Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gledam ove TLC 12CHSD/XA73IFS, ali informacije o tome šta ima, šta nema, ispadne lutrija šta će ti doći na vrata. Pa pokušavam da vidim da li je to vredno uzimati umesto AERI+, jer je nešto jeftinija, ali manje proverena.
Kupili prošle godine AEMI+ 12icu i radi okej čak i u ovih -10c. Dok je bila magla, gurala je defrost dosta često, ali sve u svemu, zamenila je peć na drva, tako da smo uštedeli dosta na tome.

Ova nova klima bi 80% služila samo da hladi većinu kuće tokom leta, a možda da dogreje ta 2-3c što TA peć ne uspeva preko zime.

Ako ne pronađem više informacija o drugim klimama, ići ću na tu AERI+ 12icu.
Naručio sam danas tu TCL klimu (TCL 12CHSD/XA73IFS) ali nisam siguran ko je uvoznik odnosno gde imaju servis za koji se priznaje garancija. Za prethodnu klimu (Vox) prodavac (Gigatron) poslao mi je klimu preko servisa koji je bio zadužen da mi je montira, a čiju ugradnju oni priznaju kao validnu (zbog garancije). Ne znam kako to ide inače, kako da znam koga će TCL da prizna kao validnog servisera za ugradnju... 🤔

Samo da kazem stigao racun za februar znaci kuvamo na struju ,radile dve klime non stop(imam malo dete) i racun 12700 din eto...ispada grejanje ispadne grejanje Oko 4000,pa nek mi nekonkaze gde to mozes da se ogrejes mesec dana sa pola metra drva cela kuca

Samo da kazem stigao racun za februar znaci kuvamo na struju ,radile dve klime non stop(imam malo dete) i racun 12700 din eto...ispada grejanje ispadne grejanje Oko 4000,pa nek mi nekonkaze gde to mozes da se ogrejes mesec dana sa pola metra drva cela kuca
Finansije jesu bitan faktor, ali ne i jedini - grejanje na klimu ne samo da je jeftinije nego je i komotnije od grejanja na drva (ko se grejao ili greje na drva zna o čemu se radi). Kada se izađe iz kuće na nekoliko sati mora ponovo da se založi, sa klimom se ugreje vrlo brzo, a ako je inverter nema ni potrebe da se klima gasi. Uz to, temperatura u kući može da se po potrebi podesi preko wifi veze i kad smo odsutni. Uz sve to, čistija je kuća puno, nema prašine ni pepela, nema potrebe da se svake godine stan kreči, itd itd.
Zagovornici grejanja na drva tvrde da sa klimom nikad ne možeš da postigneš temperaturu koji napraviš kada se greješ na drva. Ok, slažem se - kome je bitno da mu u kući bude temperatura 35°C neka ne pomišlja na grejanje klimom 😁. Meni je 24°C sasvim ok. A drva imam za rezervnu varijantu, ako bude neki jači minus ili ne daj bože nestane struja 😁.

Ima li neko neki info o Bosch CL4000i W52 E 18000 BTU, jel i ona Midea ispod haube?

Majstor se zaista potrudio na kvalitetu rada i da nebude vibracija od klime. Ne samo kvalitetne kumene nosace da je stavio nego su i gumeni cepovi izmedju nosaca klime i fasade stavljeni. Danas je ovo skoro nemoguce vidjeti. Iako sam ovdje nekim drugim poslom bio morao sam ovo uslikati.

Prilozi

• IMG_20250315_132311.jpg
    IMG_20250315_132311.jpg
    160.1 KB · Pregleda: 236
  • IMG_20250315_132303.jpg
    IMG_20250315_132303.jpg
    124.8 KB · Pregleda: 117
  • IMG_20250315_132301.jpg
    IMG_20250315_132301.jpg
    60.4 KB · Pregleda: 127
Poslednja izmena:
Ima li neko Daikin Perfera FTXM35A/ RXM35A fotografiju spoljne jedinice odozdo?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    118.1 KB · Pregleda: 138
  • 3.jpg
    3.jpg
    74 KB · Pregleda: 114
  • 4.jpg
    4.jpg
    34.4 KB · Pregleda: 117
  • 2.jpg
    2.jpg
    119.6 KB · Pregleda: 117
  • 6.jpg
    6.jpg
    172.7 KB · Pregleda: 150
Poslednja izmena:
Jesi pazario? 💪😉
Nisam, citam jos iskustva itd. svakako ima vremena, ne zurim nigde... :)
Pisao sam samo da je pikiram, a ne da cu je 100% kupiti! Kao kod MHI SRK35 bio mi favorit ali posle onog cirkusa hvala :)
Ima neki sto se bune zbog leda sto se dosta gomila... ali DF to odradi kako treba!

