Q: kako se zajednicko podrazumeva?Pitanje, blago off - kada se potpisuje ugovor o kupovini stana sa investitorom kod notara, da li oba supruzniuka moraju da budu prisutna kod notara, ili moze i jedan, ukoliko se podefaultu podrazumeva zajednicko vlasnistvo, dakle ne posebna imovina jednog supruznika? Hvala![]()
Tako je.Imovina stečena u braku je zajednička imovina
Razmišljam u kom kontekstu pišeš, ali ne mogu da shvatim.Tako je.
Čak i ono što se stekne pravom nasledstva, deli se na pola.
Nije tačno...nasledstvo se ne deli...ostalo jeste...Tako je.
Čak i ono što se stekne pravom nasledstva, deli se na pola.
Poklon je izuzet, ali nasledstvo nepokretnosti nije.Razmišljam u kom kontekstu pišeš, ali ne mogu da shvatim.
Ono što se nasledi čini posebnu imovinu supružnika koji je nasledio, isto kao i poklon ili deoba zajedničke imovine.
To da, ali samo jedan supruznik se upisuje kao vlasnik ako nisu oba u ugovoru. I prodaja ide tako koliko znam?Imovina stečena u braku je zajednička imovina
To jednostavno nije tačno i izvinjavam se što offtopicujemo.Poklon je izuzet, ali nasledstvo nepokretnosti nije.
Ako se pojavi samo jedan supružnik na overi ugovora (a na to se odnosilo originalno pitanje), upisuje se i muž i žena, sa zajedničkom svojinom u katastar nepokretnosti.To da, ali samo jedan supruznik se upisuje kao vlasnik ako nisu oba u ugovoru. I prodaja ide tako koliko znam?
Ovo je u kontekstu kredita bitno.
Imovina stečena u braku je zajednička imovina
Od kada?To jednostavno nije tačno i izvinjavam se što offtopicujemo.
Ako se pojavi samo jedan supružnik na overi ugovora (a na to se odnosilo originalno pitanje), upisuje se i muž i žena, sa zajedničkom svojinom u katastar nepokretnosti.
Šta je traženo u preciziranom tužbenom zahtevu ?Da li neki pravnik može da mi pomogne oko sledećeg...tast je udario kuče na autoputu, sve čisto, izašla policija, utvrđeno sve, odakle je kuče došlo, isečena ograda...znači kompletan slučaj ide njemu u korist. To je bilo 2022.god i nakon par nedelja je pokrenuo tužbu protiv puteva Srbije,a nakon par meseci je o svom trošku popravio auto i sada posle toliko godina trebalo bi da na sledećem ročištu konačno bude donešena presuda u njegovu korist. Ono što me zanima jeste da li će on dobiti neku kamatu za sve ove godine jer je popravka štete plaćena oko 400000din tada. Da li se kamata računa od momenta kad dobije presudu ili od trenutka kada je platio popravku? Dobio sam oprečne informacije o ovome pa ako neko ima iskustva i zna sigurno kako to ide, bio bih mu zahvalan.
Iskreno, ne znam, valjda materijalna nadoknada štete.Šta je traženo u preciziranom tužbenom zahtevu ?
Mislio sam od kada je tražena kamata, sud je vezan tužbenim zahtevomIskreno, ne znam, valjda materijalna nadoknada štete.
Možeš samo tužiti za naknadu štete , pa sud presudi da treba da ti plati štetu .imam i ja jedno pitanje
u porodicnoj kuci gde su baba i deda ziveli, za zivota su uradili testament o dozivotnom izdrzavanju na moju majku.. nakon njihove smrti, nakon suda smo skontali da je advokat koji je pisao testament zaboravio da upise jedan deo parcele u sklopu tog imanja i na sudu tetki je pripao taj deo jer je ona pre 30+ godina bio na njenom imenu, i ona je to zadrzala..
e sad ide pitanje, baba i deda su preminuli pre 10+ godina i ona od tada nikada vise nije krocila u porodicnu kucu koja je majka nasledila (prestala da prica sa nama), i taj njen deo je toliko zaraslo rastinje da nije normalno.. dok ostatak koji je nas, imamo veliki vocnjak.. i taj njen deo ugrozava nas i primorani smo da se borimo sa time..
ja sam je pre 7,8 godina pitao da proda taj deo a ona je trazila tada 10 hiljada eura, suludo
kvadratura tog dela placa koja ona deli sa nama je 684m2 a njeno je 6/18
da li postoji neka pravna osnova da zbog neodrzavanja ili ne znam ni ja neceg, da se tuzi i da nekako kupim taj deo placa da bih napravio celinu?
u katastru je upisano kao gradsko gradjevinsko zemljiste 3 klase
hvala
Ok, posto mi ni u Nisu ni u BG nesto pre toga nismo imali to iskustvo.Zavisi od katastra do katastra, u SM je počelo neke 2019 godine, bar tako mislim. Dok te iste godine RGZ Užice to nije radio.
Inače, oduvek je trebalo.
Kako da se traži kamata kad ni postupak za izletanje kučeta još nije gotov? Ja sam mislio da se to podrazumeva i postavio pitanje da li može da se traži kamata jer je od momenta popravke automobila do sada prošlo 3god. Postupak će biti okončan u septembru jer je sudija rekao da će tada da donese presudu jer se tužena strana nije pojavila ni na jednom ročištu.Mislio sam od kada je tražena kamata, sud je vezan tužbenim zahtevom
Kamata će onda teći od momenta popravke automobila, ukoliko je tako traženo tužbom.Kako da se traži kamata kad ni postupak za izletanje kučeta još nije gotov? Ja sam mislio da se to podrazumeva i postavio pitanje da li može da se traži kamata jer je od momenta popravke automobila do sada prošlo 3god. Postupak će biti okončan u septembru jer je sudija rekao da će tada da donese presudu jer se tužena strana nije pojavila ni na jednom ročištu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari