Šta je novo?

Folije za auto stakla?

Zavisi koji kvalitet folije staviš. Koliko se sećam llumar nudi 5 folija kod nas.

Iskren da budem ne znam koji model folije je u pitanju.
Oba auta sam uzeo od ovlascenog dilera i pre isporuke i registracije su radili u svojoj reziji postavljanje i atest.

Zapravo imao sam ih pozadi nemam ih vise, promenio sam ih. To su folije sa metalima pomocu kojih se sunceva energija odbija od foliju i tako vrsi smanjenje toplote. Najtamnija folija ima TSER od 62%, dok najkvalitetnije nano keramicke imaju i vecu zastitu.
Napred Llumar Stratos nema ih kod nas.
Ne mogu ti reci konkretno za te jer imam svigde folije i pozadi i napred u ravni vozaca i na vetrobranu(dve jednu spolja jednu iznutra), isto i na panorami, dve iznutra i jednu spolja. Meni je doslovno hladno kad je napolju pakao a klima mi radi sa 1/3 snage kad je napolju pakao od 40+ stepeni posto imam automatsku klimu leti mi je namestena na 21-22 samo kliknem na auto i za koji minut bude da se smrznes u kolima.

Poslednja izmena:
Zastitne folije, kako mislis kome sam stavljao? Pa na svoj auto.

Htedoh pitati koje folije si stavljao sa spoljne strane, one sto se koriste za PPF ili ove za stakla koje se stavljaju unutra?

Na soferci 4mil providna da bi cuvao original soferku, zbog senzora, kamera itd, a na panorami je ppf neka bas pravljena za panoramu debljine 8.5mil. isto zbog stakla ako bi ne daj boze nesto palo na staklo odozgo, a ujedno obe imaju preko 96% odbijanja IRR, 99.9% UV pa tako su prva brana za unutrasnje folije koje dodatno i zatamnjuju i stite od toplote.
Ne pitaj ja sam ludak za folije😂

Na soferci 4mil providna da bi cuvao original soferku, zbog senzora, kamera itd, a na panorami je ppf neka bas pravljena za panoramu debljine 8.5mil. isto zbog stakla ako bi ne daj boze nesto palo na staklo odozgo, a ujedno obe imaju preko 96% odbijanja IRR, 99.9% UV pa tako su prva brana za unutrasnje folije koje dodatno i zatamnjuju i stite od toplote.
Ne pitaj ja sam ludak za folije😂
Kako se pokazala ta na soferci, jel je grebu brisaci, ima li prelamanja svetlosti i uticana ja vidljivost?

U utorak idem u Black Glass da stavim folije.
Odlucio sam se za nanokeramicke 6* kako ih oni zovu.
Ne znam ni sam kakav efekat da ocekujem ali videcemo, valjda je razlika primetna, trebalo bi...
Jes jaca cena ali obzirom kakve paklene vrucine umeju da budu, makar malo da olaksam voznju i sebi i drugima.

Postavljam slike kad bude gotovo.

Kako se pokazala ta na soferci, jel je grebu brisaci, ima li prelamanja svetlosti i uticana ja vidljivost?
Ne grebu, nema prelamanja svetlosti, s obzirom da je transparentna 92% VLT nema uticaja na vidljivost, ali imam i sa unutrasnje strane ispod 70% ni tu nema problema sa vidljivoscu, tek sa 35% mozes da imas problem sa vidljivoscu a naglaseno bez ulicnog osvetljenja. Kad sam bio mladji na soferci sam furao tu od 35% za privatnost je dobra ali tad nisu postojale nano keramicke folije pa ni odbitak IRR nije bio toliko visok ali se najvise osecao smanjenje odsjaja od sunca bukvalno si mogao da gledas direktno kroz foliju u sunce kad je nisko i da nemas nikakav problem da ti sunce smeta, sa svetlijim folijama ne mozes bas tako da gledas a da ti ne smeta.

U utorak idem u Black Glass da stavim folije.
Odlucio sam se za nanokeramicke 6* kako ih oni zovu.
Ne znam ni sam kakav efekat da ocekujem ali videcemo, valjda je razlika primetna, trebalo bi...
Jes jaca cena ali obzirom kakve paklene vrucine umeju da budu, makar malo da olaksam voznju i sebi i drugima.

Postavljam slike kad bude gotovo.
Pa videces u principu sama klima ce lakse raditi i brze ces osetiti prijatnu temperaturu u odnosu dok ih nemas. Nano keramika koju si odabrao je generacija ispred poslednje koja u sebi ima i IR blokatore, ta koju si odabrao nema ona zapravo upija IC zrake i kako vozis tako se hladi folija i stiti da ukupna kolicina solarnog zracenja bude manja u odnosu kad ne postoji folija.
Dobre su te folije sigurno ces videti razliku budi bez brige pecenja neces imati po ruci, zapravo kad budes imao folije spusti staklo kad direktno sunce przi u tvoj auto u staklo i podigni i odmah ces osetiti razliku a dok vozis videces razliku koliko brzo ce klima spustiti temperaturu. Jer iako imas folije ako ostavis auto na suncu letnjem bice vruce ali brzo izlazi a klima resava to efikasno ako iole radi kako treba.

Ja koliko sam gledao testove, vidi se jasna razlika izmedju folija sa nano keramikom i folija koje nemaju nano keramiku, ali izmedju 5, 6 ili 7 folija koje koriste nano keramiku ima jako malih razlika, i mislim da cu ici na prvu nano keramicku foliju jer u realnim testovima nema neke mnogo velike razlke a razlika u ceni je velika.

Ima razlike svakako ali kao sto kazes neko ce platiti tu razliku nekome je razlika u ceni velika, svako ima svoje.
Razlika dakle postoji izmedju 5,6,7 ali da li vredi to svako za sebe odlucuje.
Po meni vredi nekome je prevelika i to je to.

Naravno da svako odlucuje za svoj novac sta ce.

Ovo su rezultati sa testa:

1000039884.jpg

Najveca razlika kod folija jeste sama temperatura sedista i najveci pomak se vidi do nano keramicke folije gde stepenica iznosi 10+ stepeni, dok kod nano kemarickih folija stepenica iznosi daleko manje.

Razlika u ceni sa 5 na 6 je +14%, a dobija se +6% poboljsanja.

Razlika u ceni sa 5 na 7 je +50%, a dobija se +8% poboljsanja.

5 i 6 cena nije toliko drasticna pa bih i razmislio, ali 5 i 7 je drasticno veca a ne dobija se bog zna sta znacajno u praksi.

Ko je radio te testove, kojim folijama su radjeni ti testovi, koja VLT je u pitanju, ja ti iz iskustva koje je mogu reci veliko kazem da ima jasne i uocljive razlike, trece nema ovde lux 7 koliko vidim a ona ima najvise IR odbijanja itd.

Pošto već više od 10 godina imam folije na vozilima, ja bez toga više leti ne vozim svoj auto. Kad parkiram na suncu, bukvalno gledam da ga tako okrenem ako može da sunce bije u zadnji deo auta, koji ima foliju sa jačim zatamnjenjem umesto da bije u šoferku (i to imam 80 ili 85% pozadi, sad sam već i zaboravio šta je, dok je na prednjim bočnim staklima u zakonskom limitu).

Nekad su ljudi prozivali vlasnike koji stave foliju, u stilu: šaban, ovo ono, qrči se. Meni te folije znače veliku razliku, kako oko samog zagrevanja tokom stajanja u mestu, tako i taj momenat izostanka prženja. Ja sam ljudima koji se prvi put voze u kolima sa zatamnjenim staklima upravo taj primer sa spuštanjem prozora davao. Rekoh, spusti do pola prozor i reci koji deo ruke ti gori. Svi se oduševe kad shvate da deo ruke koji je u senci folije ama baš ni malo ne oseća toplotu. Normalno, gledao sam da uvek uzmem što kvalitetniju foliju koju mogu da priuštim. SLedeći auto će vrv dobiti kermičku.

Apsolutno mnogo znaci, dzabe sto ce klima da ohladi vazduh u autu ako je temperatura enterijera 60+ stepeni.
Plus sto vozim decija sedista pozadi i deci je komforniji i prijatniji ulazak leti u kola.

Cak i da je dozvoljeno zakonom neogranicen % napred ne bih vozio isti % napred i nazad. Kakva god da je folija tamna smeta u voznji.

Ja folije furam od 2002 dakle nekih 25 godina i na svakom vozilu od tada, te folije su bile smesne u odnosu na najnovije viseslojne nano keramicke sa IR blokatorima, tada sam bio klinac i zbog drugih stvari sam tada imao full 100% ili ti 95% folije pa sam jedino godinu dana kad je ubijen Premijer poskidali su svima tada polije niko nije smeo tada da ih ima tih god dana i od tada do danas uvek na svakom a zadnjih 10ak god keramicke furam samo jednoslojne i zadnjih par god kad su izasle viseslojne furam te.
Samo sto tad folije nisu imale tu moc odbijanja toplote kao sad a i omatorilo se pa mi sad nesto drugo prioritet a to je prijatnost u kolima tokom leta.
Inace ja ne gledam kako stajem cak stavise meni je bolja IR zastita spreda na soferci u odnosu na napred, e tu se najveca prednost folija nano vidi jer je soferka najveca staklena povrsina na autu ili druga najveca u mom slucaju jer imam panoramu koja je veca od soferke.

Koliko volim ovaj forum, tj. da mozes da procitas puno toga korisnog i zanimljivog. Bas kul! :)

Inace, stavicu i napred (soferku) nano foliju iste te generacije, sad da li sme dal ne sme ne znam, nesto su mi kazali da sme, ali ako vide da moze da bude problem. Moze ali i ne mora.

Taj deo mi nije najjasniji ali sam odlucio da stavim pa kako bude.
Do sad nikad niko nigde me nije zaustavljao i gledao u prozore i folije a auto je vec fabricki zatamljen pozadi na 85 a napred na 30 rekao bih.
Svakako cu sve te detalje znati u utorak.

Samo sam hteo da dodam da cu ih i napred postaviti, kad je bal nek je maskenbal (500e ukupno)

Ako stavljas skroz providnu foliju nece niko da te dira. Odnosno nece niko da primeti da uopste imas foliju.

Ne sme, taj ko ti kaze da sme ne zna nista. Ako pricamo po zakonu, jer zakon je izricit da NISTA tj da se prednji vetrobran ne sme naknadno zatamnjivati, tacka.
Mi sto radimo to radimo jer smemo(u smislu da radim tu gde radim ili neko zna nekog gde treba da ne pisem dalje i javno), jer APP i to je to.
Jedna stvar ako si odlucio da naknadno zatamnis soferku a nisi u prve dve kategorije vec trecoj, obavezno ne stavljaj nizu od 80% vlt ili to mu je tacno ja mislim 78% ako ces u black glassu Llumar folijom jer to se doslovno ne vidi ne menja se nista od vlt zapravo malo se menja ali ljudsko oko to ne moze videti, folija je gledano golim okom transparentna, i da obavezno to da ti urade NAKON atesta jer na atestu se meri i gleda i prednja soferka i neces proci atest, mada oni sve to znaju pa ce ti i sami reci da zavrsis atest pa onda da stavis na soferku.
Zahvaljivaces mi se kasnije🍻👍
Vidi, ti i kad gledas do 50% neces iznutra tako lako videti razliku ako uradis celu soferku jer nemas sa cim da uporedis tj oko nema sa cim da uporedi razliku ali ako uradis sa 70% recimo pola a pola ne diras lagano ces je primetiti, meni je na vetrobranu 65% i spolja od 82% fora je sto su svetle i ne primecuje se aj sad da ne duzim ima cela nauka o tome nije bitno nepotrebno bih vas zamarao a nikome nije bitno.
Ako si u trecoj kategoriji, napred sto sam ti rekao ta ista vlt i za u ravni vozaca da bi bio u zakonskom opsegu od 30% i uzivas u "ladnoci" manje goriva trosis, klima lakse radi ti deca, zena veseliji...😂😂

Poslednja izmena:
Ne znam ništa o kategorijama, o cemu je rec?
Trazicu da nema nikakvo zatamljenje vec da bude providna skroz, bitno mi je da stiti od toplote ne da bude tamna.
Hvala svakako na opsirnom odgovoru i na korisnom hintu (nakon atesta ;) ). Iscitacu jos par puta da mi se razjasni u glavi sta je sta i o cemu se radi.
Deo sa ladnocom i hepi vajf hepi lajf delom mi se dopada! :D

Još samo da dodam da po završenom atestu dobijaš dva primerka atesta (Uverenja) i izveštaj o izvršenom ispitvanju.
Jedan primerak uverenja čuvati uvek u vozilu, a drugi primerak poneti sa sobom u MUP po završenom tehničkom pregledu (prilikom sledeće registracije). Prva registracija po zatamnjivanju stakala, dakle, ne može da se obavi na tehničkom pregledu, već se mora otići u MUP da se uverenje unese u sistem i da se izda registraciona nalepnica.

Do sada me više puta zaustavljala policija i nikada mi nisu tražili atest. Jedino na graničnom prelazu uvek moram da spuštam stakla kako bi proverili da li nekoga ima pozadi.
Inače, BG preporučuju 6*

Prva registracija po zatamnjivanju stakala, dakle, ne može da se obavi na tehničkom pregledu, već se mora otići u MUP da se uverenje unese u sistem i da se izda registraciona nalepnica.
Jel ovo neka novija stvar? Ja 2022. stavio folije u BlackGlass na trenutnom autu, kod njih završio atest i posle na tehničkom samo sam dao taj jedan primerak atesta. Nisam bio u MUP-u od kad sam uzeo saobraćajnu (auto je kupljen nov 2019.
Do sada me više puta zaustavljala policija i nikada mi nisu tražili atest. Jedino na graničnom prelazu uvek moram da spuštam stakla kako bi proverili da li nekoga ima pozadi.

Interesantno, mene nisu terali nikad da spuštam zadnje prozore, ni kad mi je klinac bio mali, ni ove godine kad sam izlazio iz srb (sad kad se setim, ove godine je on vozio, žena je bila pozadi :D )

Ne znam ništa o kategorijama, o cemu je rec?
Trazicu da nema nikakvo zatamljenje vec da bude providna skroz, bitno mi je da stiti od toplote ne da bude tamna.
Hvala svakako na opsirnom odgovoru i na korisnom hintu (nakon atesta ;) ). Iscitacu jos par puta da mi se razjasni u glavi sta je sta i o cemu se radi.
Deo sa ladnocom i hepi vajf hepi lajf delom mi se dopada! :D
Haha nisi skoro nista razumeo, nema veze, treca si kategorija 😂, nije "zatamLJenje" vec zatamNJenje, to ti kazem uzmi tu sa cca 20% zatamnjenja tu nije nista tamno tako se kaze to je u sustini transparentna folija sa jako blagom nijansom plave neprimetnom na staklu ne brini a odbija dobro toplotu ako uzmes 6 ili 7 najbolje.
Pitaj slobodno sta ti nije jasno, razjasnicu👍

Ove godine ja tako prođoh. Ne znam kako je bilo ranije.
Možda zavisi i od tehničkog pregleda u smislu da neko neće da preuzima na sebe tu obavezu.
Haha nisi skoro nista razumeo, nema veze, treca si kategorija 😂, nije "zatamLJenje" vec zatamNJenje, to ti kazem uzmi tu sa cca 20% zatamnjenja tu nije nista tamno tako se kaze to je u sustini transparentna folija sa jako blagom nijansom plave neprimetnom na staklu ne brini a odbija dobro toplotu ako uzmes 6 ili 7 najbolje.
Pitaj slobodno sta ti nije jasno, razjasnicu👍
Ljudi tripuju da se od iznutra ka spolja vidi isto kao i od spolja ka unutra.
Ja kroz prednja bočna stakla skoro da uopšte ne primećujem da su zatamnjena.
Kroz zadnje kada gledam je kao kada nosim naočare. A nosim i naočare i opet se vidi lepo kada gledam u retrovizor.
Inače, folije su dobre i za noćnu vožnju jer redukuju sjaj farova vozila iza.

Još samo da dodam da po završenom atestu dobijaš dva primerka atesta (Uverenja) i izveštaj o izvršenom ispitvanju.
Jedan primerak uverenja čuvati uvek u vozilu, a drugi primerak poneti sa sobom u MUP po završenom tehničkom pregledu (prilikom sledeće registracije). Prva registracija po zatamnjivanju stakala, dakle, ne može da se obavi na tehničkom pregledu, već se mora otići u MUP da se uverenje unese u sistem i da se izda registraciona nalepnica.

Inače, BG preporučuju 6*
Nije takva procedura, ja sam jos 2018 kad su doneli konacne pravilnike i kad je sve oko folija ozakonjeno uradio i sve se na tehnickom zavrsava kad prodjes atest, doduse tad je morao ja nisam dok mi nije sl. registracija dosla jesu kolege saob. zaustavljali ali puste bez problema kad pokazes ko si, tek kad je stigla sl registracija tad sam tehnicki odradio.
Naravno na granicnom prelazu u 90% traze da spustim jer mi je 100% crno pozadi plus imam i fabricke zavese pozadi bocno i na gepeku pa i kad spustim ne vide nista, al kazem ko sta i kako i nema frke.

Ja napisah svoje iskustvo od ove godine. Da li postoji pisana procedura, ne znam.
Samo je totalno glupo da se po završenom atestu bilo ko bavi više ovim, jer da ima logike, ABS bi trebala da uverenje u e-formi dostavi MUPu.

Ove godine ja tako prođoh. Ne znam kako je bilo ranije.
Možda zavisi i od tehničkog pregleda u smislu da neko neće da preuzima na sebe tu obavezu.

Ljudi tripuju da se od iznutra ka spolja vidi isto kao i od spolja ka unutra.
Ja kroz prednja bočna stakla skoro da uopšte ne primećujem da su zatamnjena.
Kroz zadnje kada gledam je kao kada nosim naočare. A nosim i naočare i opet se vidi lepo kada gledam u retrovizor.
Inače, folije su dobre i za noćnu vožnju jer redukuju sjaj farova vozila iza.
Naravno da nije isto. A sto je folija kvalitetnija to se lepse vidi iako folija moze biti cak i 95% zatamnjena, secam se kao klinac pocetkom 2000ih imao sam napred tad je jedino to i bilo obicne bojene folije ili ti plasticne ti bre tu nista nisi nocu video, retrovizor nocu ni u ludilu a ako nema osvetljenja javnog haha mladost ludost stalno sam morao da spustam stakla kad idem u rikverc, nije bilo kamera tada, ni senzora za voznju u nazad pa kad unazad hoces u mraku da se parkiras, otvaras prozor, a sad imam i kameru napred senzore napred kameru nazad, senzore nazad i sad kroz nove keramicke folije cak i tamnije lepo vidis iznutra bez ulicnog svetla.
Da tamne folije pisao sam to koji post gore redukuju odsjaj dal od farova dal od sunca, ali meni ni to ne treba imam senzore za samozatamnjenje u centralnom retrovizoru kao i u levom i desnom, top stvar kad puste debilii duga odpozadi automatski se svi retrovizori u koje bije svetlo zatamne sami.

Ko je radio te testove, kojim folijama su radjeni ti testovi, koja VLT je u pitanju, ja ti iz iskustva koje je mogu reci veliko kazem da ima jasne i uocljive razlike, trece nema ovde lux 7 koliko vidim a ona ima najvise IR odbijanja itd.
Sat i black glass. Tada nije postojala zadnja folija pa su testirane samo ove koje su u tabeli.

Nazad
Vrh Dno