Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Neka ti neko pogleda Geosrbiju i proveri status objekta.
Ne bi trebalo da može ozakonjenje.

Pošto je legalizacija jednog dela kuće u postupku možda bi moglo sa promenom nastalom dogradnjom i promenom gabarita objekta

Nikako. Legalizacija je po sadašnjem zakonu moguća za objekte koji su pod krovom zaključno sa 27. novembrom 2015. godine. Ovde em je kuća nelegalna, em je 2018. proširena i to proširenje se ne vidi na satelitskom snimku. Možda kad bude donet novi zakon koji se najavljuje već dve godine.

Pošto je deo objekta u postupku legalizacije koliko sam shvatio znači da je taj deo označen na snimku a za dogradjeni deo se ide sa promenom nastalom dogradnjom i promenom gabarita objekta. Postojeći objekat se ne uklapa sa priloženom dokumentacijom (gabariti, spratnost) uz zahtev za legalizaciju objekta te ne verujem da će moći da se legalizuje i sam taj deo za koji je podnet zahtev..
Zadnja mogućnost da se ucrta objekat je bila valjda preprošle godine kada su omogućili podnošenje zahteva za privremeni priključak na el. mrežu.

Ćao drugari.
Imam situaciju sa investitorom koji je pravio "moju" zgradu medju prvima, pa je posle napravio tu još par zgrada sve u krugu. Kako je zgrada u kojoj ja živim napravljena prva i imala zelenu površinu koja je bila ogradjena metalnom ogradom. Kako je krenula izgradnje nove zgrade investitor je za potrebe kopanja temelja isekao metalnu ugradu i devastirao tu zelenu površinu. Danas sam mu se obratio usmeno pitajući kada misli da dovede u red to što je bager izrovao i da vrati ogradu dobio usmeno odgovor da je ograda njegova kao i zelena površina. Znam da je on vlasnik parcele gde se nalaze zgrade pa i moja, ali po logici stvari on bukvalno može da stavi ispred ulaza u zgradu buvljak i mi stanari mu ništa ne možemo i ako smo možda kupili stan u toj zgradi baš zbog te zelene površine.
Da li ima svrhe prijavljivati ovim "našim" institucijama i kome se obratiti?

najpre vidi šta piše u odgovarajućem planu koji je bio važeći u vreme izdavanja građevinske dozvole ili potvrđivanja urbanističkog projekta. treba da piše nešto o min % zelenih površina

nemoj da pretpostavljaš nego prvo pogledaj šta piše u planu.

Pitanje, blago off - kada se potpisuje ugovor o kupovini stana sa investitorom kod notara, da li oba supruzniuka moraju da budu prisutna kod notara, ili moze i jedan, ukoliko se podefaultu podrazumeva zajednicko vlasnistvo, dakle ne posebna imovina jednog supruznika? Hvala :)
Q: kako se zajednicko podrazumeva?

Tako je.
Čak i ono što se stekne pravom nasledstva, deli se na pola.
Razmišljam u kom kontekstu pišeš, ali ne mogu da shvatim.
Ono što se nasledi čini posebnu imovinu supružnika koji je nasledio, isto kao i poklon ili deoba zajedničke imovine.

Razmišljam u kom kontekstu pišeš, ali ne mogu da shvatim.
Ono što se nasledi čini posebnu imovinu supružnika koji je nasledio, isto kao i poklon ili deoba zajedničke imovine.
Poklon je izuzet, ali nasledstvo nepokretnosti nije.

Upisuju se oba, katastar proverava bračno stanje i shodno tome upisuje oba supružnika iako je samo jedan potpisao ugovor.

Poklon je izuzet, ali nasledstvo nepokretnosti nije.
To jednostavno nije tačno i izvinjavam se što offtopicujemo.

To da, ali samo jedan supruznik se upisuje kao vlasnik ako nisu oba u ugovoru. I prodaja ide tako koliko znam?
Ovo je u kontekstu kredita bitno.
Ako se pojavi samo jedan supružnik na overi ugovora (a na to se odnosilo originalno pitanje), upisuje se i muž i žena, sa zajedničkom svojinom u katastar nepokretnosti.

O
To jednostavno nije tačno i izvinjavam se što offtopicujemo.

Ako se pojavi samo jedan supružnik na overi ugovora (a na to se odnosilo originalno pitanje), upisuje se i muž i žena, sa zajedničkom svojinom u katastar nepokretnosti.
Od kada?

Zavisi od katastra do katastra, u SM je počelo neke 2019 godine, bar tako mislim. Dok te iste godine RGZ Užice to nije radio.
Inače, oduvek je trebalo.

Da li neki pravnik može da mi pomogne oko sledećeg...tast je udario kuče na autoputu, sve čisto, izašla policija, utvrđeno sve, odakle je kuče došlo, isečena ograda...znači kompletan slučaj ide njemu u korist. To je bilo 2022.god i nakon par nedelja je pokrenuo tužbu protiv puteva Srbije,a nakon par meseci je o svom trošku popravio auto i sada posle toliko godina trebalo bi da na sledećem ročištu konačno bude donešena presuda u njegovu korist. Ono što me zanima jeste da li će on dobiti neku kamatu za sve ove godine jer je popravka štete plaćena oko 400000din tada. Da li se kamata računa od momenta kad dobije presudu ili od trenutka kada je platio popravku? Dobio sam oprečne informacije o ovome pa ako neko ima iskustva i zna sigurno kako to ide, bio bih mu zahvalan.

