Šta je novo?

Gašenje 3G mreže

tema je o gašenju 3G mreže u 🇷🇸, ne o dostupnosti mobilnih mreža u pojedinim delovima 🇷🇸. hvala na razumevanju

15. je potpuno ugašen 3G u A1. Da li će ostali operatori slediti tu strategiju, to je na njima. Stoga, tema ostaje na raspolaganju kada Yettel i mts to najave.

15. je potpuno ugašen 3G u A1. Da li će ostali operatori slediti tu strategiju, to je na njima. Stoga, tema ostaje na raspolaganju kada Yettel i mts to najave.
Naravno i treba ugasiti 3G mrežu jer je neefikasna ali mislim da treba omogučiti nacionalni roaming dok svi ne ugase 3G mrežu.

Mislim da treba omogučiti nacionalni roaming dok svi ne ugase 3G mrežu.
Nema pravnog interesa i ne bi mogli da prebijaju troškove. Već viđeno na relaciji Vip-mts i Globaltel-A1 pa se neslavno završilo.

Ovu mrežu na 1800 3G nije žalosno sto su igasili. Ali 3G na 900 MHz. Evo koristim mtel na B20 i kad je opterećen prebaci se na 3G 900 MHz. I za nas u rupama faktički ostaju svi benefiti 3G signala plus 5 MHz radio spektra kojeg ne bi imali. Odnosno ne znam da li je moguće pripojiti B8 ili koji je vec u LTE CC da ima agregaciju B20+B8 za ruralne sredine

3G kod nas nikad nije koristio 1800MHz, samo 900 i 2100MHz. Band 8 i Band 1.

U Srbiji je Band 8 potpuno "osakaćen" u odnosu na skoro sve države pa čak i Bosnu.

U Srbiji je na B8 sledeće stanje:
  • mts 9.6MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
  • Yettel 5MHz za 3G WCDMA + 4.6MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
  • A1 4.2MHz za 2G GSM uz primenu LeanGSM rešenja.

Ukupno je dodeljeno samo 23,4MHz na B8.

U Bosni recimo stanje je ovakvo:
  • mtel 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
  • BH Telekom 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
  • HT Eronet 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)

Ukupno im je dodeljeno čak 34.2MHz, što je čak 10.8MHz više dostupnog spektra nego u Srbiji.

3G kod nas nikad nije koristio 1800MHz, samo 900 i 2100MHz. Band 8 i Band 1.

U Srbiji je Band 8 potpuno "osakaćen" u odnosu na skoro sve države pa čak i Bosnu.

U Srbiji je na B8 sledeće stanje:
  • mts 9.6MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
  • Yettel 5MHz za 3G WCDMA + 4.6MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
  • A1 4.2MHz za 2G GSM uz primenu LeanGSM rešenja.

Ukupno je dodeljeno samo 23,4MHz na B8.

U Bosni recimo stanje je ovakvo:
  • mtel 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
  • BH Telekom 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
  • HT Eronet 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)

Ukupno im je dodeljeno čak 34.2MHz, što je čak 10.8MHz više dostupnog spektra nego u Srbiji.
Da mislio sam na 2100... Permutovao sam. E to sam hteo reći da 3G na 900 ako se ugasi i moze u CC sa B20 na 800 to je 50 posto poboljšanje naspram dosadašnje ruralnog pokrivanja

Da mislio sam na 2100... Permutovao sam. E to sam hteo reći da 3G na 900 ako se ugasi i moze u CC sa B20 na 800 to je 50 posto poboljšanje naspram dosadašnje ruralnog pokrivanja
Moze sa tih 5MHz, ali koliko se isplati uopšte mlatiti se time, tu yettel može da dobije još oko 37/7Mbps na tih 5MHz ako bi ugasio 3G.

Ne znam da li ima veze sa gašenjem 3G mreže, a moja laička pretpostavka je da ima.
Meni je 4G signal na A1 kod kuće, a i na poslu bio jako loš, čak sam razmišljao i da menjam mrežu.
Međutim otkako su ugasili 3G, imam pun signal na 4G

Jel A1 ok u 2G mreži (dumbphone) van većih gradova ili im je sad fokus samo na VoLTE ?

Ok je. Dumbphone u početku dobijaće sms poruke da se pređe na 4G uređaj i posle toga prestaće da ih šalju.

Rade 2G pozivi i u velikim gradovima (po nekad neki ne prođe) češće padne na loš kodek doduše.

Na mestima gde je mreža manje opterećena radi i bolje na 2G. Nije razlog da se ne uzme A1.

@LFShadow0 što je i logično jer 2G na mts-u i Yettel-u nije ni blizu toliko zauzet kao na A1 iz prostog razloga što nisu ugasili 3G.

Imam Galaxi J7 2016, od 2016 god. Koristio ga prvo ja 4 godine, pa ga sad evo moj otac koristi 5 godina. U njemu je jos prva baterija i sve radi normalno. Nesto se Samsung zeznuo oko tog telefona ocigledno?!?
u fioci j7 2017 baterija je na 69% po accu battery i bez problema izvuce par dana u standby a mozda bi mogao i 1 dan da izvuce upotrebe nisam ga detaljno testirao
A J7 2017 radi 4g+ posto je cat 6 cak bi mogao da se koristi i kao hotspot.Dok konacno su resili na iphone da prebacuje na 2g sa 4g za poziv kad nije aktivan volte na telefonu

u fioci j7 2017 baterija je na 69% po accu battery i bez problema izvuce par dana u standby a mozda bi mogao i 1 dan da izvuce upotrebe nisam ga detaljno testirao
A J7 2017 radi 4g+ posto je cat 6 cak bi mogao da se koristi i kao hotspot.Dok konacno su resili na iphone da prebacuje na 2g sa 4g za poziv kad nije aktivan volte na telefonu
A8 6-8 sati hotspota može da izdrži u normalnim uslovima korišćenja 3G 900/4G 800
Nema značajne razlike ni u brzini ni u potrošnji baterije.

U Uzicu je kod a1 takodje povecana brzina na svim baznim stanicama u proseku 30-50 mb/s da se nadovezem posto je neko vec pisao gore...... Ince malo i da se nasalim, posto sva tri operatera za sebe kazu da su " najbolja i najbrza mreza u Srbiji" blago namaaaaa kad imamo 3 najbolja.... Pitam se ko je onda najgori :D

Ne može a1 da ugasi i tuđe 3G mreže. Ako već ima potpisan ugovor o roamingu sa određenim operaterom, korisnik će moći da se poveže na bilo koju dostupnu mrežu koju isti poseduje (ukoliko se drugačije nisu dogovorili).

Ne može a1 da ugasi i tuđe 3G mreže. Ako već ima potpisan ugovor o roamingu sa određenim operaterom, korisnik će moći da se poveže na bilo koju dostupnu mrežu koju isti poseduje (ukoliko se drugačije nisu dogovorili).
Ko je pričao o tome? A1 može da ograniči da se neka mreža koristi u roamingu.

Zašto bi ograničavao 3G u romingu? 3G nije ograničen na A1 Srbija nego fizički ukinut kako bi se proširio širina kanala B1 na 4G sa 10 na 15Mhz. Uostalom 3G je u početku koristio celu širinu kanala 2100 Mhz od 15 Mhz, da bi se posle 10 Mhz dodelilo 4G, a nedavno i preostalih 5 MHz. Mešaš babe i žabe.

Ko je pričao o tome? A1 može da ograniči da se neka mreža koristi u roamingu.
Verovatno sam se pogrešno izrazio. Smisao je bio ovaj iz prethodne poruke, a to je da verovatno ni A1 još ne bi gasio 3G mrežu da nije prinuđen, i da nema razloga da zbog toga ograničava pristup 3G mreži roaming partnera

Slično poređenje bi bilo kada bi se ograničio pristup 5G mreži kod roaming partnera, samo zato što je kod nas još uvek nema.

Verovatno sam se pogrešno izrazio. Smisao je bio ovaj iz prethodne poruke, a to je da verovatno ni A1 još ne bi gasio 3G mrežu da nije prinuđen, i da nema razloga da zbog toga ograničava pristup 3G mreži roaming partnera

Slično poređenje bi bilo kada bi se ograničio pristup 5G mreži kod roaming partnera, samo zato što je kod nas još uvek nema.
Baš tako ali A1 je ugasio 3G mrežu u korist 5G mreže.

A1 je ugasio 3G u korist 4G mreže. 5G u Srbiji* nije komercijalno dostupan.

*osim na teritoriji AP KIM.

"Uskoro".

Oni su 3G ugasili baš zato što još nema 5G.

A1 izgledno ničim nije bio prinuđen da gasi 3G, jer da jeste, mts bi potegao nogu, a oni će nasuprot svemu po svoj prilici biti poslednji. Slede se svetski trendovi, 3G uređaji se već broje na prste i s obzirom na to da su do 2016. poznati brendovi već stavili tačku, odnosno 2017. bilo nekih zaostalih no name Kineza koji su iskorišćavali zaostale čipsetove, tu se krug zatvara. 4G je već godinama uveliko prisutan u nižem segmentu i nema teorije da je postotak aktivnih 3G uređaja iznad 2%.

Nazad
Vrh Dno