Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ja sam Rpi 5 4 GB sa napajanjem i kucistem platio oko 100 evra pre 6 meseci.

Za te pare uzeo tri NUC-a,dva sa celeron 3050 4GB i 64GB ssd,jedan sa I3 10110u sa 8GB nvme 256GB,pre neki dan.Jedan za HA,jedan za rezervu i jedan za igrarije :)
Svako uzima kako mu odgovara.

Nego da li je neko probao Thread dongle za HA, tipa Skyconnect?

Planiram nekoliko Thread senzora da uzmem, ali jos uvek nemam iskustva sa time.

Imam Dirigeru koja ce moci da sluzi za te svrhe, ali cu da je relociram u drugi stan.

Razmatrao sam i Aqara M3 hub, ali za sada mi se ne ide u tom smeru…

Probao sam ja ZB-GW04 (v1.2) pre mesec dana (sa Openthread firmware-om) i radio je sa Aqara U200 bez problema. U međuvremenu sam nabavio Apple HomePod mini pa sada njega koristim za thread, a ZB-GW04 (v1.2) je van funkcije.

Opet ja sa pitanjima kojekakvim. Planiram da ubacim jedan infrared remote da kontrolišem glupu klimu u spavaćoj sobi. Koliko sam video (kaz'o mi chat gpt), lako je dodati kontrolu klima u HA preko ovakvih daljinaca. Moje pitanje je, da li je neko ovo koristio sa napajanjem iz battery bank-a? Imam mesto na koje bi mi bilo zgodno da ga postavim, ali ne bih da provlačim kabl do tog mesta. S druge strane, ako treba da punim tu bateriju svakih par dana, neću ni da razmišljam u tom smeru. Ali ako može da potraje 15-30 dana u periodu kada se iole koristi (leti), možda i dođe u obzir.

Meni zigbee traje već drugu godinu. AAA baterije.

Ima ih za AAA napajanjem? Pa to je super, imaš li link?

Neka matora Galanz on/off. Gledao sam ovaj link, ima dole spisak podržanih klima, i baš pod Galanz stoji ovaj kod za daljinski (GZ-1002B-E3) i izgleda identično kao moj, računam da je podržan.

A nisam razumeo ovo za wifi, nešto za retrofit, da ubacim neki kontroler koji bi interno kontrolisao klimu? Dolazi i to u obzir apsolutno, ali ne znam kako da nađem šta je moguće izvesti.

EDIT: Nađoh i te IR remote sa baterijama, ali me buni sada što piše na ovom linku iznad Controller Broadlink. Da li to znači da mogu da napravim ovu integraciju samo sa Broadlink IR remote?

Potvrđujem, savršeno radi. Dugo traju baterije. Kada ga postaviš na finalnu poziciju, proveri samo da ima dobar signal. Slab signal jede baterije.

Koji je najlakši način da se ceo HA (docker) prebaci na nov uređaj/sistem? Bio sam na WSL2, hoću da pređem na pravi Linux.

Backup/restore. Veoma jednostavno i brzo.

Nisam se izrazio baš najbolje, sve mi je ovo novo. Zapravo treba da backup/restore sve kontejnere prvo (portainer, ha, z2m, mosquitto...), rezultati po netu su mi vrlo zbunjujući, tutoriali su drugačiji od klipa do klipa... chatGPT kaže treba da se backup containers/volumes/networks. Probaću sa tim uputstvima, ako ne, instaliram sve novo na Linuxu i krenem ispočetka.

Cekaj, je l' koristis HA OS?
Ako je odgovor da, samo odradi backup iz HA direktno(ja koristim google drive addon, mada sad ima i native opcija bez addona). Dignes HA OS from the scratch na novom uredjaju i odradis restore. Veoma je brzo i jednostavno.
Sto se tice ostalih kontejnera, to vec ne znam, verovatno portainer ima neku opciju backupa.

I ja sam se juče zezao sa podešavanjem svega od početka.
Samo nisam reinstalirao HAOS, ali sam sve uređaje izbacio, i iz ZHA i Z2M i zamenio koordinatore. Sada mi je Sonoff ZBDongle-P za Z2M, ZBDongle-E za ZHA. Odmah sam im namestio i udaljene kanale (11 i 25) i polako dodajem sve uređaje jedan po jedan i pazim na nazive. Imam preko 100 uređaja i stvarno je muka da se svi ponovo upare. Najteže su oni mali razbacani po kući: merači temperature, senzori za prozore i vrata i PIR i prisustvo senzori.
Ovo što sam do sada namestio, radi brzo kao nikad do sad.
Sve je krenulo od toga da mi sve postajalo nestabilno. Dešavalo mi se da se Z2M restartuje sam od sebe, pa dok se ne podigne ne možeš da upravljaš uređajem. A ZHA je umeo da s vremena na vreme ima neko neobjašnjivo kašnjenje ... Sve sumnjam da je bio neki update koji mi je pobrljavio dosta stvari...