Od trenutka kada je platio popravku, cl. 186. Zakona o obl.odnosima

Da li neki pravnik može da mi pomogne oko sledećeg...tast je udario kuče na autoputu, sve čisto, izašla policija, utvrđeno sve, odakle je kuče došlo, isečena ograda...znači kompletan slučaj ide njemu u korist. To je bilo 2022.god i nakon par nedelja je pokrenuo tužbu protiv puteva Srbije,a nakon par meseci je o svom trošku popravio auto i sada posle toliko godina trebalo bi da na sledećem ročištu konačno bude donešena presuda u njegovu korist. Ono što me zanima jeste da li će on dobiti neku kamatu za sve ove godine jer je popravka štete plaćena oko 400000din tada. Da li se kamata računa od momenta kad dobije presudu ili od trenutka kada je platio popravku? Dobio sam oprečne informacije o ovome pa ako neko ima iskustva i zna sigurno kako to ide, bio bih mu zahvalan.
Šta je traženo u preciziranom tužbenom zahtevu ?

imam i ja jedno pitanje
u porodicnoj kuci gde su baba i deda ziveli, za zivota su uradili testament o dozivotnom izdrzavanju na moju majku.. nakon njihove smrti, nakon suda smo skontali da je advokat koji je pisao testament zaboravio da upise jedan deo parcele u sklopu tog imanja i na sudu tetki je pripao taj deo jer je ona pre 30+ godina bio na njenom imenu, i ona je to zadrzala..
e sad ide pitanje, baba i deda su preminuli pre 10+ godina i ona od tada nikada vise nije krocila u porodicnu kucu koja je majka nasledila (prestala da prica sa nama), i taj njen deo je toliko zaraslo rastinje da nije normalno.. dok ostatak koji je nas, imamo veliki vocnjak.. i taj njen deo ugrozava nas i primorani smo da se borimo sa time..
ja sam je pre 7,8 godina pitao da proda taj deo a ona je trazila tada 10 hiljada eura, suludo
kvadratura tog dela placa koja ona deli sa nama je 684m2 a njeno je 6/18
da li postoji neka pravna osnova da zbog neodrzavanja ili ne znam ni ja neceg, da se tuzi i da nekako kupim taj deo placa da bih napravio celinu?
u katastru je upisano kao gradsko gradjevinsko zemljiste 3 klase
hvala

Iskreno, ne znam, valjda materijalna nadoknada štete.
Mislio sam od kada je tražena kamata, sud je vezan tužbenim zahtevom
imam i ja jedno pitanje
u porodicnoj kuci gde su baba i deda ziveli, za zivota su uradili testament o dozivotnom izdrzavanju na moju majku.. nakon njihove smrti, nakon suda smo skontali da je advokat koji je pisao testament zaboravio da upise jedan deo parcele u sklopu tog imanja i na sudu tetki je pripao taj deo jer je ona pre 30+ godina bio na njenom imenu, i ona je to zadrzala..
e sad ide pitanje, baba i deda su preminuli pre 10+ godina i ona od tada nikada vise nije krocila u porodicnu kucu koja je majka nasledila (prestala da prica sa nama), i taj njen deo je toliko zaraslo rastinje da nije normalno.. dok ostatak koji je nas, imamo veliki vocnjak.. i taj njen deo ugrozava nas i primorani smo da se borimo sa time..
ja sam je pre 7,8 godina pitao da proda taj deo a ona je trazila tada 10 hiljada eura, suludo
kvadratura tog dela placa koja ona deli sa nama je 684m2 a njeno je 6/18
da li postoji neka pravna osnova da zbog neodrzavanja ili ne znam ni ja neceg, da se tuzi i da nekako kupim taj deo placa da bih napravio celinu?
u katastru je upisano kao gradsko gradjevinsko zemljiste 3 klase
hvala
Možeš samo tužiti za naknadu štete , pa sud presudi da treba da ti plati štetu .

Zavisi od katastra do katastra, u SM je počelo neke 2019 godine, bar tako mislim. Dok te iste godine RGZ Užice to nije radio.
Inače, oduvek je trebalo.
Ok, posto mi ni u Nisu ni u BG nesto pre toga nismo imali to iskustvo.
Ali jeste moralo da supriznik potpise za poklon posle, nije mogao samo "vlasnik".

Mislio sam od kada je tražena kamata, sud je vezan tužbenim zahtevom
Kako da se traži kamata kad ni postupak za izletanje kučeta još nije gotov? Ja sam mislio da se to podrazumeva i postavio pitanje da li može da se traži kamata jer je od momenta popravke automobila do sada prošlo 3god. Postupak će biti okončan u septembru jer je sudija rekao da će tada da donese presudu jer se tužena strana nije pojavila ni na jednom ročištu.

Kako da se traži kamata kad ni postupak za izletanje kučeta još nije gotov? Ja sam mislio da se to podrazumeva i postavio pitanje da li može da se traži kamata jer je od momenta popravke automobila do sada prošlo 3god. Postupak će biti okončan u septembru jer je sudija rekao da će tada da donese presudu jer se tužena strana nije pojavila ni na jednom ročištu.
Kamata će onda teći od momenta popravke automobila, ukoliko je tako traženo tužbom.

To što tuženi nije došao ni na jedno ročište ne znači ništa, ukoliko je u odgovoru na tužbu tuženi osporio osnov i visinu tužbenog zahteva, onda svakako mora da se radi veštačenje, u kom slučaju treba tužbu precizirati nakon veštačenja i tada će kamata teći od momenta sačinjavanja nalaza veštaka.

Ukoliko je tuzilac/osteceni sam otklonio kvar na ostecenoj stvari, kao sto je ovde slucaj, te se tuzbeni zahtev odnosi na odredjeni novcani iznos (iznos koji odgovara troskovima popravke), zatezna kamata tece od dana otklanjanja stete. Sasvim druga pravila se primenjuju u situaciji kada steta nije otklonjena do donosenja sudske odluke.

Vrh Dno