Šta je novo?

[A1] Kucni net

Kaser je vec "proverena" antena, ali nije ni par hiljada.
Imaju vise modela u pitanju, panel, omnidirectional i LPDA antene.

@igor10 imas dosta dobar signal.

Imam jos par pitanja, izvinite ako su glupa ili vec odgovorena negde ranije... Jedno se odnosi na ovo

Nocu se gase ceo B3 i B1 na skoro svim baznim stanicama, osim onima koje su prioritetne tjst koje opsluzuju veci broj korisnika i na njima mogu da ostanu upaljene te frekvencije, sad zavisi dosta od bazne stanice gde se nalazi i sta pokriva.

Te frekvencije gase radi ustede elektricne energije posto su to high bandovi koji samim tim i vuku vise struje
Zanima me kako vam Band Lock uopste radi posao ako se nocu gasi B3? Ja sam lockovao na B3 i u 1:15 posle ponoci sam ostao bez signala... Bez Band Locka je sve okej ali u 1:15 imam prekid interneta (kad me stanica verovatno prebacuje sa B3 na B20)...

1. Sta dobijate sa band lock ako nocu ostajete bez B3 i B1? Prosto, ne pravi vam problem jer nocu ne koristite internet i okej vam je da budete bez ikakvog signala do ujutru, ili se nalazite u gusto naseljenim regijama pa vam nocu ne gase te bandove?
2. Da li je moguce nekako izmoliti da ne gase B3 band na stanici ako se kupi KucniNet?
3. Da li je ocekivan prekid svaki dan u 1:15 zbog ovoga? Sinoc mi se desilo da sam ostao bez interneta na ~30 sekundi tacno u 1:15... Realno, nije ni toliki problem da mi obore brzinu na 30 Mbps, samo da nema tog prekida...
4. Da li postoji reset sesije na KucniNet?

1. Sta dobijate sa band lock ako nocu ostajete bez B3 i B1? Prosto, ne pravi vam problem jer nocu ne koristite internet i okej vam je da budete bez ikakvog signala do ujutru, ili se nalazite u gusto naseljenim regijama pa vam nocu ne gase te bandove?

Gase i u Beogradu, samo ne sve. Primetio sam da se noću kači na udaljeniju baznu stanicu sa B3, sa manjom brzinom zbog slabijeg signala, ali i sa njom dobijam višestruko veću brzinu nego sa B20 sa jačim signalom noću.

2. Da li je moguce nekako izmoliti da ne gase B3 band na stanici ako se kupi KucniNet?

Ne verujem. Paketi su definisani sa protokom do, tako uvek mogu reći - imate B20 na raspolaganju.

3. Da li je ocekivan prekid svaki dan u 1:15 zbog ovoga? Sinoc mi se desilo da sam ostao bez interneta na ~30 sekundi tacno u 1:15... Realno, nije ni toliki problem da mi obore brzinu na 30 Mbps, samo da nema tog prekida...

Ako ti je važno da nemaš prekid, a noću ti ne hvata B1 i B3 signal, moraćeš onda da omogućiš i B20 tokom dana ili da ga svako veče uključuješ, a ujutru gasiš. Drugo rešenje ne vidim.

Gase i u Beogradu, samo ne sve. Primetio sam da se noću kači na udaljeniju baznu stanicu sa B3, sa manjom brzinom zbog slabijeg signala, ali i sa njom dobijam višestruko veću brzinu nego sa B20 sa jačim signalom noću.
Hmm, mozda sam mogao da probam sa nekom usmerenom antenom da ubodem neku drugu stanicu u nadi da tamo ne gase... Probacu ako nabavim antenu neku...

Ako ti je važno da nemaš prekid, a noću ti ne hvata B1 i B3 signal, moraćeš onda da omogućiš i B20 tokom dana ili da ga svako veče uključuješ, a ujutru gasiš. Drugo rešenje ne vidim.
A fazon je sto sam nocas namerno ugasio Band Lock da vidim da li ce biti lagan automatski prelazak sa B3 na B20... I nije bio... Bio je prekid od jedno pola minuta... To hocu da kazem, mozda i nije smak sveta sto ce da mi obore sa 100 na 30 (realno, bez A1 imam ADSL na toj lokaciji od 10/1 gde ne izvlacim ni upola toliko) samo da nema tolikog prekida...

A fazon je sto sam nocas namerno ugasio Band Lock da vidim da li ce biti lagan automatski prelazak sa B3 na B20... I nije bio... Bio je prekid od jedno pola minuta...

Ja prekide kad se poveže na drugu baznu stanicu nisam primećivao, ali ne znači da ga nije bilo. Možda zavisi i od modela rutera...

Hmm, mozda sam mogao da probam sa nekom usmerenom antenom da ubodem neku drugu stanicu u nadi da tamo ne gase... Probacu ako nabavim antenu neku...
Ne mora da znaci ni na toj daljoj baznoj da nece u nekom trenutku u toku noci da ugase. Npr. kod mene ugase sve bazne sa B3 osim jedne koja radi do nekih 2 sata i nesto posle ponoci a posle ugase i nju. Naravno, postoje bazne kod kojih ne gase nista celu noc, ali one su retke

Ne mora da znaci ni na toj daljoj baznoj da nece u nekom trenutku u toku noci da ugase. Npr. kod mene ugase sve bazne sa B3 osim jedne koja radi do nekih 2 sata i nesto posle ponoci a posle ugase i nju. Naravno, postoje bazne kod kojih ne gase nista celu noc, ali one su retke
Izvinite, jel to kratkotrajni prekid ili ne radi internet do ujutro, nisam skapirao.

Ja prekide kad se poveže na drugu baznu stanicu nisam primećivao, ali ne znači da ga nije bilo. Možda zavisi i od modela rutera...
Zanimljivo... Moguce da je juce bio neki specifican problem, ili nesto u ruteru treba jos postaviti, poigracu se... Ako ima jos neko sa Huawei ruterom (idealno B818 ali moze i neki drugi?) da mi kaze kako kod njega izgleda prelazak sa B3 na B20?

Izvinite, jel to kratkotrajni prekid ili ne radi internet do ujutro, nisam skapirao.
Kod mene je kratkotrajni prekid, ali evo drugi kazu da ne primete nikakav prekid... Ono sto ce se sigurno osetiti to je pad brzine (u mom slucaju sa 200+ Mbps na 30 Mbps), samo sto je u mom slucaju iz nekog razloga prisutan i prekid od 30ak sekundi... Verovatno te buni ono gore sto sam spominjao Band Lock na B3, ako bih zakljucao na B3, nocu ne bih imao internet uopste, ali ako nije uradjen Band Lock onda se desi taj prelazak sa B3 na B20 i pad brzine, bez ili sa minimalnim pucanjem konekcije...

Jeste, primetio sam da ujutru ne mozes video na tubu odgledati koliko je sporo, 7.48 mbps
Posle ukljuce B3, proslo 11 jutros a gledam video na 360, ni 720 ne moze.
Inace ukljuce oko 10 al jutros bas kasno

Prilozi

• Screenshot_20250421-173807.jpg
    Screenshot_20250421-173807.jpg
    25.2 KB · Pregleda: 65
  • Screenshot_20250421-173758.jpg
    Screenshot_20250421-173758.jpg
    31.3 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_20250421-174240.png
    Screenshot_20250421-174240.png
    93.3 KB · Pregleda: 63
Po ovome bi trebalo da ima agregaciju... Sad je pitanje pored toga da li je isključio wifi i to da li telefon podržava agregaciju uopšte

Ako se zakljuca frekvencija samo na B3 i B1 do ujutru do 06:00 ne rade te frekvencije ( od 01:00 krecu sa gasenje ) tkd samim tim nocima nema signala. Ako se ostavi na automatskom onda nema problema i ide na B20 onda

Cudno kod mene u Leskovac nisam primetio nikakve promene, mada nisam ni obracao paznju na to jer je meni ovaj modem zakucan na sve tri, b1 b3 i b20...

SA ovakvim signalom fon izvlaci oko 230mb u dw i 80upload..modem na istom mestu malo manje, 170-180dw i oko 40upload..

1000012181.jpg

Da, prema A1 serveru nema limit, izvlaci se redovno 50+ uploada (i 140+ downloada).
Ali na drugim serverima (stranim, ne domacim) oko 110/10.

Moze li neko na brzinu sa MF296R da proba da ukuca ovo u dashboard nakon logina, naleteh na neki klip gde ipak ima band lock u podesavanjima, mozda otvori prozor ovako

1745272454859.png

Da podelim iskustvo sa ZTE K20. Ruter se greje i random restartuje na svakih 2~3 nekad 10~15 min e sta je problem cipset se pregrejava ima los dizajn to sam resio tako sto sam stavio termalnu pastu i hladnjak od stare maticne vezao vezicom evo radi kao svajcarski sat povuko preko 50gb nema restarta. Vidim imaju drugi ljudi isti problem mozda pomogne nekom.

1000006059.jpg

B1 + B3 band K20, inace telefon povuce oko 160mb/s na 50/10 paketu ali pada do nekih 60~80mb/s nakon nekog vremena. B1 povecali na 15mhz pre par dana

Kad biraš A1 Beograd server, prikazana brzina je max dostupna na tvojoj baznoj stanici i nije realna za tvoj izabrani paket.
Kad biraš bilo koji drugi domaći ili strani server, brzina skoči do max dostupne brzine u trenutku, ali se brzo spusti do tvoje realne ugovorene brzine ( ako bazna stanica nije opterećena ), kao i što si naveo u ovom primeru gde ti je brzina skočila ali se smirila na oko 60 Mb/s jer ti izabrani server nije A1 Beograd. Ovo su super vrednosti za paket 50/10

Ja presao sa adsla 3mb/0,5 toliko je izvlacio 10/5 paket. Imam osecaj da zivim u 2050 sa 50~60mb. Super stvar A1 kucni net 😂

Kad dodje Jun ima da bude rasprodaja poluispravih K20 rutera. Prvi kojeg sam imao restartovao se jedno 100 puta dnevno slaba prica da moze da radi bez ventilatora ili dodavanja hladnjaka na cipsetu cim predje 20mb beljavi. Izgleda da ZTE bas kanta u poredjenju sa Huawei B serijom. 😅

Poslednja izmena:
Izgleda da ZTE bas kanta u poredjenju sa Huawei B serijom. 😅

Zavisi koji ZTE. U mom iskustvu se 4CA ZTE (MF289F) pokazao dosta bolje od 4CA Huawei (B818-263) rutera. Na A1 serveru na 4CA mi je MF289F izvlačio duplo veće brzine u downloadu nego B818-263. Pritom ZTE koristi Snapdragon 4G modeme, dok Huawei koristi Balong 4G modeme.

Generalno 4G ruteri koje nudi A1 na našem tržištu jesu zaostale kante, bez obzira da li je ZTE ili Huawei. Pogledajte šta se od 4G rutera nudi uz pakete po Evropi - pa evo samo šta A1 u Hrvatskoj nudi. Kod nas se i dalje vrte CAT6 i CAT7 4G ruteri, dok su kod njih odavno bili uz pakete u ponudi CAT12, CAT19, CAT20 4G ruteri, a sad imaju i 5G rutere.

Je'l ima neko Huawei B535-232 i kako se pokazao u poredjenju sa novijim ZTE ruterima koje daje A1?

@stefan_93 B535 se generalno bolje pokazao za download.
Kad fiksiram samo B3 na njega, izvlačim ceo dan 250-300 Mb/s za download, 80ak za upload, kad je u režimu B3 ( 20 MHz ) + B3 ( 10 MHz ) sve do 1h u noć, dok od tada ostane na solo B3 režimu gde ide do 160 Mb/s down i oko 50ak za upload sve do jutra 7-8h

@stefan_93 B535 se generalno bolje pokazao za download.
Kad fiksiram samo B3 na njega, izvlačim ceo dan 250-300 Mb/s za download, 80ak za upload, kad je u režimu B3 ( 20 MHz ) + B3 ( 10 MHz ) sve do 1h u noć, dok od tada ostane na solo B3 režimu gde ide do 160 Mb/s down i oko 50ak za upload sve do jutra 7-8h
A ovako je'l radi stabilno mislim nema random restarta? Izgleda K20 moze samo da radi dok duva 120mm vent od jutros mi se restartovao 3 puta dok sam gledao 4k na YT 😂
1000006129.jpg
Stavio sam dosta veliki hladnjak na cipset ali postoji sansa da nisu stavili termalni pad ili pastu izmedju IHS i samog cipa ili se mozda greje nesto drugo. Probacu posle da rasturim sve i vucem nesto vece preko kompa mozda skontam sta se greje na dodir prstom jer nemam termalnu kameru. 😅

Nazad
Vrh Dno