Prilozi

• 5.jpg
    5.jpg
    87.9 KB · Pregleda: 198
Poslednja izmena:
Nisam, citam jos iskustva itd. svakako ima vremena, ne zurim nigde... :)
Pisao sam samo da je pikiram, a ne da cu je 100% kupiti! Kao kod MHI SRK35 bio mi favorit ali posle onog cirkusa hvala :)
Ima neki sto se bune zbog leda sto se dosta gomila...
Aha vidim slike pa sam zato pomislio...

Racun za feb 24.600 rsd +10 dzakova peleta. Klime su mi potrosile oko 14.000 din, dve kuce nesto preko 120m2,jedna nema izolaciju. Kombinacija pelet-klime je za mene super, kada je veci minus radi pelet, a kada je manji minus i neki plus cepaju klime. Klime su tri voxa i to je minimum ulaganja, da sam ulozio za neke japance, vratio bi ulozeno 2056 god. Grejanje stana i kuce su nebo i zemlja i ako neko misli da su centralno i grejanje klimom za poredjenje, mislim da je to preterivanje. Za ulozeni novac od oko 2600 ili 3500 k eura moze se kupiti top pumpa vazduh-voda i prikaciti na postojecu instalaciju grajanja. Na takav nacin grejete celu kucu, a i to je sj kao klima.Ko nema centralno onda ok da se pazare klime itd.

Pozdrav svima. Nadam se da može mala pomoć u izboru klime 12 (pre svega za hlađenje). Budžet je do 50.000, a gledam sledeće modele:
  • Grundig geepdh 120
  • BOSCH Climate 2000
  • Beko bevpg 125/ BEVPG126
Bitna mi je i potrošnja struje, jer je za penzionera... Naravno, ako ima i neka druga preporuka, što da ne :)
Hvala unapred.

Pozdrav svima. Nadam se da može mala pomoć u izboru klime 12 (pre svega za hlađenje). Budžet je do 50.000, a gledam sledeće modele:
  • Grundig geepdh 120
  • BOSCH Climate 2000
  • Beko bevpg 125/ BEVPG126
Bitna mi je i potrošnja struje, jer je za penzionera... Naravno, ako ima i neka druga preporuka, što da ne :)
Hvala unapred.
Za koliko m2?
Ako je samo za hladjenje onda mozes i neku TCL! Dosta clanova su zadovoljni sa tog brenda!

Poslednja izmena:
Pozdrav, Nakon raspitivanja na forumu odlučio sam se za i kupio Vivax Aeri klimu koja će se primarno koristiti za grejanje. Hvala svima na savetima.

Moje pitanje je sada o čemu bih trebao voditi računa prilikom instalacije, odnosno na koje stvari bih majstoru trebao skrenuti pažnju da ispoštuje kako bi to bilo uradjeno kako treba. Npr. da bude manje vibracija i dužina cevi i još neke stvari za koje ne znam?

Takodje priložiću sliku jednu kako bih dodatno pitao o najboljem mestu za unutrašnju jedinicu. Na njoj su strelicama obeležena mesta gde bih želeo staviti kllimu jer bi u tom slučaju duvala ka vratima od sobe koja se nalaze naspram desne strane prozora i dogrevala hodnik i ostatak kuće po potrebi ali nema dovoljno mesta da stane. Da li postoji neki način da se to izvede i ako ne postoji gde bi ste preporučili vi da se stavi, na zid koji jeiza fotelje na slici bliže prozoru?

Prilozi

• viber_image_2025-03-19_15-26-20-721.jpg
    viber_image_2025-03-19_15-26-20-721.jpg
    167.3 KB · Pregleda: 79
Nikako iznad ormara!
Klima treba da duva na dole(toplo) a ne na gore... Ako ti duva na dole ce ti brljavi senzor zbog ormara! Gledaj da nema nista direktno ispod klime... Bolje onda desno pored prozora!
Sto se tice instalacije:
Unutrasnja na neki 10-15cm od plafona, spoljasna takodje da ima lufta prema fasade min.15cm a ne da bude negde u cosak nabijena, min. 3m cevi!

Poslednja izmena:
Što Tcl nisu za grejanje. El TCL 12CHSD/XA73IFS može da greje do npr -10 ili ne ? Pošto za ovu piše da može da radi do -15 spoljna temperatura.
Sigurno i da greju!
Nego covek pitao vise za hladjenje, pa zato sam mu napisao TCL, da ne baca pare za neki Bosch itd. kad mu moze i neki TCL zavrsiti posao!

Nikako iznad ormara!
Klima treba da duva na dole(toplo) a ne na gore... Ako ti duva na dole ce ti brljavi senzor zbog ormara! Gledaj da nema nista direktno ispod klime... Bolje onda desno pored prozora!
Sto se tice instalacije:
Unutrasnja na neki 10-15cm od plafona, spoljasna takodje da ima lufta prema fasade min.15cm a ne da bude negde u cosak nabijena, min. 3m cevi!
A ako pored prozora nema dovoljno mesta za unutrasnju jel postoji neki nacin da se i dalje montira da se npr izbaci od zida a da radi kako treba?

Pitao sam jer odlučio sam da te poslušam i kupim Tcl za stan za grejanje(mislim da si mi ti preporučio Tcl), pa reko bolje da pitam nego da bacim pare.
Zavisi sve do prostora, ako je npr. 10-20m2 i ok izolovan onda mozes slobodno TCL ili Vivax Aeri+ sto takodje na grejanje spusta na neki 250w koliko sam video ovde na forumu...
Ti modeli dosta ljudi ovde predlazu ako se gleda na nesto jeftino i dobro!

Ovde imas dosta iskustva da procitas:

Kad bi neko napisao budzet 100.000 .- dobio bi druge ponude kao npr. Daikin,Fuji itd.

A ako pored prozora nema dovoljno mesta za unutrasnju jel postoji neki nacin da se i dalje montira da se npr izbaci od zida a da radi kako treba?
Bitno da desno takodje prema zidu ima dovoljno lufta zbog senzora!
Izgleda bas nezgodno to kod tebe...

Poslednja izmena:
Prisustvovao sam ugradnji jedne klime, majstor iz toplovoda cini uslugu drugaru. Ugradio klimu i koliko sam video, odvrnuo donji ventil i brojao mislim do osam, i kao to menja vakumiranje. Zavrsio sve i pustio klimu koja je radila sasvim normalno. Ja ga kao pitam da su kod mene imali neku pumpu, covek kaze ima i on ali ga mrzi da penje na 5 ti sprat, moze kaze i ovako. Srbija je to.

Prisustvovao sam ugradnji jedne klime, majstor iz toplovoda cini uslugu drugaru. Ugradio klimu i koliko sam video, odvrnuo donji ventil i brojao mislim do osam, i kao to menja vakumiranje. Zavrsio sve i pustio klimu koja je radila sasvim normalno. Ja ga kao pitam da su kod mene imali neku pumpu, covek kaze ima i on ali ga mrzi da penje na 5 ti sprat, moze kaze i ovako. Srbija je to.
Nasmijem se kad procitam Srbija je to 🙈
Drug, vjeruj, znam da je forum za klime ali kada bi uploadao slike elekrtonike i el instalacija koje su prosle atest da cak nije ni provjereno u austriji, rekao bi samo... uh pa mi smo onda i dobri 😁
Svuda je to tako. Nemogu reci svi su isti, ali svuda ima fuseraja.

Pa radio je za dzabe kod drugara, inace mozda bi i koristio vakum P. Ali klima radi, i sluzice samo za hladjenje.

Vrh Dno