Kako se pokazala ta na soferci, jel je grebu brisaci, ima li prelamanja svetlosti i uticana ja vidljivost?Na soferci 4mil providna da bi cuvao original soferku, zbog senzora, kamera itd, a na panorami je ppf neka bas pravljena za panoramu debljine 8.5mil. isto zbog stakla ako bi ne daj boze nesto palo na staklo odozgo, a ujedno obe imaju preko 96% odbijanja IRR, 99.9% UV pa tako su prva brana za unutrasnje folije koje dodatno i zatamnjuju i stite od toplote.
Ne pitaj ja sam ludak za folije😂
Ne grebu, nema prelamanja svetlosti, s obzirom da je transparentna 92% VLT nema uticaja na vidljivost, ali imam i sa unutrasnje strane ispod 70% ni tu nema problema sa vidljivoscu, tek sa 35% mozes da imas problem sa vidljivoscu a naglaseno bez ulicnog osvetljenja. Kad sam bio mladji na soferci sam furao tu od 35% za privatnost je dobra ali tad nisu postojale nano keramicke folije pa ni odbitak IRR nije bio toliko visok ali se najvise osecao smanjenje odsjaja od sunca bukvalno si mogao da gledas direktno kroz foliju u sunce kad je nisko i da nemas nikakav problem da ti sunce smeta, sa svetlijim folijama ne mozes bas tako da gledas a da ti ne smeta.Kako se pokazala ta na soferci, jel je grebu brisaci, ima li prelamanja svetlosti i uticana ja vidljivost?
Pa videces u principu sama klima ce lakse raditi i brze ces osetiti prijatnu temperaturu u odnosu dok ih nemas. Nano keramika koju si odabrao je generacija ispred poslednje koja u sebi ima i IR blokatore, ta koju si odabrao nema ona zapravo upija IC zrake i kako vozis tako se hladi folija i stiti da ukupna kolicina solarnog zracenja bude manja u odnosu kad ne postoji folija.U utorak idem u Black Glass da stavim folije.
Odlucio sam se za nanokeramicke 6* kako ih oni zovu.
Ne znam ni sam kakav efekat da ocekujem ali videcemo, valjda je razlika primetna, trebalo bi...
Jes jaca cena ali obzirom kakve paklene vrucine umeju da budu, makar malo da olaksam voznju i sebi i drugima.
Postavljam slike kad bude gotovo.
Jel ovo neka novija stvar? Ja 2022. stavio folije u BlackGlass na trenutnom autu, kod njih završio atest i posle na tehničkom samo sam dao taj jedan primerak atesta. Nisam bio u MUP-u od kad sam uzeo saobraćajnu (auto je kupljen nov 2019.Prva registracija po zatamnjivanju stakala, dakle, ne može da se obavi na tehničkom pregledu, već se mora otići u MUP da se uverenje unese u sistem i da se izda registraciona nalepnica.
Do sada me više puta zaustavljala policija i nikada mi nisu tražili atest. Jedino na graničnom prelazu uvek moram da spuštam stakla kako bi proverili da li nekoga ima pozadi.
Haha nisi skoro nista razumeo, nema veze, treca si kategorija 😂, nije "zatamLJenje" vec zatamNJenje, to ti kazem uzmi tu sa cca 20% zatamnjenja tu nije nista tamno tako se kaze to je u sustini transparentna folija sa jako blagom nijansom plave neprimetnom na staklu ne brini a odbija dobro toplotu ako uzmes 6 ili 7 najbolje.Ne znam ništa o kategorijama, o cemu je rec?
Trazicu da nema nikakvo zatamljenje vec da bude providna skroz, bitno mi je da stiti od toplote ne da bude tamna.
Hvala svakako na opsirnom odgovoru i na korisnom hintu (nakon atesta). Iscitacu jos par puta da mi se razjasni u glavi sta je sta i o cemu se radi.
Deo sa ladnocom i hepi vajf hepi lajf delom mi se dopada!![]()
Ljudi tripuju da se od iznutra ka spolja vidi isto kao i od spolja ka unutra.Haha nisi skoro nista razumeo, nema veze, treca si kategorija 😂, nije "zatamLJenje" vec zatamNJenje, to ti kazem uzmi tu sa cca 20% zatamnjenja tu nije nista tamno tako se kaze to je u sustini transparentna folija sa jako blagom nijansom plave neprimetnom na staklu ne brini a odbija dobro toplotu ako uzmes 6 ili 7 najbolje.
Pitaj slobodno sta ti nije jasno, razjasnicu👍
Nije takva procedura, ja sam jos 2018 kad su doneli konacne pravilnike i kad je sve oko folija ozakonjeno uradio i sve se na tehnickom zavrsava kad prodjes atest, doduse tad je morao ja nisam dok mi nije sl. registracija dosla jesu kolege saob. zaustavljali ali puste bez problema kad pokazes ko si, tek kad je stigla sl registracija tad sam tehnicki odradio.Još samo da dodam da po završenom atestu dobijaš dva primerka atesta (Uverenja) i izveštaj o izvršenom ispitvanju.
Jedan primerak uverenja čuvati uvek u vozilu, a drugi primerak poneti sa sobom u MUP po završenom tehničkom pregledu (prilikom sledeće registracije). Prva registracija po zatamnjivanju stakala, dakle, ne može da se obavi na tehničkom pregledu, već se mora otići u MUP da se uverenje unese u sistem i da se izda registraciona nalepnica.
Do sada me više puta zaustavljala policija i nikada mi nisu tražili atest. Jedino na graničnom prelazu uvek moram da spuštam stakla kako bi proverili da li nekoga ima pozadi.
Inače, BG preporučuju 6*
Naravno da nije isto. A sto je folija kvalitetnija to se lepse vidi iako folija moze biti cak i 95% zatamnjena, secam se kao klinac pocetkom 2000ih imao sam napred tad je jedino to i bilo obicne bojene folije ili ti plasticne ti bre tu nista nisi nocu video, retrovizor nocu ni u ludilu a ako nema osvetljenja javnog haha mladost ludost stalno sam morao da spustam stakla kad idem u rikverc, nije bilo kamera tada, ni senzora za voznju u nazad pa kad unazad hoces u mraku da se parkiras, otvaras prozor, a sad imam i kameru napred senzore napred kameru nazad, senzore nazad i sad kroz nove keramicke folije cak i tamnije lepo vidis iznutra bez ulicnog svetla.Ove godine ja tako prođoh. Ne znam kako je bilo ranije.
Možda zavisi i od tehničkog pregleda u smislu da neko neće da preuzima na sebe tu obavezu.
Ljudi tripuju da se od iznutra ka spolja vidi isto kao i od spolja ka unutra.
Ja kroz prednja bočna stakla skoro da uopšte ne primećujem da su zatamnjena.
Kroz zadnje kada gledam je kao kada nosim naočare. A nosim i naočare i opet se vidi lepo kada gledam u retrovizor.
Inače, folije su dobre i za noćnu vožnju jer redukuju sjaj farova vozila iza.
Sat i black glass. Tada nije postojala zadnja folija pa su testirane samo ove koje su u tabeli.Ko je radio te testove, kojim folijama su radjeni ti testovi, koja VLT je u pitanju, ja ti iz iskustva koje je mogu reci veliko kazem da ima jasne i uocljive razlike, trece nema ovde lux 7 koliko vidim a ona ima najvise IR odbijanja itd.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari