ako je kredit ispod vrednosti zalozene nekretnine, kamata treba biti odlicna.
Da li isplacuju novac na racun pa kako sta ide placas sam, ili je potrebno neka firma da gradi kucu?

@Lazaroniie koliko znam, treba da angažuješ firmu/e, da potpišeš ugovor/e sa njom/njima. a ako hoćeš da ti banka uplati sve pare na tvoj račun, za to postoji keš kredit. vidi poslednju stavku u tabeli koja je na onom linku koji je okačio @RingeRaja. profakture izdaju pravna lica (i preduzetnici se vode kao pravna lica u ovakvim slučajevima)
1000006943.png

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
pitanja s moje strane, podigao sam stambeni kredit, rata mi dospeva 20 og u mesecu. Pitao sam za prevremenu optlatu kredita, hteo bih par hiljada evra da otplatim ranije. Zena iz banke mi kaze da je najbolje da uplatim posle 20 og, da bi tad valjda direktno na glavnicu otisla uplata??? Ne razumem? Da li me lazu iz banke ili je to istina? Ovo mi je tek 4 ta rata.
Dalje, da li postoji sansa da ja proverim, za koliko ce mi se smajniti rata, da li mogu da izracunam preko neke formule? Posto ne verujem bas bankama :)
ako je ova tema, ili pitanje ranije indeksirano, molim vas usmerite me ka tome. Hvala unapred

Postoji neka interkalarna kamata, tako su meni u banci objasnili i onda se bzvz to plaća ako platiš daleko od datuma dospevanja rate. Sa druge strane, nisam siguran da to utiče na prevremenu otplatu, mada otkud znam.

On je vec poceo da placa rate.
Nema smisla da se ne isplati do 20.u mesecu a isplati posle. Kamata isto ide.. ali sta mogu smisliti u banci da nas zeznu ne sme se potceniti :)
Pitaj banku koliko ce biti rata ako uplatis 15 naspram 25. Da ti konkretno kazu, ne "bice slicno".

hvala na odgovrima.
Sad sam zvao gospodju, kaze ako se uplati pre datuma dospeca (20. u mesecu) onda se obracunava jedan deo na kamatu, jer kamata ide od 20 og do tog dana kad si uplatio. Ako se uplati dan posle 20 og onda sve ide na glavnicu.
Pitao sam je samo da mi da formulu ili da mi izracuna otprilike kolika ce rata biti. Javice. Ne vidim da mogu da me zeznu, ako uplatim dan kasnije, posle 20 og , napram sada u sred meseca...

Kako ide na glavnicu? Kao da kamata ne ide od 20.do kraja meseca ili sta...
Imam utisak da ili nemaju pojma o cemu pricaju ili gledaju da ljudi duze ne uplate da bi vise imali na kamatu.

ako sam dobro razumeo, ako uplatis tog dana, tj dan posle, 21 og, to je kao da si dao vece ucesce i skida se od glavnice. Ako si uplatio kasnije, onda svaki dan, do tog dana kad si uplatio, placas kamatu pa tek onda ide na glavnicu. Zato i postavljam pitanje ovde, "gledaju da ljudi duze ne uplate da bi vise imali na kamatu" ovo me zanima...

Protekom dana pripisuje se obračunata kamata ali iz moje perspektive, kada god uplatiš - ne pravi neku bitnu razliku u odnosu na ceo kredit.

Par centi gore/dole bude glavnica posle otplate.

@Draggan jel prevremeno otplacujes ceo kredit ili jedan deo? Svakako tvoje pravo je da uradis otplatu celog ili delimicno bilo kada ne mozete druga strana usovljavati kada ces da izvrsis istu, sada drugo je pitanje ako je kredit 80k€ i rata dospeva npr 20. a ti zelis da uplatis npr.30k€ i da prebacis da rata dospeva 11. onda mora aneks.

@Draggan jel prevremeno otplacujes ceo kredit ili jedan deo? Svakako tvoje pravo je da uradis otplatu celog ili delimicno bilo kada ne mozete druga strana usovljavati kada ces da izvrsis istu, sada drugo je pitanje ako je kredit 80k€ i rata dospeva npr 20. a ti zelis da uplatis npr.30k€ i da prebacis da rata dospeva 11. onda mora aneks.
ne ne, ne uslovljavaju me, vec savetuju, ali im ja ne verujem :D Otplacujem delimicno, par hiljada evra, ne zelim da prebacim datum, neka ostane 20 og. Samo je pitanje, sta bude ako su uplati u sred meseca, a sta bude ako se uplati 21 og. Koliko sam skapirao, manje vise je isto sto se tice smanjenja rate i otplate.

Par centi gore/dole bude glavnica posle otplate.
Ovo jeste bottom line :)

Nas samo zanima tacno kako 🤔

Ako ide prvo na kamatu, uvek ide prvo na kamatu. Pa je svejedno, ne gubis ako ranije platis. Ako ide prvo na glavnicu onda gubis ako kasnije platis. Na nekoliko dana to jeste sitno, jer rata naspram iznosa prevremene otplate ovako rano je mnogo manja.

sve u svemu uplaticu kasnije, ali da li neko zna kako bih izracunao novu ratu? Ne bih da oni "slucajno" pogrese :)

Imaš na internetu kamatni račun, pa izračunaj.

sve u svemu uplaticu kasnije, ali da li neko zna kako bih izracunao novu ratu? Ne bih da oni "slucajno" pogrese :)

Zar nisi dobio plan otplate kredita kad si uzeo kredit? Na njemu ti piše koliko ti od svake rate ide na glavnicu, a koliko na kamatu.

Malo informacija iz prve ruke..
Odobren mi je Erste stambeni kredit uz 10% ucesca na 20 godina sa 4.75% fiksnom kamatom (redovna je 4.95 ali zbog visine primanja ponudjena mi je nesto niza kamata).
U medjuvremenu sam dobio info od prijatelja da Intesa nudi 4.49% fiksnu trenutno, pa ako nekog zanima mozda mu koristi ta informacija :)

Bravo! Po kojoj ceni i u kom delu Beograda kupujete stanove...? Ja gledam novogradnju u Rakovici i nisu realni.. Ceo zivot sam u Rakovici i cene po kojima se stanovi prodaju su previsoke.

U pitanju je NS, i nije neka ekskluzivna lokacija, jer cene previsoke..

Mnogo su skupi stanovi, gde god da kupujes, preskupa je novogradnja.

Ipak bolje i da se otplacuje nesto svoje nego da ceo zivot budes podstanar.

Ja razmisljam da dignem hipoteku na kucu, uzmem kredit i kupim stan koju cu da izdam, Naravno, rata bi bila u visini rate kredita ili nesto niza, nikako ne bi isao na zaradu.

Ne bi imao troskove i tako za 20 i kusur ili koliko vec godina, imam kucu i stan.

Drugarica na primer na Zlatiboru ima apartman, digla hipoteku na isti i uzela jos jedan i sada planira jos jedan tako.

Ko misli da tako zaradjuje, da dam konkretne primere zasto vrvt ne ide tako (ako nemate srecu da kupite nesto ispod "cene" i da to vredi iznad "cene" kroz 20 godina).

2012. kupilo nekoliko ljudi stan u centru, cena 2000-2400e/m2. To je cak odlicna cena jer su bile i vece a ispod nije bilo da vredi kupovine.
Trenutno ti stanovi (novogradnje bile) ne mogu za 4000e/m2 da se prodaju. Uz sva ulaganja i rente izaslo bi 5000e/m2.
TIh 10g sam ja drzao evre u banci (menjao stalno gde se daje najvise), negde 2020.stavio dinare (5.5% EKS, bez poreza, bez cimanja) i na tih 13godina imam vise nego duplo od ulozenog 2012, dok na stan niko skoro ne moze duplo da dobije (samo neki luksuzno sto su se izdavali, ali dok nisu dosli Rusi/Ukrajinci svi ostali stanovi ne bi mogli ni blizu na kiriji dobiti).

Proracunajte na 20g koliko je rata, uz ideju da je ucesce 0, i stan 500.000.
Na 20g onda proracunajte koliko bi ste dobili na obicnu stednju od 5% (sto je u proseku skroz realno kod nas na 20g, cak i nisko).
Uracunajte na oba porez.. ko misli da ce moci jos dugo da se izbegava za izdavanje se vara.
Onda razmislite - da li je bolje da imate stan, novac zarobljen u nekretnini, ili kes.
Pa dodajte da za stan imate cimanje oko zakupaca i u kakvom ce ga stanju ostaviti (a da kod nas nista necete moci da uradite realno po tom pitanju).

Ne dajem konkretne predloge da se uradi jedno ili drugo. Nego da se matematicki pogleda.

Ko nema stan, to je drugo... tu ne ulazi matematika (jer kod nas biti podstanar nije nimalo prijatno).
Ali ko misli da zaradjuje na tome neka proracuna. Sve ideje van na tom pitanju su sa evropskim/US kamatama na stednju, koje su bas nize nego kod nas, pa stalno "ulazite".

Nisam mislio da se zaradi na tom stanu nego da rata kreditu otplaća stanodavac, visina rate jednaka je visini cene mesečnog izdavanja ili bi čak išao sa nižom stanarinom kako bi bio konkurentan.

Ni u jednom momentu nisam smatrao da taj stan vredi dva puta više nego sam mislio na to da će za 20 godina imati još jednu nekretninu a da nisam otplatio skoro ništa sam.

Vrh Dno