Šta je novo?

Google Pixel 9 / 9 Pro

A i fioka izgleda više neće raditi🤣

A sta mi da radimo sto smo odustali od Pixel zbog A1?
Ja sam čekao Pixel, sad on mene ima da čeka 😂😂😂
Ja sam cekao da mi istekne UO (u junu) u A1 da bih presao u Yettel skoro iskljucivo zbog Pixela i sada kada to vise nije potrebno OP 13t mi izglada primamljivije cak i od 9pro pixela....slatke muke🤣

Voleo bih da uspe OP 13T da bi zaživeli manji telefoni, ali mi ne uliva poverenje što su izbacili jednu kameru, a nešto mi ni selfi kamera nije nešto na velikom OP 13.

9a i dalje ima nekih problema. Pa je možda bolje da se ne kupuje par meseci, taj dok mu cena ne dođe na oko 400e

Samo da potvrdim i ja da radi VoLTE na A1 uz pomoc Shizuku na Pixel 9 pro
Morao sam da odradim.i Network reset kao sto je neko napisao u temu za Pixel 8 pro

Ono sto me zanima je sad kad sam ovo ukljucio, da li moram da palim Shizuku servis svaki put kad uradim reboot? Ili je ovo jednom setup i to je to?

@nemanjaCoder
sve piše u uputstvu:

Pixel.png

Radi voLTE i na A1 kao i na MTS & Yettel:

1.png
image.png

Poslednja izmena:
Da li si resetovao mrežu pa shodno tome kad su videli da ti aparat podržava VoLTE salju poruku?

Da li si resetovao mrežu pa shodno tome kad su videli da ti aparat podržava VoLTE salju poruku?
Nisu to radili ljudi, stiglo im je samo od sebe. Nije jedini pisali su vec, samo im je stiglo "iz cista mira".

Nisam, samo stiglo posle uključivanja VoLTE opcije u Pixel IMS aplikaciji...
A i ne mora da stigne, važno da stoji Registered pod IMS Status.
A i vidi se VoLTE u opcijama podešavanja mreže na telefonu:
A1.png

Vidi se i HD oznaka prilikom poziva, takođe i u listi poziva stoji HD.
Sve u svemu u odnosu na pre (dok nije radio VoLTE na A1) osim što se veza malo brže uspostavlja i što ne obara LTE na 2G dok traje poziv sve ostaje isto. :)
Nikakvu razliku ja ne čujem u kvalitetu razgovora u odnosu na pre...

Velika većina ljudi ne čuju razliku između FLAC-a i MP3 formata i to je u pitanju muzika, a ne razgovor...
Da se ne lažemo :)

U tom slucaju klasican poziv ti je kompresijom ubijen 16 kbit/s do 32 kbit/s MP3, a VoLTE ti je FLAC.

Probaj ovima što koriste Spotify (320 kbps) ili YouTube Music (128 kbps), da im objasniš za Tidal i slične lossless servise i javi rezultate :)

ps. koristim Tidal godinama pa iz iskustva kažem...

Istina otišli smo predaleko od teme...

Ali i dalje ne radi VoWiFi, a to sve radi u okolnim zemljama :)

Istina otišli smo predaleko od teme...

Ali i dalje ne radi VoWiFi, a to sve radi u okolnim zemljama :)
To već nije do njih, naši operateri ne podržavaju vowifi, a i sumnjam da će skoro podržavati jer se ni ne priča o tome..
Edit:
A za poruke iznad. Meni je mnogo kvalitetnije i lepše iskustvo od kad imam volte.
A takođe prosto nije radilo kako treba kada nisam imao na pixelu. Em nisu mogli da se lepo uspostave pozivi, em nisam bio dostupan često itd.

Poslednja izmena:
To zadnje je bio problem i na drugim telefonima jer Srbija nema 5G, a A1 ugasio 3G...
Rešenje LTE only (4G) ko ima problem i neće da šalta na 2G.
Isti problem na A1 mreži ne samo sa pixel telefonom nego i sa drugim telefonima koji se prodaju kod naših operatera i imaju VoLTE...

Kod mene konkretno nije bio problema sa dostupnošću na Pixel telefonu, a na Samsung S22 Ultra koliko hoćeš - oba u A1 mreži.

S22 Ultra kupljen baš u A1 i radi volte bez problema, ali džaba opet samo stizali propušteni pozivi (posle gašenja 3G mreže) dok nije bio podešen samo na LTE only.

Poslednja izmena:
Posle dužeg vremena vratio sam se u nexus/pixel "sektu". Koliko je pametno nositi ga bez bilo kakve zaštite, je l' sklon grebanju? Ili da guli fioku dok ne stignu poručene maskice i staklo?

Sklon je grebanju kao i svaki telefon :) ja ga 90% vremena koristim samo sa spigen staklom napred i ima blage ogrebotine po ramu telefona. Mada mu to daje neki dodatni lični smek ;)

Sklon je grebanju kao i svaki telefon :) ja ga 90% vremena koristim samo sa spigen staklom napred i ima blage ogrebotine po ramu telefona. Mada mu to daje neki dodatni lični smek ;)
Znači čekam zaštitu 😅 ja kad vidim otisak palca na ekranu, nije mi dobro.. bez mikrofiber krpice ni u prodavnicu ne idem 😅 lepo su odradili ovu ringlicu od kamere pozadi na leđima.. najviše me ona primamila.. hardver me ne zanima, nisam heavy user.. za moje potrebe -taman 👌

Da li ste primetili da sa novim updejtom više nemamo opciju da kopiramo text iz bilo koje app/čak i sa slika iz recents menija ? To mi je bila najjača opcija ikada.. čudi me da niko nije pisao na internetu o tome :/

Što bi to gasili ne kapiram? Veoma korisna stvar koju imam i na Samsungu.

Pa ne znam :/ samo znam da mi više ne radi ta opcija, to jest držim prst na nekom textu i ništa se ne dešava.. možda se sada drugačije trigeruje? Ili je samo kod mene zabolo.

Edit:
Do mene je :) disejblovao sam neku app za koju su rekli da dosta radi u pozadini a sada vidim da je ona vezana za tu opciju :)
Mogu da se i obrišu ove poruke

Nevezano za ovu priču gore, juče sam uradio disable AiCore app na mom pixelu ( pošto od AI ne koristim ništa a i većina opcija ne radi van USA ) I deluje da baterija duže traje, ako ništa bolji je mob u deep sleepu.. moraću još koji dan da testiram pa ćemo videti da li je placebo :)
Ako je neko voljan može isto da proba ..

Prilozi

• Screenshot_20250424-133858.png
    Screenshot_20250424-133858.png
    53.7 KB · Pregleda: 41
ChatGPT
"AI Core" aplikacija na Google Pixel telefonu služi kao podrška za različite funkcije veštačke inteligencije koje koristi Android sistem i Google servisi. To nije aplikacija koju direktno koristiš, već radi u pozadini i omogućava sledeće:

1. Poboljšane AI funkcije – kao što su obrada slike, automatsko prepoznavanje teksta, sugestije u tastaturi (Gboard), transkripcija glasa, prepoznavanje objekata itd.
  2. Optimizacija performansi – koristi AI za poboljšanje rada aplikacija, kao što su kamera (bolja obrada fotografija) i baterija (učenje tvojih navika da optimizuje potrošnju).
  3. Bezbednosna ažuriranja za AI modele – omogućava ažuriranje modela koje koristi sistem, bez potrebe da se ažurira ceo Android.

Ukratko, AI Core je deo infrastrukture koji omogućava napredne pametne funkcije telefona. Preporučuje se da ga ne brišeš ili onemogućiš, jer neke funkcije mogu prestati da rade kako treba. Ako ti je telefon nedavno ažuriran, moguće je da si ga prvi put primetio jer se aplikacija pojavila kao zaseban unos.

Vrh Dno