Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Ukoliko je tuzilac/osteceni sam otklonio kvar na ostecenoj stvari, kao sto je ovde slucaj, te se tuzbeni zahtev odnosi na odredjeni novcani iznos (iznos koji odgovara troskovima popravke), zatezna kamata tece od dana otklanjanja stete. Sasvim druga pravila se primenjuju u situaciji kada steta nije otklonjena do donosenja sudske odluke.
Nemamo informaciju da li je tuženi osporio tužbeni zahtev po osnovu i visini. Ako jeste, onda mora da se radi i mašinsko i saobraćajno veštačenje. Tek onda se tužba precizira nakon nalaza mašinskog veštaka, pa bi kamata ipak trebalo da teče od dana sačinjenja nalaza, jer se datum sačinjenja nalaza smatra danom utvrđenja visine štete, iako bi bilo pravično da teče od dana popravke.

Da li neki pravnik može da mi pomogne oko sledećeg...tast je udario kuče na autoputu, sve čisto, izašla policija, utvrđeno sve, odakle je kuče došlo, isečena ograda...znači kompletan slučaj ide njemu u korist. To je bilo 2022.god i nakon par nedelja je pokrenuo tužbu protiv puteva Srbije,a nakon par meseci je o svom trošku popravio auto i sada posle toliko godina trebalo bi da na sledećem ročištu konačno bude donešena presuda u njegovu korist.

Glupo pitanje, nije mi namera da provociram jer sam za to da svako ako može dobije državu u svakom sudskom sporu. Tuži se državna firma u Srbiji i još da se dobije, zvuči kao bajka.
Kako si siguran da će presuda biti donešena u njegovu korist?
Ima tu neke cake čim Putevi Srbije ne dolaze na ročište.
Jel možda postoji znak na tom delu auto - puta za divljač?
Odakle znaš da je žica isečena? Divlja svinja cepa tu žicu kao od šale što je pored puta ako uleti u šifru. Služba obilaska može da konstatuje da kada je prošla žica je bila na mestu.
Ništa me ni bi začudilo da "naprave" izveštaj da su baš pre pola sata prošli tuda ili da postoji znak (ipak seti se gde živimo i kakve su nam institucije).
U Slovačkoj posle Bratislave ka Češkoj postoji deo auto-puta gde je dupla žica (kao u ćorci) i sa jedne i druge strane ali stoji znak za divljač i svako ko je udario kola na tom delu nije mogao da dobije na sudu.

Auto-put nikad ne može biti lovno područje, tako u slučaju i da je bila divljač (a ne pas) opet bi odgovarala R. Srbija, tj. JP Putevi Srbije. Lovačko udruženje odgovara samo ako je u pitanju lovno područje i da je štetu pričinila divljač (pas nije divljač). Npr. lovno područje može biti oko magistralnih puteva i sl.

Kako god, ovo se ne može završiti bez veštačenja (mašinskog + saobraćajnog). Suludo je ovo voditi sam bez advokata (a čini mi se da stranka ovde nema advokata, koliko sam razumeo).

Glupo pitanje, nije mi namera da provociram jer sam za to da svako ako može dobije državu u svakom sudskom sporu. Tuži se državna firma u Srbiji i još da se dobije, zvuči kao bajka.
Kako si siguran da će presuda biti donešena u njegovu korist?
Ima tu neke cake čim Putevi Srbije ne dolaze na ročište.
Jel možda postoji znak na tom delu auto - puta za divljač?
Odakle znaš da je žica isečena? Divlja svinja cepa tu žicu kao od šale što je pored puta ako uleti u šifru. Služba obilaska može da konstatuje da kada je prošla žica je bila na mestu.
Ništa me ni bi začudilo da "naprave" izveštaj da su baš pre pola sata prošli tuda ili da postoji znak (ipak seti se gde živimo i kakve su nam institucije).
U Slovačkoj posle Bratislave ka Češkoj postoji deo auto-puta gde je dupla žica (kao u ćorci) i sa jedne i druge strane ali stoji znak za divljač i svako ko je udario kola na tom delu nije mogao da dobije na sudu.
Nije pitanje da li će biti donesena presuda u njegovu korist, već oko kamate, da li postoji i od kada se računa.
Što se presude tiče, slučaj je toliko jasan i potkrepljen policijskim izveštajem, fotografijama i izjavama svedoka iz drugih automobila, da čak ni u Srbiji neće moći da se obori. Traje ovoliko koliko traje jer su iz puteva tražili veštačenje brzine kojom se kretao i sl. Ne kraju nisu ni angažovani veštaci jer se niko ne pojavljuje. Mislim, ne znam sve u detalje jer me ne zanima toliko, ali ono što znam je da je na poslednjem ročištu sudija hteo da donese presudu ali je advokat mog tasta tražio da se angažuje veštak koji će da proceni sadašnju cenu popravke automobila.

Tražio je procenu štete po sadašnjim cenama jer je iznos popravke sa kamatom dosta niži od sadašnje cene popravke, sve je otišlo sa cenama krenuvši od delova, potrošnog materijala pa do vrednosti satnice rada osim ako nije u pitanju ovo što je grga napisao.

Tražio je procenu štete po sadašnjim cenama jer je iznos popravke sa kamatom dosta niži od sadašnje cene popravke, sve je otišlo sa cenama krenuvši od delova, potrošnog materijala pa do vrednosti satnice rada osim ako nije u pitanju ovo što je grga napisao.
I u tom slucaju od kada se racuna kamata?

2025-04-08_19-36-28.png2025-04-08_19-36-52.png

Pozdrav ekipa, u procesu sam osnivanja (jednočlanog) DOO i preuzeo sam sa APR osnivacki akt i popunio sam ga po instrukcijama. Ali dolazimo do dela (osnovni kapital i clan drustva) koji me totalno buni i iskreno ne znam sta sve trebam da popunim. Ovo sto je osenceno i podvuceno zutom bojom je moj unos, a crveni tekst je napomena od strane APR. Sve sto zelim to je da uplatim 100 dinara za osnivanje DOO i to je to. Recite mi samo koji deo teksta da obrisem, da mi ne bi vratili na doradu i platio im harac 😅

Tražim pomoć ljudi.

U kupoprodajnom ugovoru stoji ovako (ovlašćenje prodaja)

Zaključen u :
Dana:
Prodavac vozila: upitnik? Čije ime ovde ide, vlasnika vozila ili punomoćnika? Punomoćnik prodaje vozilo.

Adresa prodavca:
Lično/preko opunomoćenog: tu ide ime i prezime ovlašćenog lica.
Sa punomoćnjem brojem: broj punomoćja.

Zdravo svima,

Imam sledecu sitaciju na bookingu zaboravio sam da otkazem rezervaciju trebalo je da oktazem najkasnije 3.5.2025 ja sam se jutros setio oni odbijaju da mi besplatno otkazu. Moje pitanje je posto sam taj booking nalog koristio samo jednom da li ja mogu da blokiram karticu u banci i zatrazim novu i jednostavno to ne platim i kreiram drugi booking nalog dal li booking moze za koju godinu da me tereti u vezi svega toga cifra je oko 200e.

Zavrseno mi je sudjenje sa firmom,kako mi je advokat rekao imaju 23 dana da nam dostave presudu,medjutim taj period je istekao,da li imaju neke dodatne dane za dostavu?

Zdravo svima,

Imam sledecu sitaciju na bookingu zaboravio sam da otkazem rezervaciju trebalo je da oktazem najkasnije 3.5.2025 ja sam se jutros setio oni odbijaju da mi besplatno otkazu. Moje pitanje je posto sam taj booking nalog koristio samo jednom da li ja mogu da blokiram karticu u banci i zatrazim novu i jednostavno to ne platim i kreiram drugi booking nalog dal li booking moze za koju godinu da me tereti u vezi svega toga cifra je oko 200e.
Formalno pravno - da.
Pitanje je da li će to i hteti.
Zavrseno mi je sudjenje sa firmom,kako mi je advokat rekao imaju 23 dana da nam dostave presudu,medjutim taj period je istekao,da li imaju neke dodatne dane za dostavu?
Sud?
U ovoj državi mogu i da probiju termin, a ti ih tuži.

Tražim pomoć ljudi.

U kupoprodajnom ugovoru stoji ovako (ovlašćenje prodaja)

Zaključen u :
Dana:
Prodavac vozila: upitnik? Čije ime ovde ide, vlasnika vozila ili punomoćnika? Punomoćnik prodaje vozilo.

Adresa prodavca:
Lično/preko opunomoćenog: tu ide ime i prezime ovlašćenog lica.
Sa punomoćnjem brojem: broj punomoćja.
U ugovoru bi trebao da stoji vlasnik vozila, jer on ga prodaje, a punomoćenik je dobio opunomoćenje da ugovor potpiše umesto vlasnika.

U ugovoru bi trebao da stoji vlasnik vozila, jer on ga prodaje, a punomoćenik je dobio opunomoćenje da ugovor potpiše umesto vlasnika.

Završeno to sve. Nismo išli preko ovlašćenja nego direktno, auto se sada vodi na mene, čekam samo saobraćajnu da izrade i da je pokupim.

Ovo što si ti napisao je tačno, to mi rekao i notar.
Ovlašćenje koje smo imali više nije bilo validno ali vlasnik je bio u Srbiji i odradili smo klasični kupoprodajni ugovor.

Još nešto što je notar rekao, navodno ovlašćenje svako važi tri godine?

Šfa ako u ovlašćenju stavim da važi do 2099 godine i notar to overi?

Tako je.
A iz iskustva mogu da potvrdim da kod nas notari svašta overavaju (čast izuzecima), pa kad se desi kurcluš, nastane frka.
Zato je moj savet svima, a to pričam baš svima, informišite se uvek pre nego što se upustite u neku pravnu zavrzlamu, plus na to, ako je baš nešto što može da ostavi značajne posledice, angažujte advokata...ali ne prvog sa ulice, već onog kome pod jedan verujete, a pod dva, onog ko će da zalegne da vas zaštiti u startu, jer najbolja je preventiva, da se izbegne opcija odlaska na sud.

Ja se sad ubi da nadjem, ograničenja ima za upravljanje vozila u inostranstvu. Ne mogu da nadjem za Srbiju samo.

A podatke sa kartice prilikom rezervacije?

Ja se sad ubi da nadjem, ograničenja ima za upravljanje vozila u inostranstvu. Ne mogu da nadjem za Srbiju samo.
Ograničenje važenja notarizovanog ovlašćenja?
Eksplicitno ne postoji, ali postoji u okviru javnobeležničkog pravilnika deo koji se odnosi na obavezu notara da čuva notarizova dokument u arhivi, a ta obaveza je 3 godine od datuma notarizacije.
Što se tiče ovlašćenja za upravljanje motornim vozilom u inostranstvu, ono važi do isteka registracije i sa novom mora da se obnovi.

To nešto novo? Meni je AMSS prošle godine izdao žuti karton koji važi mesec dana duže od registracije.

Zeleni važi isključuvo do kraja registracije, za žuti mislim da nije striktno naznačeno (jer je validan po dve osnove - lični podaci i tuđi auto)

Ograničenje važenja notarizovanog ovlašćenja?
Eksplicitno ne postoji, ali postoji u okviru javnobeležničkog pravilnika deo koji se odnosi na obavezu notara da čuva notarizova dokument u arhivi, a ta obaveza je 3 godine od datuma notarizacije.
Što se tiče ovlašćenja za upravljanje motornim vozilom u inostranstvu, ono važi do isteka registracije i sa novom mora da se obnovi.

Ovo što si naveo da čuvaju 3 godina, to je sigurno. Hvala. Sada je razjašnjeno.

Da li je deljenje interneta i televizije legalno? Da opišem situaciju (hipotetički razume se):

Neko je izgradio objekat u kome se nalazi 6 stanova i poslovni prostor. Svako za sebe rešava pitanja interneta i televizije. Da li je legalno da se razvede instalacija po svim stanovima od jednog pametnog rutera/sviča i da u svakom stanu postavi po jedan klijentski uređaj (AP, eventualno sa lan portovima ako nekome treba), i da tako svi stanovi imaju internet i televiziju.

Ne razumem.
Svih 6 stanova + 1 pravno lice potpišu ugovor i ti bi da ih sve zajedno umrežiš preko jednog stana?
Ako je ovo što pretpostavljam, malo je bezveze, ali je bez obzira na svrsishodnost nelegalno deliti uslugu internet/tv, a to je sigurno predviđeno i nekim članom ugovora.

Bez ugovora ikakvog, recimo da u svakom od tih stanova postoji AP koji se kači na "matični ruter". Cilj je naravno plaćanje što manjih računa, nešto u fazonu "da dam komšiji šifru za wifi", odnosno "slot za streaming platformu". Pošto u svih 6 stanova ima ukupno 8 televizora, ideja je MTS Move (valjda može 3 boksa), SBB već postoji sa 2 boksa, i recimo orion TV paket sa još 3 boksa (morali bi STB da se postavljaju, eventualno neki fire tv stick ili tako nešto, nisu pametni televizori u pitanju).

I meni deluje nelegalno-ish, ali postavljam pitanje koji se zakon krši ako se ne naplaćuje ništa za to? Koje zakone kršimo mi kad razmenimo slotove za streaming platforme? Pre bih rekao da nije u skladu sa EULA pružaoca usluga.

Ako ste već toliko dobri da delite net, tv, račun i da se ne posvadjate ko više "vuče" net teraj to kako si zamislio i samo "šuškajte". 😉
Ako ste ipak skloni konfliktu i bogoradaćete što jedan non stop downloaduje i "srče" protok predlažem zajedničko ulaganje u jedan malo bolji Mikrotik gde bi se uradio jedan load balancing i QOS da svako ima podjednako kada ste svi na mreži, TV bude prioritet a kada je neko sam "vuče" ceo protok i nema zameranja.

To bi svakako bila ideja, da se obezbedi da internet radi normalno svima. Samo ne znam koliko je realno da sve to prođe a da niko ništa "ne primeti" ili ne prekine isporuku signala. Da se uzme recimo box3 L, 600/600mbps, 3 stb-a, da li uz to može još neki slot za move app? Eventualno da se sa nekog drugog MTS naloga uzme još neki Move slot (ako to tako radi), ili stb, i može sve lepo da se pokrije sa relativno malom cifrom. Čak za taj box3 daju 14 meseci po 1din, možda i više pošto na lokaciji postoji sbb. Možda čak i varijanta da se gratis uvede net + tv za korisnike koji imaju samo fiksni duži period.

Od opreme treba jedan malo bolji ruter, 6 krš rutera, i eventualno jedan kvalitetniji AP, plus da se razvuku kablovi. Verujem da za 300e može sve da se uklopi.

Ima li neko preporuku za advokata kojem je uza specijalnost nekretnine?
Radi se o kupovini prvog stana, pa bih zeleo da mi neko daje smernice i upute u vezi ugovora.
Ili neko sa foruma, pozeljno da je iz Bg-a.

Nazad
Vrh Dno