Šta je novo?

Gašenje 3G mreže

Pojava AI se uvek nekako vezuje pre i tokom izolacije, ali prve AI aplikacije koje smo upotrebljavali su Prisma i Vinci pa FaceApp, tako da to nas zapravo još pre čitavu deceniju nije ni zaobišlo. U tom smislu, gašenje 3G nema nužne veze sa tim, već najpre zbog pada popularnosti 3G uređaja i dominacije 4G, odnosno 2G na dumb telefonima, tako da za koju godinu postaju praktično iskorenjeni. Relikvije su Galaxy J 2016. ali i to će uskoro postati apsolutno zastarelo čim glavne aplikacije povećaju minimalnu Android verziju na Pie.

Pojava AI se uvek nekako vezuje pre i tokom izolacije, ali prve AI aplikacije koje smo upotrebljavali su Prisma i Vinci pa FaceApp, tako da to nas zapravo još pre čitavu deceniju nije ni zaobišlo. U tom smislu, gašenje 3G nema nužne veze sa tim, već najpre zbog pada popularnosti 3G uređaja i dominacije 4G, odnosno 2G na dumb telefonima, tako da za koju godinu postaju praktično iskorenjeni. Relikvije su Galaxy J 2016. ali i to će uskoro postati apsolutno zastarelo čim glavne aplikacije povećaju minimalnu Android verziju na Pie.
Imam Galaxi J7 2016, od 2016 god. Koristio ga prvo ja 4 godine, pa ga sad evo moj otac koristi 5 godina. U njemu je jos prva baterija i sve radi normalno. Nesto se Samsung zeznuo oko tog telefona ocigledno?!?

U Australiji su ugasili 2G i 3G mrežu. Dosta ljudi je moralo da kupi novi telefon; bilo je i onih koji su menjali novije telefone koji generalno mogu da koriste VoLTE (ali verovatno nisu podržani u mrežama). U A1 će ostati 2G za uređaje koji ne mogu na toj mreži da korsite VoLTE, bez obzira koliko su novi. Pošto su već umanjili kapacitet te mreže, uz inače generalno loš kvalitet poziva sa 2G mreže, biće "veselo".
Praktično više i ne može da se kupi bilo koji telefon koji radi na 4G i 5G mreži, već samo modeli koje operater odabere da mogu u mreži da koriste VoLTE.

U Australiji su ugasili 2G i 3G mrežu. Dosta ljudi je moralo da kupi novi telefon; bilo je i onih koji su menjali novije telefone koji generalno mogu da koriste VoLTE (ali verovatno nisu podržani u mrežama). U A1 će ostati 2G za uređaje koji ne mogu na toj mreži da korsite VoLTE, bez obzira koliko su novi. Pošto su već umanjili kapacitet te mreže, uz inače generalno loš kvalitet poziva sa 2G mreže, biće "veselo".
Praktično više i ne može da se kupi bilo koji telefon koji radi na 4G i 5G mreži, već samo modeli koje operater odabere da mogu u mreži da koriste VoLTE.
Pa ja upravo iz toga vec godinama unazad primarno koristim Viber , WhatsApp (jedinica je mnogo vise) coverage je mnogo dalja. Zvuk je HD, podrzava video poziv. Deli se cena razgovora koliko god da si udaljen. Radi vowifi, na androidima cak radi VoLTE-Wifi simultano. Sto je neprevaziđeno za obične pozive. Po meni je apsolutno čudno osim ko koristi nokia 3310 da koristi obicne pozive i poruke osim za legacy uređaje a to je danas bas velika retkost. I to 2G pozivi za nas su tu da premoste.

Ja imam loše iskustvo sa korišćenjem tih aplikacija kao totalnu zamenu za običan poziv. Koristim ih i dalje, ali obično kada znam da su obe strane na stabilnom Vajfaju, i za duže pozive.

Kod običnog poziva je kašnjenje manje nego kod Vacapa, Vajbera, itd., što dovodi da obični pozivi deluju realnije. A to se pogotovo oseti u trenucima kada se priča preklapa sa sagovornikom.

Isto tako, čim signal postane nestabilan, nekad i u trenucima, aplikacije brljave, povećava se kašnjenje, ne čuje se druga strana na par sekundi, dok je kod običnog poziva robusnost veze mnogo bolja.
Plus govorni saobraćaj ima prioritet u odnosu na internet pa je kvalitet običnog poziva zagarantovan za razliku od Voip.

S druge strane, aplikacije imaju skoro uvek bolji kvalitet zvuka (nisam siguran za Vajber), enkriptovane su, a i ne prekidaju poziv posle sat vremena 😄

Oba metoda imaju svoju primenu, samo mislim da jedno ne može da zameni drugo .

Naravno, ali sam više naglasio kao globalni problem sa voip pozivima. Međunarodni saobracaj i kvalitet opada a cena jaka naspram aplikacija. A danas smo svi manje vise preko granica malo malo. A na primer na telefonima na kojima ne radi volte radi bez probelma dualna konektivnost. A tipa sa australijom čak ni aplikacije nemaju neko vece kašnjenje od običnog poziva...
Evo ja znam vise ljudi uključujući i mene sto su zahvaljujući gašenju 3G mreže. Zavrsili na GSM dok aplikacije na proširenom kapacitetu 4G radi bez problema. Čak se secam da je A1 za vreme korone apelovao da se koristi alternativa pozivima jer je mreza bila prebukirana voip pozivima. Posebno je problem ako imas samo GSM a veca je guzva na BS.

A1 „ostavio“ 3G mrežu u muzeju telekomunikacija

Ovaj strateški korak omogućava kompaniji da oslobodi resurse i poveća kapacitete za brže, stabilnije i efikasnije mreže nove generacije – postojeću 4G i ubuduće 5G.

Kompanija A1 Srbija uspešno je završila gašenje 3G mreže širom zemlje, čime je dodatno unapredila mobilnu mrežu i omogućila korisnicima još bolje iskustvo – brži mobilni internet, bolji kvalitet razgovora i veću pouzdanost mreže.

Ovaj strateški korak omogućava kompaniji da oslobodi resurse i poveća kapacitete za brže, stabilnije i efikasnije mreže nove generacije – postojeću 4G i ubuduće 5G.

„A1 Srbija je napravio vrhunsku mrežu koja garantuje brzinu, pouzdanost i besprekorno korisničko iskustvo u prenosu podataka i povezivanju. Već četvrtu godinu zaredom prepoznati smo kao najbrža mobilna mreža u Srbiji prema Ookla®, tvorcima Speedtest® platforme. Sa 2.682 bazne stanice drugi smo najveći operator u zemlji čijih preko 96% populacije pokrivamo 4G signalom. Potezom koji možemo da opišemo kao ostavljanje 3G u muzeju telekomunikacija, još jednom potvrđujemo posvećenost inovacijama i pružanju naprednih servisa korisnicima. Uzeli smo u obzir i trendove na tržištu, jer mobilni operatori širom sveta prestaju da koriste 3G tehnologiju“, izjavio je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija.

O svim koracima gašenja 3G mreže koje se odvijalo u fazama po oblastima širom Srbije od jeseni 2024, A1 je pravovremeno obaveštavao svoje korisnike. Stručnjaci A1 su posvećeno radili na tome da korisnici i kroz ovu fazu unapređenja mreže prođu bez ikakvih posledica u korišćenju servisa i usluga. U slučaju da neki korisnici uprkos tome i dalje koriste 3G SIM karticu, potrebno je da posete A1 prodajno mesto i zamene je za 4G SIM. Važno je napomenuti da napuštanje 3G tehnologije nikako ne ugrožava korišćenje usluga, jer i 2G signal do daljeg ostaje u upotrebi.

Kada je reč o 4G tehnologiji, A1 Srbija je nju prvi pustio u rad 2015. godine. Do danas, ona je najrasprostranjenija i najpouzdanija mobilna tehnologija širom sveta. I sa budućim dolaskom 5G, za koju je A1 Srbija u potpunosti spreman i očekuje aukciju za dodelu spektra, očekuje se veliki doprinos 4G vrhunskom korisničkom iskustvu. Tako više od 1,3 miliona korisnika A1 Srbija koristi VoLTE tehnologiju koja im pruža kristalno jasan zvuk, bržu uspostavu poziva i mogućnost istovremenog korišćenja glasovnih poziva i surfovanja na internetu.

PR tekst A1

Čitajući postove ovde shvatih jasno da sam glup kao 🥒. Toliko toga nisam znao o mrežama i operaterima generalno.

"Nasi" operateri su ispod svakog komentara. A1 uslugu fiksne telefonije iz sebi znanih razloga forsira preko 2g. Nasi operateri mislim da nikad nisu ni imali nista osim prenosa podataka na wcdma i hspa(+). To je neko potemkinovo selce da lici... (ne isplativo im je ;)) i 5g ce nadam se biti bar takva...

"Nasi" operateri su ispod svakog komentara. A1 uslugu fiksne telefonije iz sebi znanih razloga forsira preko 2g. Nasi operateri mislim da nikad nisu ni imali nista osim prenosa podataka na wcdma i hspa(+). To je neko potemkinovo selce da lici... (ne isplativo im je ;)) i 5g ce nadam se biti bar takva...
Ne kontam, imali smo i wcdma i hspa, i mogao si koristiti internet uz razgovor na 3G, radile su sms poruke, a i MMS, kao i 3G video poziv je radio sve na 3G mreži kao i HD pozivi. Žalosno je sto odlazi u istoriju. To je bila mreža kao Mercedes sa full opremom iz 90ih. Nema puno snage ali ti je dozivljaj kao da si kralj u njemu

Zašto A1 ko MTS i telenor ne koristi privremene frekvencije i ne pusti 5CA do uvođenja 5G? Ako im toliko znaci 5 MHz sta bi tek mogli sa privremenim od 20 MHz

Ne kontam, imali smo i wcdma i hspa, i mogao si koristiti internet uz razgovor na 3G, radile su sms poruke, a i MMS, kao i 3G video poziv je radio sve na 3G mreži kao i HD pozivi. Žalosno je sto odlazi u istoriju. To je bila mreža kao Mercedes sa full opremom iz 90ih. Nema puno snage ali ti je dozivljaj kao da si kralj u njemu
Mozes i na 4G sve to isto, SMS radi, MMS radi, ViLTE radi (Video over LTE, doduše samo na Yettelu), HD pozivi rade, internet uz razgovor takođe
Ali slažem se da je još rano za gašenje 3G

VoLTE nije nativna usluga na LTE mreži.

Pitanja koja treba postaviti:
1. Da li pozivi preko 3G mreže rade na apsolutno svim 3G telefonima?
2. Da li pozivi preko 4G (VoLTE) mreže rade na apsolutno svim 4G telefonima?

Odgovor na pitanje 1 je da, bez bilo kakvog izuzetka.

Odgovor na drugo pitanje je NE, ajde, možda možemo da kažemo, uredu, postoje telefoni koji uopšte ne podržavaju VoLTE, i njih da isključimo, te da preformulišemo pitanje.

Da li VoLTE pozivi rade na apsolutno svim telefonima koji hardverski podržavaju VoLTE?

Opet dolazimo do odgovora NE, jer na to da li će vam raditi VoLTE zavisi od:
  • Modela telefona
  • Hardverske verzije istog
  • Verzije softvera
  • Dobre volje operatera.

VoLTE vidim kao jedan vid ucene i ograničavanja izbora telefona koje možemo koristiti. Ograničavanje konkurencije, štetno za krajnjeg korisnika.

Ako postuju industrijsku implementaciju sve radi, ako ne onda... ;)
Tango Sojic

Nek upale malo i NMT da nam osveze secanja na Univerzijadu 87 i 8 Sednicu...

Kaze da imaju 5g koji radi negde na zvezdari u nekom "naucnom" parku gde im sede caci i lunatici...

Inače iphone SE 2016 mora da bude setovan na 2g pošto i ako je na prepaid kartici aktivan volte koji radi u drugom telefonu.Na ovome ne prolazi poziv vec se dropuje signal i puca veza.Samo setovanjem na 2g radi bez problema.Možda pisah ovo ranije pa još jednom da napomenem ako neko ima sličnu situaciju

Pre nekih dva meseca drugar nije imao domet jedno 15 dana na Pixel 6 telefonu. internet mu je radio, ali pozivi nisu. Otišao kod njih u poslovnicu i oni mu podesili.
Tek sad kontam šta mu se zapravo desilo.

Probao sam A1 i nije mi se svidela pokrivenost, pa sam odustao. Čim se ode van grada u neko zabačenije mesto nema nikakvog signala. Verovatno je sada ista situacija?

Pre nekih dva meseca drugar nije imao domet jedno 15 dana na Pixel 6 telefonu. internet mu je radio, ali pozivi nisu. Otišao kod njih u poslovnicu i oni mu podesili.
Tek sad kontam šta mu se zapravo desilo.

Probao sam A1 i nije mi se svidela pokrivenost, pa sam odustao. Čim se ode van grada u neko zabačenije mesto nema nikakvog signala. Verovatno je sada ista situacija?
Zavisi u kom delu Srbije.

Ovde kod mene na jugoistoku su bolji od Yettela prilično, prolazio sam i Đerdapskom magistralom, A1 samo malo zaostaje za mts-om, a bolji je od Yettela.

Na zapadu / jugozapadu Srbije je ipak Yettel bolji od A1.Kod mene kući recimo mts nema signal (ima ali jedva) dok su A1 i Yettel sasvim ok.

Zavisi u kom delu Srbije.

Ovde kod mene na jugoistoku su bolji od Yettela prilično, prolazio sam i Đerdapskom magistralom, A1 samo malo zaostaje za mts-om, a bolji je od Yettela.

Na zapadu / jugozapadu Srbije je ipak Yettel bolji od A1.Kod mene kući recimo mts nema signal (ima ali jedva) dok su A1 i Yettel sasvim ok.
Ja sam na periferiji Kragujevca i tu je A1 super, ali kad se ide po okolnim selima tu je signal loš ili ga nema. Konkretno kod mene u selu, opština Knić, nemam signal uopšte. Slično je i u selima u Topoli gde sam bio.
Pošto nemam signal u selu odustao sam od A1.

Često kad odem na neku planinarsku turu, ljudi koji imaju A1 nemaju signal.
To je moje iskustvo.

I moje iskustvo sa A1 mrezom i signalom u manjim mestima je prilicno lose.

Kako gde, mts ima javne objekte da stavlja na svaku baraku antene. Dok A1 mora da planski postavlja tako da su edge casevi povremeno bez ili sa jako slabim signalom između baznih stanica

Kod mene je po okolini Yettel potpuna katastrofa, i tamo gde imaju signal (a vrlo često ga nemaju) imaju LTE B20. Bez ikakve ideje da stavljaju druge band-ove.

mts je generalno dobar, ali kod mene kući je užasan.

Samo dva primera ću dati gde je A1 jedini operater koji ima celim putem signal. Prvi je državni put Pirot - Knjaževac (ujedno i prilazni put ka zimskom turističkom centru na Staroj Planini), tu samo A1 ima signal sa bilo koje strane da idete, celom dužinom i gore na kraku ka planini. Prati ga mts sa 2-3 "rupe", a Yettel, ima signal tu i tamo.

Drugi primer je državni put Pirot - Babušnica - Vlasotince. Tu opet samo A1 ima 4G signal na celom putnom pravcu, dok ga mts blisko prati (sa jednom rupom), a Yettel sa više njih.

Sad, postoje i lokacije i putni pravci na kojima je mts bolji, ali eto, nije A1 baš da ništa ne rade.

Nazad
Vrh Dno