Ako neko ima preporuku za jeftiniji PIR sa alija, neka napiše. Treba samo da odreaguje pre mmWave zbog paljenja svetla i to je to.

Ako neko ima preporuku za jeftiniji PIR sa alija, neka napiše. Treba samo da odreaguje pre mmWave zbog paljenja svetla i to je to.
imas PIR sa mmWave, gde PIR aktivira, pa ovaj preuzme, jos na dve AAA baterije :)

Meni za sada dobro funkcionise vec par meseci.

Konačno sam kupio Beelink N100 (16/500), instalirao na njega Ubuntu, Docker i HA.
Naravno, uvek mora da ima problema. Isti nastaje kada ubacim mosquitto i z2m. Ne mogu nikako da pristupim IP:8080. 7 sati sam danas sedeo i pokušavao uz google i gpt da rešim problem ali bezuspešno. Reinstalirao ponovo sve, ali opet isto (probao i sa restore backup i sa svežom instalacijom).
Moje pitanje je: da li nešto treba da se radi konkretno sa Sonoff USB dongle P kada se prebacuje na drugi komp? Ja sam ga bukvalno samo istaknuo iz starog laptopa i ubacio u Beelink. Linux ga vidi i prepoznaje.

Nisam siguran koji problem imaš. Nije ti Sonoff USB dongle P zauzet za ZHA?
Ako već se igraš sa reinstaliranjem, da probaš kako ti radi na HAOS?
Šta kažu logovi za Mosquitto broker i Zigbee2MQTT? A i pogledaj u System Logs... da li se nešto crveni?

Z2M je na 8080 na docker compose (tako im zvaničan docs kaže).

Kako da proverim da li je zauzet za ZHA? I na staroj instalaciji mi je iskakao ZHA kad imam nov uređaj detektovan, ali sam ga ignorisao i ubacivao preko Z2M.
A logovi svaki put nešto drugačije.
U Z2Mh sam imao "error: z2m: MQTT failed to connect, exiting".

Iz MQTT jedva izvučem logove i kaže ovo:
1743014030: Error saving in-memory database, unable to open /mosquitto/data//mosquitto.db.new for writing.1743014030: Error: Permission denied.1743014030: mosquitto version 2.0.21 starting1743014030: Config loaded from /mosquitto/config/mosquitto.conf.1743014030: Starting in local only mode. Connections will only be possible from clients running on this machine.1743014030: Create a configuration file which defines a listener to allow remote access.1743014030: For more details see https://mosquitto.org/documentation/authentication-methods/1743014030: Opening ipv4 listen socket on port 1883.1743014030: Opening ipv6 listen socket on port 1883.1743014030: mosquitto version 2.0.21 running.

Nakon čačkanja sam imao ovo:
error: z2m: Error while starting zigbee-herdsman[2025-03-26 20:09:19] error: z2m: Failed to start zigbee-herdsman[2025-03-26 20:09:19] error: z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start_crashes-runtime.html for possible solutions[2025-03-26 20:09:19] error: z2m: Exiting...[2025-03-26 20:09:19] error: z2m: Error: Error: No such file or directory, cannot open /dev/ttyUSB0

A linux ga vidi, pojavi mi se kad kucam ls -l /dev/ttyUSB0.

da nije do usb passthrough?
npr ja sam morao da cekiram u proxmoxu da enablujem usb passthrough za zigbee dongle za HA OS.
Ne znam kako radi to kad si na dockeru

Prilozi

• Screenshot_2025-03-27-14-09-29-524_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2025-03-27-14-09-29-524_io.homeassistant.companion.android.jpg
    45 KB · Pregleda: 6
  • Screenshot_2025-03-27-14-11-10-986_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2025-03-27-14-11-10-986_io.homeassistant.companion.android.jpg
    50.7 KB · Pregleda: 6
da nije do usb passthrough?
npr ja sam morao da cekiram u proxmoxu da enablujem usb passthrough za zigbee dongle za HA OS.
Ne znam kako radi to kad si na dockeru

Ne znam ni ja za to, izguglaću sad malo da vidim.
Ovo ti govori da ne vidi dongle zato neće da pokrene z2m.
Šta ti kaže u all hardware?
Da li je port unešen u podešavanjima z2m?

Ja u hardware ne vidim ništa. Port je unešen po ovom tutorialu prvo kao - /dev/ttyUSB0:/dev/ttyACM0, nakon čega sam probao i da promenim ACM0 u USB0, a posle sam probao i sa full path is ls -l /dev/ttyUSB0.

Sumnjam da ima neke veze možda sa permissions. Ubacio sam user u root grupu ali mi i dalje traži password za sve živo.

To ga linux vidi,docker očigledno ne.
Pogledaj ovde pod Exposing Devices

Kod:
https://www.home-assistant.io/installation/linux/
Čisto iz radoznalosti,zašto si išao ovim putem a ne x86 HAOS?

Vrh Dno