Naravno i treba ugasiti 3G mrežu jer je neefikasna ali mislim da treba omogučiti nacionalni roaming dok svi ne ugase 3G mrežu.15. je potpuno ugašen 3G u A1. Da li će ostali operatori slediti tu strategiju, to je na njima. Stoga, tema ostaje na raspolaganju kada Yettel i mts to najave.
Nema pravnog interesa i ne bi mogli da prebijaju troškove. Već viđeno na relaciji Vip-mts i Globaltel-A1 pa se neslavno završilo.Mislim da treba omogučiti nacionalni roaming dok svi ne ugase 3G mrežu.
Da mislio sam na 2100... Permutovao sam. E to sam hteo reći da 3G na 900 ako se ugasi i moze u CC sa B20 na 800 to je 50 posto poboljšanje naspram dosadašnje ruralnog pokrivanja3G kod nas nikad nije koristio 1800MHz, samo 900 i 2100MHz. Band 8 i Band 1.
U Srbiji je Band 8 potpuno "osakaćen" u odnosu na skoro sve države pa čak i Bosnu.
U Srbiji je na B8 sledeće stanje:
- mts 9.6MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
- Yettel 5MHz za 3G WCDMA + 4.6MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
- A1 4.2MHz za 2G GSM uz primenu LeanGSM rešenja.
Ukupno je dodeljeno samo 23,4MHz na B8.
U Bosni recimo stanje je ovakvo:
- mtel 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
- BH Telekom 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
- HT Eronet 5MHz za 3G WCDMA + 6.4MHz za 2G GSM (standardna GSM mreža sa EDGE-om)
Ukupno im je dodeljeno čak 34.2MHz, što je čak 10.8MHz više dostupnog spektra nego u Srbiji.
Moze sa tih 5MHz, ali koliko se isplati uopšte mlatiti se time, tu yettel može da dobije još oko 37/7Mbps na tih 5MHz ako bi ugasio 3G.Da mislio sam na 2100... Permutovao sam. E to sam hteo reći da 3G na 900 ako se ugasi i moze u CC sa B20 na 800 to je 50 posto poboljšanje naspram dosadašnje ruralnog pokrivanja
Čini mi se da 2G mnogo bolje radi na mt:s-u i YetteluRade 2G pozivi i u velikim gradovima (po nekad neki ne prođe) češće padne na loš kodek doduše.
Na mestima gde je mreža manje opterećena radi i bolje na 2G. Nije razlog da se ne uzme A1.
u fioci j7 2017 baterija je na 69% po accu battery i bez problema izvuce par dana u standby a mozda bi mogao i 1 dan da izvuce upotrebe nisam ga detaljno testiraoImam Galaxi J7 2016, od 2016 god. Koristio ga prvo ja 4 godine, pa ga sad evo moj otac koristi 5 godina. U njemu je jos prva baterija i sve radi normalno. Nesto se Samsung zeznuo oko tog telefona ocigledno?!?
A8 6-8 sati hotspota može da izdrži u normalnim uslovima korišćenja 3G 900/4G 800u fioci j7 2017 baterija je na 69% po accu battery i bez problema izvuce par dana u standby a mozda bi mogao i 1 dan da izvuce upotrebe nisam ga detaljno testirao
A J7 2017 radi 4g+ posto je cat 6 cak bi mogao da se koristi i kao hotspot.Dok konacno su resili na iphone da prebacuje na 2g sa 4g za poziv kad nije aktivan volte na telefonu
Ko je pričao o tome? A1 može da ograniči da se neka mreža koristi u roamingu.Ne može a1 da ugasi i tuđe 3G mreže. Ako već ima potpisan ugovor o roamingu sa određenim operaterom, korisnik će moći da se poveže na bilo koju dostupnu mrežu koju isti poseduje (ukoliko se drugačije nisu dogovorili).
Verovatno sam se pogrešno izrazio. Smisao je bio ovaj iz prethodne poruke, a to je da verovatno ni A1 još ne bi gasio 3G mrežu da nije prinuđen, i da nema razloga da zbog toga ograničava pristup 3G mreži roaming partneraKo je pričao o tome? A1 može da ograniči da se neka mreža koristi u roamingu.
Baš tako ali A1 je ugasio 3G mrežu u korist 5G mreže.Verovatno sam se pogrešno izrazio. Smisao je bio ovaj iz prethodne poruke, a to je da verovatno ni A1 još ne bi gasio 3G mrežu da nije prinuđen, i da nema razloga da zbog toga ograničava pristup 3G mreži roaming partnera
Slično poređenje bi bilo kada bi se ograničio pristup 5G mreži kod roaming partnera, samo zato što je kod nas još uvek nema.
Puštaju uskoro 5G mrežu.A1 je ugasio 3G u korist 4G mreže. 5G u Srbiji* nije komercijalno dostupan.
*osim na teritoriji AP KIM.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari