Šta je novo?

Hardver CREATIVE Sound Blaster Audigy FX v2 vs Asus Xonar AE

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Pe11e

Slavan
Učlanjen(a)
22.02.2011
Poena
210
Moja oprema  
CPU & Cooler
12900K + Kraken X63
Matična ploča
ASUS Z690 Prime D4
RAM
Kingston Fury Renegade 3600mhz 32GB
GPU
Zotac RTX 3090 OC
Storage
M2
Zvuk
Creative SB X-Fi
PSU
Asus ROG STRIX 1000W
Kućište
MSI
Monitor
AOC 32" 1440p
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima!

Ovako. Riknula mi je prastara CREATIVE Sound Blaster X-Fi (mislim da je 2008 godiste), i trazim adekvatnu zamenu. U stvari, nije riknula, nego se na desnom kanalu od jednom cuje uzasne smetnje, krcanje, cviljenje, i cuje se rad komponenti, pogotovo hard diska. Bas takodje krci samo na desnom kanalu, tako da to je to. Proveravao sam 2 dana sve kontakte, jackove, komponente, kablove. Desilo se kada mi se kabl za napajanje miksete (koja je ubodena u X-Fi) izvukao, pa je ocigledno doslo do nekog loseg kontakta ili sta god, i X-Fi prastari tranzistori popustili u tom trenutku.

Uglavnom, razmisljam se izmedju CREATIVE Sound Blaster Audigy FX v2 i Asus Xonar AE kartica, zbog cena prvenstveno. Bavim se zvukom, dizajnom zvuka, muzickom produkcijom, gejmingom, i koristim BeyerDynamic DT 700 PRO X slusalice. Ali postoji zackoljica - trenutno, kao privremena solucija, mikseta je ubodena u integrisani Realtek audio na ploci (Asus Z690-P D4), i zvuk je ok, ali znam da moze i mora bolje, oseti se razlika. Pre nego sto je procvrcala kartica, u Realtek je uboden Buttkicker bass transducer, a X-Fi je koriscen za ozbiljne stvari. SAd je obrnuta situacija, trenutno Buttkicker radi na X-Fi, mono kanal naravno.

Dakle, posle citanja nekoliko foruma, i dalje se ne mogu odluciti sta uzeti. Asus koristi neki cudan chipset na Xonar-u i zahteva instalaciju njihovog softvera (nikad nisam bio fan Asus-ovih aplikacija, uzasne su), a Creative FX v2, iako mi je Creative prirastao uz srce jer ga od kada znam za sebe forsiram (i softver im je ok, drajveri su po znakom pitanja u Win11), cujem da su poceli da presipaju iz supljeg u prazno sto se tice novih modela.

Mozda je bolje da uzmem nesto bolje, polovno, staro nekoliko godina? Znajuci da stariji tranzistori ne trpe maltretiranje (kao u mom slucaju), nesto se ne libim da jurim opet polovne kartice.

Cak sam citao i za DAC-ove, par ljudi se kune za SPDIF iz Realtek-a u neki ok DAC, ima bolji ili podjednako dobar zvuk kao kartica, ali meni to nesto ne odgovara jer mi trebaju dva zvucna izvora (kartice), za Buttkicker i sve ostalo sto ide preko Behringer miksete. Cak i ako se odlucim za DAC i Realtek kombinaciju, cim totalno rikne stari X-Fi, moram nesto juriti za Buttkicker.

Svaki savet i iskustva su dobrodosla. Hvala!

Sto ne uzmeš neki Focusriste interfejs ili slično? Ja sam zbog gitare uzeo M-Audio, teško da se neka ozbiljna produkcija radi na starim Creative karticama nažalost. Da je gaming pa još i ajde ali od kada je Microsoft batalio EAX. Prošlo doba!

o DAC-ovima se ovde dosta diskutuje

no, ovi DAC uređaji, bilo sa bilo bez ugrađenog pojačala za slušalice, su uglavnom namenjeni isključivo za slušanje. tebi treba zvučna kartica namenjena za produkciju i koja bi mogla da posluži za slušanje

koliko vidim, Xonar AE je prvenstveno namenjen za igre, ne za rad sa zvukom

FX v2 se predstavlja kao zvučna za slušanje i igre, iako ima zasebne ulaze za line-in i mikrofon. može se nadograditi na 7.1 i ima drajvere za Windows 11

moj je savet da se ide na USB zvučnu

Poslednja izmena:
фокусрајт скарлет.

Sto ne uzmeš neki Focusriste interfejs ili slično? Ja sam zbog gitare uzeo M-Audio, teško da se neka ozbiljna produkcija radi na starim Creative karticama nažalost. Da je gaming pa još i ajde ali od kada je Microsoft batalio EAX. Prošlo doba!

фокусрајт скарлет.

Preskupo mi je u ovo trenutku, zato sam naglasio (ja mislim da jesam, mozda i nisam) da sam za zvucnu kartu do 60ak eura. EAX je stara tehnologija, sada u igrama koriste nesto drugo cini mi se. Mada mi nije ni bitno jer jer 5% mog vremena gejming. Uglavnom letim u simulatorima, testiram moj zvuk u istim. Simracing takodje, Euro Truck SImulator 2. Gejming kao gejming jako slabo.

o DAC-ovima se ovde dosta diskutuje

no, ovi DAC uređaji, bilo sa bilo bez ugrađenog pojačala za slušalice, su uglavnom namenjeni isključivo za slušanje. tebi treba zvučna kartica namenjena za produkciju i koja bi mogla da posluži za slušanje

koliko vidim, Xonar AE je prvenstveno namenjen za igre, ne za rad sa zvukom

FX v2 se predstavlja kao zvučna za slušanje i igre, iako ima zasebne ulaze za line-in i mikrofon. može se nadograditi na 7.1 i ima drajvere za Windows 11

moj je savet da se ide na USB zvučnu

Da, treba mi najvise za sound design, slusanje muzike, i letenje u simulatorima. Za Xonar sam cuo da su pozitivno iznenadjeni koliko je bolji zvuk u odnosu na Realtek sa ploce, sta god to "bolji" znacilo. FX v2 ima opis koji mi treba, recimo. Ne jurim neku vrhunsku kartu, jer trenutno za to nemam novca, treba mi samo solidna nadogradnja u odnosu na Realtek, a X-Fi je bio bas to - solidna nadogradnja. Ali to je bilo pre nekoliko godina kada sam ga uzeo, tada je Realtek bio dosta gori nego danas, koliko ja znam.

Poslednja izmena:
Ако се бавиш снимањем и продукцијом звука, Фокусрајт Скарлет је НАЈЕВТИНИЈИ (доле нато) избор.

За слушање музике, твоја интегрисана звучна на плочи је веома приближног квалитета тим глупостима које си пикирао.

Ali ima i problema sa "hvatanjem" šuma iz napajanja, treba zaobići ulazne modele koji nemaju zasebni ulaz za ispravljač.
Svakako čovek treba da pojasni na koji način se bavi produkcijom, ako ne snima semplove, ne koristi ulaze, nije mu bitna asio podrška i DSP efekti već karticu koristi isključivo za reprodukciju i "slušanje" detalja onda mu interfejs poput focusrite nije presudan.

Свака интерна картица ће имати ефи интерференцију и шум из напајања.

За слушање дак, смсл су1 је ту негде око 70е.
За продукцију , да не понављам.

Интерне звучне карте су мртве.

Ако се бавиш снимањем и продукцијом звука, Фокусрајт Скарлет је НАЈЕВТИНИЈИ (доле нато) избор.

За слушање музике, твоја интегрисана звучна на плочи је веома приближног квалитета тим глупостима које си пикирао.

Da, bavim se, ali mi treba jos jedna kartica zbog Buttkicker-a. Kontam da je Scarlett odlican izbor, ali ako ga ubodem u Realtek SPDIF, opet mi treba druga kartica za Buttkicker, jer njega uparim sa telemetrijom koja salje poseban signal, i ne moze se mesati sa zvukom iz simulacija jer bi cuo sve te basove koje salje telemetrija.
Druga stvar, ja sam ODMAH primetio razliku u zvuku kada sam privremeno presao na Realtek, em u kvalitetu, em u jacini reprodukcije u odnosu na moj stari X-Fi. Em sto ja cujem razliku, em sto vidim komentare na netu da je razlika velika. U mom slucaju nije velika razlika, ali je ocigledna i ume da smeta kada si navikao na kvalitet za zvucne kartice.

Ali ima i problema sa "hvatanjem" šuma iz napajanja, treba zaobići ulazne modele koji nemaju zasebni ulaz za ispravljač.
Svakako čovek treba da pojasni na koji način se bavi produkcijom, ako ne snima semplove, ne koristi ulaze, nije mu bitna asio podrška i DSP efekti već karticu koristi isključivo za reprodukciju i "slušanje" detalja onda mu interfejs poput focusrite nije presudan.

Upravo. Bavim se obradom zvuka i cistim sound design-om za igre i simulatore. Znaci, odem na teren, ponesem svoje Zoom I Tascam field snimace, prebacim sve WAV-ove na komp, i deljem dalje u WWISE-u i sl. Potom sve to sto sam uradio preslusavam u igrama i simulatorima (ali to je 1:1 bilo da je zvucna karta ili Realtek), slusam muziku, letim u VR. Najbitnije mi je da taj materijal koji snimim u 96khz/24bit cujem kako treba da cujem i na kompu. Jos jednom ponavljam, cujem razliku izmedju X-Fi i Realtek-a, pomalo u cistoci i "krastalizaciji" frekvencija, i vise u jacini zvuka. Ako FX V2 radi isti, pa cak i bolji posao od X-Fi (prvenstveno zbog 120dnb signal to noise ratio), uzecu nju. Asus Xonar AE je u jednacini jer se neki kunu da ima podjednako dobar zvuk kao X-Fi i slicne karte, ali i bolje drajvere jer je Asus, i bolju podrsku u igrama. Ko ce li ga znati. Sreca pa mi je gejming daleko na dnu liste. Bitno mi je da u simulatorima letenja Creative karta radi dobro, kao sto je X-Fi radio.

Sto se tice Hvatanjem suma iz napajanja i iz kucista generalno, to se desilo posle tog spajanja miksete na napajanje dok je mikseta bila prikacena na X-Fi. Strujni udar sigurno, neki tranzistor je popustio 100%, dosta je stara kartica (2008 godiste). Moja greska, brain fart. :) Pre toga sam cuo sum iz kucista samo ako pojacam miksetu (MAIN i PHONES reglere) do samog kraja. U normalnom radu nikada nisam cuo smetnje, cak ni kada slusam muziku malo jace.

не ради бољи посо. не знам дал треба да цртам.

ајд да имаш gt710 у компјутеру, и да се стискаш за 100е, па да разумем. али ти користиш 3090.
Приоритизуј.

не ради бољи посо. не знам дал треба да цртам.

ајд да имаш gt710 у компјутеру па да се стискаш за 100е, па да разумем. али ти користиш 3090.
Приоритизуј.
Glupo mi je i bespotrebno da ulazim u raspravu, ali ja cujem razliku od kako sam presao na Realtek. Mozda je ti ne cujes, ili pucas na prave stvari za ozbiljnu produkciju. JA se ne bavim ozbiljnom produkcijom, ja sam bre trance traku odradio sa Audigy 2 kartom i bubicama koje su tada kostale 1500 dinara, i eto traka ima jos malo pa 200 000 pregleda na YT. Zvuci lose, to i ja sada cujem, ali ljudima to nije bitno toliko izgleda. Nahvalise je za sve pare kao najbolju trance traku svih vremena. Isto i za sound design. Mogu imati opremu od 5k evra, dzaba kada 95% populacije za koju pravim zvukove, koristi isti taj jadni Realtek sa ploce. Mozes da visis naopacke, nece primetiti razliku u kvalitetu zvuka njih 80%, da sve semplove prebacis iz 48khz u 22khz. Ja to radio svojevremeno, niko pojma nije imao ahahhaha. Eto. I za koji moj mi treba skupa oprema, kada su mi Audigy 2 i X-Fi radili posao?

Ja samo kazem da cujem razliku u reprodukciji izmedju Realtek-a i starog X-Fi, prvenstveno jer imam dobar sluh i koristim solidne sluske koje isticu nepravilnosti.
Thread sam napravio jer ne mogu da se odlucim izmedju Xonar-a i FX V2, i jer sam video X threadova gde su obe karte dobile isti broj pozitivnih ocena.
Takodje, mozda neko predlozi nesto poput Focusrite Scarlett, ali na zalost mi trebaju dve kartice zbog bass shakera (Buttkickera). Ako je Focusrite Scarlett zasebna USB zvucna karta, onda ok, to pije vodu i mozda bih razmotrio da skupim jos para i pazarim to u skorijoj buducnosti, i izvinjavam se na neznanju i sto pomalo tvrdoglavo forsiram interne zvucne karte, jer sa njima imam pozitivnih iskustava, ali sam otvoren i za bolje varijante.

Ne treba da se ljutiš. Kokan je malo grub, ali je uvek dobro nameran i ima znanje.

Ne treba da se ljutiš. Kokan je malo grub, ali je uvek dobro nameran i ima znanje.
Nije da se ljutim. :)
Problem je sto mislim da se nismo razumeli, i to sto sam mislio da je Scarlett obican DAC/pojacalo, a ne zasebna karta/interface.

Sad me zanima koja je razlika izmedju recimo FX V2 i Scarlett, u kvalitetu reprodukcije, ako se može opisati u par rečenica, i ako je uopste moguće opisati razliku u par rečenica. :)

Ovako The Sound Blaster Audigy Fx V2 ti je kartica pretežno za filmove, muziku, i igrice. Scarlett je već ozbiljniji uređaj koji prvenstrveno ancenat stavlja na produkciju, ove stvri što sam nabrojao su mu pod "b" . Sada napiši sa čime radiš, i možda dobiješ i boji predlog.

Ovako The Sound Blaster Audigy Fx V2 ti je kartica pretežno za filmove, muziku, i igrice. Scarlett je već ozbiljniji uređaj koji prvenstrveno ancenat stavlja na produkciju, ove stvri što sam nabrojao su mu pod "b" . Sada napiši sa čime radiš, i možda dobiješ i boji predlog.

U kom smislu sa cime radim? Radim sa BeyerDynamic DT 700 PRO X i one su ukacene na Behringer 4ch mikseticu, a ona u zvucnu kartu. Do sada je radilo posao dobro sto ce mene tice.
Radim dizajn zvuka za igre, prevenstveno simulatore letenja, i kao sto pomenuh gore, 95% ljudi nece primetiti razliku ako radim taj dizajn zvuka sa Realtek-om, versus FX V2, ili mozda cak versus Scarlett. To sto ja jurim zvucnu karticu, jer sto sam svoje usi navikao na zvuk sa X-Fi, sa malo boljim razdvajanjem frekvencija i boljim pojacalima u odnosu na Realtek. Ja cujem razliku. Evo moram oba MAIN i PHONES reglera na mikseti da odvrnem nekih 30% jace da bih dobio istu jacinu kao sa X-Fi. O kvalitetu reproducije necu mnogo da pricam, jer se ponekad tesko primeti, u zavisnosti od samog zvuka, ali recimo dok slusam muziku to vec odmah cujem. U dizajnu zvuka, ako su sami semplovi losijeg kvaliteta (radim dosta i sa tim), onda mozda i nema razlike. Znaci, ukratko, pricam o scenariju kada radim sa 96khz 24bit/32bit semplovima sa mojih ZOOM i TASCAM recordera i ubacujem u game sound engine. Tada ne verujem Realtek-u nikako, pogotovo sto cujem razliku u kvalitetu u takvim slucajevima.

Pazi, nemam vrhunsku maticnu plocu pa da dodje i vrhunski Realtek chip sa njom, nego je u pitanju maltene entry-level Asus Z690 Prime DDR4.

Scarlett je dobar za produkciju, znaci ima odlicnu reprodukciju zvuka 1 na 1? Kako to moze da bude slucaj, a da onda nije dobro za slusanje muzike, gledanje filmova ili gejming? Pitam vise ovako iz neznanja, jer nikada nisam imao nista bolje od Creative kartica. Razlog za to sam spomenuo na pocetku ovog odgovora. :)

Ne znam sta jos da napisem da iskristalisem sta je u stvari moje pitanje. Ovako........ posto sam do sada imao odlicna iskustva sa Creative karticama (mozda zato sto ne znam za bolje), a vidim da su misljenja podeljena izmedju Xonar i FX V2 kartica, da li uopste da gledam to, i ako je to za moj slucaj ok izbor, koja od te dve? Ako je ipak Scarlett daleko bolja varijanta zbog bilo kog razloga (ja i dalje mislim da je overkill za moju vrstu posla, gde dosta radim sa losim semplovima), mozda je razmotrim ako se na sistemu prikaze kao zasebna zvucna karta, i kada budem imao novaca da je uzmem. Za sada raspolazem sa 50-60 eura, bas sam u buli.

Hvala unapred! :)

Бла бла бла бла бла бла бла...

Бла бла бла бла бла бла бла...
Ok, kad si toliko pricljiv i elokventan, reci mi sta dobijam sa Scarlett, a sta gubim? Gde mogu da ubodem zvucnike ako Scarlett ide u USB, i ima samo ulaz za sluske? Necu sigurno zvucnike u Realtek, ili da ih svaki dan 16 puta bodem i vadim iz Scarlett-a? Shvati da nisam "znalac" kao ti i da mi se moraju neke stvari objasniti u vezi razlike izmedju Scarlett i Creative kartice, da ne pricam o jos nekim detaljima sa kojima nisam upoznat.

Ja zaista ne razumem svrhu tvog komentara, pogotovo kada se raspisem koji je moj set up, kakav zvuk radim, i sta trazim od zvuka.

За посао тражиш беспатан савет и при томе си навалентан. Човек ти лепо каже шта да погледаш и зашто, ако те интересује распитај се. За посао се не штеди.
Ако је став да моје муштерије не примећују разлику, вероватно исту фору имају ови што увозе замрзнуто месо старо деценијама, остани на интегруши.
Звучна по могућству, увек ван кућишта и ако је могуће своје напајање да има. Добијени предлог је сасвим ок.

За посао тражиш беспатан савет и при томе си навалентан. Човек ти лепо каже шта да погледаш и зашто, ако те интересује распитај се. За посао се не штеди.
Ако је став да моје муштерије не примећују разлику, вероватно исту фору имају ови што увозе замрзнуто месо старо деценијама, остани на интегруши.
Звучна по могућству, увек ван кућишта и ако је могуће своје напајање да има. Добијени предлог је сасвим ок.

Sve to stoji sto pricate, i ja prihvatam predloge. Ali i dalje ne znam koja je razlika izmedju Scarlett i zvucne karte. Pricate da je bolji zvuk i da je to prava stvar za produkciju, a niko ne prica zasto. To ti je kao da neko pita koji auto da uzmem, i vicete BMW X5. Zasto, nije bitno. BMW je BMW.

Elem, sva sreca pa imam setup za Scarlett, i da se mogu zvucnici ukaciti, kao i slusalice, i da se detektuje na sistemu kao posebna zvucna karta. Deluje kao ok varijanta zaista, osim sto recimo cu morati da koristim softverske EQ kada slusam muziku. Behringer mikseta ima jednostavan EQ (low/mid/high), ali radi posao, volim jace basove u nekim pesmama.

Ovako, kao laik za eksterne USB interfejse, nemam pojma koja je razlika u odnosu na zvucne karte. Mikseta radi jako dobar posao sto se tice pojacala, za to mi ne treba bolje. E sad, koliko zvucna karta + mikseta dodaje static noise, pa onda na sve to da li se gubi u reprodukciji na 2m audio kablova, ne znam. Mogu samo da nagadjam.

Ili cu provesti neko vreme online citajuci review-ove Focusrite Scarlett, dok ne nadjem odgovore na moja pitanja, pa skupljati novac za istu, ili cu samo da skupljam novac bez ikakvog predznanja, pa sta bude, ili cu na kraju ispasti budala i uzeti jos jednu internu zvucnu kartu kao sto je FX V2. Cetvrto nema. :)

Stani malo. Integrisane zvučne kartice su uvek đubre. Neke manje neke više. Tako da ne pričamo više o njima. A sada, poslednji put u ovoj temi, ću probati da ti nacrtam, razliku između Sound Blaster Audigy Fx V2 i Scarlett. Prva i najbitnija razlika je njihova namena. To su uređaji dizajnirani za različite svrhe. Audigy Fx V2 je napravljen prvenstveno za igre, filmove i "muziku za slušanje". Scarlett linija je audio interfejs namenjen prvenstveno za snimanje i produkciju muzike. Da li Scarlett može da radi sve što je Sound Blaster Audigy Fx V2 namenjen? Odgovor je da može, ali ne u toj meri, jer nije namenjen za to. Da li Sound Blaster Audigy Fx V2 može da radi produkciju muzike ? Odgovor je da ne može ni u približnom kvalitetu kao uređaj namenjen za to. Ako sam uspeo da dokažem da BMW nije najbolji zato što je BMW onda možemo da nastavimo dalje.

Prvi problem na samom početku ovog posta je komunikacija. Nisi trebao da postaviš na taj način pitanja, već "Zdravo drugari, crkla mi je zvučna kartica, a bavim se prodokcijom muzike. Šta mi predlažete? Od opreme imam BeyerDynamic DT 700 PRO X, i one su ukacene na Behringer 4ch mikseticu. Zvučunike imam ____________ i oni su bili priključeni u _______________ Softver u kome radim je _________________".

Zatim ga još više komplikuješ sa rečenicom. "Gde mogu da ubodem zvucnike ako Scarlett ide u USB, i ima samo ulaz za sluske?"

Probaj da se ne nerviraš, i da postavljaš smislena pitanja, potkrepljena sa dosta tehničkih podataka, koji mogu da pomognu u razumevanju tvog problema. Ja sam izgubio nešto vremena odgovarajaću na tvoj post. Neće mi biti žao, ako više ne pitaš integrisanim zvučnim karticama, i karticama koje nisu namenjene za produkciju muzike.

Audio intefejs poput Skarelta = zvučna karta poput Audigy u opštem smislu, imaš streo izlaz za zvučnike, imaš izlaz za slušalice. Od ulaza obično samo mikrofonski/za gitaru, uglavnom nema klasičan line-in.

Interfejs mane:
1. Nema 5.1 podrške ako ti je bitna
2. Većina nema klasičan line-in ako ti je bitan
3. Pretežno nema softverskih džidža-bidža poput DTS podrške, optičkih izlaza za povezivanje sa TV-om, bit-to-bit passtrhu, raznoraznih efekata ala 3d zvuk i slično
4. Obično nema ekvilajzera, pojačavanja basa, crossover frekvencija, poenta interfejsa je zadržavanje signala u što čistijoj formi

Interfejs prednosti:
1. Podrška za kondenzatorske mikrofone, 48V napajanje za njih, samim tim daleko bolji kvalitet snimka mikrofona u odnosu na klasične kartice
2. Ulazi deo kartice odrađen kvalitetnije kako bi se što bolje zadržala zvučna slika originala, manje šuma unetog u snimak sa mikrofona/gitare
3. Prava ASIO podrška, većina interfejsa ima kašnjenje manje od 10ms tako da se efekti u DAW-u mogu primenjivati u realnom vremenu bez čujnog kašnjenja, jako bitno za ljude koji recimo sviraju gitaru a računar koriste kao virtuelni procesor zvuka/pedalu

Naravno, kupovina intefejsa NE POVLAČI automatski da će zvuk biti čistiji od interne zvučne kartice, jeftini uređaji poput M audio track solo koji košta 50e sigurno neće zvučati bolje od kvalitetne interne zvučne kartice.
Takođe ni brend nije garancija, upravo pominjani Skarlet recimo u Solo verziji ima problema sa skupljanjem šuma, lično testirao, preko laptopa bez napajanja zvuk čist, na desktopu skuplja smetnje i čuje se hiss. Tu je već poželjno imati uređaj koji je ili na netu provereno bez šuma, ili neki koji ima eksterno napajanje umesto napajanja preko USB porta.

Ok, hvala obojici na detaljnim odgovorima.

Posto mi je sound design primarna stavka, a muzička produkcija hobi, i koristim generalno samo VSTi instrumente, odlučio sam se za FX V2, ili sličnu karticu.

Inače prijatelj iz USA koji je isto sound designer, ide mu dosta bolje nego meni, koristi lap top i integrušu na istom, tako da sam odlučio da ne komplikujem više i idem na kombinaciju koja mi je do sada završavala posao.

Izvinjavam se na loše postavljenim pitanjima.

Ok, hvala obojici na detaljnim odgovorima.

Posto mi je sound design primarna stavka, a muzička produkcija hobi, i koristim generalno samo VSTi instrumente, odlučio sam se za FX V2, ili sličnu karticu.

Inače prijatelj iz USA koji je isto sound designer, ide mu dosta bolje nego meni, koristi lap top i integrušu na istom, tako da sam odlučio da ne komplikujem više i idem na kombinaciju koja mi je do sada završavala posao.

Izvinjavam se na loše postavljenim pitanjima.
Na toj Sound Blaster Fx v2 glavni DAC je Realtek ALC1220 .😉

Na toj Sound Blaster Fx v2 glavni DAC je Realtek ALC1220 .😉

Da, vrlo sam svestan

Zato sada gledam testove AE-5 karte, i vec se vidi solidna razlika. E sad, koliko se ovoga odnosi na FX V2, ne znam. Probacu da nadjem slican test i za FX V2.

Ukratko, zasto pokusavam da zaobidjem integrisana resenja, kao sto je Realtek. Nije sve u cipu, ima dosta toga okolo sto muci onboard audio:

"The Realtek ALC1220 looks decent until the electrically noisy components start sucking up power in the system, garnering some shockingly bad results. And the numbers reflect what I personally experience when gaming. I mentioned before that I felt that the audio in hectic gaming situations sounded muddy or flat. I find the GPU load results to be particularly interesting, as I experienced annoying whining and hissing in the past with a different Creative Sound Card when gaming. The Sound BlasterX AE-5 does not have any of these issues. I honestly fully expected the Sound Card to perform equally as badly when the system was under load, much like my Sound Blaster Zx did. Overall, I'm very happy with my purchase."

Da, vrlo sam svestan

Zato sada gledam testove AE-5 karte, i vec se vidi solidna razlika. E sad, koliko se ovoga odnosi na FX V2, ne znam. Probacu da nadjem slican test i za FX V2.

Ukratko, zasto pokusavam da zaobidjem integrisana resenja, kao sto je Realtek. Nije sve u cipu, ima dosta toga okolo sto muci onboard audio:

"The Realtek ALC1220 looks decent until the electrically noisy components start sucking up power in the system, garnering some shockingly bad results. And the numbers reflect what I personally experience when gaming. I mentioned before that I felt that the audio in hectic gaming situations sounded muddy or flat. I find the GPU load results to be particularly interesting, as I experienced annoying whining and hissing in the past with a different Creative Sound Card when gaming. The Sound BlasterX AE-5 does not have any of these issues. I honestly fully expected the Sound Card to perform equally as badly when the system was under load, much like my Sound Blaster Zx did. Overall, I'm very happy with my purchase."

U principu razlika izmedju te integrisane kartice na tvojoj ploci i na toj fx v2 je samo u softveru koji Creative isporucuje.

Xonar AE ima nesto bolju kombinaciju cipova, tacnije CM6632 u kombinaciji sa ESS DAC. Sto se tice softvera ne znam kakav je.

Ja bi ti takodje preporucio da poslusas gornje savete i kupis neki eksterni Usb Dac. Test sa sumoviima od strane drugih komponenti koje si postavio apsolutno ne uticu na eksterne dac-ove/kartice u odnosu na interne.

U principu razlika izmedju te integrisane kartice na tvojoj ploci i na toj fx v2 je samo u softveru koji Creative isporucuje.

Xonar AE ima nesto bolju kombinaciju cipova, tacnije CM6632 u kombinaciji sa ESS DAC. Sto se tice softvera ne znam kakav je.

Ja bi ti takodje preporucio da poslusas gornje savete i kupis neki eksterni Usb Dac. Test sa sumoviima od strane drugih komponenti koje si postavio apsolutno ne uticu na eksterne dac-ove/kartice u odnosu na interne.
Interesantno. Ja bas citao juce da recimo Focusrite Scarlett Solo serija kupi sum kao luda. Zasto, ne znam.

Evo recimo... kako onda isti chip na ploci ima uzasan SnR, a na kartici ima 120db SnR? PRicam ti, nije sve u cipu. Uglavnom svi koji se bave testiranjem onboard vs PCI-E karti, dolaze do istih rezultata - muljav zvuk kada se pokrenu komponente, gori dinamicki opseg, losija pojacala, i naravno SnR. To mi je dovoljno da pazarim karticu. Sad mi ostaje samo da vidim da li AE-5 stvarno vredi duplo vise para, ili je samo marketing.

Poslednja izmena:
EDIT: Mislim da cu ici na AE-5 Plus. Odlicni rezultati na testovima cak i za stariju AE-5 verziju.

E jesam konj, tezak. Uzasno neodlucan, ali to je samo zato sto nisam upoznat sa DAC-ovima, uopste. Svestan sam da vecina preporucuje Focusrite Scarlett, i evo odlucio sam da pogledam review-e, i napokon odlucim da li da idem na tu varijantu ili tvrdoglavo ostanem na Creative kartici, u ovom slucaju AE-5 Plus.

Naime, kod obe solucije treba da razbistrim par stvari:

Creative Sound Blaster AE-5 Plus:
  • Dosta pljuju drajvere i novi softver. Ako su drajveri krs, ili zbog nekog razloga se gube na mom sistemu, dzaba odlican SnR i specifikacije, i eventualno solidan zvuk. Tada je kartica neupotrebljiva dok ne izbace update drajvera.
  • Postoji mogucnost da se cuju interferencije, mada kod moje prethodne X-Fi se nisu cule, osim ako pojacam sve do daske, sto se nikada ne desava.
  • Pitanje je koliko dobijam na kvalitetu zvuka. Dok je ne uzmem i ne uporedim sa onboard Realtek-om, mogu samo da nagadjam. I ako poboljsanje ne primetim, tada je kasno za kajanje.

Focusrite Scarlett Solo 4th gen (jedina za koju mogu naci novca trenutno):
  • Citao sam da je podlozna da ispolji sum, pa cak i interferencije. Kako zasto, ne znam. Procitao sam na nekom forumu i par ljudi se zalilo. To me je u startu usporilo da ih ne gledam, sve do danas.
  • Apsolutno ne znam koliko je bolji kvalitet zvuka u odnosu na moju X-Fi, i pogotovo u odnosu na onboard Realtek. Pretpostavljam da je bolji od integruse, ali koliko od X-Fi, i da li je uopste? Ponavljam, kvalitet zvuka/reprodukcije mi je daleko na prvom mestu, iznad svega ostalog. Hocu maksimum od mojih BeyerDynamic DT 700 PRO X.
  • Posto Behringer 4ch mikseta ima EQ, koji koristim uglavnom kada slusam muziku, zabrinjava me cinjenica da cu morati da koristim softverska resenja za EQ ako uzmem Scarlett Solo. Nisam fan toga uopste, osim ako Focusrite softver ima i EQ, onda ok, prezivecu.
  • Posto muzicka produkcija mi nije prioritet, nisu mi bitni ulazi za mic i instrument. Sav fokus bacam na kvalitet reprodukcije u odnosu na interna resenja (Creative muzicke kartice).

Prednosti kartica u kucistu:
  • mogu nastaviti da koristim miksetu i njen EQ. To i ne verujem da je prednost, jer mikseta sigurno ima i svoj SnR i ostale gubitke, pogotovo u slucaju jeftinije Behringer serije.
  • Meni vec poznat teren, instalisi drajvere i koristi Creative softver.

Mane:
  • Moguca interferencija, bagoviti drajveri, i na kraju krajeva mogucnost da ne primetim veliku razliku u odnosu na Realtek. Nisam siguran koji chip koristi AE-5 Plus.
  • Dajem 130 evra na mozda malo bolji zvuk.

Prednosti Scarlett Solo:
  • Ne bi trebalo da bude interferencija ni u kom slucaju, pogotovo ako je na metar i po od kucista. Ne znam sta su duvali ovi koji pricaju o interferenciji i sumu.
  • Mozda bolja pojacala za moje BeyerDynamic sluske, pogotovo ako uzmem u obzir da su sluske trenutno ubodene u Behringer miksetu, a mikseta u X-Fi, ili trenutno u Realtek na ploci.
  • 120db dinamicki opseg, sta god to znacilo. Mozda ga i Creative reklamira, ne pamtim vise sve informacije.
  • Mogu se osloboditi miksete, i na njeno mestu postaviti Scarlett Solo. Moguc bolji zvuk, a samo jedan uredjaj.
  • Ne zahtevaju drajvere? (mislim da ne, nisam siguran)

Mane:
  • Ne postoji hardverski EQ. Navikao sam na prakticnost miksete.
  • Malo jaca cena u odnosu na AE-5 Plus (20ak evra). Prakticno nije ni mana.

Ko je raspolozen da me ispravi, ili nesto doda, slobodno!
Ja sam se jos jednom raspisao, ali i malo pametnije usao u gradivo i u samu raspravu, ne pokusavajuci vise da tvrdoglavo vucem na Creative karticu. Jos jednom se izvinjavam zbog toga.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno