Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Imam WD Ultrastar 4TB star 5 godina, malo koriscen, za bekap uglavnom. Od skoro poceo tiho da skljoca na 5-10 sekundi. Probano na vise racunara. HDD Sentinel kaze sve OK. Sta uraditi?

Ako je do AAM/APM ništa.
Probaj vidi jesu upaljeni pa ih ugasi ako tada ne škljocne, onda je se kako treba.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    33.3 KB · Pregleda: 76
Pomoglo je, ali sad se cuje skoro stalno tih rad glave, kao da procita jedan sektor na svakih 4-5 sekundi, dok Toshiba to ne radi, ne cuje se nikad sem kad radi nesto. Nemam nista instalirano na tom WD disku, niti je bio otvoren iz explorera. Kako sad to resiti :D ako uopste moze

Opet ništa...
Win kopa (da čak i ako nema ničega na disku), kako/zašto samo MS zna...

I isto lako proveriti, stavi disk offline u Disk Management-u (ili Disable sam disk u Device Manager-u). Trebalo bi da umukne.

U kom slučaju se taj model diska tako prirodno čuje i to je sve. Što je očekivano kod Server/Enterprise diskova kao što je taj, tj. nije namenjen kao PC disk. Isto kao i moji Exos ali mene za malo dodatne buke baš briga jer je i očekivana.

Otkrio sam do cega je. U starom kucistu sam imao gumene podloske u fioci za hdd (fabricki). U novom stoji pod 90% i to pozadi,odmah do zadnjeg lima,plus nema gume niti izolacije,pa se cuje mnogo vise. Stavio sam ga na tepih kao test i ne cuje se maltene uopste.
Hvala @MDM

@MDM halo strucnjak kakav je ovaj? tnx

to je inace nov hdd ima 18 radnih sati..

Prilozi

• hdddddd.jpg
    hdddddd.jpg
    179.9 KB · Pregleda: 55
Pazljivo sam razmatrao i opet sam pogresio...

Disk je inace malo manji nije ni 3.5" a ni 2.5" kao da je nesto izmedju

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    44.5 KB · Pregleda: 38
Zanimljivo da mi ne nudi opciju da odradim defragment valjda iz razloga sto ima bs, ne ovaj disk vec drugi ~ wd

Neznam gde da postavim pitanje
Da li hdd smeta da radi ako se stavi naopako u kuciste ovako
Screenshot_5.png

Ne smeta. Dosta OEM (HP, Dell i sl.) proizvođača je tako montiralo hardove u svojim konfiguracijama.

Nazad
Vrh Dno