Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Fenomen. Dobro napajanje :D

Mozdaaa mi treba trajno zabraniti pristup internetu ne samo forumu...
Ja sam u moju 2x8 pin gpu ubacio 2x6 pin...Na ovoj slici ova dva sto vire su jos ti sto su trebali da budu ubaceni...
Posle cu testiram sve ponovo...Ali bar temp su dosta nize nego ranije...Npr u idle mi bilo 48-50c...Sad je idle 31-36c...
Mislim proverite i vi svoje...Ono godinama sklapam racunare i eto budalastina...
Dosta nize nakon sto si ubacio ceo 8 pin konektor(dakle 8 pin niza temp od 6 pin varijante) ili dosta nize u odnosu na nesto drugo?

Dosta nize nakon sto si ubacio ceo 8 pin konektor(dakle 8 pin niza temp od 6 pin varijante) ili dosta nize u odnosu na nesto drugo?
Lose sam se odrazio dosta je nize od kad sam ubacio 8 pin...Npr evo u idle je 15c nize...Dok sad 3d Mark stres test memorija sa 95c je na 82c.
Mislim sad sam u jurnjavi ali kad ugrabim cu lepo sve testiram.
Ne mogu verujem da ne gledam sta radim.

Ahahaha, jos ja gledam i rekoh "ma to je neki cudan visak, mora da je neki custom kabl... nemoguce da je zab'o 2x6 i da to i dalje radi..."

Da li radi?🤣
Ja igram igre 10ak dana.
Jos mi prosla i sve zive stress testove undervoltana...
Lep neki primerak🤣

Poslednja izmena:
Ljudi su kopali sa 6pincima u nedostatku 8pinca. I sve je radilo godinama, video licno 🙂

novi konektor 6+2+2 :D

6 i 8 pin konektori ako imaju svaki po 3x 12v+ a trebalo bi (neki 6pin nemaju i to nije ok) imaju identicnu snagu i generalno oni glupi sense 2 dodatna pina na 8pin konektoru ne sluze ama bas nicemu....

Moja asrock 9070xt dobija pojacanje u vidu 14600kf, b760 aorusa i ddr5 memorije.
Pa bas da vidim kolika ce biti razlika na 1440p u odnosu na sad. Javljam rezultate ako pre toga ne sprzim sve sa 650w napajanjem 😄 pasce undervolt i cpu i gpu, bice ok valjda

Poslednja izmena:
Ugrabio maloprije 9070XT Mercury OC Magnetic Air Edition za 829e.. je preko MSRPa ali radi se o premium modelu sa magnetnim ventovima, u EU nema niti MSRPa modela ispod 800€.

Kod komsija si ugrabio ili u inostranstvu?
Ja sam iz HR pa sam gledao vecinom vani. U ovom slucaju, jedino dobre cijene ima NR Info (na amazonu), to je officialni preprodavac XFX proizvoda (tj. grafi) na EU trzistu.
Ne znam kak ste vi sa narucivanjem iz EU (jel morate placat dodatan porez ili sta), ali eto, gledajte NR Info na amazonu (.it, .de, koji god..) jer oni jedino donekle imaju dobre cijene za malo bolje modele. Danas su eto imali par ovih OC verzija za 829€, i imali su par Quicksilver za 779€. Ako nisam htio XFX, onda sam na raspolaganju imao Pulse za jedno 20€ vise sto je izvan svake pameti jer je to MSRP model... Mene je danas "spasila" keepa ekstenzija na pregledniku jer me obavijestila da su dosle u stock (i to par komada bijelih i par komada crnih), za bijelu sam zakasio (nisam stigao broj kartice ukucat i otislo..) i nakon par minuta sjevnula crna verzija i ja uspio ugrabit jednu.

Doduse, mozda sam malo pretjerao i nisam trebao uzet XT verziju iz razloga sto tak i tak 50% igara igram na low postavkama i stretched rezi (fps igre), a sim racing igre mi je i moja 1660ti bila dobra (osim u AC Evo, tu zesce kaslje i imam onak 50 fpsa). Ali ajd, igrat cu se sa power limitom (kolko god nisko ide) i sa UV :D

Nemogu editirat gore poruku pa da novu napisem. NR Info mi je dao informaciju da im dolaze nove ture tokom ovog/sljedeceg tjedna, 9070 XT Mercury non OC (to je ona verzija koja ima fiasko da nema vapor chamber i 2x8 pin je), je inace 789€ a quicksilver 779€, Mercury OC 809€ i Mercury OC Magnetic Air 829€. Tak da ak mozete narucit izvana bez dodatnih troskova onda vam nebi bilo lose pratit njih...

Mi imamo ne-EU PDV i carinu tako da na te cene imao-nemao povrat poreza na sajtu svejedno ide x1.31. Ne isplati se.

Kod nas vidim lokalni distributer snizio cijenu Gigabyte Gaming OC modela (XT), sa 1155 na 966 EUR (sa PDV), moguće da je bilo neko AMD obeštećenje... :)

9070 mi prodisala, na 1080p zakucanih 144hz. 1440p 120hz. Definitivno treba uloziti u bolji proc kad se vec bacaju ogromne pare na kartu.. ljudi mi pricali ja nisam verov'o🥸 verovatno je i do ddr5 rama malo

Jeste Nvidia u naslovu, ali ustvari se lik ne može načuditi da se desilo da AMD ima stabilnije drajvere na samom lansiranju novih kartica, što do sad nikad nije bio slučaj.

Utegao sam ovu moju maks, -10% power draw i -60mV napon.

Tera na 3060-3070mhz clock...

Baš zadovoljan.

Poslednja izmena:
Iskreno nisam ni gledao toliko koliko clock i stabilnost. Možda su stepen dva pale, ali kad dodjem kući tačno ću ti reći.

PSA za sve koji imaju RDNA 4 GPU, skinite Optiscaler, omogucava FSR 4 u gomili igara koje podrzavaju DLSS. Testirao sam ga u KCD II and AC Shadows i radi odlicno.

Lista igara sa informacijama da li FSR 4 radi ili ne uz Optiscaler.

Iskreno nisam ni gledao toliko koliko clock i stabilnost. Možda su stepen dva pale, ali kad dodjem kući tačno ću ti reći.
Sat ipo CP2077

Gpu 45-46 stepeni
Hot spot 59-60
Memorija 78-79
Ventovi podešen na 2000 obrtaja max da ih ne čujem.

@Gulftown

Ipak su veće razlike

Memorija je išla na oko 86 stepeni, gpu je na 52-53, a Hotspot je bio oko 65 stepeni.

Meni je neverovatno da memorija ide na vecu temperaturu od GPU...

Ne vidim smisao RX 9070 pored RX 9070 XT. Steta sto AMD nije iskoristio priliku da izbaci RX 9070M za laptop a da bude spusten sa 220W na 170-180W. RX 7900M u alienware laptopu radi na 180W (200W smartshift). Nvidia ima probleme sa 5000M serijom u laptopovima zbog ROP skandala i slabe dostupnosti.

Ne vidim smisao RX 9070 pored RX 9070 XT. Steta sto AMD nije iskoristio priliku da izbaci RX 9070M za laptop a da bude spusten sa 220W na 170-180W. RX 7900M u alienware laptopu radi na 180W (200W smartshift). Nvidia ima probleme sa 5000M serijom u laptopovima zbog ROP skandala i slabe dostupnosti.
Tu upadaju u potencijalni problem da ako se obavezu prema OEM partnerima i sistem integratorima, nemaju prostor da to ne urade. U prevodu, nece imati prostora da balansiraju za sta ce koristiti wafere koje imaju na raspolaganju ako imaju takav ugovor.

Takodje mi se cini da im strateski to nije previse bitno trziste i da ce sve vise gurati APUe i u toj nekoj visoj srednjoj klasi laptop racunara.

Ne vidim smisao RX 9070 pored RX 9070 XT.
Potrošnja struje, a i neće ljudi neki kao ja npr da uzimaju nova napajanja da bi imali 350w gladnu karticu ili zbog 3 osmopinca.

50% skoro više troši XT u odnosu na običnu. 200e doplate u odnosu na XT.

Meni je bilo jasno da uzmem običnu i da budem prezadovoljan.

Vrh Dno