Kolega2357
Poznat
- Učlanjen(a)
- 09.02.2025
- Poena
- 30
Džaba raspravljamo o 3G mreži. Ona je sa pojavom novih telefona i AI postala neefikasna.
Kako se nije setio da doda i kvantno time tek 3G zaostaje. Zvuči kvantastičnoOdakle sad izvuče AI
Imam Galaxi J7 2016, od 2016 god. Koristio ga prvo ja 4 godine, pa ga sad evo moj otac koristi 5 godina. U njemu je jos prva baterija i sve radi normalno. Nesto se Samsung zeznuo oko tog telefona ocigledno?!?Pojava AI se uvek nekako vezuje pre i tokom izolacije, ali prve AI aplikacije koje smo upotrebljavali su Prisma i Vinci pa FaceApp, tako da to nas zapravo još pre čitavu deceniju nije ni zaobišlo. U tom smislu, gašenje 3G nema nužne veze sa tim, već najpre zbog pada popularnosti 3G uređaja i dominacije 4G, odnosno 2G na dumb telefonima, tako da za koju godinu postaju praktično iskorenjeni. Relikvije su Galaxy J 2016. ali i to će uskoro postati apsolutno zastarelo čim glavne aplikacije povećaju minimalnu Android verziju na Pie.
Pa ja upravo iz toga vec godinama unazad primarno koristim Viber , WhatsApp (jedinica je mnogo vise) coverage je mnogo dalja. Zvuk je HD, podrzava video poziv. Deli se cena razgovora koliko god da si udaljen. Radi vowifi, na androidima cak radi VoLTE-Wifi simultano. Sto je neprevaziđeno za obične pozive. Po meni je apsolutno čudno osim ko koristi nokia 3310 da koristi obicne pozive i poruke osim za legacy uređaje a to je danas bas velika retkost. I to 2G pozivi za nas su tu da premoste.U Australiji su ugasili 2G i 3G mrežu. Dosta ljudi je moralo da kupi novi telefon; bilo je i onih koji su menjali novije telefone koji generalno mogu da koriste VoLTE (ali verovatno nisu podržani u mrežama). U A1 će ostati 2G za uređaje koji ne mogu na toj mreži da korsite VoLTE, bez obzira koliko su novi. Pošto su već umanjili kapacitet te mreže, uz inače generalno loš kvalitet poziva sa 2G mreže, biće "veselo".
Praktično više i ne može da se kupi bilo koji telefon koji radi na 4G i 5G mreži, već samo modeli koje operater odabere da mogu u mreži da koriste VoLTE.
Ne kontam, imali smo i wcdma i hspa, i mogao si koristiti internet uz razgovor na 3G, radile su sms poruke, a i MMS, kao i 3G video poziv je radio sve na 3G mreži kao i HD pozivi. Žalosno je sto odlazi u istoriju. To je bila mreža kao Mercedes sa full opremom iz 90ih. Nema puno snage ali ti je dozivljaj kao da si kralj u njemu"Nasi" operateri su ispod svakog komentara. A1 uslugu fiksne telefonije iz sebi znanih razloga forsira preko 2g. Nasi operateri mislim da nikad nisu ni imali nista osim prenosa podataka na wcdma i hspa(+). To je neko potemkinovo selce da lici... (ne isplativo im je) i 5g ce nadam se biti bar takva...
Mozes i na 4G sve to isto, SMS radi, MMS radi, ViLTE radi (Video over LTE, doduše samo na Yettelu), HD pozivi rade, internet uz razgovor takođeNe kontam, imali smo i wcdma i hspa, i mogao si koristiti internet uz razgovor na 3G, radile su sms poruke, a i MMS, kao i 3G video poziv je radio sve na 3G mreži kao i HD pozivi. Žalosno je sto odlazi u istoriju. To je bila mreža kao Mercedes sa full opremom iz 90ih. Nema puno snage ali ti je dozivljaj kao da si kralj u njemu
Da. I internet će da ti se prebaci na EDGE.Moj telefon nema VoLTE, znači od sada sam i zvanično na 2G
Ne e cim se završi 2G poziv automatski se vraca na 4G mrežuDa. I internet će da ti se prebaci na EDGE.
Na pozive sam i mislio ali nisam napisao gore.Ne e cim se završi 2G poziv automatski se vraca na 4G mrežu
Zavisi u kom delu Srbije.Pre nekih dva meseca drugar nije imao domet jedno 15 dana na Pixel 6 telefonu. internet mu je radio, ali pozivi nisu. Otišao kod njih u poslovnicu i oni mu podesili.
Tek sad kontam šta mu se zapravo desilo.
Probao sam A1 i nije mi se svidela pokrivenost, pa sam odustao. Čim se ode van grada u neko zabačenije mesto nema nikakvog signala. Verovatno je sada ista situacija?
Ja sam na periferiji Kragujevca i tu je A1 super, ali kad se ide po okolnim selima tu je signal loš ili ga nema. Konkretno kod mene u selu, opština Knić, nemam signal uopšte. Slično je i u selima u Topoli gde sam bio.Zavisi u kom delu Srbije.
Ovde kod mene na jugoistoku su bolji od Yettela prilično, prolazio sam i Đerdapskom magistralom, A1 samo malo zaostaje za mts-om, a bolji je od Yettela.
Na zapadu / jugozapadu Srbije je ipak Yettel bolji od A1.Kod mene kući recimo mts nema signal (ima ali jedva) dok su A1 i Yettel sasvim ok.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari